Home История Цар Иван Срацимир 1356 1397

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Цар Иван Срацимир 1356 1397 ПДФ Печат Е-мейл

Цар Иван Срацимир

/1356 – 1397/

Иван Срацимир е вторият син на Иван Александър от първия му брак с Теодора, дъщерята на великия влашки войвода Иванко Басараб. Роден е в Ловеч около 1324-1325 г. и бил кръстен на дядо си - деспот Срацимир. Сякаш самото провидение предопределило Иван Срацимир да бъде вечно вторият в семейството на цар Иван Александър - отначало той бил в сянката на по-големия си брат Михаил Асен, а впоследствие - на природения си брат Иван Шишман. Когато станал 12-13-годишен, Иван Срацимир бил провъзгласен за цар - пролетта на 1337 г. В отличие от царската титла на престолонаследника Михаил Асен царското достойнство на Иван Срацимир било само почетно - сред „младите царе той заемал второстепенно място. Това, меко казано, неразумно решение на Иван Александър (скоро след Срацимир за цар бил обявен и третият му син Иван Асен) сложило началото на съперничество между наследниците му, тъй като прерогативите на първия, респективно на втория и третия, владетелски син не били ясно определени.

С коронясването си за цар Иван Срацимир получил като апанажно владение Видинската област - това трябва да се обясни с намерението на цар Иван Александър да покрие територията на държавата с административна власт, упражнявана директно от членовете на царското семейство.

Към средата на 40-те години нещата се променили и Иван Срацимир започнал да взема известна преднина пред по-големия си брат Михаил Асен. Причината била в бездетието на престолонаследника, който десетина години след брака си с византийската принцеса Мария все още нямал деца. По това време Иван Срацимир е бил вече женен и имал потомство - издигането му на първо място сред „превъзлюблените чеда на Иван Александър означавало, че в скоро време предстояло преразглеждане на въпроса за престолонаследника.

В края на 40-те години Иван Александър се развел с първата си съпруга (майката на Иван Срацимир) и я изпратил в манастир. Новата царска фаворитка била една хубава търновска еврейка, която скоро след това станала господарка на търновския дворец. По време на тези събития Иван Срацимир се намирал във Видин, където управлявал областта от името на своя баща. Конфликтът в царското семейство се усложнил от раждането на Иван Шишман, който бил син на еврейката и към който Иван Александър демонстрирал открито предпочитанията си.

През 1355 г. престолонаследникът Михаил Асен загинал в сражение с турците. Към овакантения пост на престолонаследника били насочени амбициите на останалите владетелски синове. Съгласно с т.нар. система на майората (т.е. на старшинството) най-големи изглеждали правата на Иван Срацимир, но интригите на царицата елиминирали кандидатурата на Срацимир. За престолонаследник на Иван Александър бил обявен Иван Шишман, който в отличие от по-големите си братя имал преимуществото да бъде „багренороден син, т.е. роден пръв след възцаряването на своя баща.

Съдбоносното решение на Иван Александър довело до открит конфликт с Иван Срацимир — синът му се обявил за самостоятелен владетел във Видин - 1356 г. Официалната му титла „цар на българи и гърци сочи недвусмислено, че връзките между Търново и Видин били скъсани окончателно. В конфронтацията си с Търново Иван Срацимир разчитал на помощ от влашкия владетелски дом. Към 1356-1357 г. Иван Срацимир се оженил за втори път — за влашката принцеса Анна, дъщеря на войводата Николае Александру Басараб.

С мълчаливото съгласие на своя баща Иван Срацимир царувал самостоятелно във Видин десетина години, но през 1365 г. съдбата му поднесла поредното изпитание. Маджарският крал Людовик I Анжуйски мечтаел отдавна да разшири държавата си за сметка на българските земи - подобно на мнозина от своите предшественици той си присвоил титлата „крал на България. През пролетта на 1365 г. амбициите му придобили открито агресивен характер и той поискал от Иван Срацимир да се признае за васал на маджарската корона. Както следвало да се очаква, предизвикателството било отхвърлено и на 1 май маджарите потеглили на поход срещу Видин. На 30 май столицата на Иван Срацимир паднала под маджарска власт, а царското семейство било заробено и отведено на заточение в крепостта Хумник, Хърватско. Иван Срацимир прекарал в маджарски плен четири години. Малкото известни подробности дават да се разбере, че макар и почетно, заточението било съпроводено от редица унижения: видинският цар бил заставен да се откаже от православната си вяра и заедно със семейството си да приеме католицизма - жена му Анна била по рождение католичка.

На първо време Иван Александър не успял да направи нищо за защита на Иван Срацимир - макар Видин да се броял за самостоятелно царство, номинално той бил считан за негово владение. Едва през 1369 г. с активното съдействие на Иван Александър била организирана православна коалиция срещу маджарите с участието на влашкия войвода Владислав Влайку и деспот Добротица. С тяхна помощ маджарите били прогонени и Иван Срацимир бил върнат на видинския престол - есента на 1369 г.

В началото на 1371 г. починал Иван Александър - смъртта му означавала скъсване и на онези слаби нишки, които дотогава съществували между Видин и Търново. Нищо не било в състояние да попречи на „самодържавния цар Иван Срацимир да се разпорежда самостоятелно в своето царство.

До 1381 г. отношенията между Иван Срацимир и Иван Шишман останали напълно лоялни - не отговарят на истината твърденията, според които двамата водели продължителни войни за София. Нещо повече, сам Иван Шишман считал Иван Срацимир за евентуален наследник на държавата си - може би заради угризението, че е натрапник на търновския престол. Годината 1381 бележи началото на обтегнатостта в отношенията между Иван Срацимир и Иван Шишман. Видинският цар скъсал връзките си с Търновската патриаршия и подчинил Видинската митрополия под духовната власт на Цариградската църква. На тези действия не бива да се гледа като на свидетелство за открит конфликт между двамата братя. По-скоро те били последният акт, чрез който Иван Срацимир манифестирал пълната си независимост от Търново. През средновековието църковната независимост се смятала за неделима от държавната. В този смисъл подчинението на Видин под властта на Търновската патриаршия било смятано като свидетелство за подчиненото положение на Иван Срацимир спрямо търновския цар. Следователно на действията на Иван Срацимир от 1381 г. трябва да се гледа по-скоро като на акт на царско самолюбие, отколкото като свидетелство за неприязнени отношения с цар Иван Шишман.

Сигурни данни за враждебност между Видин и Търново притежаваме по повод българо-турските отношения. Стара истина е, че за проникването на нашествениците на Балканите съдействували раздорите между християнските владетели. При всеки удобен повод те умело подклаждали интригите - за съжаление в подобни събития са преплетени и имената на „българските императори, т.е. на Иван Срацимир и Иван Шишман - вероятно става дума за раздори след 1388 г.

В историческата ни наука е прието, че през 70-те и 80-те години на XIV век турската заплаха била все още далеч от Видин - това предопределило изчаквателната политика на Иван Срацимир. Опасността била почувствувана едва през 1388 г., когато войските на Али паша проникнали дълбоко в Северна България и подложили на обсада Никопол. Ударът бил поет от Иван Шишман, но нарушеното равновесие на силите променило и положението на Иван Срацимир, който се признал за васал на султана и се съгласил да приеме във Видин турски гарнизон. Политиката на Иван Срацимир спрямо турците не се отличавала съществено от тази на останалите му събратя, т.е. тя била пълна с компромиси. Той останал безучастен към събитията, свързани със завладяването на Търновска България. Едва след падането на Търново под турска власт Иван Срацимир се почувствувал отговорен за съдбата на българските земи. През 1395 г. делегация на видинския владетел, възглавявана от престолонаследника Константин и митрополита на Видин Иоасаф, посетила Търново и водила преговори с местния турски управител. Целта на мисията е неизвестна - бележката на Йоасаф Бдински, че тя изпълнявала „царски работи, е неясна и позволява редица тълкувания, които имат този главен недостатък, че се опират на предположенията. Но фактът, че в делегацията бил включен престолонаследникът на Иван Срацимир, подсказва, че пратеничеството ще е трябвало да потвърди васалитета към турците и може би да измоли от султана част от онези територии, които дотогава се подчинявали на Иван Шишман. Сигурно е обаче, че изпращането на Константин не се изчерпвало само със заръката да пренесе мощите на св. Филотея от Търново във Видин. А обстоятелството, че в състава на делегацията бил включен и видинският митрополит, подсказва, че при преговорите били разисквани и църковни въпроси - може би Иван Срацимир се е надявал, че видинската църква ще получи правото на духовен надзор над покорените български земи. Според Йоасаф Бдински мисията през 1395 г. завършила благополучно, но резултатите й едва ли оправдават подобна оптимистична забележка. Сам Иван Срацимир не си е правил илюзии относно бъдещето на своята държава - не случайно съвременниците му отправят горещи молитви към св. Филотея да защити „царския град (Видин) от варварското погубване и да запази Иван Срацимир от предстоящите беди.

Не било съдено Видин да остане задълго под властта на последния български цар. През лятото на 1396 г. кръстоносната армия на маджарския крал Сигизмунд (тя наброявала 60 000 маджари, поляци, френски, английски и немски рицари) се отправила на поход срещу Османската империя, французинът Бусико разказва, че когато кръстоносната армия стигнала под стените на Видин, тогава „излезе от града господарят на този град, който беше православен християнин и беше подчинен насила от турците. Той предаде града и цялата си земя на маджарския крал, а също и всичките турци, които бяха вътре в града. Перспективите, свързани с прогонването на турците от Балканите, се чертаели в най-благоприятна светлина, но всичко свършило на 25 септември 1396 г., когато при Никопол крал Сигизмунд претърпял поражение. Катастрофата, сполетяла кръстоносната армия, имала трагични сетнини за цар Иван Срацимир. Веднага след голямата си победа султан Баязид се отправил срещу Видин. Според думите на старобългарския книжовник Григорий Цамблак, Иван Срацимир посрещнал Баязид пред стените на Видин „без страх заради получените обещания. В какво точно се състояли обещанията на султана не става ясно, но те били лъжливи и имали за цел да притъпят бдителността на Иван Срацимир. Пак според Григорий Цамблак Баязид заповядал да оковат Иван Срацимир и го изпратил в столицата си Бруса, където бил хвърлен в тъмница, а „неизброимите богатства на видинския цар станали собственост на победителя. Според една българска хроника цар Иван Срацимир бил „изведен от Видин през годината 1397. По-нататъшната съдба на Иван Срацимир е неизвестна, но като знаем как постъпвали в подобни случаи турските владетели, можем да предположим, че Иван Срацимир прекарал последните си дни в затвора в Бруса, където бил удушен по заповед на Баязид.

 

WWW.POCHIVKA.ORG