Home История Елините и елинският бит

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Елините и елинският бит ПДФ Печат Е-мейл

Елински бит

І.Покъщнина

а) Мебели

Гръцкият дом не е богат на мебели, цени се архитектурната хармония и празното пространство. За украса се използват красиви вази. Много късно се появяват и статуетки, но те са символ на голяма селения.

Основна мебел е леглото – κλίνη. То е високо, със специална извивка за главата. Служи за всичко – спане, ядене, пиене, разговори. В гостната леглата са изработени изящно. Съществувало е и легло на ниски крака, с дървена рамка и преплетени ремъци, то е само за спане – κράβατος.

Масите (τράπεζαι) служат само за ядене, те са по-ниски от леглата, с 4 крака, изящни. Масата се внася сервирана и след това се изнася. Столовете са рядкост и се използват при работа. Най-често това са табуретки с 3 преплетени крака, използват ги жените при готвене. По-възрастните жени седят на стол с подвижна облегалка (κλισμός). Най-рядко се употребява θρόνος – кресло с облегалка и за ръцете, и с подложка за краката. Обикновено го използват жреците или за статуите на боговете.

За съхранение на дрехи и ценности използват λαρναξ, нещо като ракла; за бижута и по-малки ценности се употребява πιξίς – красиво изработена кутия.

b) Съдове за пренасяне и съхранение на продукти и течности

S πίθος – Голяма делва с дебели стени и остро или плоско дъно. В съда може да влезе човек и да го почисти. Обикновено е заровен до средата в зимника. Употребява се за съхранение на зърно, продукти, вода, вино, зехтин. В πίθος е спял нявга Диоген…

S στάμνος (βῖκος) – Подобен на питоса, но по-малък. Използва се за вино, зехтин, джибри и най-вече солени продукти.

S κέραμος (κεραμίς) – Означава керамика, керемида и амбалаж в малки количества (бутилка). Той е с остро дъно за да се забие в пясъка на трюма или в зимника, а когато е в дома стои на тринога. Тези съдове са разнообразни по форма и глина. Често имат печат от кой полис са, печат на търговеца, на работилницата. Общоприетото название е амфора.

S ἀμφορεύς (ἀμφιφορεύς) – Луксозен съд за свещенодействия, награждаване, надгробен паметник, за украса в дома. Сходен с керамоса, но с плоско дъно,изработен е от фина глина и е украсен с вазопис.

S πελίκη – Съд с две дръжки, широко гърло, крушовидна форма и плоско дъно. Подобен на амфореуса.

S ὑδρία – Съд за носене на вода с издуто тяло и обикновено с гърло с две дръжки за носене и една отзад за наливане. Носи се на главата с подложка или на рамо. Използва се и при гласуване.

S λουτροφόρος – Обреден съд за умиване на булката или на мъртвеца. Той е с издължено тяло и гърло, със специално столче, дълги дръжки и широко устие. Поставя се на гроба на неженен мъж.

S λήκυθος – Малко шише за масла, най-вече за парфюм. Той е с издължена форма, една дръжка и ниско столче, гърлото е плоско и широко, за да се измери количеството парфюм. Поставя се на гроба на неомъжена жена.

S λάγυνος (λάγηνος) – Бутилка за вино с продълговато гърло и една дръжка. Употребява се и за мярка.

S ἀρύβαλλος – Малка кана за зехтин с издължено гърло,широко устие и малка дръжка.

S ἀλάβαστρον – Съд с дълго тяло, плоско устие, без дръжки, формата е според значението. Носи се от спортистите за да се намажат. Носи се на врата.

S ψυτήρ – Съд за охлаждане на течности със сферично тяло и високо столче. Формата е според предназначението – да се постави в друг съд с лед.

S ἄσκος – Мях за вино и други течности от козя,свинска или волска кожа. Формата и размерът са различни.Устието е късо и е с отворена дръжка.

c) Съдове за хранене

д λέβης – Бронзов котел за храна.Обикновено стои на тринога (τρίπους).

д χύτρα – Гърне за варене на храна, има три крака и изпъкнало дъно, за да се постави на малка тринога (χυτρόπους).

д τήγανον – Тиган, но по-дълбок, за пържене в зехтин (ἔλαιον).

д πίναξ – Чиния с плоско дъно и издаден ръб.

д ἰχθύα – Чиния за риба. Плоска, без ръб, с малко столче, стените се събират към центъра и образуват изпъкнала пъпка за събиране на соса.

d) Съдове за пиене

е κρατήρ – Голям съд за смесване на вино с вода. Има две дръжки, широко гърло, за да може да влизат черпаци и други съдове за разбъркване и вадене на вино. Под кратера са поставяли тава (ὑποκρτήρον) за събиране на разлятото вино, защото то цапало много (като са си нямали „Ариел” – с хипократерониJ).

е οἰνοχόη – Съд за наливане на вино с една дръжка, като устието е оформено като трилистна детелина, за да се пълнят три чаши едновременно от един опитен виночерпец (οἰνοχόος).Подобен съд е и ὄλπη.

е κοθύλη – Съд с две дръжки за наливане на вино. Използва се и за мярка (275 гр.).

е κύαθος – Чаша с висока дръжка,за да не се мокрят ръцете. Използва се и за мярка (45 гр.).

еκύλιξ – Обикновена широка чаша с високо сторче и две дръжки издаващи се леко над устието.

е κάνθαρος – Чаша за вино, дълбока, с високо столче и две извити дръжки, започващи от столчето или от основата на чашата. Атрибут на Дионис.

е σκόφος (ὁ; -εος, τό) – Дълбока и висока чаша за вино, без столче, с тънък ръб и две дръжки, излизащи почти под ръба. Чашата на пияниците. Атрибут на Херакъл.

е φυάλη – Плоска паница за вино, символ на земята, без дръжки, с пъпка на дъното, символ на ὀμφαλός.

е ῥυτόν (κέρας) – Рог, предназначен за празничната трапеза, за наздравици. Долната част често е оформена като глава на животно. В долната част има отвор, който се запушва с пръст, няма столче, защото се изпива наведнъж.

 

WWW.POCHIVKA.ORG