Home Педагогика Анализ на детско-юношеската литература. Връзката дете-библиотека

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Анализ на детско-юношеската литература. Връзката дете-библиотека ПДФ Печат Е-мейл

Анализ на детско-юношеската литература

Връзката дете-библиотека

Библиотеката е един своеобразен склад – сейф събрал в себе си знания и мъдрост. Концентрирал нещото, което днес струва скъпо – информацията. Информация за други страни, светове, планети – (въображаеми) несъществуващи и реални.

Връзката дете-библиотека.

Децата са тази част от човечеството, което е най-жадна за знания и която най-емоционално и искрено възприема всичко ново и непознато. Те се влияят изключително от всичко което виждат, чуват и не на последно място прочитат. Това определя голямото влияние което би оказала срещата им с литературата или казано по друг начин посещението на библиотеката върху детските мисли, самосъзнание, морално развитие, въображение, култура и въобще възприемането на околния свят.

Детето винаги търси литература която отговаря на неговите интереси и е най-близо до емоционалната му нагласа.

Детето в начална възраст (7-10г.), което все още не си е направило самооценка и не е определило мястото което би трябвало да заема сред останалите, търси литература в която няма ярко изразени герои. Книги в които преобладава борбата на всички застанали на страната на доброто срещу съвсем малко зло, което бива побеждавано по най-лесен начин. Като най-предпочитани автори са: Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Джером Днаром, Днаймс Крюс и др.

Детето в средна възраст. Вече се наблюдава развитието на детето, изграждането му като личност и стремежа към лидерство и победи. Тук най-предпочитана е приключенската художествена литература в която на страната на доброто е един единствен герой, който обаче благодарение на своята сила и ум успява да победи армията на злото, да спаси пленена принцеса, да стане цар на народа си. Тук най-четени автори са Карл Май, Джек Лондон и др.

Юношеска възраст (12-16г.) Тук се наблюдава интересна промяна на читателския вкус през последните няколко години. Вече децата от тази възраст не се увеличат както по-рано все още по приключенските книги, напротив дори и детективските романи които са били най-харесвани от юношите биват заместени от нарасналият интерес към енциклопедиите и отрасловата литература. Сякаш децата губят присъщата им склонност към романтиката, за сметка на практичното мислене.

Това показва, че те все по-рано започват да се ориентират към същността на живота, започват да се подготвят все по-рано за него. Нещо имащо както своята положителна, така и своята отрицателна страна. Следствие от тази промяна в предпочитанията на децата е почти пълното изчезване на романтиците и фантазьорите, с което се губи и част от красотата на този свят.

Въпреки всичко трябва да се отбележи, че българинът все по-малко чете. Това се отнася и за децата. Най-много книги се вземат през лятото, книги от задължителния за ваканцията списък даден от училище.

Книгата все повече се замества от радиото, телевизията, компютъра. Това е така, защото е много по-лесно да видим един образ отколкото да си го представим, но те ограничава, тъй като ти се предоставя един единствен вариант на този образ, докато четеца разполага с неограничен брой. Следователно книгата предлага много по-голямо пространство на фантазията и все пак става все по-малко четена. Но писменото слово няма да изчезне, тъй като то е в основата на всички по-нови средства за информация и комуникация.

Връзката дете-библиотека е доста нестабилна в наше време и дори мнозина смятат, че тя не е необходима, но грешат. Библиотеката винаги е съхранявала най-ценното, което трябва да се предаде на бъдещето. Скъса ли се връзката дете-библиотека, се къса връзката на човечеството с бъдещето.

Направените изводи са въз основа на:

Градска библиотека “Св. Св. Кирил и Методи” гр. Свиленград, Читатели 1500 – 1010, 613 – начална възраст; 392 – средна възраст; 586 – момичета; 411 – момчета.


 

WWW.POCHIVKA.ORG