Home Химия Температура и температурни състояния

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Температура и температурни състояния ПДФ Печат Е-мейл

Температура и температурни състояния-1т.

За нормално протичане на основен жизнен процес в човешкият организъм е необходима определена оптимална t”.t” е един от оснвните показатели ,по който съдим за здравословното състояние на човека.При децата постоянната t” се подържа по-трудно,поради функционална и морфологина незряласт на централната нервна система и периферните терморегулаторни органи.Колкото детето е по-малко толкова t”е по-непостоянна.Счита се, че терморегулаторния център става по-значителен след 6 месец.

Образуването на топлина става в резултат на протичащите в клетки окислително редуктивни процеси.Топло образуването в основата си е химичен процес.Най-голямо количество топлина се отделя в околната среда със което се поддържа равонвесието м/у топлообразуването и топлоотдаването.Без отдаване на топлина човек не би могъл да съществува тъй като би „изгорял”във собсвената си топлина за няколко часа.Топлоотдаването е физичен процеслОрганизамът губи около 80%топлина ,20%при дишането и 2% при уриниране и изпражнения.Регулирането на топлообразуване и топлоотдаване се нарича ТЕРМОГЕГУЛАЦИЯ чийто център се намира в междинният мозък.Терморегулацията се осъществява посредством физико химични и нервно хормонални механизми.

1Механизми на терморегулацията

а/физични-дрехи,подкожна мастна тъкан,промяната в кръвоснабдяването на топлоотдаването ,за това логично на добре олечените и пълни хора да кожата при повишаване или понижаване на t”.При повишена t” кръвоносните съдове са разширяват през тях протича по-голямо количество кръв,кожата се зачервява,а кръвта е преносител на топлина и съответно в околната среда се отдава повече топлина и обратното,при понижена t” кръвоносните съдове се свиват,през тях през тях преминава по-малко количество кръв.Топлоотдаването рязко се ограничава ,кожата побледнява и посинява като съответно се отделя по-малко топлина в околната среда.Дрехите,подкожната мастна тъкан също подпомагат им е топло.

б/химични-те влизат в действие при по-ниска t”,проявяват се чрез повишаване обмяната на веществата в мускулите,започва некординирано,неволево съкращаване на мускулните групи и човек без да иска трепери,кожата настръхва и придобива вид на Гъша кожа-cutis Ansarina.При положителна t”във околна среда обмяната се намалява а заедно с нея и топлообразуването.

г/нервно хормонални-там взимат участие централната нервна система и жлезите със вътрешна секреция като основно място заемат щитовидната и надбъбречните жлези.

2.Физиологични колебания на t”в организма

Нормалната t”в човешкият организъм се колебаее врамките от 0,5 до 1с.Наблюдават се денонощтни колебания в температурното ниво,сутрине е по-ниска от вечер.Говорим за сутрешен миниму който се регистрира м/у 6-7часа и вечерен максимум м/у 16-18часа.По-високата с няколко десети t” се дължи на повишените окислителни процеси във вечерните часове.Има колебания на t” в телесните кухини /уста,ректум/ с около 0,5 по-висока от тази в кожните тъкани.t” за гънките се измерва в ингвиналната гънка и аксиларната ямка.

Наблюдава се колебание на t” и при различните възрасти.При децата t” е с 0,5 до 1 по-висока което се обяснява със усилените окислителни редукционни процеси във връзка с разтежа на детето.При възрастните хора е 0,5 до 1 по-ниска поради понижените окислително редукционни процеси.

Видове температурни състояния

1.Изотермия-нормалната човешка t” която се движи от36-37

2.Хипотермия-понижаване на t”под 36 което се среща рядко.Тя може да бъде:

а/физиологична-/нормална/среща се при недоносени деца,възрастни хора с понижена обмяна на веществата,при изтощени хора и продължително гладуване.

б/патологична-/ненормална/тежка кръвозагуба,интоксикация,понижена функция на щитовидната жлеза при холера,охлаждане и премръзване.

в/изкуствена-при сърдечно съдови операций,целта е по-рядко съкращаване на сърцето което улеснява работата на хирурга.

3.Хипертермия-повишаване на t” над 37 може да бъде физиологична,при тежка физическа работа и патологична при възпалителни заболявания и инфекций.

Степени на повишанане на температурата

1 Суб фебрилна- от 37 до 37,5

2 Умерено фебрилна-от 37,5 до 38

3 Високо фебрилна –от 38 до 40

4 Хипер пиретична- над 40

Хипертермично състояние при което t” е повишена повече от 38 се нарича ТРЕСКА /фебрис/ Треската е приспособителна функция на организма спрямо външнште дразнители.Развитието на треската минава през 3 стадия.

1-Стадий на покачване на t” „Стадиум инкременти”- този стадий трае от няколко часа до няколко дни в зависимост от заболяването,при малария и пропозна пневмония а бавно при коремен тиф,груцелоза и др.

Втрисане-което се дължи на усилените мускулни съкращения в резултат на повишеното топлообразуване.

2-Стадий на повишената t”-„Стадиум фасцигиум”-продължителноста на този стадий също е различна и зависи от вида на заболяването,общото състояние на болният и взетите мерки.Характеризира се с високото подържане на t”.При туберколоза ,хронични заболявания и др. и по-кратък при грип и ангина.

3-Състояние на понижаване на t”-„Стадиум декремент”-този стадий е признак на оздравяване или на настъпващ финален край.Спаданета на t” може да бъде с 3 възможности:

а/латично-постепенно

б/кризистно-рязко и бързо с обилно изпотяване

г/протрахирано-много бавно в продължение на няколко дни.

Грижи за болен с треска

Клинично това състояние се изразява с неспокойствие,втрисане и последващо изпотяване,главоболие,повръщане,сухота в устата,намалено уриниране,жажда,лош дъх,липса на апетит и запек/остипацио/.Болният става,унесен,отпаднал,езикът е обложен,пулсът и дишането се очестяват,като след повишаване не t” с 1градус пулсът се ускорява от 8-10 удара в минута а дишането от 2-4 дихателни движения.За кърмачета са характерни фебрилни гърчове и бълнуване.Лечението е на  легло .Назначава се:

1-режим-постелен режим,за тежко болни /всичко се извършва в леглото-къпане,хранене и т.н./-инфаркт на миокарда

2-режим-за болни на който е разрешено само ходенето до тоалетна и то с придружител

3-режим-за тези който се самообслужват и им е разрешено движение в отделението

4-режим-при леко болни –свободен

При 1 режим диетата е течна или течно кашева,задължително е да бъде лесно смилаема,богата на Витамини и Минерали.В началният стадий на треската болният се настанява в затоплена стая с топли завивки,грейка в леглото и топли течности с цел да се отстрани втрисането.По време на положителната t” добре е в стаята да се осигури чист въздух,дават се антипиретици и аналгетици.Взимат се също витамин С и средства против повръщане,главоболие и гърчови състояния,дават се течности и сокове от цитрусови плодове.Могат да се приложат влажни обвивания ,студени компреси,наблюдава се външншят вид на пациента,следят се t”,пулс,дишане,кръвно налягане,диореза,симптоми за поява на гърч,а при повръщане броя и вида на повърнатите материй.

ДИОРЕЗА-количество урина отделено за определен период от време .Най-често за 24 часа.

В стадий на понижаване на t” пациентите са с обилни изпотявания ,за това се налага своевременно да бъдат преобличани,да се спазва хигиена,това се извършва внимателн с цел да не се простуди отново пациента.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG