Home География Село Широка лъка

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Село Широка лъка ПДФ Печат Е-мейл

Село Широка лъка е на  24км. от град Смолян, 22км.от град Девин,11км. от Пампорово и 5 км. от село Стойките. Пътят Девин- Смолян минава по протежение на центъра на селото. Средната надморска височина, на която се намира е 1060м.

Селото е разположено амфитеатрално на двата бряга на река Широколъшка, в подножието на североизточните склонове на Перелишкия дял на Западните Родопи и югозападните склонове на Чернатица.

В Широка лъка се намира Средно фолклорно музикално училище- едно от двете в страната, разнасящо славата на българския фолклор  далеч извън пределите на Страната.

Селото съществува на това място от 17 век след

една от най-жестоките вълни на насилствено помохамеданчване на родопското българско население.Първоначалните заселници на това място по онова време и техните поколения, до ден днешен са запазили чисто българското си съзнание и православна християнска религия.

Първоначално, земите върху които са се заселили първите жители са били владени от юруците,които в последствие се отеглили към Беломорието. Първоначално основателите на селото се заселили край сегашната махала Заевите, но поради свличане  не след дълго се преселили в долината на река Луковица, а от там се преместили на днешното място на Широка лъка . Името на селото идва от сравнително широкото речно разклонение на едноименната река.

Идвайки в това село-приказка, обявено за архитектурен и етнографски резерват, вие изведнъж се озовавате в 1-2 века назад  в епохата на Българското  Възраждане. В селото има множество  къщи, съхранили характерната Родопска архитектура, калдъръмчени улици, сводести мостове над реката, характерен говор и обичай на мистните  хора са дали основание село Широка Лъка да бъде обявено за архитектурен, етнографски и фолклорен резерват.

В архитектурно отношение, болшенството от  по- старите къщи се отнася към типа,,голяма родопска къща,,.Те са двуетажни, с еркери, високи каменни комини, дебели зидове, ковани врати, малки прозорчета, вътрешни дървени стълби. В стаите за живеене има вградени скрити долапи и килери. По-характерни и известни са къщите- паметници на културата: Згуровски конак, Каладжийската, Григоровската, Богдановската къща.

Интерес представлява църквата,, Успение Богородично,, построена през 1834г.предизвикваща възхищение с външната си архитектура. Предполага се че иконите  в църквата са изографисани 1835-1836г. от зографа Захари и брат му Димитър от Самоков. В непосредствена близост до църквта се намира старото учелище, построено през 1835г.

Интересна  е историята за построяването на църквата, построена само за 38 дни, с неимоверни трудности и с огромни рискове.

На 7 км.от селото по посока на град Девин се намират известните от древността Беденски минрални извори. Температурата на водата е 67 градоса и се използва за лечение на опорно двигателния апарат.

Широколъшките песяци

По стара традиция в първите почивни дни на месец март в с. Широка лъка се провежда кукерски карнавал известен с името Пес понеделник. На него си дават среща десетки кукерски групи от цялата страна. На центъра на селото те извършват редица обичаи и прогонват злите духове. След това се пали голяма клада огън и се прескача за здраве. Някрая кукерите се хвърлят в реката за да уловят хвърления кръст. Ако се докоснеш до кукер ще бъдеш здрав цялятя година.

По настояще в   Широка лъка  има 850 жители, чийто  основен поминък е горското стопанство, отглеждането на картофи, животновъдство и все по-разрастващия се дял на туризъм в селото има частни квартири и 3 хотела.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG