Home Педагогика КТБД. Природни материали

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
КТБД. Природни материали ПДФ Печат Е-мейл

Природни материали

Природните материали са от групата на естествените материали. Те се събират направо от природната среда и по-голямата част от тях могат да се използват в обучаващия процес във вида в който се вземат от природата. Другите трябва да се обработват предварително, за да бъдат достъпни за работа. Класифицират се в две групи трайни и нетрайни.

Природните материали притежават достъпни за опознаване и обработване от децата в предучилищна възраст конструктивни особености- форма, големина, цвят и се използват широко в обучението в Детската градина. Включени са в образователно ядро „Конструиране и моделиране” и „Обработване и съединяване на материали”. Те са привлекателни за децата, защото при манипулиране с тях по време на обучаващите-практически ситуации те се научават самостоятелно да изработват интересни предмети. В този процес децата развиват индивидуалните си технически сръчности и овладяват специализирани умения.

Конструирането с природни материали съдейства в образователния-възпитателен процес по конструктивно-технически дейности за постигането на следните очаквани резултати:

v                  Натрупва представи за природните материали чрез опознаване в непосредствена конструктурска дейност

v                  Усвоява конкретни умения за ръчно обработване и съединяване н на природни материали

v                  Усвоява етапите на технологичния процес за пресъздаване на предмети и обекти от природни материали

v                  Допълват знания за природната среда и осмислят достъпни природни закономерности чрез знанията и уменията за конструиране с тях

v                  Натрупват технологична и екологична култура за опазване и защитаване на природната среда

Видове изделия и образователни стратегии за усвояване на знания и умения за конструиране с природни материали.

Децата в детската градина се научават да конструират разнообразни видове изделия от природни материали. Те са обобщени я няколко групи:

  1. Линейни изделия – Наниз – Нанизът е линейна форма, на която елементите се нижат на тънка тел. Нанизването се предхожда от пробиване и промушване. Могат да се нижат един до друг или на разстояние един от друг. Използват листа, семена на растения които са едри и меки, цветове  технологичните им характеристики са цвят големина, форма се съчетават според конкретната обучаващо-практическа задача и очакван резултат. Примерни изделия- гирлянд, диадема, гердан, колие и т.н. Те са достъпни за децата от всички възрастови групи! Начините за подреждане на елементите (листа) са разнообразни:

І начин:

v                  Наниз от еднакви по цвят. Големина и форма листа подредени едно до друго

v                  Наниз от различни по цвят и еднакви по форма и големина листа

v                  Наниз от различни по цвят и големина и еднакви по форма листа

v                  Наниз от различни по цвят, големина и форма листа

v                  Наниз от различни по цвят, големина и форма листа подредени на разстояние едно то друго т. е. в определен ритъм

ІІ начин:

v                  Наниз изработен чрез забождане на елементите един в друг. За целта в краищата те се залягат един върху друг. Забождането се изпълнява като бод. За съединяващ елемент е подходящо тънко, твърдо стъбло от растение или тънки клонки т. н. Вариантите за разнообразяване и усложняване на нанизите от втори начин са аналогични и на първия. Те се определят и подбират съобразно възможностите на децата, усвояваното познавателно  съдържание по конструиране с природни материали, приложението на изделието в предстоящата игра, етапа на овладяване на конструктивно-техническата дейност.

  1. Изделия в ранина. Пана.

Паното е картинен тип изделие, чиито елементи са подредени в равнина. За изработване на пано важно значение имат следните съображения:

v                  Елементите, с които ще се пресъздава обекта са дребни природни материали,, различни по цвят, големина и форма: семена, миди, камъчета, люспи от шишарки и т.н.

v                  За равнина се използва мека пластична основа като пластилин, моделин глина или мокър пясък с подложка. Тя може да бъде гладка и релефно оформена, но достатъчно дебела, за да задържа трайно елементите. Задържането се постига чрез притискане и забождане.

v                  Природните материали се подреждат по различни начини,  осигуряващи възможност за придаване на особеностите на пресъздаваните фигури (цветя, растения, животни, хора, предмети) Примерни изделия- индивидуално пано по образец, тема, сюжет, собствен замисъл, колективно пано по сюжет, тема, замисъл на екипа. Подходящи за 4-7 год, деца са: цветя, дърво, мече, зайче, море, гора, риба, дете….

Начини за подреждане на елементите:

v                              Редица (един до друг) – трева

v                              Кръг-цветенце

v                              Лъчеобразно- (от център навън)- слънце

v                              Вълнообразно-полянка, вълни

v                              Спираловидно- охлюв

v                              Колона (един над/под/върху друг)- ограда, дървета, къща

v                              Комбинирано подреждане според обекта (растение, животно) от който зависи подборът и комбинацията по цвят, форма и големина, разположение, наподобяване, пресъздаване

3.Обемни изделия:

От обемните тримерни нетрайни (плодове и зеленчуци) и трайни (шишарки, жълъди, орехи кочан от царевица) природни материали се конструират обемни форми. Нетрайните са по-лесни за обработване (рязане, пробиване, забождане, закрепяне) и съединяване, защото са меки, а трайните трябва предварително да бъдат обработвани, т. е. подготвени от учителя, за да се осигури постигането на резултата и успешно участие на децата в дейността. Препоръчително е съединяването на обемните природни материали да се завършва с подходящи елементи от същия вид: клонки, листа, дребни, семена, но може и чрез обработени клечки. При някои природни материали съединяването се постига трудно поради по-голям обем, твърдост, тежст и др., но то може да се осъществи с пластилин.

Обемните природни материали се използват за пресъздаване на предмети и обекти от заобикалящата среда във всички възрастови групи. В І група обектите са от един обемен  елемент, в ІІ- до два, а в ІІІ и ІV- до три. Елементите, необходими за дооформяне на обекта, могат да бъдат от всички достъпни за децата материали, но за предпочитане е те да са природни

Конструираните от децата обемни фигури са тематично съобразени с образователното съдържани. По-често те се възпроизвеждат индивидуално по образец, но понякога темите предразполагат към екипна конструктивно-техническа дейност по тема или сюжетен замисъл.

Конструктивно-техническата дейност с природно материали е достъпна познавателно-практическа дейност за децата в детската градина. Природните материали позволяват усвояване на знания и специализирани технически умения. От друга страна, тя е интересна и забавна, защото създава непосредствени условия за игра с материала и пресъздавания обект. В хода на конструирането с природни материали децата се научават да проявяват активност, настойчивост, самостоятелност, находчивост, комбинативност, да обобщават представен и асоциативен опит, да осмислят някои закономерности в природната среда, деа се учат да я опазват.

 

WWW.POCHIVKA.ORG