Home География Флоренция, Италия

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Флоренция, Италия ПДФ Печат Е-мейл

Столицата на областта Тоскания има население от около половин милион жители, заселени по бреговете на Арно,между Адриатическо и Тиренско море,почти в средата на италианския полуостров. Това е град,който гъмжи от индустрия и занаяти,търговия и култура ,изкуство и наука.Климата е умерен но често променлив с прохладна зима и топло лято.

1. Люлка на Ренесанса - На пръсти се броят градовете, оказали подобно културно и историческо влияние и променили начина, по който хората виждат и възприемат света. Във Флоренция пламва искрата на Ренесанса, която - благодарение на парите на Медичите и на гения на Леонардо, Микеланджело, Джото, Гиберти, Брунелески - озарява с пламъка си цяла Европа.Тук Макиавели поставя основите на новата политическа наука, а Галилей - на експерименталната наука. И пак тук Данте редом с Петрарка и Бокачо, родени в съседни тоскански градчета, полагат основите на италианския език.И днес цяла Италия говори на онова, което някога е било флорентински диалект.Флоренция е силно привързана към своята история и към гениите на мисълта, словото и четката, които са я създали. Затова и туристите не спират да прииждат на талази, приятно изненадани от факта, че най-големите забележителности са разположени в радиус от 700-800 метра от централния площад Пиаца.

3. Санта Мария дел Фиоре - Великолепната фасада от бял, розов и зелен мрамор на катедралата "Санта Мария дел Фиоре" е сред най-популярните образи не само от Флоренция, но и от Италия. Проектирана е от Арнолфо ди Камбио, а след смъртта му строителството е ръководено от Джото и Пизано. Величественият купол пък е дело на Брунелески.Непосредствено до входа на катедралата се извисява изящната камбанария на Джото, а срещу него пък се намира осмоъгълната баптистерия с великолепните бронзови врати, върху които Гиберти работил повече от 27 години.Когато ги видял за първи път, Микеланджело възкликнал, че те са достойни да бъдат поставени на входа на рая. Името - Porta del Paradiso - останало и до днес.

4. Санта Кроче - Тази красива готическа базилика не може да се похвали с пищното великолепие или популярност на катедралата "Санта Мария дел Фиоре", но в някои отношения е далеч по-значима от нея."Санта Кроче" е пантеонът на най-великите умове и таланти, родени във Флоренция и Тоскана. Тук са погребани Галилей, Макиавели, Донатело, Росини, Гиберти, Маркони, Ферми...Тук почиват в мир и тленните останки на Микеланджело, които са буквално откраднати от Рим. Празна обаче е гробница на Данте, тъй като жителите на Равена, където е погребан поетът, поставят охрана на гроба му, за да не би флорентинците да отмъкнат и неговите кости.Надгробните паметници не са единственото, пред което да изразите своята почит и възхита, тъй като в "Санта Кроче" ви очакват и фрески, изписани от Джото, великолепен барелеф от Донатело, Разпятието на Чимабуе...

5.Палацо Бараджело - В този отлично запазен средновековен дворец са изложени безценни колекции от гоблени и килими, произведения от слонова кост и сребро, керамика и други, но почти никой не идва в Барджело заради тях.Перлата в короната на музея е колекцията от готически и ренесансови статуи, една от най-значимите в световен мащаб.В залите на Барджело ви очакват шедьоври на скулптурата като "Бакхус", "Брут", "Давид/Аполон" и недовършената "Мадона с Младенеца" на Микеланджело, "Давид" на Донатело, "Меркурий" на Джамболоня (безспорно една от най-популярните статуи в света), произведения на Челини и Брунелески.Специална зала е посветена на Андреа дел Верокио, големия майстор на скулптурата и живописта, в чието ателие са се учили Леонардо, Ботичели, Перуджи

6.Понте Векио - Най-очарователният (днес!) покрит мост в цяла Италия някога бил тържище на касапи и рибари, привлечени от водите на река Арно, където можели да изхвърлят необезпокоявани непродадената (и вмирисана) стока.След като Козимо І Медичи построил Уфици, а на другия бряг на реката издигнал великолепния Палацо Пити, неговият син и наследник Фердинандо І решил да се отърве от отвратителната воня и шумната глъчка.Затова прогонил месарите и настанил на тяхно място 50 майстори златари и бижутери. Естествено, срещу двойно по-висок наем.Бижутерите са тук и днес (затова ако минете по моста, ще ви посрещне бюстът на Бенвенуто Челини, един от най-великите ренесансови бижутери и скулптори), а някои магазинчета са останали в ръцете на една и съща фамилия в продължение на 400 години.

7.Палацо Пити - Този великолепен дворец не носи името на Медичите, но в продължение на векове е дом именно на тази прочута фамилия. Палацо Пити е дом на Галерия Палатина, в която е изложена голяма част от колекцията на Медичите.

Най-вероятно изобщо не сте чували за нея, тъй като тя (уви!) остава в сянката на Уфици. Това в никакъв случай не означава, че в Галерия Палатина са изложени платна второ качество.

Напротив, в нея ще видите 14 творби на Тициан, 11 на Рафаело, десетки шедьоври на венецианските майстори, на Караваджо, Рубенс, Ван Дайк... В Палацо Пити се намира и Музео дели Ардженти, където се пази колекцията от златни и сребърни изделия и антики на Медичите.

А зад самия дворец се простира един от най-красивите паркове в Италия - Джардино ди Боболи

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG