Home Информационни технологии Видове сайтове. Избиране на домейн. Основни принципи при проектирането и изисквания при изграждане на сайта

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Видове сайтове. Избиране на домейн. Основни принципи при проектирането и изисквания при изграждане на сайта ПДФ Печат Е-мейл

Основното предназначение към  всеки уеб сайт е да информира - по-принцип за новините и времето, или за дадена фирма и нейната дейност. Същевременно колкото по атрактивно бъде осъществено това, толкова по-голяма популярност печели сайта.

В уеб дизайна е много разпространено понятието “Успешен уеб сайт“, с което се обозначават тези решения, които успяват да привлекат хора, да ги заинтересоват и дори да ги обединят в нещо. И това не са винаги сайтове с главозамайващ графичен дизайн или техническо решение от висок клас. За потребителите на Интернет е разпространено мнението, че те са нетърпеливи, тоест те не са склонни да чакат дълго за каквото и било и същевременно лесно се отегчават от всичко. Обикновено това е причината, поради която се смята, че графичния дизайн е от особено значение и от него изцяло зависи успехът или провалът на уеб сайта. Обаче, именно атрактивните уеб решения стават много тежки и за зареждането на дадена страница се налага да се чака с минути. Същевременно колкото и да е  привлекателен в графично отношение уеб сайта може да си остане все така ненужен, ако в него няма полезна информация. В първия момент той може да привлече посетители, но след това да ги разочарова и в крайна сметка да се превърне в губеща инвестиция. Това ни показва, че уеб сайта може да бъде разглеждан като всеки друг продукт, предназначен за масова употреба. От една страна той трябва да е с добър външен вид, от друга – да е полезен и удобен за използване, защото само това може да гарантира неговия успех.

Анализирайки всичко до тук можем да обобщим, че основните изисквания при създаването на уеб сайт са: атрактивност, полза и достъпност.

 • атрактивност – това, което ще привлече и най-забързания или попаднал по грешка в сайта посетител.
 • полза – това, което ще го заинтересова и ще го накара да се върне отново.
 • достъпност – това, което ще му предостави необходимото удобство.

Комбинирането на тези три изисквания определя и основната същност на уеб дизайна, а именно балансът между отделните изисквания. Повишаването на атрактивността обикновено намалява достъпността и в никакъв случай не може да компенсира липсата на информация.

Може да се предложи, че посочените критерии са от различна важност при различните по предназначение уеб сайтове. Очевидно за тези, които представят новини, анализи, дори хороскопи в Интернет, най-важна ще бъде ползата за посетителите. Сайтовете, които се борят за висок трафик, ще наблегнат на достъпността, а примерно страницата на някои известен филм - на атрактивността. По тази причина е прието уеб сайтовете да бъдат разделяне по определени критерии, като по този начин се оформят и техните основни видове: 

 • портален сайт
 • информационен сайт
 • новинарски сайт
 • корпоративен сайт
 • сайт за услуги
 • електронен магазин
 • институционален сайт
 • развлекателен сайт
 • арт сайт
 • личен сайт

Порталът съдържа голям брой връзки, класифицирани по определен принцип, има възможност за търсене, регистрация на потребител или създаване на електронна поща. Най-важното при порталните сайтове е тяхната функционалност. Възможността за изключително впечатляващ дизайн липсва, тъй като целта на портала е да дава бързо и лесно информация.

Порталите се зареждат се бързо, съдържат най-вече текст, графичните елементи са сведени до минимум и са добре оптимизирани. Доброто решение при портал се състои най-вече в използване до крайност възможностите на шрифта и неговият текст, добра организацията на навигацията и допълнителната информация, както и цялостната структура на сайта.

Примери за портален сайт:

www.hit.bg

http://www.dir.bg/

При информационните сайтове обикновено не се среща splash страница, тъй като тяхната основна цел не е да впечатляват с изключителен дизайн, а да дават информация. Информационните сайтове също съдържат голям брой връзки, но графичните елементи са повече от тези при портала. Въпреки това сполучливите информационни сайтове се зареждат бързо и дават на потребителите информацията, която търсят. Характерното при този вид сайтове е че когато са насочени към различни видове аудитория те определено се различават в пропорцията функция/визия. Така например в някои дизайнерски информационни сайтове се среща нулева страница и навигацията е решена графично - нещо нехарактерно за информационните уеб сайтове.

Примери за информационен сайт:

http://www.citforum.ru/

Новинарските сайтове са разновидност на информационните. Различават се от тях по съдържащата се в тях информация и динамиката при нейното обновяване, като рубриките които се поддържат в тях са постоянни. Освен това се предвижда възможност за създаване на архив от публикуваните новини.

Примери за новинарски сайт:

www.monitor.bg

www.segabg.com

www.novini.com

При корпоративните сайтове се наблюдава голямо разнообразие на решения, породено от това, че корпоративният сайт има своя определена аудитория и структурата и съдържанието му са съобразени конкретно с нея. При този вид сайтове има възможност за използване на по-креативен подход, по-сложни цветови решения и разчупени композиции. Въпреки преобладаващите графични менюта, се използват повече графични и Flash елементи, което придава свежа нотка на иначе строгото корпоративно решение.

Примери за корпоративен сайт:

www.mtelecom.bg

www.mtel.net

http://www.kai.bg/

Сайтовете за услуги и електроненните магазини са предназначени за масовото обслужване на една голяма аудитория, като предлагат извършване на услуги и продажби на стоки. В тях е засилен рекламният ефект. Електронните магазини задължително предоставят и възможност за разплащане по електронен път. В зависимост от характерът на услугата, тази функция се използва и в сайтовете за услуги.

Примери за сайт за услуги:

www.obiavi-bg.com

http://spravki.gbg.bg/uslugi/

http://mo.all.bg/cgi-bin/view.cgi?action=view&c=16

Примери за електронен магазин:

www.hpshop.cnsys.bg

http://www.teleshop.bg

www.okazion.bg

Институционалните сайтове имат представителни функции, тъй като се изграждат от държавни и други ведомства. Информацията, която се предоставя от тях съдържа нормативни документи и поради силно изразения характер на публична дейност на тези институции,  информира гражданите за своята дейност.

Примери за институционален сайт:

http://www.government.bg/

www.operavarna.bg

http://www.taxadmin.minfin.bg

www.noi.bg

При арт сайтовете се наблюдава голяма свобода при използването на графичните елементи, текста, навигацията както и цялостната структура на сайта и неговият интерфейс. При тези сайтове се използват авангардни цветови и композиционни решения и често компютърните екрани се превръщат в частна виртуална галерия за изкуство представено в интернет. Времето за отваряне на страниците на арт сайтовете е малко повече в сравнение с другите видове сайтове, но това е разбираемо като се има предвид наличието на голямото количество графични елементи и често използваният в този вид сайтове Flash. В този случай обаче посетителите са готови да изчакат малко повече, за да разгледат представеното на сайта. Често в Интернет арт-сайтове посетителите са и участници в процеса на създаване на уеб проектите, което е и основното предимство на Интенет арта, а именно неговата интерактивност

Примери за арт сайтовете:

http://photo-forum.net/

http://www.zazzle.com/

www.frite.hit.bg

www.nail-art.ru/prise.htm

www.cult.bg

http://www.bulphoto.com/

Развлекателен сайт (архив за музика или за анимация например). Феновете на мултимедията обикновено са опитни потребители или студенти, което налага последната дума на техниката да присъства при разработката. Потребителите ще очакват привлекателен интерактивен дизайн с възможности за търсене на информация и файлове. Независимо от аудиторията и целта на един сайт, той ще изисква специфичен подход към избора на оформление, графичен дизайн и информационната архитектура.

Примери за развлекателен сайт:

www.online-fun.org

www.fun.bg

Личен сайт. Тук създателите могат да правят каквото си искат стига да задоволяват целите си. Например сайт, на който се намира личната биография на човека трябва да е добре издържан, стегнат и семпъл. 

Примери за личен сайт:

http://vania.bgfree.biz/#

http://www.asystbg.com/dimitrov/wdbg.html

http://ukazatel.gbg.bg/hora/lichni/

Първоначалният етап от проектиранто на един сайт е свързан с  определянето на неговия вид и съответно съобразяване в последствие с основните изисквания за сайтовете от този вид.

При изграждането на уеб сайтове трябва да се има предвид, че посетителите имат различни очаквания за времето за което ще се отвори страницата в зависимост от вида на посетения от тях сайт. Затова използването на елементите, които изграждат един уеб проект трябва да бъде съобразено с вида на сайта и неговата аудитория. Така както не би трябвало да се използва нулева страница или графична навигация за един портален сайт по същия начин при един арт уеб проект имаме малко текст и много графични изображения.

Именно чрез правилният избор и използване на тези елементи се изграждат сайтове, които не само изглеждат добре, но и работят добре.

При проектирането на сайта е добре да се направи маркетингово проучване – съществуват ли сходни на планирания родно- или чуждоезични сайтове, да се анализират лидерите в областта и да се извлече максималното, от положителния и отрицателния чужд опит. От разглеждането на сайтове, подобни на този, който предстои да се изгради, могат да се извлекат много идеи, както по отношение на съдържанието, така и за функционалността, оформлението, дизайна и други. Подобен подход предполага избягване на грешки допуснати от други сайтове и възможност да се създаде наистина добро, полезно и удобно за бъдещите си потребители уеб решение.

Тип на сайта

Ако разгледаме различните видове уеб сайтове ще установим, че техните основни елементи са изградени и координирани по определен начин в зависимост от типа сайт.

Всички сайтове в Интернет се разделят основно на 2 типа:

 • статични
 • динамични.

Статичните сайтове предоставят традиционно присъствие на фирмите в Интернет като съдържат графики и(или) текст, които се разполагат от дизайнерите и остават постоянни за дълъг период от време. Промяната им е съпътствана от значителни (в сравнение с разходите при динамичните страници) разходи за обновяването на страницата. При статичните страници са необходими страница и уеб сървър на който се разполага страницата и от който потребителите имат достъп до нея.

 Pис. 1

Статичните страници са удобни, когато публикуваното съдържание няма да бъде променяно за дълго време, но когато то е необходимо да се обновява, тогава е необходим друг подход, който се олицетворява в използването на динамични страници за присъствие в Интернет. Пример за динамични страници са сайтовете за електронна търговия. Динамичността се изразява във наличието на някакъв тип динамичен източник на информация, най-често база от данни разположена на уеб сървър. Информацията във базата от данни се генерира от фирмените бизнес информационни системи.

 Рис. 2

Управлението на информацията, постъпваща във базата от данни, намираща се на уеб сървъра, често се извършва отдалечено посредством Интернет от фирмата чийто сайт е публикуван, а не от фирмата създала сайта.

 Рис. 3

Най-ефективната техника е в базата от данни да се съдържа само тази информация, която е предвидена да се обновява, т.е. динамичната информация.  Останалата част – статичната информация не се съхранява в базата от данни.

2. Домейн на сайта

През 1984 година Пол Мокапетрис от Института за информационни науки към Университета на Южна Калифорния публикува RFC (882 и 883), където се описва системата за именуване на домейни, т.нар. Domain Name System (DNS).

Днес DNS е стандарт за задаване на имена на адреси. Тя представлява дистрибутивна, йерархична система, която осигурява:

Ä                              метод за идентифициране на хостове в Интернет чрез използване на буквено-цифрови имена, наречени qualified domain names (FQDNs) вместо да се използват изцяло цифровите IP адреси

Ä                              дистрибутивен механизъм за съхранение и поддръжка на база от данни съдържаща FQDN и съответстващите им IP адреси на всички хостове в Интернет

Ä                              метод за определяне на местоположението на хостовете в Интернет чрез откриване на съответствието между FQDN и IP адреси, като по този начин мрежовата комуникация ще бъде осъществявана от хоста.

DNS системата присвоява уникално име на всеки TCP/IP хост в Интернет. Така буквените хостове се обръщат към сървъри, работни станции, рутери, TCP/IP принтери и подобни устройства.

DNS именуваното пространство се дефинира като колекция от всички FQDN на всички хостове в Интернет. DNS именуваното пространство има йерархична структура в челото на която има главен домейн наречен root домейн, който се разклонява на домейни от горно ниво, второ ниво и индивидуални хостови имена. Фигурата по-долу демонстрира този модел:

Избиране на  домейн на сайта.

След като една организация или личност реши да изгради свой сайт тя трябва да регистрира име на домейн, което транслира IP адрес в по-разбираема текстова форма. Вместо да пишат 123.342.767.767, потребителите предпочитат да пишат www.sladur.com, което много по-разбираемо и по-лесно за запомняне.

Регистрирането на име не е трудно, по-трудно е намирането на име, съответстващо на нашето бизнес име, лого или търговска марка. Името трябва да е лесно за запомняне като dir.bg, yahoo.com, sladur.com и така нататък, но като че еднакво важно е освен да е лесно за запомняне, името да бъде и лесно за изписване, защото дори малка грешка при изписването му може да доведе до грешка и да откаже посетителят при търсене на сайта. Не на последно място името  трябва да е лесно за произнасяне – ако името е атрактивно, звучно, лесно се произнася и звучи екзотично, със сигурност би имало повече успех от такова което се произнася трудно и още нещо което трябва да се спомене за името, е че то трябва да напомня за съдържанието на сайта ако има възможност.

Вж:  http://www.chris-art.net/ca/domain.html

За избягване на комуникационни грешки всяко име в Интернет следва да е уникално. Имената се дават на принципа “първи дошъл, първи обслужен”, което означава, че всеки може да регистрира името, което бихте желали да използвате за компания или продукт.

Имената на домейните, както беше посочено се образуват от два основни елемента:

 • домейн от най-високо ниво (top level domain – TLD) и
 • домен от второ ниво (second level domain - SLD).

TLD съдържа информация за произхода на уеб сайта – например “it” за Италия, “bg”за България.

SLD завършва името на домейна, прибавяйки името на компанията, търговска марка, акроним, съкращение или каквато и да е друга дума към TLD.

Домейнът (Domain name)  е уникално име, което индентифицира даден уеб сайт за потребителите. Домейнът винаги има две части разделени от точка (dot). Т. нар. Домейни от топ ниво (Top Level Domains - TDL') са com, net, org, biz, info и т.н. Съществуват и други TDL' като pro, aero, arpa, coop, edu, int, museum. Всяка държава има свой собствен домейн. България (.bg), Германия (.de), Великобритания (.co.uk), Франция (.fr) и т.н. Някои от тези домейни са свободни за масова регистрация като co.uk например. Други като .bg се регистрират само срещу документ за запазено уникално име или търговска марка. През ноември 2003 г. бе пуснат за регистрация домейн на Европейския съюз (.eu).

Проблемите при имената на домейните е, че те не са търговска марка. Всеки може да регистрира име на домен за вече утвърдена търговска марка. В някои случаи хората използващо такова име не знаят изобщо, че съществува такава търговска марка и в повечето случаи споровете се решават без съд. Обаче някои фирми закупуват имена на доменни, отговарящи на търговски марки, за да ги продават в последствие на притежателите на тези марки. Цените на тези регистрирани доменни варираха от няколко стотин до няколко милиона долара, докато цената за регистриране на домен за една година е около 20$. В ранните години на интернет това не се преследваше от съда, така че фирмите от този род лесно печелеха пари. Но понастоящем ситуацията се промени. Регистриралият panavision.com трябваше да преотстъпи домейна на Panavision, тъй като те се позоваха на американския закон за защита на търговските марки. Въпреки, че името на домейн все още не е търговска марка, става все по-лесно притежателите на търговски марки да пререгистрират имена на домейни, съдържаща техните марки. За предпазване от подобни проблеми при избора на домейн трябва да следваме следните стъпки:

 1. Проверка за съществуващи търговски марки – извършваме търсене за съществуващи търговски марки, преди да регистрираме домейн. По този начин ще можем да определим дали желаното име на домейн няма да влезе в конфликт със съществуваща търговска марка, отговаряща на услугите или стоките, които ние предлагаме.
 2. Проверка за известни марки – известни имена или марки не могат да се използват в никакъв друг продукт или услуга.
 3. Да регистрираме търговска марка – за да сме сигурни, че нашето име на домейн е защитено, трябва да регистрираме името на домейна като търговска марка и да започнем да го използваме двете по едно и също време.
 4. Проверка и в други държави – трябва да регистрираме търговската марка и името на домейна в държави където ще имаме интерес да го използваме.

За да се избягват съдебните дела бяха въведени нови правила при регистрирането на имена на домейни. Приоритета е на този, които пръв е регистрирал името. Ако дадена търговска марка е регистрирана преди името на домейна, то притежателя на марката ще получи домейна. Обратно, ако търговската марка е регистрирана след името на домейна то притежателя на марката няма права върху името на домейна. В България правата за домейна .bg се грижи фирма Цифрови системи – гр.Варна. Тя е оторизирана да се занимава с тази дейност от 1998 г. Цената е 50$ начална такса и 50$ годишно, тоест по-висока от тази за регистриране на домейни .com, .net ,org. Правилата за получаване на дадено име са повече от строги, а времето – необходимо е минимум един месец за регистрация.

Виж по-подробно:

http://www.ipbulgaria.com/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0036&n=000005&g=

Какво е име на домейн и какви са мерките за закрила на домейн имената

http://domains-formation.com/

РЕГИСТРАЦИЯ НА ДОМЕЙНИ И ХОСТИНГ

http://www.xn----7sbcimrmforum6i.com/

Българско име за Вашия сайт

http://www.register.bg/

Правила за регистрация

Кл. дума: домейн, регистрация на домейн,

3. Интелектулната собственост в web

Защитата на авторското право в интернет има няколко основни ограничения, дефинирани от международни споразумения. Под защитата се намират само фразите, но не и идеите и фактите. Произведение, подобно на друго произведение се нарушава авторското право. Въпреки че проблемите в тази насока се увеличават, технически погледнато информацията в уеб е свободна. Web технологията позволява лесен обмен на информация, забраняването на което е почти невъзможно. Все пак, притежателите на авторски права могат да се възползват от предимствата на машините за търсене и лесно да открият нарушителите на своите права.

Най-големият проблем в уеб не идва от текстовата информация, а от копирани изображения, музикални произведения и програми. Изображенията лесно могат да се сканират и публикуват на сайт. Повечето картинки произлизат от книги или списания. Музикалния бизнес води битка срещу МРЗ формата, позволяващ много добра компресия без видима загуба на звук. Този формат позволява копирането на цели дискове в интернет и свалянето им и за сравнително малко време.

Интернет предлага лекота в дистрибутирането на пиратски софтуер. Това е и една о причините все повече компании да предлагат безплатен софтуер, тъй като защитата на софтуера струва повече, отколкото неговото безплатно предлагане. Преди няколко години копирането но софтуер не се е преследвало от законите. Наскоро са били въведени закони и то за специален софтуер (например в Германия през 1998г. е приет закон за защитата на бази данни). Законите не защитават всички типове бази данни. В някои страни базите данни, съдържащи цялата информация по дадена тема, но не използващи систематично и методично сортиране не са защитени от закона, тъй като не включват добавена стойност. Това обаче не е в сила за всички страни.

Повече за интелектуалната собственост в интернет на адрес:

www.templetons.com/brad/copymyths.html

4. ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ и изискванияПРИ ПРОЕКТИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА потребителски САЙТ

Потребителският дизайн е философия и процес. Това е философия, която поставя личността (като противоположност на "предмета") в центъра на вниманието. Това е процес, който се съсредоточава върху когнитивни фактори (като възприятието, паметта, обучението, решаването на проблеми и др.), които оказват своето влияние върху взаимодействието на хората с обектите.

Потребителският дизайн търси отговорите на въпроси относно потребителите и техните задачи и цели, а после използва наученото, за да направлява разработката и дизайна.

Потребителският дизайн търси отговорите на въпросите:

 • Кои са потребителите на този "предмет"?
 • Какви са задачите и целите на потребителите?
 • С какъв опит разполагат потребителите, що се отнася до този "предмет" и други неща подобни на него?
 • Какво трябва да прави нещото според потребителите?
 • От каква информация имат нужда потребителите и в каква форма им е нужна?
 • Как според потребителите трябва да работи този "предмет"?
 • Как дизайнът на това "нещо" може да улесни когнитивният процес у потребителите?

Потребителският дизайн може да подобри ползваемостта и полезността на всичко - от "ежедневните неща", през софтуер и информационни системи до цели процеси, т.е. всичко, с което хората взаимодействат. Като такъв, потребителският дизайн се занимава и с полезността, и с ползваемостта.

Полезността се отнася до уместността; съвпадат ли функциите, информацията и др. с нуждите на потребителя?

Ползваемостта се отнася до концепцията за удобство за ползване, която макар и проста на пръв поглед не винаги може да се приложи лесно и интуитивно.

Потребителският дизайн намалява разходите, увеличава производителността и удовлетвореността на потребителите.

Има няколко общи принцип или препоръки за изграждане на фирмен/корпоративен сайт и са пряко свързани с потребителската гледна точка.

Съдържание

Добро e онова съдържание, което е интересно, адекватно и съответства на аудиторията. Съдържанието трябва да бъде разработено специално за мрежата, а не е заимствано от други средства за информация. Освен това то трябва да бъде кратко и ясно.

За да се създаде добро съдържание е необходимо следното:

 • да се опознае аудиторията;
 • да се обновява често информацията. Това ще е повод аудиторията да се връща отново и отново на сайта. Полезно ще бъде да се поставят връзки и създават контакти, които ще са полезни за посетителите;
 • да се информират потребителите коя е фирмата, какво тя иска да направи и какво ще прави с получената от тях информация.

Навигация

През последните години изследванията показват едно и също поведение на потребителите, а именно че те гледат направо съдържанието и често пренебрегват навигационните области.

Тази обща картина на потребителско поведение остава постоянна докато доминиращи браузъри бяха последователно Mosaic; Netscape 1, 2 и 3, и IE 4 и 5. Това е наистина всеобщ феномен, който характеризира поведението на потребителите на различни сайтове и в различни изследвания. Изследванията на потребителите обикновено показват следното:

Ä                              потребителите първо коментират съдържанието, а ако то не е от практическо значение, те не обръщат внимание и на другите аспекти от дизайна;

Ä                              когато пристигнат на една страница, потребителите пренебрегват навигационните менюта и другите общи елементи на дизайна: вместо това те гледат единствено в областта със съдържанието;

Ä                              потребителите не разбират къде се намират в информационната архитектура на сайта;

Ä                              потребителите са изключително движени от целта си и търсят единствено онова, което са си наумили - те не губят много време за други неща;

Ä                              в преследване на целта си, потребителите често разчитат на търсенето като своя основна ловна стратегия;

Ä                              потребителите рядко гледат логото, заявленията за мисията, слоганите или различните други елементи, които считат за излишни (в частност, те пренебрегват рекламата или всичко, което прилича на реклама);

Ä                              ако изглежда, че страницата не е свързана с настоящите цели на потребителя, то тогава потребителят безмилостно ще кликне Back бутона след две или три секунди;

Ä                              ако потребителите не разбират даден елемент на дизайна, те не отделят време да го изучават - вместо това, те го пренебрегват и продължават лова на собствената си цел.

Структура и Навигация

Това са два елемента необходими, за да предизвикване на доверие.  Планирането им се прави още в началото. Това са елементите, които трудно ще могат да се променят след това. Затова се започва с изготвянето на схема, като се определя към кои части на сайта потребителят трябва да има достъп от всяка страница.

Извършва се групиране на навигационните елементи и поставянето им в съответстващи категории.  Може също така да се направи прототип с всички навигационни елементи, съдържанието на всяка страница и приоритетите при разглеждането и.

Целта зад организирането на информацията във сайта е да се създаде структура, която има смисъл за потребителя. Използването на традиционни способи за структуриране - поставяне на навигационно меню в лявата част на страницата, списък с връзки в края на страницата - е добро начало. Ако дизайнера се стреми да създаде нещо по-оригинално, е необходимо да той да се увери че потребителите ще възприемат положително новото  изобретение.

Навигация и връзки

Постоянството е ключът и към достъпността, и към ползваемостта. Необходимо е обаче да се избягват навигация или връзки състоящи се от изображения. Текстовите връзки се създават и поддържат по-лесно и са по-достъпни. Вместо техниката Image maps, е по-добре да се нарязва изображението на части. По този начин може лесно да се добавят ALT атрибути и връзки към отделни части от изображението. Ако все пак image maps са неизбежни,  се използват client-side такива.

Текста на връзката трябва да бъде достатъчно описателен сам по себе си, дори когато е изваден от контекста. Текстът не трябва да бъде по дълъг от около 10 думи. Можете да го тествате, като просто го прочетете на някой друг. Ако той разбере за какво става въпрос, значи текстът на връзката е добър.

За потребителите с физически недостатъци би било от полза ако  бъдат добавени и директни връзки, водещи от едни важни части на страницата към други или пък от началото на документа направо към главното съдържание. Това би било особено полезно при богати на съдържание страници.

Визуално оформление

À                               Добрият графичен дизайн е привлекателен, грамотно направен и поддържа съдържанието, структурата и навигацията, правейки сайта по-интерсен. Не е задължително да е новаторски или последен вик на модата, а просто - да е адекватен. Графичния дизайн е способ чрез който се улеснява възприемането на информацията публикувана на сайта.

À                               Дизайнерът трябва ясно да си представя целите на сайта, а дизайнът трябва да съобщава тази цел чрез визуални средства, да я поддържа и акцентира.

À                               Сайтът трябва да изглежда професионално и оригинално. Графичните файлове трябва да изглеждат така, сякаш са създадени точно за него.

À                               Дизайнът трябва да бъде прост и изчистен. В интернет има много начини за отвличане на вниманието.

Тези критерии могат да бъдат полезни за планирането и анализа, но не трябва по никакъв начин да ограничават въображението. Уeб сайтовете могат да се променят във всеки един момент. Така че могат да се използват нови подходи, нарушавайки правилата и търсене на елементите, които ще направят сайта уникален.

Интерактивност

Преимуществото на Интернет се състои в това, че позволява на потребителите да влязат в контакт с фирмата, помежду си или с компютъра. Интерактивността привлича потребителя и създава в него това  впечатление, което дизайнерът иска.

Под интерактивност се разбират поставените в сайта хипервръзки и механизми за обратна връзка. Максималното използване на интерактивността е огромна крачка по пътя на разграничаване между фирмения сайт и тези сайтове, които служат за публикуване на книга или брошура. Обикновено в голяма част от съдържанието на уеб сайтовете няма хипервръзки, въпреки че именно те са най-лесния начин да се допълни съществуващия текст. Използват се, например, за забележки, за да се насочат потребителите към оригиналния източник или към допълнителна информация.

Механизмите за обратна връзка могат да представляват просто един e-mail, който ще даде възможност на читателите да съобщят за недостатъци на сайта, да споделят мнението си, което в крайна сметка помага за подобряването на сайта. Възможно е дори да се направи социологическа анкета.

Най-съвременните начини за взаимодействие в мрежата са следните:

À                               Търсене

À                               Инструменти

À                               Игри

À                               Чат и форуми

À                               Електронна търговия

Целта на интерактивността е да достави по-голямо удобство на ползвателя при разглеждането на сайта. Резултатът - хората остават по-дълго, играят и се връщат по-често на вашия сайт.

Функционалност

Тя е впечатлението, което създава използваната технология. Даже и най-простият сайт може да изглежда и функционира различно в различните браузъри. Добри показатели за функционалност могат да се постигнат като се тества сайта с няколко браузера да се следи за несъответствия.

Сайтът може да работи по различен начин на РС, и на Мас. Двете платформи показват по различно цветовете (РС ги показват по-тъмни), а може и да не се поддържат някои инструменти и plug-in.

Проблеми могат да възникнат при различни скорости на връзката. Много от дизайнерите правят сайтове в офиси снабдени с връзки от рода на T-1 или DSL. Вероятно е аудиторията, особено ако сайтът се обръща към редовите потребители, да не разполага с такива възможности. Тестовете обикновено се правят със ниски скорости. Зареждането може да се окаже мъчително бавно и тогава положението трябва да се поправи, като се намали обемът на страниците и графиките.

Достъпност

Достъпността на WEB страниците често се свързва с възможността за настройване, което е показател за гъвкавост. Затова в WEB дизайна се смята, че страниците, които се създават трябва да могат да се приспособят (настройват). Независимо от браузера, платформата или разширението, което потребителя е избрал, той трябва да получи достъп до страницата. Това означава да се създаде страница, която да е разбираема във всяко разширение на монитора, неговата големина или цветове (трябва да се има предвид и това, че страниците биха могли да бъдат разпечатани, прочитани на глас от софтуер за симулиране на човешка реч или прочетени от брайлови браузери за слепи). Освен това WEB страниците би трябвало да могат да се променят според нуждите на потребители, които са със слабо зрение и искат да четат страници с много големи размери на шрифта.

Създаването на страници, които могат да се настройват означава създаване на достъпни страници. Вероятно най-голямото обещание на мрежата, което все още не е изпълнено, е че информацията ще бъде достъпна, независимо от трудностите. Това е най-важният принцип на WWW консорциум и се превръща в закон за WEB дизайна, защото той ще изисква WEB страниците да предлагат универсален достъп.

От гледна точка на достъпността мярката за качество в WEB дизайна трябва да бъде не добрия външен вид, а елегантната трансформация: страници, които са достъпни при всякакви условия и запазват своята цялост. От казаното до тук може да се твърди, че ““истинският” WEB дизайнер е онзи, който може да достави удоволствие на зрящия потребител с елегантен, привлекателен външен вид и може да направи страницата четлива за потребителите с по-слабо зрение, които използват по-голям размер на шрифта при четене и могат да направят същата тази страница лесна за навигиране, чрез клавиатурата за хора с двигателни проблеми и може да предостави код, който остава смислен за слепите хора, използващи екранни четци.”(Сара Хортън[1]).

Много страни също са въвели правила за достъпност на Мрежата, отнасящи се до правителствените сайтове. Сега частните компании също осъзнават ползите от създаването на по-достъпна технология. Нараства търсенето на достъпни сайтове, но често уеб разработчиците не са наясно как да правят сайтовете по-достъпни. Създаването на един достъпен сайт не е задължително по-трудно, но включва някои уникални ограничения, които предизвикват намирането на нова гледна точка относно дизайна.

Добрият уеб дизайн е достъпният уеб дизайн. Въпреки общоприетото разбиране, не е задължително тези две неща да бъдат на противоположните страни на скалата на красивото. Достъпните сайтове могат да бъдат привлекателни за всички потребители. Те не са просто картинки с ALT тагове и черен текст на бял фон. Дизайнът винаги е изправен пред някакви ограничения. В уеб дизайна основно изискване е съдържанието да бъде достъпно винаги. Дизайнът може да улесни работата на потребителите с физически недостатъци или да направи сайта абсолютно недостъпен за тях.

Лесно е да се пренебрегне разнообразието в недостатъците на потребителите. Проблемите със зрението са само един вид недостатък. Докато ALT атрибутите са от особена важност за слепите потребители, то CAPTION елементите (бел. прев. добавят се към таблицата и чрез тях се обяснява съдържанието и структурата на таблицата) са от решаващо значение за глухите. Дори категорията на зрителните проблеми има различни подгрупи като: далтонизъм, катаракти и дългогледство. Други важни категории физически недостатъци са: когнитивни (свързани с възприятията), двигателни и слухови увреждания. Някои физически недостатъци, като например немотата няма да засегнат възможността на даден човек да използва Мрежата. Потребителите може да страдат от някакъв физически недостатък в различни степени или от няколко недостатъка едновременно. Физическите недостатъци са уникални, също като хората, които ги имат.

Достъпността на Мрежата се отнася за всички. Хората от маркетинговия отдел може да имат наум определена целева аудитория, но всеки може да се опита да използва сайта. Един потребител може да бъде сляп, глух или просто да ползва сайта в някое задръстване през мобилния си телефон.

Достъпността на сайтовете не се разглежда като проблем само от гледна точка на хората с физически недостатъци. Безжичните устройства за достъп до Интернет стават все по-популярни. Много офиси пестят пари, купувайки по-евтин хардуер. Те не купуват тонколонки или пък купуват слаби графични карти, които се справят зле с графики и повече цветове. Аудиото към сайта може да се изгуби заради шумната среда или липсата на високоговорители. Ограниченията на средата и на устройствата за достъп трябва да бъдат взимани под внимание по време на дизайна.

Ключовете към достъпния уеб дизайн са простота, относителност и комуникация. Използването на еквиваленти за елементите, които биха били недостъпни за потребителите допринася много за достъпността -  добавяне на описания или транскрипции към аудио елементите,  осигуряване на полезно, алтернативно съдържание, ако скриптовете и аплетите са изключени или неизползваеми. При използване на server-side image maps  могат да се изброят излишните текстови връзки.

Цвят

Цветът често се използва за предаване на информация, но е грешно да се разчита единствено на него, тъй като определена категория потребители като слепите потребители, а също така и далтонистите, ще имат проблеми. Контекста и описанието на страницата  се използват като допълнение към цветовете.

Ако трябва да се използва цвят, за да се предаде някаква информация, трябва да се вземат предвид няколко неща. Цветовият контраст е от решаващо значение за далтонистите. Например, някои не разпознават кое е червено и кое е зелено, но могат да различат двата отделни цвята. Далтонистите обикновено правят разлика между много тъмни и много светли цветове, дори и да са от една тоналност. Ето защо е възможно да  се използват червено и зелено, ако осветеността им силно се различава и не са едно до друго. Ако се налага да се използват различни цветове с еднаква осветеност, използвайте комбинацията синьо, жълто, бяло или черно. Тези цветове се разпознават най-лесно. Ефективно е да се смесват цвят и текстура, форма или друг визуален елемент.

 

WWW.POCHIVKA.ORG