Home Информационни технологии Език Асемблер. Кратко описание и примери за използване на команди за безусловен преход JMP, условен преход JZ

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Език Асемблер. Кратко описание и примери за използване на команди за безусловен преход JMP, условен преход JZ ПДФ Печат Е-мейл

Език Асемблер. Кратко описание и примери за използване на команди за безусловен преход – JMP, условен преход – JZ, ако резултатът от предната операция е равен на нула, преход – JS, ако резултатът от предната операция е отрицателен, преход – JNS, ако резултатът от предната операция е положителен. 

  1. 1. Кратко описание и примери за използване на команда за безусловен преход – JMP.

Това е команда за безусловен преход (вж. Фиг.2).

Мнемоничен код – JMP – цел.

Действие: Командата представлява безусловен преход към зададената цел. Различаваме три вида безусловни преходи:

ü                   ако целта е вътре в област от [-126] до [+127] байта спрямо актуалния адрес, то преходът е къс (SHORT);

ü                   ако целта е вътре в актуалния сегмент, се говори за вътрешносегментен преход (NEAR - Jump);

ü                   за преход извън сегмента (FAR - Jump), кодовият сегмент и указателят на инструкциите се зареждат отново.

Целта може да бъде зададена по два начина:

-                      целта да бъде дадена като адрес или етикет – директен преход;

-                      целта да се адресира индиректно, посредством регистър или клетка от паметта –индиректен преход.

Примери:

JMP адрес

JMP етикет_Far

JMP AX

JMP етикет _Short

JMP етикет_Near

JMP BX. 

  1. 2. Кратко описание и примери за използване на команда за условен преход – JZ, ако резултатът от предната операция е равен на нула.

Това е команда / инструкция за преход, когато резултатът от предната операция е нула (Jump if Zero). Идентично с една друга инструкция JE (Jump if Equal – Преход, ако е  равно).

Мнемоничен код – JZ – цел.

Действие: Преминава към зададената цел, която трябва да се намира в областта от [-126] до [+127] байта спрямо инструкцията за преход, ако ZF(Zero Flag)=1 и ако резултатът от последната аритметично-логическа операция е 0(нула). В обектния код обаче не се появява абсолютният адрес на целта, а разстоянието между текущото съдържание на указателя на инструкцията (след зареждане на инструкцията за преход) и адреса на целта.

Пример:

JZ  етикет. 

  1. 3. Кратко описание и примери за използване на команда за преход – JS, ако резултатът от предната операция е отрицателен.

Това е преход, ако флагът за знак е установен и е отрицателно число, т.е. ако  резултатът от предната операция е отрицателен (Jump if Sign / Jump if Negative)

Мнемоничен код – JS – цел.

Действие: Преминава към зададената цел, която трябва да се намира в област от [-126] до [+127] байта спрямо инструкцията за преход, ако SF(Sign Flag)=1. В обектния код обаче не се появява абсолютният адрес на целта, а разстоянието между текущото съдържание на указателя на инструкцията (след зареждане на инструкцията за преход) и адреса на целта.

Пример:

JS етикет. 

  1. 4. Кратко описание и примери за използване на команда за преход – JNS, ако резултатът от предната операция е положителен.

Това е преход, ако флагът за знак не е установен и е положително число (Jump if No Sign = Jump if Positive).

Мнемоничен код – JNS – цел.

Действие: Преминава към зададената цел, която трябва да се намира в област от [-126] до [+127] байта спрямо инструкцията за преход, ако SF(Sign Flag)=0. В обектния код обаче не се появява абсолютният адрес на целта, а разстоянието между текущото съдържание на указателя на инструкцията (след зареждане на инструкцията за преход) и адреса на целта.

Пример:

JNS етикет.

 

 

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG