Home Информационни технологии Роля и място на посредниците в електронната търговия

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Роля и място на посредниците в електронната търговия ПДФ Печат Е-мейл

Роля и място на посредниците в електронната търговия

Търговския процес може да се разглежда като биполярен модел между продавачи и купувачи. В съвременния бизнес само в някои случаи при търговията на едро може да се представи с този модел. Обикновено между производителя и потребителя се появяват междинни звена от посредници, които в бизнеса и в частност – търговията се наричат „необходимото зло”.

Защо са необходими и защо са зло посредниците?

Необходими са, защото:

Най-често е налице териториално разделение между потребители и производители. Производителя се разполага там, където е са най-евтини ресурсите. Когато са разделени двамата е необходимо намесата на посредници, които да пренесат стоката до потребителя.

В практиката има т.нар. „масово производство” и „индивидуално потребление”. Колкото едно производство е по-масово, толкова повече издръжката се разпределя върху по-голям брой изделия и стойността на изделието е толкова по-ниска.

Типичен пример е производството и потреблението на чорапогащи. „Lady Sofia” годишно произвежда между 13 и 40 милиона броя. Потребителя, който купува един или два чифта няма да отиде до завода и тук се появяват посредниците. Друга причина за появата на дистрибуторите е сезонността в производството и потреблението на някои видове стоки и услуги (консерви или продуктите на селското стопанство).

Има сделки, при които се смята, че е много желателно използването на посредници, за да има защитеност на продавачите или купувачите. Тези услуги се предоставят от брокерите на недвижими имоти, при които се предполага наличието на известна юридическа грамотност (ипотеки, делби и т.н.), тъй-като обикновения продавач или купувач може да не знае за тях.

Появи се необходимостта от използването на информационни брокери с професионални знания и умения в това как се търси актуална информация, отговаряща максимално и точно на потребностите на своя клиент.

Защо посредниците са зло?

Оскъпяват стоката за крайния потребител. Дейността на дистрибуторите е свързана с разходи (складове, транспорт и др. услуги). Най-често посредниците са юридически лица, които работят в сферата на бизнеса и трябва да реализират печалба. По някога цената на крайния продукт може да достигне няколко пъти по-високи нива, от производствената. По отношение на оскъпяването на стоката имаме чувството, че крайния потребител е ощетен, но всъщност е ощетен и производителя, защото той рискува да не реализира цялата продукция.

Забавяне на стокооборота;

Прекъсване на връзката между производител и потребител – може да доведе до това, че производителя няма информация за това какво е поведението на потребителя по отношение на даден продукт; Кога се изчерпват складовете на търговците на дадената стока.

................

Някои тъговски сайтове предлагат стоки втора употреба, където e-pay се явява като посредник в сделката.

Най-често срещания модел както в традиционната, така и в електронната търговия е моделът „един към много”. Класически пример е търговецът, който предлага стоки и услуги на голям брой потребители. Аналогичен случай е този, в който производител има голям брой доставчици. В някои източници на литературата, този модел се разглежда като самостоятелен модел от типа „много към един”. Най-често двата модела се свързват, тъй-като производителя се среща като продавач (?). Такъв модел е по-малко рисков, отколкото „един към един”. Моделите от този тип, особено когато се обединени, намаляват риска от провал на сделката. Голяма чст от търговците действат от типа обединение „един към много” и „много към един”. Типичен пример са търговските вериги, които за потребителя са „един към много” (Бриколаж, Технополоис, Техномаркат). Доставчиците за Метро са над 12 000. Търговските вериги са пример за традиционна търговия.

Следващия модел, които съществува и в електронната търговия е моделът от типа „много към много”. Илюстрира се със случаи, когато на много място са разположени голям брой търговци, които предоставят стоки и услуги на голям брой потребители. Този модел в традиционната търговия е под формата на центрове като „Молл” (голям брои търговци, предлагат стоки и услуги на голям брой потребители). Най често собственика на такива центрове предоставя под наем или купуване помещения на търговците, а може да бъде и собственик какъвто е случая със собственика на „Sky city”, където собственика е собственик на веригата „фантастико”.

В електронен вид има сайтове, където собствениците им предоставят възможност на търговците да извършват различни видове дейности. Някои специализирани сайтове (imoti.net), предлагат модела „много към много”.

 

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG