Home Литература Анализ на Принцът и просякът

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Анализ на Принцът и просякът ПДФ Печат Е-мейл

АНАЛИЗ на „Принцът и просякът”

1.Какъв е жанрът на произведението? За какво разказва то?

“Принцът и просякът” е исторически роман.Той е голямо по обем повествователно произведение, представящо широка картина на живота в Англия в средата на XVIвек. В него има две основни сюжетни линии (за принца Едуард и за просяка Том). Първоначално те са успоредни, в един момент (трета глава) се пресичат и главните герои разменят местата си, след което линиите се разделят, за да се пресекат отново във финала.
Заглавието събира в едно два контекстови антонима.Принцът и пряскът стоят на два противоположни полюса в обществото.Единият е богат, а другият – беден.. Първият има знатен произход, втория – незнатен. На единия му е предначертано да стане крал на Англия, а на другия – да остане в тинята на обществото.
Основният  художествен похват в романа на двойничеството, еднаквия външен вид на героите. Той им позволява след размяната на дрехите  да разменят и местата си в обществото.Така се сбъдва мечтата на просяка Том да бъде принц. По своеобразен начин се осъществява и желанието на принц Едуард за приключения, за нещо по – различно от това, което са му отредили в живота. Но със закрилата на верния приятел, който си спечелва Хендън, той ще оцелее и ще се върне в двореца кален от живота.

2.Каква е ролята на първа глава?

Първа глава играе роля на въведение – запознава ни с времето на действие и с героите.Мястото и времето на действието са ясно определени: Лондон, „в есенен ден от втората четвърт на шестнадесетия век”. Разказва се за това как в този ден се разждат две момчета – уелския принц Едуард Тюдор и беднякът Том Канти.
Образите и на двамата герои са изградени на основата на контраста.
Том е нежелано от никого дете, дори от семейството му. То счита появата му на този свят за „нова беда”, защото детето трябва да се храни,а това означава допълнителен разход на средства, които и без това не достигат на бедняшкото семейство.
Ражданеъо на Едуард е посрещнато с огромна радост не само от семейството му, но и от целия народ. Той е наследникът на короната , бъдещият крал. Надеждите на хората са, че в негово лице ги очаква светло бъдеще. Ето защо всички – познати и непознати, се прегръщат, целуват и плачат от радост.
Едуард е повит в коприна и атлаз, а Том – в жалки дрипи. Контрастът в тези художествени детайли подсказва, че героите имат различно социално положение в обществото. Едуард е роден в кралско семейство, а Том – в бедняшко.

3.Каква представа за героите изфражда третата глава?

Третата глава е ключова за романа.В нея двете момчета се срещат, откриват , че си приличат и разменят дрехите си, с което случайно си разменят и местата в обществото. Това е завръзката на роман, след която следват много приключения и интригуващи ситуации, породени от това, че всеки от тях заживява живота на другия.
Личи контарст в портретнатат характеристика на героите.Като че ли нищо не се е променило в облеклото им от раждането до момента, в който са пораснали. Том е бедничък и дрипав. Едуард е представен като хубаво момче, „облечено в коприна и атлаз”. Портретното му описание е по – богато на детайли, защото го виждаме през възхитения поглед на Том. Той е впечатлен от външния вид на принца, който има „скъпи накити, малка сабя и меч със скъпоценни камъни”,”изящни ботушки с червени токчета” и „весело кепе с пера, закрепени с голям блестящ елмаз”.
Възхищението и вълнението на Том, че вижда истински принц, е изписано на лицето му – „Том се задъха от възбуда, очите му се разшириха от учудване и възторг”. Той е като в транс, поглъща го с поглед и неволно притиска лице в решетката на оградата.
Представата за Едуард е доизградена от действията, изражението и речта му, когато вижда как часовоят изхвърля Том.Лицето му е зачервено, а погледът пламти от възмущение. Реторичните въпроси в речта му също изразяват неговите гняв и възмущение. Благородното му поведение поражда одобрителни възгласи. Думите, насочени към Том, са изпълнени пък със съчуствие „Изглеждаш уморен и гладен, зле са се отнасяли с тебе…” Принцът проявява съобразителност – отпраща слугите, за да не притесняват бедното момче.
Едуард е любознатен и умен. Пр разговора с Том е речта му преобладават въпросителни изречения. Той пита, а просякът отговаря. Принцът иска да разбере какво има извън стените на двореца, интересива се от живота на семейството на Том, прави съпоставки със собственото си семейство. Очите му гневно светват, когато научава, че бабата на Том го бие. Детайлът говори за доброто и страдателното сърце на принца,което се гневи и възмущава от несправедливостта към бедното момче.
Едновременно с това диалогът между двамата показва, че героите принадлежът към два съвършено различни свята.Принцът иска да прати в Тауър злата баба на Том, без да си дава сметка, че Тауър е затвор само за знатни особи.Мисли си, че сестрите на просяка също имат прислужници, че имат много дрехи. Това за него е нещо нормално, защото такива са порядките в света, в който живее.
Едуард е справедлив, би станал и такъв крал. Той иска да въздаде справедливост в живота на Том – да накаже лошите (баба му) и да възнагради добрите (сестрите му).
Игрите и забавленията на бедняците впечатляват принца. Разказът на Том за тях предизвиква  реплики като „Такова нещо би ми харесало…” и „Заслужава да дам бащиното си кралство, за да се позабавлявам поне веднъж така…”.Едуард мечтае за игри без някой да го мъмри и да му забранява какво да прави. Като дете, което има нужда от игри и забавления, той явно не се чувсва щастлив в разкошния кралски дворец.
От диалога между двамата герои ние получаваме представа за живота и средата им, за възпитанието им, за характерите им и интересите им. Те имат различно социално положение, което ги прави различни по отновение на средата, в която живеят.Оттам имат и различни възпитание,образование и маниери.Но и двамата си приличат:
- имат мечти
- притежават добри характери.
Какво казва принцът, ако се съблекат голи, никой няма да може да познае кой кой е.
Дрехите показващи тяхното социално положение, са това, което ги прави различни.Размяната им води до размяна и на местата им в обществото. Ето защо с присмех разказвачът нарича дрехите на принца „блестяща кралска перушина”. В дрехите на просяка Едуард изшитва върху себе си какво нещастие е да ги носиш. Часовоят, на който се е разгневил заради грубостта му към Том, не го разпознава. Той се отнася с него също толкова грубо, както преди към просяка. Вместо предишните одобрителни възгласи на тулпата сега принцът причува присмехулни крясъци. За хората се оказват важни дрехите и външността, а не истинската същност на човека.

4. По какво се различава романът на Марк Твен от „Щастливият принц” на Оскар Уайлд?

Различен е жанрът на двете произведения. „Принцът и просякът” е роман, а „Щастливият принц” – литературна приказка. Марка Твен изгражда художествен свят, в който претворява действителността по -  доверно. В приказката на Оскар Уайлд претворяването на действителността е по – условно, в нея важна роля играе фантазното. И двамата автори използват контраста, за да противопоставят изобразяването от тях два свята.Но в „Принцът и просякът” противопоставянето е между два съществуващи в реалността свята  - светът на бедните и този на богатите. С разждането си човек приналежи на единия от тях и това предопределя по - нататъшната му съдба. Но този, който се бори, може да промени живота си. Заради размяната на дрехите на принц Едуард стига дъното на обществото. Но той не се примирява и с помощта на верни приятели успява отново да си върне мястото в обществото. Накрая е възнаградена и добротата на Том.

n>Снагов остров” – български, славянски или прабългарски? Всъщност, точният отговор е: на румънски!

 

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG