Home Литература Герой в Илиада

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Герой в Илиада ПДФ Печат Е-мейл

Герой в „Илиада”

В произведението „Илиада” от Омир има няколко герой, които имат главна роля в творбата като: Агамемнон, Ахил, Хектор, Андромаха, Терсит и Астрианакс. Водеща сила в обществения живот е епическите герой. Те са олицетворение на народната сила. В поемата можем да разберем за всекиго по нещо важно ,неговата роля, въздействие и място в „Илиада”.  

Ахил е епически герой в поемата, той е най-сложния човешки образ в Омировото творчество. Ахил е полубог тъй като неговата майка е богиня Тетида а баща му е обикновен смъртен .Ахил е обичан от боговете но е далече от тях, защото е обречен на смърт ,заради това той добива представа за героичност , въпреки всичко той притежава и едно нещо което другите смъртни нямат ...има правото да знае кога ще умре. Той притежава нечовешка сила и Омир подчертава това с някой постоянни епитети като :Ахил бързоног и божествен, богоравен ,толкова храбър, хитър, превъзходен. Той е оприличен за Зевсов любимец, за любимец на боговете. Ахил като полубог притежава физическа сила, жестокост, своеобразна радост от разрушението. Той е пазител на реда които разрушава Агамемнон, Ахил има чувство за ред и се мъчи да го въвежда. Можем да кажем че на думи Ахил спазва реда ,но се оказва че го спазва до известна степен. Бързоногият войн няма чувството че е сгрешил макар да е докарал много беди на ахейците.
Следващият епически герои и върл враг на Ахил това е Хектор. Той е принц на  Троя син на цар Приям, водач на троянската войска. Хектор е смел, горд, с чувство за обществен дълг, той е по-цивилизован с по-модерен мироглед. Защитник на Троя ,борец за благото на народа с чувство за отговорност към себе си и хората около него. В поемата поета се отнася с особена привързаност  и симпатия към героя. Хектор държи да се спазват обичаите, да се отдава чест на победените. Той е човек с мъдри решения за благото на народа. Неговия обществен дълг го кара да избере да защитава народа и да умре млад отколкото да се укрие зад стените на Троя и да живее но с тежест на сърцето че не е успял да защити народа си когато е имал нужда от него. Той сам избира да се бие за доброто на троянците. Хектор умира в битката си с Ахил, като герой чест и достойнство като защитник на своя Троя.
Андромаха е жената на Хектор. Тя играе важна роля в живота на принца на Троя. Обичаща и предана съпруга, Андромаха носи в душата си мрачни предчувствия. Тя желае мир и разбирателство, но не по-малко искрена и топла обич. Единствената й молба към Хектор е да бъде по-предпазлив и по-внимателен. Отговорност е да си съпруга на вожда, на предводителя.
Андромаха е трагична героиня. Обичта й е обречена, семейното й щастие -краткотрайно. Войната със своята опустошителна сила носи драматични обрати и отнема човешката й радост. Семейството в живота на Омировите герои е уютен пристан, където те могат единствено да намерят сигурна закрила и спокойствие.
Прощалната сцена в 6 песен представя Хектор с характерните черти за епическия герой - мъжественост, сила и героизъм. Външно статична е картината на раздялата на двамата съпрузи, но тя внушава усещане за скрито човешко вълнение. Завърнал се у дома, Хектор силно желае да се помоли за спасението на своя народ, но и да се прости с най-скъпите на сърцето си хора - жена и дете:
”Аз у дома ще отида своите близки
да видя:
моята мила съпруга и моето
невръстно момченце.”
Астрианакс е син на Хектор и на Андромаха. Той е така обичания син на Хектор, и бъдещ цар на Троя. Хектор изкла - Астианакс да бъде като своя баща: смел, решителен, неотстъпчив, борещ се за свободата на своя народ и за щастието на близките си. Хектор се надява боговете да бъдат благосклонни и да му помогнат, да го закрилят, за да стане герой, ненадминат „по храброст”- такъв, какъвто е бил и неговият баща, а с достойните си подвизи да доставя радост на своята майка.
В 1 песен се споменава името на върховния вожд Агамемнон, той е отрицателен герой в повечето свади той е основният подбудител за всички проблеми, конфликти и спорове. Много са малко героите които се осмеляват да му кажат истината в очите,  защото той притежава голяма власт и могат да пострадат заради казаното, само хората които не се страхуват от него му казват истината макар и после да си изпитват от това и за това не е примера с Ахил .Той му каза истината в очите, но загуби много ценна награда заради думите си.
” Користолюбецо алчен ,облечен в безсрамие нагло!”
” Ах ти, пияницо, с кучи очи и сърце на кошута!”

Обидни думи към върховния вожд но и истина. Заради алчността и ненаситността си за богатства Агамемнон причинява на хората много беди. Той става отрицателен герой още е началото на поемата с своите действия и думи ,даже и поета не храни топли чувства към него, а останалите герои от произведението „Илиада” още по малко.
Терсит е герои от поемата „Илиада” но не е митологически герои. Той няма славно потекло но   Терсит е един от многото завоеватели на Троя но има  преписаното правото да спори с царете, но ходът на войната не зависи изобщо от него. Той руши дисциплината на воинския колектив, като негодува спрямо Агамемнон заради неговите непристойни действия, да използва войната за лично обогатяване. Авторът нарича героя „най-грозен” от всички ,а в този свят се цени единствено красотата и силата ,но Терсит не притежава нито едно от двете с което той събира толкова много недъзи в един герои. Терсит остава вечно недоволния и мърморещ герой ,които нарушава единството в колектива на царете, той е и олицетворение на гневът в 2 песен. Омир не крие отрицателното си настроение спрямо героя и това ясно се изразява още с описанието в 2 песен.
Всеки един от героите има важна роля в събитията случили се в поемата. Те има принос за това независимо какви са събитията добри или лоши. Омировите герои остават  типичните епическите герои на творбата. От произведенвието „Илиада” можем да разберем какви са героите техните силни и слаби страни, отношението към войната и взаимоотношението им спрямо останалите .

 

WWW.POCHIVKA.ORG