Home История Мерилин Монро и Джон Кенеди

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Мерилин Монро и Джон Кенеди ПДФ Печат Е-мейл

МЕРИЛИН МОНРО / Норма Джийн /

Американска актриса родена 1926 г.в Лос Анжелес и починала през 1962г. Работи като манекен, а в киното е от 1947 г. с филма „ Опасни години”. Снима се в епизодични роли в класически филми като „Асфалтовата джунгла” /1950/ и „Всичко за Ева” /1950/. Героините и в „Маймунджалъци” /1952/, „Джентълмените предпочитат блондинки”/1953/, „Как да се омъжиш за милионер” /1954/, „Седем годишна страст” /1955/ съчетават в себе си наивност и чувствителност, оставяйки впечатление за достъпност. Монро става най-популярната звезда в САЩ, а съдбата и умело експлоатирана от рекламата, се превръща в живо и убедително въплащение на американската мечта. Усъвършенствайки актьорската си техника, тя играе във филми от различни жанрове – мелодрамата „Ниагара” /1953/; психодрамата „Автобусната спирка” /1956/; уестърна „Река без завръщане” /1954/; историческия „Принцът и балерината” /1957/; комедията „Някои го предпочитат горещо”/1959/. В „Непригодните” /1961/ разкрива диапазона на своите драматични възможности. След два неуспешни брака се омъжва за драматурга А.Милър, с когото се развежда в края на 1960г. по време на снимките на „Непригодните”. Поддържа връзка с Р.Кенеди. Самоубива се /има съмнение че е убита/ на 4.08.1962 г.е намерена мъртва в дома си , най-вероятно от свръхдоза сънотворно. На живота и творческия и път са посветени антологията „Мерилин” / 1963/, както и в множество книги и статии.

Джон  Ф.  Кенеди

(1917-1963)

Джон Фицджералд Кенеди е роден през 1917г. в Бруклин,Масачузетс. Той е бил президент на САЩ от 20 януари 1960 до 22 ноември 1963г., през която е убит в Далас, Тексас.  Кенеди е бил кандидат на Демократическата партия и печели изборите през 1960г., става на 43 години най-младия президент в историята на страната. По време на кампанията си повтаря, че решително трябва да се навлезе в новото десетилетие, защото „новата граница е тук, независимо дали я искаме, или не”. В обръщението си при встъпване в длъжност той отправя красноречивия призив: ”Не питай какво страната ти може да направи за теб, запитай се какво ти можеш да направиш за страната си”. През краткото си президентство Кенеди, в чиято личност по неповторим начин са съчетани чарът, духовитостта и изискания стил, се ползва с голяма популярност и се превръща в символ за следващите поколения политици.

Кенеди иска да се наложи като силен лидер, за да гарантира, че от икономическите придобивки ще се възползват всички граждани, но спечелената на косъм победа го отраничава в действията му. Макар, че Демократическата партия има надмощие и в двете камари на Конгреса, консервативно настроените южняци се противопоставят на плановете му да увеличи федералните разходи за образование, да реализира програма за здравно осигуряване на възрастните хора и да създаде ново Министерство на жилищното строителство и градското развитие.

Един от приоритетите на Кенеди е да спре рецесията и да извади икономиката от застой. Той обаче загубва доверието на едрия бизнес през 1962г., когато оказва натиск върху стоманодобивните компании да отменят увеличението на цените на продукцията си, които според правителството са прекалено високи. Макар че постига непосредствената си цел, той се лишава от един важен източник на подкрепа. След време, когато предлага голямо намаляване на данъците, за да се увеличат капиталите и да се стимулира икономиката, консервативната опозиция в Конгреса разбива всички надежди, че ще приеме да бъде повишен федералният дифицит.

Успехите в правителството на Кенеди в областта на законодателството като цяло са скромни. Президентът демонстрира известно внимание към лидерите на движението за граждански права, но се ангажира с тяхната кауза едва в края на мандата си. Провалят се усилията му да осигури федерална помощ за държавните училища и медицинско обслужване за възрастните хора. Успява да наложи малко увеличение на минималната надница. Все пак обаче осигурява финансирането на програма за космически изследвания и създава Корпуса на мира, който изпраща американски граждани в развиващи се страни, за да им оказват помощ. Кенеди изготвя амбициозна законодателна програма за последната година от мандата си.

Ако се върнем назад, ще установим, че репутацията му като либерален политик се гради по-скоро на амбициите и идеалите му, отколкото на прилагането на идеите на либерализма; но той като програмите, които предлага, се изпълняват през 1964-1966г., той се превръща в символ на промяна след смъртта си. На 22 ноември 1963г. той е убит, докато пътува с открита кола по улиците на Далас, Тексас.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG