Home История Франклин Делано Рузвелт

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Франклин Делано Рузвелт ПДФ Печат Е-мейл

Франклин Делано Рузвелт

Човекът и политиката

Франклин ДеланоРузвелт, 4 пъти положил клетва като президент, дори само поради тази причина събужда интерес у нас. Роден 30 Януари 1882г. с златна лъжичка в устата. Още при първите му крачки в големия свят майката и бащата неуморно уверявали сина си, че принадлежи към избрания кръг, към елита на амер. Общество. Баща му Джеймс бил ексцентричен човек който не се интересувал от крайния резултат парите, а от процеса на тяхното натрупване. Майкаму била дама от висшето общество. Но дядо му Уоран Делано натрупал свойте милиони от търговия с опиум.

Желанието на родителите на Франклин било той да бъде въспитан като джентълмен затова с образованието му до 14 годишна въэраст се занимавали говернантки. И както той сам обичал да казва, че докарал първата си учителка до лудницата а втората принудил спешно да се омъжи. Но въпреки всичко той научил перфектно немски и френски . Основното познаване на двата езика отлчавало Рузвелт от американските политици. Ученическите му години не се отличавали с нищо особено. След това постъпва в Харвардския университет , където се отдава на бурен живот.

След смърта на баща му майка му става негов опекун. В знак на протест и в желанието си да се измъкне от влиянието на майка си, той решава да се ожени за Елеонора Рузвелт , която е негова пета братовчедка.През есента на 1903 г. Франклин съобщава на майка си за своето решение.

На 17 март 1905г. той се жени за Елеонора Рузвелт. Тя получава като зестра 100 хиляди долара.

Рузвелт напуска Харвард и постъпва в Юридическото училище към Колумбииския университет в Ню Йорк. 1907 г. Ф.Рузвелт завършва юридическото училище но не получил диплома . Просто решил да не се явява на изпитите.

Като политик в началото на кариерата си се намирал под влиянието на чичо си Теодор Рузвелт – президент по това време.

Франклин започва да се изкачва по политическата стълбичка . През 1911г. в живота му се появява Луи Хол, които наи сътне намерил великият човек за когото си струвало да живее и работи.

През 1913г. Ф.Д.Р. заема поста зам.морски министър. Започнал борба за по-голям

флот. Смятал че националната отбрана трябва да обхване цялото западно полукълбо.

Да включва : Филипините, Панамския канал, Аляска и морската база Гуантанамо.

Всъщност Рузвелт изразявал интересите на магнатите на стомана и на коробостроителната промишленост.

1 август 1914г. денят на началото на войната в Европа. Рузвелт пътува за Вашинктон и във влака научава за гигантският пожар в Европа. Захванал се да изработи планове за предстоящите задачи на флота и започва своята кампания за сената. Внесъл предложение за създаването на съвет за национално отбрана. Да се въведе всеобща военна повинност. На 7 май 1915г. германска подводница потопила Лузитания. Инцидентът укрепил позициите на Рузвелт . Тои засрамил американците като им казал,че за дъвка те харчели годишно повече пари отколкото за армията .

Воината в Европа не променила календара на американската политика.

През 1916г. се провели президентските избори. В една от своите речи Рузвелт използувал извадки от ръкописа на меморандума на Монро. Написан през 1814г. в него се обеснявало необходимоста от участие на САЩ в Европеиските воини. Той не можел да  изрази по друг начин своите възгледи. Покраи преките си зъдължения като зам.морски министър той насочил интересите на правителството към защита на отвъдморските си владения. Като особено внимание се обръщало към Карибско море предверие към Панамския канал. Засилила се защитата на Гуантанамо в Куба като САЩ купуват от Холандия островите които получили новото си име Вирджински.

През лятото на 1915 г.американската морска пехота извършва десант в Хаити. Макар че президентът и правителството се запазили формално били сведени до равнище на протекторат на САЩ. На 1 февруари 1917г. Германия обявила неограничена подводна война . Търсеният повод за влизане на САЩ във войната е на лице. Рузвелт иска разрешение от президента да върне флота от Гуантанамо в доковете на Ню Йорк за да го подготви за участие във войната . Президента не дал това позволение. Но до 3 февруари 1917г. когато САЩ скъсват депломатически отношения с Германия той подготвя американския флот на своя отговорност.

На 11 ноември 1918 г. завършва първата световна война . Рузвелт не изпуснал световният спектакъл Парижката мирна конференция. Той бил само страничен наблюдател. Проницателният Ф.Д.Р. разбрал какво плаши до смърт миротворците в Париж- революционият подем на масите в целият свят Октомврийската революция.

През 1920г. той напуска поста си зам.морски министър и отново се кандидатира за сената . Но отново не печели. Насочва своята дейност на Уолстрийт . В началото на август 1921г. по време на една от почивките си в Кампобело . Франклин Д. Рузвелт се разболява от детски паралич- полиомиелит.

Луи Хол си мислел дали болеста на Рузвелт няма да се отрази на политическата му кариера. Но успели да прикрият всичко много добре и да подържат политическата му кореспонденция сякаш нищо не е станало. В печата било пусната съобщение че лек паралич е обездвижил краката му до коленете. В същото време лекарите се опасявали ,че Рузвелт няма да може дори да седи. Рузвелт много скоро осъзнал че го е поразила тежка болест.

През 1922г.поставили на краката му от бедрата до стъпалата стоманени ортопедични прибори като всеки от тях тежал около 2,5 кг. Със тях подпираики се на патерици той отново бил подвижен.

През 1926г. Демократическата партия предлага да издигне кандидатурата му за сената. Рузвелт прибегнал към изпитан аргумент- здравето му не позволявало.

През лятото на 1928г. той заявил че участието му в кампанията за губернаторският пост ще намали личните му доходи. Тук се намесва Ръскъп – един от най-богатите хора в САЩ и Дюпон ръководител на концерна Дженерал мотърс.

Така Рузвелт получил необходимите му 250 хил.долара за кампанията му за поста Губернатор на имперският щат. – Ню Йорк.

Изборите се провели на 6 ноември 1928г. Преди това Рузвелт обекулил щата  и блеснал като отличен оратор. При всяка една от речите си той молил слушателите си да обърнат внимание на вида му . Не искал да го смятат за инвалид.

В хотел Балтимор Франклин следял хода на изборите. Станало ясно че демократите губят в цялата страна. ФДР познавал политическият живот и му станало ясно ,че на някои места бавят резултатите за да поправят собствения си избор.

Той се свързал със шерифите на окръзите и им казал ,че ако не изпратят даните ще изпрати националната гвардия и юристи да проверят дали се извършват правилно изборите.

Така Рузвелт бил избран за губернатор на имперския щат.

Това бил транплина към поста президент на САЩ.

В губернаторският дворец се настанил нов стопанин. Рузвел не оставил и капка съмнение у своите сътрудници ,че той единствен ще взема деловите решения. Той трябвало да се покаже от най-добрата си страна и да направи вношително впечатление на  Нюйоркчани.

Техният вот бил пропуска за Белият дом. В една от първите си речи Рузвелт обърнал внимание че икономиката на САЩ се намира пред крах. Но това бил глас в пустиня. Но дори и той както и другите били заварени неподготвени когато през 1929-1930г. се разразила кризата. Никои далеч не можел да предвиди размаха на катастрофата. По това време в САЩ нямало социално подпомагане. При мащабите на масовата безработица и фалити управляващите се оказали безсилни. А хората били оставени сами на себе си . Но все още Рузвелт бил склонен да разглежда нещастието като сезонно колебание.

Той започнал да подготвя втория си мандат като имперски губернатор. Като се нахвърлил публично върху недостатъците на американската икономическа система. Изказванията му отразявали настроенията на масите. През 1930г. той бил преизбран с мнозинство. Кризата се разпространила и през 1931г. Рузвелт оповестил посланието за нова социална философия на държавата. Той създал организация TERA  като отпуснал за нея 20 милиона долара от бюджета на щата.

10 % от населението на щата получавало помощ от нея. Това ги спасявало от гладна смърт. Помоща била мизерна по 23 долара на семейство месечно но в другите щатове отделяли по 2-3 долара месечно. Оглошителната реклама която се постарал да си направи Рузвелт властно действала върху умовете на Америка. Така сякаш от само себе си през 1931г. в цялата страна се разгърнала кампания за избора на Рузвелт за президент. В действителност зад кулисите Рузвелт здраво държал в ръцете си лостовете на доброволната кампания.

Много от представителите на едрия бизнес щедро финансирали тази доброволна кампания. На 22 януари 1932г. Рузвелт официални издигнал своята кандидатура за президент.

Желанието на хората да се отърсят от тежката икотомическа криза отворило вратите на Рузвелт към Белия дом . На изборите на 8 ноември 1932г. той е избран за президен като проповядвал идеите на Новия курс.

Благодарение на този лозунг той спечелил четири мандата.

През 1936г. на политическата сцена се появил нов играч. – Хитлер  . Германия изведнъж се превърнала в силна страна която проявила интерес към колониите. Това бил силен удар върху външната политика провеждана от Рузвелт и правителството на САЩ. Първият акт на Конгреса било решението за неутралитет по отношение на гражданската война в Испания. Рузвелт спрял експорта на военно снаражение за тази страна През същата 1937г. Япония нападнала Китай, 90 % от въоръжението на японците било внос от САЩ. Всичко това се разглеждало като прелюдия на война срещу СССР. По този начин американците защитавали интересите си в Далечния изток и Тихия океан. През март 1938г. Германия завладява Австрия. На 27 септември 1938г. Рузвелт се обърнал с послание до Мусолини, като му предложил да реализира среща между Германия,Англия, Италия и Франция . Там на 29-30 септември 1938г била решена съдбата на Чехословакия в замяна на апетитите на Германия за колонии в Тихия океан, Централна и Южна америка – Аржентина и Бразилия.

Въпреки закона за неутралитет воените разходи на САЩ били увеличени до 349 милиона долара. Другият начин да се отклони вниманието на Хитлер от колониите бил да накарат СССР да започнат военни действия с Германия. Това се случило в началото на пролетта на 1939г. когато се провеждат  Англо- Френски – Съветски преговори.

Затколисните маневри били да накарат СССР да извадят кестените от огъня в интерес на запада. Но каква била тяхната изненада когато на 23 август 1939г.бил подписан пакт за ненападение мужду Германия и СССР. Следващата жертва която била предложена на германците за да се запазят Англия и Франция била Полша.

Но тука вече САЩ поставят ултиматум пред Англия и Франция да обявят война на Германия, само тогава те биха могли да разчитат на помощ от САЩ. Тогава бил приет много интересен закон в сената , който бил наречен “ плащаи- караи”. На американските кораби се забранява да плават в зоните на военни действия в Европа.Англия и Франция били принудени да създадат закупна коминия за набавяне на оръжие. В обкръжението на Чърчил много сериозно се отнасяли към възможноста на Германия да създаде атомно оръжие. Англичаните не разполагали с ресурси за създаването на свое такова. Били принудени да се обърнат за помощ от САЩ. Рузвелт изслушал наскоро избягалият от фашизма Айнщайн и Ферми.

На 11 октомври 1939г. било поставено началото на проекта Манхатън за създаване на атомно оръжие . С настъпване на пролетта на 1940г. събитията в Европа се зъвъртяли с главозамайваща бързина.

На 14 юни 1940г. Франция е нападната, Англия остава сама. Чърчил се опитал да накара Рузвелт да престъпи към по-активни действия. На границата 39-40година Рузвелт бил на път да се откаже от борбата за трети мандат за президент. Но бил отново предложен за поста . Новите идеи били за увеличаване на отбранителната мощ на САЩ. През лятото на 1940 г. било решено към месец януари 1942г САЩ да разполага със армия от 2 милиона души. Съответно това създало много нови работни места  и Рузвелт бил отново избран за президент. Той бил на 58 години.

През 1941г. войната изглеждала почти неизбежна . Според Чърчил това било въпрос на живот и смърт за Англия, а според Рузвелт само важен епизод от втората световна война. Във войната все още не участвали три велики държави САЩ, Япония и СССР. Рузвелт учаквал с нетърпение да започне войната между Германия и СССР. На 24 юни той съобщил че САЩ ще укажат помощ на СССР обаче преоритет при получаването и ще има Англия.

Октомври 1941г.станало ясно че Япония била пред прага на война . Но срещу кого?  Посланието на Рузвелт до император Хирохито били да насочи интересите на Япония към СССР. На 6 декември 1941г. станало ясно че Япония ще нападне САЩ. На 7 декември 1941г. бил нападнат Пърл Харбър . В речта си по радиото на 9 декември Рузвелт съобщил на американския народ че е обявена воина.

Войната била все още делече от бреговете на САЩ. В политиката на Рузвелт ясно се очертали неговите идеи да накара СССР да поеме по-голямата тежест на войната. На всички било ясно че воината ще се реши на територията на Европа. СССР остро поставил въпроса кога и каква помощ ще могат да получат от западните съюзници. Най-вече се настоявало за втория фронт, които значително щяло да облекчи положението на источния фронт.Рузвелт и Чърчил на няколко пъти спирали помоща от техника за съветската армия. Но победата при Волга ги поставила пред необходимоста да дадат някакво обяснение на своя съюзник. Те решили да се проведе среща със Сталин но той не отишъл.

В началото на 1943г. Рузвелт и Чърчил се срещнали в Казабланка , като обсъждали как да се съчетае отказа от откриване на втори фронт обещан за 1943г. със думите за най-скорошно поражение на фашизма. Рузвелт намерил решение за безусловна капикулация на Германия, Италия и Япония едновременно. През май 1943г.отново се състояло съвещание между Рузвелт и Чърчил. Сега те се споразумели че втория фронт може да започне военни действия във Франция най-рано през май 1944г. Но как да съобщят това в Москва. През август 1943г. станало ясно че Германия губи войната след боевете при Курск. На съвещанието в Квебек между Рузвелт и Чърчил се взело решение че войските на обединените нации трябва да бъдат в Берлин не по-късно от руснаците . По това време Италия била пред капитулация.  Пред запалахата СССР да направи атомно оръжие преди Англия и САЩ , на 19 август 1943г те скрючват тайно споразумение да използват атомно оръжие само срещу трети страни и само при взаимно съгласие. На 13 ноември 1943г била свикана Техеранската конференция на нея най-накрая се появил и Сталин. Стигнали до съгласие да се извърши десант във северозапъдна Франция през маи-юни 1944г. Към края 1943г. наи сетне ВВС на САЩ започнали бомбардировки над Германия. В същото време се извършил и десанта в Италия , тя веднага капитулирала. Пред заплахата от нарастващата мощ на съветската армия и създаването на други социалистически държави на 6 юни 1944г. се извършил така дългоучакваният десант в Нормандия.

Рузвелт го квалифицирал като кръстоносен поход срещу комунизма.

През 1944г. здравето на ФДР се влошило. Започнала кампанията за президентските избори. Рузвелт се оттеглил и започнал преговори с могъщите хора на САЩ. Трябвало в обкръжението му да влязат нови лица. Той се отказал от пропагандирането на новия курс след войната . Затова предложил да се смени вицепрезидента Уолас  и предложил на негово място Хари Труман. Всички били съгласни че той няма да доживее до края на четвъртия си мандат. И  вицепрезидента ще стане неизбежно президент. Основния лозунг на Рузвелт бил  Икономическия закон за правата. Победата на изборите през ноември не била вношителна но все пак той победил. На фронта назрява необходимоста от нова конференция на силите. Този път тя се провела в Ялта. Като най-важна задача Рузвелт си поставил подкрепата на СССР за водене на война с Япония, след завършване на войната в Европа. На 4-11 февруари1945г се състояла Ялтенската конференция. Там било взето решение да се включи СССР като учредител в Организацията на обединените нации. Стигнало се до съгласие съветите да окопират цяла Источна и Югоисточна европа както и по голямата част от раиха .  Нищо друго не можер да направи Рузвелт тъй като червената армия победоносно настъпвала  . Това била една от последните политически битки на Франклик Д.Рузвелт . След неговата смърт никои не искал да изпълни точно решенията на Ялтенската конференция .

На 12 април 1945г Рузвелт внезапно умира докато е на почивка в Уорм Спрингс.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG