Home Туризъм Конкретни програми за селски туризъм в Австрия като база за сравнение

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Конкретни програми за селски туризъм в Австрия като база за сравнение ПДФ Печат Е-мейл

Конкретни програми за селски туризъм в Австрия като база за сравнение

В следващата глава ще представим няколко кратки примери за това какви възможности се откриват пред един турист да се наслади на селския живот, традиции, бит и история в Австрия.

Австрийските Алпи са известни със смайващите си пейзажи и китни селца. Многогодишната история и множеството политически промени са допринесли за един специфичен колорит, който туриста може да открие само в тези алпийските села.

Целта ни е да представим една по-специална част от Алпите – Тирол. На това място природата и селския бит се преплитат в една незабравима магия. Ето защо тук се предлагат голям брой програми, които дават възможност на туристите да се потопят в едно море от запомнящи се преживявания.

Селски живот в Алпите е възможност за туриста да се наслади на природните и културни богатства на един регион, който се намира между Инсбруг (Австрия), Болзано (Италия) и Залцбург (Австрия). Този район се е намирал на културен и търговски кръстопът от Средновековието до днешни дни. Наистина представителни места за развит селски туризъм са селата Schawz и Hall, както и фермите край Mősern. Това са селища, в които селския бит е просъществувал в продължение на векове. Тук освен красива природа и къщи в традиционен стил има много забележителности дълбоко свързани с миналото на региона. Пример за това са множеството мини, които напомнят за времето, когато местните хора са разчитали много на този поминък. В повечето селища от региона, къщите на някои от миньорските семейства са превърнати в къщи музеи.

Специфичен момент от програмата са селските форуми, които предоставят възможност на туристите да се запознаят с местните жители и история. Например в селото Igls най-честите теми на разговор  и дискусии са политика, история, обществени и съвременни проблеми. Нощувките са организирани в самостоятелно поддържани вили, а за прехраната организаторите разчитат изцяло на местната кухня.

Историята на населените места, които се посещават наистина служи като магнит за туристите решили да опознаят природата и културата на региона. Селото Igls, например, датира от 13в. и е изпълнено с традиционни архитектурни паметници. Южното му изложение и възловото му разположение го правят лесно достъпно, типично тиролско село с прекрасен мек климат.

Schawz и Hall са две селища, които в миналото са били доста процъфтяващи. В Schawz е имало добив на сребро, в количества които са били в основата на просперитета на цял Тирол. Ето защо това е място изпълнено с много история, която в комбинация с местния етнос придава специфичен усет за човека, който реши да се потопи в този свят. За всеки турист се открива възможността да облече миньорските дрехи и да се спусне дълбоко в една от мините, които са били с най-богати залежи от мед и сребро в централна Европа. Hall се слави с имиджа си на бисер от късното средновековие, като търговията със сол е тази, която също е спомогнала за икономическото развитие на региона.

Друго село, което отново привлича с алпийски пейзажи е Mősern, тук туриста може да отпочине сред красотата на изпълнения с богати ферми район. Това е и мястото, където най-много личи тясната връзка между тиролци и тяхната земя. Възможност да се усети тази връзка дават екскурзиите и настаняванията в семейни ферми. Нощувките са в няколко вековни фамилни домове, като наблюдението и запознаването със селските и фермерски традиции е ‘задължение’ за посетителя. Туриста може да се присъедини към къщната работа на домакинята (печене на хляб и предене на вълна) или може да се повози на конска каруца до изолирани езера, където се намират летните пасбища на овцете. Допълнителна възможност е да се посети цветарски магазин и да се  участва в направата на различни букети.

Друг пример за проспериращ семеен бизнес в сферата на селския туризъм има селцето Lofer. То също се намира в областта Тирол, като отново фермерството и отглеждането на животни поддържат живота на местните хора до ден днешен. Има изградени традиции в минното дело, производството на мед (чрез топене), стъкло, текстил, музикални инструменти, ски екипировка и световно известна бира. Всички тези фактори допринасят за атрактивността и индивидуалността на тази дестинация. За нейн плюс се счита и местоположението, което освен наслаждаване на древни традиции, обичаи и занаяти позволява и практикуването на планински екскурзии, каране на велосипед, каране на лодки в бързи реки и опознаване на природни забележителности (най-дългата пещера в Европа се намира недалеч). Не само в Lofer, но и в съседните села се предлагат типични забавления и услуги за туристите в унисон с желанието им за едно истинско тиролско преживяване. Почти навсякъде има открити пазари, пекарни, кафенета, кръчми, ресторанти, сладкарници с току-що приготвени тестени и сладки изделия, планинска пъстърва и еленово месо, местен wienerschnitzel, пресни яйца, домашно приготвени тесто, конфитюр и кисело мляко, плодове и зеленчуци от селските градини и естествено кафе във виенски стил. Любимо за повечето туристи занимание е да прекарват следобедите си в градинката на някое кафе и да седят, отпиват питието си, да се любуват на гледки, четат, разговарят и най-вече да се радват на слънчеви бани. Същевременно местни хора облечени в традиционни костюми ги канят на т. нар. Heimat Abends, вечери където туристите се забавляват с местни танци, музикални групи и вкусна храна.

В програмата на посетителите се включва ежедневна сутрешна среща с домакините, на която се обсъждат т. нар. селско ориентиране, местния език (етикет, поздрави и най-общи изрази), култура и кухня, дестинации от специален интерес, събития, история, география, изкуства, местни продукти, възможности за наемане на кола и т.н. Тези дискусии помагат на всички да научат повече за предстоящите им или вече минали събития и преживявания. Друга привлекателна услуга е и предоставянето на индивидуални маршрути и информация за да не стане така, че неинформираността е причина за недобре прекарано време.

Нека също добавим, че в по-горе изброените дестинации се отделя сериозно внимание за запазването на определени традиции, които винаги са били част от живота на всички жители на Тирол и затова са сред елементите придаващи най-голяма индивидуалност. Такива традиции са: следобедната почивка, традиционните облекла, местните рецепти предавани през поколенията, отглеждането на стада животни (през лятото високо в планините, а през зимата в по-ниските равнини), откритите пазари, пътеките за разходки пеша и с колело, Heimat Abends, както и преклонението пред щедрата природа.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG