Home История Несебър - хилядолетния град

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Несебър - хилядолетния град ПДФ Печат Е-мейл

Несебър хилядолетният град

Едва ли има човек които да остане равнодушен ,когато, приближавайки към Несебър,пред погледа му изведнъж се открият провлакът и полуостровът на Стария град, с портата ,с високите крепостни стени и покривите на  гъсто накацалите една до друга къщи.Полуостровът,на който е разположен Несебър е малък.Той не е по-широк от 300м. И е дълъг по-малко от 850м.През вековете хората се сменяли,сменял се техният бит и културата им,промени търпяло и името на града.Траки и гърци го произнасяли Месамбрия.От 1 век ,когато градът е в състава на Римската империя , името му е претърпяло фонетични промени и вече го наричали Месемврия.Изписано така , то се среща в много византийски писмени извори чак до Късното средновековие.В средновековните български паметници  пък срещаме името Несебър.Така то е достигнало и до наши дни.Най-ранните следи от човешки живот на Несебърския полуостров достигат от края на второто и началото на първото хилядолетие пр.Хр.Това са фрагменти от глинени съдове , украсени с врязани и релефни орнаменти , открити през 60-те години на 20 век при археологически разкопки в северната част на полуострова.Тогава са изследвани и основи на жилища , в които животът е кипял преди 3200 години.През античността и средновековието Несебър е бил преди всичко естествено защитен чрез своето островно местоположение.Единствената опасност идвала откъм провлака , който го свързвал със сушата.Независимо от това целият остров е бил опасен от крепостна стена  , която и до сега на някои места е запазена на височина до 8м. ,а на други е напълно разрушена и погълната от морето.

Църквата “Св.Стефан”
Църквата “Св.Стефан”, наричана още Новата митрополия , в първоначалния си вид била трикотажна базилика с три полуцилиндрични апсиди и силно извисени пропорции.Тази най-стара част е градена от камък и тухли с хоросан и късчета от натрошени тухли.важен елемент от украсата на фасадата са глазираните, оцветени в кафяво или зелено керамични елементи с кръгла или четирилистна форма.В тази си част църквата е дълга 12,10м. И широка 9,50м.Централният кораб се отделя на страничните с четири пиластъра и две мрамори колони , за база на които служат обърнати късни коринтски капители.Оригиналните капители. Които носят с арки стените на централния кораб, са немного високи, с трапецовидни стени ,с дълбоко изрязани акантови листа.Смята се ,че най-ранната част на Новата митрополия се отнася към 10-11век.От запазения над входа на южната стена надпис на гръцки език от 1599 г. Се разбира чепреустройството на Новата митрополия е станало по време на несебърския митрополит Христофор, който е наречен още “екзарх на цялото Черноморие”.От това  време са и стенописите във вътрешността на църквата,По-късно е строено и предверието на запад ,по цялата източна стена на което е разгъната композицията “Страшният съд”.Новите пристройки са градени от камък и кал.Вътре в църквата, в подовата настилка, са използвани стари елинистически надгробни плочи.Пред царските свери на олтара като стъпало е употребен средновековен мраморен корниз с релефни украси.От 19 век са камъните с надписи на гръцки, които покриват гробниците на местните граждани.Първоначално църквата е носела името на Света Богородица.За това и тематично сцените от стенописите са свързани с живота на божията майка.В централният кораб е развит цикалът ”чудесата на Христос, като сцените са дадени според евангелските легенди:Христос изцерява душевно и физически болните ,възкресява мъртвите , укротява бурята в морето ,спомага за богатия улов на риба и др.Представени са житийни сцени на светците Йоан Богослов, Йоан Кръстител и др.Стиловете особености на стенописите позволяват да се разграничат трима майстори-двама са работили в източната част на наоса ,а трети в  западната.В църквата може да се види още оригинален по стил рисуван иконостас от края на 16 век и архиерейски трон  и амвон от 18 век.Днес църквата Св.Стефан е музеен обект.

Църквата “Св.Йоан Алитургетос (неосветени)

Името на светеца – Алитургетос – в превод означава Неосветени.Легендата разказва, че тази църква е останала неосветена поради нахлуването в храда на граф Амедей Савойски и никога не е била използвана като култова сграда.Тази църква е безценен паметника от една епоха . когато строителството в Несебър е стихнало връхната точка на развитието си.По несравнимото богатство,с което са разработени фасадите , по лекотата, с която  боравел строителят с разнообразните строителни форми, тя представлява разцвета на живописния архитектурен стил.Църквата е дълга 18,82м. И е широка 10,34м.Подът на църквата е бил покрит с мозайка от ромбове ,квадрати и триъгълници от бял ,зелен и червен мрамор, а олтара преграда имала мраморни рамки със скулптирана плетеница от лозови клонки.

Църквата “Христос Пантократор”

Това е може би е най-красивата църква с Стария град освен тава е запазена почти цялостно.Църквата е дълга 15,57м. И е широка 6,86м.Притворът , под който се намира засводена крипта ,е отделен от останалите части на храма от масивна стена и в нея е развита стълбата за кулата.архитектурният тип на църквата “Памтократор” е необичаен.Наосът представлява съчетание между еднопространствена , еднокорабна църква и кръстокуполна църква.Тя има три олтарни ниши ,притвор и камбанария над притвора.Богата е външната  и украса.Църквата има два входа на южната стена и друг на западната фасада ,който води в притвора.На южната фасада се намира и малката вратичка за стълбата към кулата.Днес  в църквата се помещава художествена галерия.

Църквата “Св.Иван Краъстител”

Строена през 10 век, тя е типичен представител на прехода от скъсената базилика към кръстокуполната църква.Кръстовидната и форма очертава добре във външния и вид.Църквата заедно с апсидата е дълга почти 14м. и широка 10м. На североизточния стълб върху замазката на една от фугите е бил надраскан на гръцки надпис;”Свети Иване, Спаси ме!”Днес в църквата е уредена художествена галерия ,предлагаща произведения на изкуството.

Църквата “Св.Спас”

Строена е през 17 век.Разказват ,че турците поставяли условия на българите по време на робството-храмовете им да не са по-високи от ездач на кон.Затова и тази църква ,градена с кал и камък ,ниска и схлупена,с бедна външност, е сякаш паметник на безправието и на бедността по времето на турското робство.Архитектурата на сградата е съвсем проста-четвъртито пространство ,дълго 11,70м. И широко5,70м.

Градските Терми

Те били построени през 6в.по време на управлението на византийския император Юстиниан1 Велики.Стените били изградени от редуващи се каменни и тухлени пояси и били облицовани с мрамор.На места ги виждаме запазени до 3м. Височина.Най-много четири масови мраморни колони с коринтски капители са поддържали кръстат свод или купол.Подът бил покрит с мраморна настилка.Термите се снабдявали с вода чрез водопровод ,който бил част от сложна подземна водопроводна система ,обхващаща целия град.

Църквата “Св.Архангел Михаил и Гавраил”

Тя била построена през 13 век.Църквата е малка ,еднокорабна ,с притвор.

Църквата”Св.Параскева”

Строена също в края на 6 век.Архитектурата и е проста.Църквата е еднокорабна ,с характерен притвор ,една апсида и две олтарни ниши.Дълга е общо 15м. И е широка 6м.

Базиликата “Св.София”

Която всички несебърлии наричат Старата митрополия.Строена през 5 век базиликата е трикорабна ,едноапсидна ,с притвор и атрий.Олтарната част е оформена като голяма полуцилендрична апсида ,покрита отгоре с четвърт сфера.Три спъпала,разположени амфитеатрално край стените на апсидата ,оформят синтрона.Базиликата е строена от камък и тухли ,разположени в пластове от 5 реда ,свързани с хоросан ,смесен с едри кърчета натрошени керемиди.Целият под бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета.През вековете Църквата била многократно достроявана.Тук се съхранявали мощите на светци-тялото на мъченика Теодор Стратилат(сега ж църквата”Сан Салвадор във Венеция), главата на св. Сист ,ръката на апостол Вартоломей ,ръката и челюстта на апостол Андрей.

Църквата “Св.Димитър”

Разкрита е по време на археологически разкопки през 1968 г.Тази малка може би семейна църквичка ,по план е кръстокуполна ,квадратна и триапсидна.Запазени са основите на четирите стълба ,които са поддържали купола.

Църквата”Св.Тодор”

Тя била построена през 13 век и от това време са запазени северната и западната фасада.Останалите стени и покривът са от по-късно време.И в тази църква днес се помещава художествена галерия.

Базиликата “Богородица Елеуса (умиление)”

Тя е проучена ,консервирана и реставрирана още през 20-те години на 20 век ,когато са и първите археологически разкопки в Несебър.Базиликата е голяма-Дълга е 28м. И широка 18м.Била е с три надлъжни кораба ,единият от които-северния-попаднал в морето при многобройните срутвания тук.Базиликата има три полукръгли апсиди.На запад завършва с притвор ,в който са открити засводени гробници.Базиликата ,построена през 5-6 век, била няколко пъти разрушавана и наново възстановявана.В историческите извори тя се споменава до 14 век ,когато била част от манастирски комплекс.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG