Home Психология Технологичен проект - изработване на свещник

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Технологичен проект - изработване на свещник ПДФ Печат Е-мейл

Технологичен проект изработване на свещник

1. Етап

 • Групата се състои от 4 души, които ще си разпределят работа така че да могат да завършат проекта бързо и качествено.
 • Проекта, който ще изготвят е от раздела работа с материали.
 • Замисъла на проекта е настоящите коледни празници, които са свързани с дома и уюта по коледа.
 • Проекта е направата на свещник от метални пластини, като се използва процеса пробиване, рязане и нитоване.
 • Стратегията за действие е разпределянето на задачите между учениците в съответствие в това кои в която област е силен.
 • Определянета на задачите е следната:

ü       Трябва да извършат процеса пробиване (чрез настолна - бормашина);

ü       Трябва да извършат процеса рязане (чрез ножици за рязане на метал);

ü       трябжа да извършат процеса нитоване (чрез нитачка и един поп нит);

 1. 2. Етап

 • Представяне на учебното съдържание: обяснение на новите термини и непознатите неща(машина, елементи, пробиване, центроване), разказване на интересни факти свързани с съдържанието на настоящия урок с цел по-голям интерес от страна на учениците.
 • Уменията, които трябва да имат:

ü       Пробиване;

ü       Рязане;

ü       Нитоване;

 • Планиране на дейностите и начин на тяхното осъществяване: дейностите се планират така че децата да могат децата да завършат проекта в дадения срок. Трябва да разпределят задачите, които ще изпълняват по най – добрия начин. За осъществяването им трябва да имат подходящите инструменти и подходяща база за изпълнението на задачата.
 • Разпределяне на отговорностите и ресурсите: Отговорностите в групата се определят спрямо това кои в коя област е силен, защотото в задачата се изисква добро чертане, обрязване, пробиване и нитоване.

ü       Един ще отговаря да разчертае двата детайла (тук се изисква човек, който има добри умения по математика(геометрия), добре да работи с линия и молив);

ü       Двама ще отговарят за пробиването на отворите ( тук се изисква добра работа с машини. Познаване тяхното устроисво и работа. Много добра концентрация и техника на безопасност);

ü       Един ще изреже с ножиците короната (тук се изисква добри дизайнерски умения );

ü       Един ще се заеме с нитоването (тук се изискава голяма сръчност и сила)

 1. 3. Етап
 • Осъществяване замисъла на проекта: Първо имаме две метални пласти една правоъгълна и една квадратна. След това уразмеряваме детайлите и намеране техните центрове, като спускаме диагоналите и пресечната точка на диагоналите  е центара на пластиниите, който ни е нужен за пробиването. Този процес се извършва с чертилка. След това с център центроваме детайлите, като внимаваме да не пробием ламарините. Пристъпваме към операцията пробиване. Взимаме двете пласти слагаме едната на поставка която е предназначена за този детайл, така че центъра да бъде под режещия инструмент. Пускаме машината и извършваме поцеса пробиване с бавен ход на машината. Същото правим и със другия детайл. След като сме пробили двата детайла пристъпваме към избора на коронка за свещника. След като учениците са избрали коронката очертават по даден шаблон с чертилки, къде трябва да се извърши процеса рязане. Децата  пристъпват към следващия процес рязане. По очертанията които са направили започват да обрязват ламарината с ножици, които са пригодени за рязане на метал, така те оформят коронката на свещника. Основата на свещника се прави като децата трябва да огънат краищата на правоъгълата пластинка с подрачен материал (цилиндрично трупче от дърво с прорез до половината и по него се усуква ламаринката). След като двата дерайла са готови се пристъпва и към последната операция нитоването. Използва се обикновен поп нит с които се нито в пробитите отвори и така се закрепят двете съединения едно към друго. Децата са си купили декоративна свещ която се поставя в короната и свещника е готов.
 • Изпълнение на дейностите: .

ü       Един учени ще се заеме с разчертаването на двата детайла

ü       Двама ще се заемат с пробиването на отворите.

ü       Един ще изреже с ножиците короната по дадения шаблон.

ü       Един ще се заеме с нитоването

 • Установяване на комуникация и обубщаване на информацията: Важно е в екипа да има комуникация между учениците, секи да дава своите идеи за това как да бъде изработено изделието. Комуникацията би помогнала много за разрешаването на проблемите в екипа и би довело до по бърза и ефективна работа. Този процес на комуникиране трябва да бъде наблюдаван от учителя и той трябва да се намеси ако се достигне до спор или да ги насочи към по – добрия избор, ако имат колебания и незнаят как да решът проблемната ситуация.
 • Изготвяне на необходимата документация, средства за онагледяване и презантация на проекта: Учениците трябва да онагледят това което са направили и за целта трябва да кажат, с какви материали са работили, какъв е начина им на обработка на тези материали, с какви инструменти са работели и накрая да направят кратка презентация с която да покажат проекта си и да разкажат каква е била идеята и защо са избрали точно това.

Етап 4.

 • Учениците изготвят презантация на Power Point, в която описват стъпките по които са работили, дават обеснения за методите на работа и начина на направата на дадените операции. Вкарват снимков материал с инструментите, материалите и готовото изделие, като за инструментите и материалите дават обеснения кое за какво служи и какъв е принципа на работа на инструментите. Имат и мотивационна част, защо са избрали това изделие и накрая показват изделието в завършен вид.

Етап 5.

 • Критерии за оценка:

ü       Естетически вид;

ü       Сложност на изработката;

ü       Точност при работата;

ü       Бързина;

ü       Презентиране;

 

WWW.POCHIVKA.ORG