Home Информационни технологии Публичен преглед на новия продукт на Microsoft Internet Explorer 6.0

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Публичен преглед на новия продукт на Microsoft Internet Explorer 6.0 ПДФ Печат Е-мейл

I. Публичен преглед на новия продукт на Microsoft    Internet Explorer 6.0

“Новата Mozilla е великолепна, Opera е малка, бърза и перспективна, потребителите на Linux си имат Konqueror... и все пак над 90% от хората ползват Internet Explorer. Това тотално превъзходство не се дължи на някакви негови изключителни качества, въпреки че браузърът на Microsoft притежава немалко достойнства. И все пак, за да бъдат удовлетворени в пълна степен желанията на потребителите, независимо от постоянните подобрения във всяка следваща версия, на помощ идват програмите-допълнения на външни разработчици.”

сп. PC world

Microsoft реши да покаже обновената версия на продукта, донесъл толкова съдебни неприятности: Internet Explorer.

Компанията реши на направи публичен преглед на Internet Explorer 6.0 - обновен Интернет браузър, предлагащ нови бутони, подобрена защита на личната информация, антивирусна защита в Outlook Express и нови допълнения сред Интернет опциите.

Internet Explorer 6.0, който продължава да се предлага и като самостоятелен продукт, и интегриран с операционната система Windows, включва нови бутони: Media, Contacts, Search the Web и News.

Обновеният браузър предлага също възможността за добавяне на нови HTML бутони, създадени от Microsoft или други компании.

Според документ, публикуван от ActiveWin.com, бутонът Ccontacts позволява на потребителите да разглеждат всички данни за контакти от MSN Messenger чрез браузъра. Бутонът Media замества бутона Radio от IE 5.x, който поддържаше само поточно аудио.

Новият player дава нови възможности като слушане на аудио клипове, без да се отварят нови прозорци; произволен достъп до локални и външни аудио клипове; търсене на клипове в Интернет; лесен достъп до най-новия Windows Media Player.

Браузърът предлага интегриране с коренно различния потребителски интерфейс на операционна система Whistler, или Windows XP, и нейните протоколи за защита.

IE 6.0 предлага също антивирусна защита в Outlook Express и няколко нови функции за защита, като нови Privacy и Security менюта, които могат да се прибавят към Internet Options.

IE 6.0 включва Web браузър, поддръжка на скриптове и Outlook Express 6. Новата версия на популярния браузър работи само под Windows 98/NT 4.0 и нагоре - тя няма да тръгне под петгодишната операционна система Windows 95, която първа интегрира браузъра.

Публичен преглед на Microsoft

Internet Explorer 6 обединява множество базови технологии във Windows XP Home Edition и Windows XP Professional. Осигурява надеждно, гъвкаво претърсване на Интернет при запазване на поверителността и личната информация за потребители и на Windows 98 и Windows 98SE, Windows Millennium Edition, Windows NT Workstation 4.0 и Windows 2000 Professional. Internet Explorer 6 предлага много нови свойства и подобрения на досегашните, което улеснява справянето с ежедневните задачи във web средата.

В най-новата версия на Internet Explorer са предприети стъпки за повишаване надеждността при сърфинг в Мрежата чрез услугата за регистриране на грешки. А иновационните функции като възпроизвеждането на мултимедийна информация и автоматичното оразмеряване на изображения за вместване в екрана превръщат изживяването в Мрежата в това, което потребителите са очаквали.

Категории потребители на Internet Explorer 6 и посрещане на изискванията им:

1.Масови потребители

1.1 Защита на личната информация – Internet Explorer 6 предоставя прости средства за контрол на информацията, събирана за потребителя от web сайтове. Поддържаният стандарт ”Platform for Privacy Preferences” (P3P), разработван от World Wide Web Consortium (W3C), е в с основата на този контрол.

1.2 Надеждност – Internet Explorer 6 регистрира грешки чрез средството ”Error Reporting Tool”. То служи за разпознаване на потенциални проблеми, нуждаещи се от корекция в бъдещи издания на браузъра.

1.3  Гъвкавост – с Internet Explorer 6 претърсването на web средата отговаря на очакванията. Независимо от целта на сърфинга из Мрежата, той е лесен и носи удоволствие.

2.Потребители в деловата сфера

2.1 Лесно зареждане, инсталация и ползване – Internet Explorer Administration Kit (IEAK) 6 с интегрираното си лицензно споразумение премахва необходимостта за регистрация и прилагане на настройващ код.

2.2 По-лесно внедряване и поддръжка – IEAK 6 е по-лесен за зареждане, инсталация и ползване от преди, като предоставя по-фин контрол върху настройката на параметрите на браузъра.

2.3 Интеграция – Internet Explorer Administration Kit 6 взаимодейства с популярни средства за администриране с цел намаляване на сложността при внедряване. Това води до ефективна поддръжка в жизнения цикъл на продукта и намалява общите експлоатационни разходи (TCO).

3. Разработчици на приложения

3.1 Лесна и бърза разработка на web-базирани приложения с богати възможности – Internet Explorer 6 предлага мощен модел на програмиране, включващ поддръжка за ”Extensible Markup Language”(XML) и усъвършенствани свойства при Dynamic HTML.

3.2 Основава се на стандарти – IE 6 поддържа стандартните интернет технологии (включително Cascading Style Sheets level 1 и Document Object Model level 1), което допринася за бързото прилагане на предимствата им от програмистите.

3.3 Поддаващи се на разширение Smart Tags – Internet Explorer 6 поддържа тази технология за интелигентно свързване на информация към web услуги.

Отговаряйки на приоритетни изисквания на потребителите, Internet Explorer 6 установява нов стандарт в защитата на личната информация, надеждността и гъвкавостта. Средството за внедряване и поддръжка Internet Explorer Administration Kit 6 позволява най-ефективни настройки и администриране на браузъра. А доказаната технология в Internet Explorer 6 улеснява и ускорява разработката на web приложения с богата функционалност.

Internet Explorer 6 Public Preview е бета-версията на подобрения Интернет-браузър, съпътстващ операционната система Windows XP. От компанията производител заявяват, че самостоятелната версия на браузъра ще може да работи с Windows 98, Windows Me, Windows NT и Windows 2000, но не и на Windows 95. Въпреки че бета-версията на браузъра бе пусната официално от Microsoft през март, доста по-рано тя се разпространяваше от различни сайтове в мрежата. Internet Explorer 6 Public Preview може да се инсталира пробно на компютри, снабдени с Windows 2000р, но не се препоръчва да бъде качван на машини, на които се работи ежедневно, защото този потребителски софтуер е все още в процес на тестване. След окончателната инсталация по-старите версии на Internet Explorer и на пощенския клиент Outlook Express се премахват, за да не заемат пространство. Възможностите на бетата могат да се разгледат по-подробно от сайта Internet Explorer 6 Public Preview Bug Reporting /www.131.107.85.107/ie6beta/

Internet Explorer 6.0 е вграденият в системата браузер. Включван и в предните версии на Windows, той е познат на всички потребители. Първата видима промяна при него е подобрен външен вид чрез използването на визуалните стилове. Освен това е добавена поддръжка на нови стандарти, като DOM (Document Object Model) и е подобрена поддръжката на CSS (Cascading Style Sheets). Едно от най-полезните нововъведения е автоматичното преоразмеряване на картини, които са твърде големи, за да се съберат на екрана. Това елиминира нуждата от превъртане наляво-надясно, и създава удобство. И понеже то донякъде е за сметка на качеството на изображението, с кликване на малка иконка в долния десен ъгъл можете да видите картинката в нейният пълен размер. Добавен е и Personal Bar – функционална лента с най-често извършваните в Internet задачи – търсене, новини, контакти и т.н. Отпада обаче поддръжката на Java (но можете да си я инсталирате допълнII. Въведение

Internet Explorer 6.0 е вградена в операционната система Windows XP – това е въпрос, който бе тема на различни спорове и съдебни процеси през последните няколко години. Въпреки, че Internet Explorer 6.0 е част от Windows XP, можете свободно да използвате Netscape Navigator или Communicator. Всъщност, ако сте закупили Windows XP С нов компютър, производителят на вашия компютър може вече да е включил Netscape Navigator. Ако не е така, можете да го свалите от http://www.netscape.com и да ползвате браузъра на Netscape вместо Internet Explorer.

Windows XP продължава да поддържа тенденцията Windows да бъде операционна система, която се използва лесно с Интернет. Създаването на връзки към Интернет е бърз и лесен процес и Windows XP включва целия необходим софтуер за работа с Интернет. В този доклад ще разгледам инструментите, с помощта на които можете да сърфирате в Интернет, да провеждате виртуални събрания в Интернет и да публикувате информация в глобалната мрежа.

Ако не сте използвали Интернет преди и това е вашият първи опит в сърфирането, не се притеснявайте. Ще ви представя цялата необходима информация!

III. Термини и технологии на Интернет

Windows XP включва два софтуерни инструмента, с помоща на които можете да сърфирате в Интернет – Internet Explorer 6.0 и MSN Explorer. И двата инструмента са Web браузъри(browsers). Браузърът е просто програма, използвана от ващия компютър за осъществяване на достъп и разглеждане на Web страници. Web по своята същност е изграден от HTML документи (Hypertext Markup Language). HTML документите се прехвърлят от едно място към друго с помоща на протокола Hypertext Transfer Protocol (HTTP). HTTP представлява протокол за комуникация, част от комплекта протоколи Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP). Тези общоприети протоколи и езици за програмиране са широко разпространени в Интернет.

Internet Explorer 6.0 е вградена в самата операционна система Windows XP. Можете да откриете иконата на Internet Explorer 6.0 (pic 1) във вашата лента за задачи, ако лентата Quick Launch е активирана.

pic 1 – Емблема на Internet Explorer

IV.Интерфейсът на Internet Explorer

Можете да стартирате Internet Explorer като щракнете на иконката Internet Explorer (pic1) във вашата лента за задачи. Тази икона вероятно ще бъде достъпна и във вашето меню Start. Това действие отваря Web браузъра и ако имате Dial – up връзка към Интернет, стартира връзката автоматично.Ако не сте конфигурирали връзката за вашия компютер, вместо Internet Explorer на екрана се появява съветникът Internet Connection Wizard.

Има едно нещо, което ще забележите веднага – Internet Explorer прилича в голяма степен на всяка друга папка на вашия компютър. Това е елемент на дизайна на операционната система. Компанията Microsoft е направила така, че Windows XP да е интегриран с Интернет, така че вашият компютър да изглежда и да се държи по – скоро като Web страница. Браузърът Internet Explorer, подобно на вашите Web папки, съдържа няколко менюта в горната част на прозореца, ленти с инструменти и главна област на интерфейса    (pic 2).

pic 2 – Internet Explorer ви позволява да осъществявате

достъп до Web страници и да ги разглеждате

В горната част на прозореца на Internet Explorer ще видите няколко често срещани менюта: File, Edit, View, Favorites, Tools и Help. Има обаче няколко разлики, специфични за Internet Explorer. Следващият списък отбелязва тези функции на менютата и посочва главните функции:

 • File Това меню съдържа типичните опции: Open, Save, Save           As, Print и опциите на менюта, свързани с работата с файлове. Имате също така възможност Send за изпращане на Web страница на приятел по електронна поща, изпращане на връзката по e – mail или създаване на пряк път на работното поле, който да сочи към страницата.
 • Edit Това меню съдържа типичните функции Cut, Paste и Copy.
 • View Менюто View ви позволява да контролирате начина, по който се визуализира ващата Web страница, като имате възможност да изберете различни размери на шрифта. Можете също така да използвате това меню, за да промените лентите с инструменти на Internet Explorer.
 • Favorites Менюто Favorites съдържа няколко папки с предварително зададени любими места с Интернет и канали, които Microsoft конфигурира вместо вас. Ще използвате това меню за добавяне на любими места, които желаете да запазите. Например да предположим, че попаднете на Web страница, която наистина харесвате. Не се налага да помните къде се намира тя в Интернет – Favorites може да направи това вместо вас. Просто изберете опцията Add to Favorites, за да запище Web страницата във вашия списък с любими места в Интернет. Следващият път, когато искате да посетите страницата, просто отваряте менюто Favorites и изберете заглавието на страницата, която искате да посетите. Ако имате много на брой любими елементи, можете да щракнете върху Organize Favorites, за да групирате в различни папки. Това помага за доброто организиране и лесното намиране на вашите любими места в Интернет.
 • Tools Менюто Tools ви позволява да изпращате и получаяате електронна поща с помощта на Outlook Express, да синхронизирате с други Web папки, да конфигурирате Windows Messenger и да осъществява достъп до настройките за Интернет (Internet Options), където да конфигурирате Internet Explorer.
 • Help Тази опция отваря помощните файлове на Windows XP, отнасящи се за Internet Explorer.

Точно под менютата се намира главната лента с инструменти на Internet Explorer. Опциите са доста интуитивни:

 • Back Този бутон ви връща към предишната посетена от вас Web страница. Мислете за всяка Web страница като за страница от книга. С помоща на този бутон можете да се върнете към предишни Web страници.
 • Forward По същия начин, с помощта на този бутон можете да се придвижите напред към други Web страници, които сте посетили.
 • Stop Дали някоя страница не се сваля правилно или нейното зареждане отнема твърде много време (или просто сте решили друго)? Щракнете върху Stop, за да спрете процеса на сваляне.
 • Refresh Ако част от съдържанието на Web страницата се променя често, използвайте този бутон, за да сте сигурни, че най – новата версия на страницата.
 • Home Този бутон ви връща към желаната от вас страница. За Home ще стане дума по нататък.
 • Search Това действие отваря прозорец за търсене, хостван от Microsoft Networt (MSN). След това можете да извършвате Web търсения на тема по ваш избор.
 • Favorites Както вече стана дума по горе, този бутон отваря в отделен прозорец вашия списък с любими места.
 • History Искате ли да знаете какви Web страници са посещавали вашите деца? Просто щракнете върху History, за да видите списъкът от вече посетени Web страници. Внимавайте обаче, тъй като списъкът History може да бъде редактиран чрез щракване на десния бутон на мишкстс бърху даден елемент от списъка и избиране на Delete. Списъкът е добър начин да откриете Web страница. Която сте посетили, но сте забравили нейния адрес.
 • Send Mail Тази опция отново отваря съобщение на Outlook Express
 • Print Тази опция отпечатва текущата Web страница.
 • Edit С помоща на този бутон можете да експериментирате като редактирате Web страница и променяте нейното съдържание. Internet Explorer селектира вместо вас подразбиращ редактор за Web страница, като Microsoft Word, ако Word е инсталиран на вашия компютър. Можете обаче да промените тази подразбираща се настройка, като използвате прозореца Internet Options.
 • Discuss Ако искате да използвате възможностите на дискусия и новинарски групи, можете да щракнете на този бутон, за да зададете предпочитан сървър за дискусии.
 • Windows Messenger Тази опция ви посволява да изпращате и получаватемоментни съобщения от и до други потребители.
 • Contacts Отваряте адресния указател (Address Book) на Outlook Express като щракнете на този бутон.
 • Address Полето Address е мястот, където въвеждате Web адреса на сайт, който желаете да посетите. Например за да посетите Microsoft, просто въведете Microsoft.com и след това натиснете Enter. Въпреки, че всички Web адреси изискват http//www от адреса. Internet Explorer може автоматично да постави тази част от адреса, или Uniform Resource Locator (URL), вместо вас. Ако искате да видите от наскоро посете адреси, просто щракнете върху сочещата надолу стрелка в края, за да отворите паращото меню.
 • Go Можете да натиснете този бутон, след като въведете Web адрес в полето Address. Можете също така просто да натиснете Enter, за да отидете до Web страницата, което е много по лесно.
 • Links Този списък (или падащо меню, в зависимост от вашата конфигурация) просто съдържа предварително дефинирани връзки – предимно реклами. Можете обаче да щракнете с десния бутон на мишката върху всеки от вградените елементи и да изберете Delete, за да ги премахнете. След това бихте могли просто да издърпате всеки URL адрес от полето Address до лентата Links и той ще се копира в лентата Links за по – лесен достъп!

V. Конфигуриране на Internet Explorer с помощта на Internet Options

Можете да направите промени в поведението на Internet Explorer, така че браузърът да изглежда и да се държи по желания от вас начин. Имате на разположение различни полезни опции и аз ще ви преведа през тях, за да прецените кои са най – подходящи за вас. Бихте могли да конфигурирате Internet Explorer с помощта на Internet Options, които се намират на вашето меню Tools. Когато отворите Internet Options, откривате седем различни страници за конфигуриране. В следващите секции е показано какво можете да правите във всяка една от тях.

Страница General

Страницата General, показана на pic 3, съдържа три главни категории – Home Page, Temporary Internet Fils и History.

pic 3 – Страницата General съдържа настройките

Home Page, Temporary Internet Fils и History.

Началната страница (home page) е просто Интернет сайт, с който искате да се свързва Internet Explorer като сайт по подразбиране. Когато отворите Internet Explorer, браузърът винаги ще се свързва първо с този сайт. Ако искате да промените сайта. Просто въведете нов URL адрес в диалоговия прозорец. Ако не искате да използвате начална страница, просто натиснете бутона Use Blank.

Секцията Temporary Internet Files ви позволява да определите как да бъдат съхранявани временните Интернет страници. Когато сърфирате в Web, вашият компютър съхранява посетените от вас страници във временна папка. Това ускорява вашия достъп до тези страници, когато решите да ги посетите отново. Можете да промените подразбиращите се опции като натиснете бутона Settings. Това действие отваря прозореца Settings, показан на pic 4, където бихте могли да посочите как Internet Explorer да използва временните страници.

pic4 – С помощта на този прозорец можете да промените подразбиращите се настройки за временните Интернет страници

По подозрения Internet Explorer автоматично проверява за ново съдържание. Тази настройна гарантира, че разглеждате най – актуалната версия на Web страницата и ви препоръчвам да запазите тази подразбираща се настройка. Виждате също така, че можете да промените количеството дисково пространство, използвано за временни Интернет файлове (123 MB). Ако желаете бихте могли да увеличите стойността на тази настройка, но 123 MB е достатъчно голямо количество пространство за временни Интернет файлове и вероятно това пространство е напълно достатъчно. Можете също така да използвате бутоните в долната част на прозореца Settings, за да разгледате вашите временни файлове и обекти от Интернет и бихте могли да преместите временната папка на различно местоположение на вашия компютър (от което няма кой знае каква полза, затова е най – добре да оставим нещата каквито са).

Накрая вижте също така секция History. Запомнете, че History изброява посетените с Internet Explorer сайтове. По подразбиране Internet Explorer пази списък с посетените сайтове за период от 20 дни – с други думи, в списъка ще бъде включен всеки сайт, който е бил посетен през последните 20 дни. Бихте могли да увеличите или намалите този пориод от време според вашите собствени нужди и можете също така да натиснете бутона Clear History, за да изтриете текущите елементи в списъка History.

В долната част на страницата General (pic 3) виждате няколко бутона: Colors, Fonts, Language и Accessibility. Тези опции ви позволяват да промените външния вид на Internet Explorer и начина, по който браузърът визуализира Web страниците. Тези опции говорят сами за себе си, затова експериментирайте с тях, ако желаете да направите промени във външния вид на програмата.

Страница Security

Страницата Security ви позволява да конфигуриране начина, по който Internet Explorer упрявлява въпросите, свързани със сигурността, в Интернет или интранет сайтове, както е показано на pic 5. Типичният домашен потребител няма нужда да прави конфигурационни промени в тази страница и ако използвате Internet Explorer във фирмената мрежа, не би трябвало да правите промени тук, освен ако не сте инструктирани да направите това от вашия мрежов администратор. По подразбиране опцията Internet (показана на pic 5) е установена на позиция Medium. Тази настройка ви предоставя цялата функционалност на браузъра, но иска потвърждение от вас при сваляне на съмнително съдържание. Можете да промените това ниво с помоща на плъзгача, за да зададете различни настройки. За всяка позиция на плъзгача можете да прочетете обяснение за това как се държи браузърът. Обикновено обаче настройката Medium е най – добра.

Можете също така да използвате опциите Trusted Sites и Restricted Sites. Тези опции ви дава възможност да указвате сайтове, за които знаете, че са сигурни, или такива, които са съмнителни. Това от своя страна оказва влияние на действието на браузъра при управление на тези сайтове.

pic5 – С помощта на страницата Security можете да

контролирате начина, по който Internet Explorer

сигурността при работа в Интернет

Страница Privacy

Страницата Privacy, показана на pic 6, съдържа плъзгач за настройване на конфигурацията за поверителност на компютъра. В последните години Web сайтовете станаха по – интерактивни и много от тях искат да събират информация от вас и вашия компютър. Тази настройка ви позволява да определите дали Web сайтовете да задават бисквитки (cookies) с вашия браузър и да използват лична информация или не. По подразбиране се използва настройката Medium. Което обикновено е достатъчно. Бихте могли да натиснете бутона Advanced, за да промените настройките за бисквитките.

pic6 – Тази страница съдържа настройки за поверителност

Страница Content

Страницата Content ви позволява да конфигуриране начина, по който Internet Explorer управлява различни видове съдържание от Интернет, както и информация за вас. В тази страница има три секции  - Content Advisor, Certificates и Personal Information, както е показано на pic 7.

Content Advisor ви позволява да управлявате начина (и дали Internet Explorer да прави това), по който Internet Explorer управлява различните видове Web съдържание, което би могло да бъде неподходящо. Ако натиснете бутона Enable, виждате прозореца Content Advisor, показан на pic 8.

Виждате различни категории със съдържание, което би могло да бъде неподходящо. С помоща на плъзгача можете да настроите нивото на неподходящо съдържание, което потребителите могат да визуализират. Тази възможност е чудесна, ако имате деца, които използват Интернет на вашия компютър. Бихте могли да активирате тази функция, за да предотвратите случаен достъп до неподходящо съдържание в Web.

pic7 – Страницата Content контролира начина, по който

Internet Explorer управлява Web съдърйание

Активирането на тези настройки не гарантира беропасност. Internet Explorer изследва посочения Web сайт за ключови думи, предоставящи указания за нецензурно съдържания. Internet Explorer може също така да използва системата за оценка на сайта, за да определи дали е безопасен. Както можете да се досетите, голяма част от това зависи от самия сайт, затова не мислете, че вашите деца се намират в безопасност, когато активирате тези настройки. Все още се налага да ги наблюдавате и бихте могли да помислите да закупите някакъв друг софтуер от независими производители, който също може да помогне при управлението на достъпа до неподходящи Web сайтове.

След като вземете няколко решения, свързани с настройките, натиснете Apply и Windows XP ще поиска от вас да въведете парола. Това забранява на други потребители на вашия компютър да променят настройките, свързани със съдържанието. Забележете също така, че можете да отворите другата страница Content Advisor, за да създадете списък с одобрени сайтове, и да извършите някои основни промени в страниците General и Advanced. Обикновено обаче не се налага да използвате тези страници. Ако ги разгледате, ще видите, че опциите в тях са лесно разбираеми.

pic8 – Този прозорец служи за контролиране

на неподходящо Web съдържание

Втората област в страницата Content е областта Certificates. В някои организации Internet Explorer е конфигуриран да използва различни цифрови сетрификати, за да проверява автентичността на определен Web сайт. Домашните потребители не използват опции за сертификати, затова тук се налага да конфигурирате нещо. Може да има обстоятелства, при които искате да използвате цифров сертификат, за да комуникирате с Web сайт, който има висока степен на сигурност. В такъв случай трябва да следвате инструкциите на този Web сайт за получаване и използване на цифров сертификат. Ако използвате Windows XP в бизнес среда, вашите мрежови администратори ще управляват тези настройки вместо вас.

Накрая, бихте могли да използвате страницата Content, за да промените или да изключите възможността за автоматично довършване (auto – complete). Internet Expolrer се опитва да разбере какви Web сайтове и информация въвеждате в Web страниците. Ако Internet Explorer разпознае какво въвейдате, програмате ще се опита да довърши записа вместо вас. Това може да бъде полезно или досадно за вас. Във всеки случай можете да натиснете бутона AutoComplete, за да промените поведението. Този бутон отваря друг прозорец с няколко прости полета за отметка, които можете да разгледате. Също така виждате My Profile, където бихте могли да промените личната информация за вас, съхранявана от Internet Explorer.

Страницата Connections

Страницата Connections, показана на pic 9,

pic9 – От тази страница можете да управлявате връзките

изброява всички връзки към Интернет, конфигурирани на вашия компютър. Обикновено не се налага да конфигурирате каквото и да било в тази страница, тъй като тези опции биват зададени при създаване на dial – up връзка. Можете обаче да използвате тази страница, за да укажете изрично на Internet Explorer каква връзка да използва, ако вашият компютър има множество връзки. Ако сте в мрежата, където вашият компютър осъществява достъп до друг мрежов компютър, за да стигне до Интернет (прокси сървър), може да се наложи да извършите някои промени тук. Посъветвайте се с вашия мрежов администратор за специфична информация, отнасяща се до конфигурирането.

Страница Programs

Страницата Programs, показана на pic 10, ви позволява да изберете кои програми в Windows XP да бъдат използвани за определени опции.

pic10 – От тук се променят положенията, които

Internet Explorer използва по подразбиране

Например по подразбиране Internet Explorer използва Outlook Express за Интернет поща (с други думи, ако посещавате Web страница и щракнете върху връзка за изпращане на e – mail, Internet Explorer отваря съобщение на Outlook Express за изпращане на електронна поща). Може обаче да поискате да използвате програма за работа с електронна поща, която имате инсталирана на вашия компютър. От тази страница можете да промените приложенията, които Internet Explorer използва за HTML редактиране, електронна поща, новинарски групи, обаждане по Интернет, календар и списък с контакти. Ако възнамерявате да използвате и Internet Еxplorer, и Outlook Express, не се налага да променяте тези настройки.

Страница Advanced

Страницата Advanced съдържа множество полета за отметка, отнасящи се за различни процеси. Например можете да промените част от поведението на браузъра, мултимедийните настройки и опциите за отпечатване като селктирате или деселектирате различни опции, както е показано на pic 11.

Разбира се, въпросът е какво има смисъл да промените? На практика нищо – в повечето случаи. Не правете промени в тази страница освен ако нямате нещо конкретно редвид. Например Internet Explorer не отпечатва фоновите цветове и изображения от Web страниците, за да пести мастило за отпечатване на ненужни графики. Ако обаче все пак желаете Internet Explorer да ги отпечатва, бихте могли да отбележите полето за отметка “Print background colors and images” в секцията Printing. Важно е да си поставите определена цел, която искате да постигнете и след това да видите дали  можете да разрешите или забраните тази опция в страницата Advanced. Настройките, които се използват най – често, вече са конфигурирани.

pic11 -  използваите полето за отметка в тази страница,

за да направите промени в конфигурацията

VI. Заключение. Плюсове и минуси на Internet Explorer 6.0.

Microsoft не предлага в шестата версия на браузъра си поддръжка на plug-in-и на Netscape и Java аплети. Можете ли при това положение да посещавате всички web сайтове?

Надстройките и service pack-овете по принцип са предназначени да обогатят функционалния обхват на дадено приложение. Случаят с Internet Explorer е точно обратният. IE от 5.5 SP2 не поддържа plug – in  – и  според трактовката на Netscape, a в IE 6 налице са още по – малко функции – инсталиран по подразбиране, браузърът не може да интерпретира Java аплети.

Това означава, че потребителите не могат да ползват множество web сайтове. Днес над 6 милиона страници ползват Java под някаква форма, включително сайтове за онлайн банкиране като немския Direkt Anlage Bank. Ако браузърът не може да работи с Java, потребителят бива лишен от достъп до сметката си и не може да управлява акциите си. Много други сайтове са базирани на езика на Sun поради съображения за сигурност и пестене на честотна лента. Често използвани от web разработчиците са Java базирани менюта, онлайн игри и чат стаи.

Ако Internet Explorer се натъкне на такъв сайт, получавате предложение да инсталирате MS Java Virtual Machine, която се инсталира също ако направите пълна инсталация на браузъра.

Това може да обърка по-неопитни потребители, освен това при всеки срещнат аплет се получава предупреждение относно сигурността. В действителност няма нищо страшно, но ако отговорите с "Не", Java няма да се инсталира, а на мястото на аплета ще има бяло петно.

За да си спестите тези проблеми, посетете www.microsoft.com/java/vm/dl_wm40.htm, изтеглете файла MSJAVX86.exe и си го инсталирайте. Ако сте с Windows 2000, се налага да качите service pack 2 или да го теглите през браузъра.

Липсата на поддръжка на Java е особено неприятна за потребителите на ХР, в който е интегриран именно IE6, тъй като при актуализация на браузъра биват възприети настройките на стария, включително и по отношение на технологията на Sun. Единственото изключение е, когато инсталирате ХР като update - тогава IE ползва наличната Java машина.

Дори да се прежалите и да инсталирате виртуалната Java машина по интернет, не разполагате с актуалната версия 1.3.1, наречена още Java 2, а с остарялата 1.1.4. Доставянето на стари Java версии е обичайна практика на Microsoft. Доскоро това не представляваше особен проблем, тъй като функционираше plug-in-ът на Sun. Е, тъй като той е реализиран според техниката на Netscape, забравете го. Единственият ви шанс да посетите сайт, на който има Java, е да го направите с някой друг браузър - Netscape 6.2, Opera и т.н.

Отсъствие на поддръжка на plug-in-и

Това засяга голям брой сайтове. Скрити от потребителя, разширенията към браузърите изпълняват многобройни задачи във фонов режим, основно в областта на мултимедията. Преди години разработчиците ги създаваха в духа на Netscape, тъй като в този случай те функционираха с двата основни браузъра. Откакто Microsoft въведе ActiveX технологията, която Netscape не поддържа, първо започнаха да се появяват по две версии за основните plug-in-и, а впоследствие някои програмисти започнаха да си спестяват труда и да пишат само за по-популярния Internet Explorer. В момента, залагайки единствено на фирмената ActiveX технология, Microsoft принуждава потребителите да ползват техните операционни системи. Единственият алтернативен браузър, способен да работи с ActiveX, е Konqueror под KDE.

Microsoft обяснява липсата на поддръжка на Java със съдебно решение, според което Sun й забранява разпространението на виртуалната машина с Windows XP и Internet Explorer 6. Според компанията това не засяга изтеглянето на Java от сайта й. Следствието за потребителя е поредното допълнително теглене на софтуер, като освен това се получава остаряла версия.

Бъдещето

Засега е неясно. Приемливо решение би бил ActiveX plug-in за Internet Explorer 6, който да позволява ползването на актуалната виртуална машина на Sun. Sun обяви на www.sun.com/realitycheck, че ще предостави на потребителите на Windows XP последната версия на Java, така че ако сте инсталирали новата операционна система на Microsoft, проверявайте от време на време java.sun.com.

Положителните страни на Microsoft Internet Explorer 6.0

Интеграция с Windows XP и Microsoft Office XP, поддръжка на HTML 4 и всички авангардни web технологии, включително "триизмерните сайтове", поддръжка на VML.

Подобрено управление на cookies. Изобщо налице е нова политика по отношение на защита на личната информация. IE6 поддържа стандарта Р3Р (Platform for Privacy Preferences), описващ параметрите на събиране и обработка на бисквитките. За някои това може да не е съществено, но съгласете се, че ако попълвате лични данни, не е приятно впоследствие те да станат публично достояние. Степента на защита се определя с плъзгач. При максимално ниво биват блокирани всички cookies, а при минимално се разрешава достъп за четене и писане.

Усъвършенстван интерфейс. Една от главните промени е добавянето на лентата Media Bar. С Internet Explorer 6 можете да слушате музика и гледате видео, без да се налага да стартирате Media Player, като паралелно с това сърфирате из интернет.

Работа с изображенията. Ако позиционирате курсора над някое от тях, автоматично се появява лентата Image Bar. Само с едно кликване можете да запишете графиката, както и да я отпечатате или изпратите по електронна поща. Налице е също бърз достъп до папката My Pictures. Новата функция Autoresize се грижи за мащабирането на изображенията, така че да се съберат в текущия прозорец на браузъра. В долния им десен ъгъл се появява бутон, с който можете да управлявате големината им.

Подобрени настройки на сигурността, включително 128-битово криптиране.

Стабилност и скорост. Microsoft се учи от грешките си. Internet Explorer 6.0 работи по-бързо и сигурно от предшествениците си.

Заслужава ли си да го инсталирате

"Шестицата" зарежда страниците бързо и предлага полезни нововъведения, но към днешна дата са налице проблеми с интерпретирането на множество сайтове поради гореспоменатата липса на поддръжка на Java и Netscape plug-in-и. Освен това тя поглъща немалко системни ресурси. Може би по-разумн е да почакате, особено ако актуалната версия на предпочитания от вас браузър ви удовлетворява. Любителите на експерименти трябва да имат предвид, че деинсталацията на Internet Explorer 6 или инсталация на по-стара версия върху него могат да се окажат проблематични.

Обобщение

Новата версия на браузъра Internet Explorer 6.0 вече е в мрежата и може да се изтегли безплатно от адрес www.microsoft.com/windows/ie.
Както съобщава Portal.bg, IE 6.0 предизвика вълна от протести сред конкурентите на Microsoft, защото браузърът не поддържа някои от продуктите им, които най-често се използват в Интернет.
Браузърът не поддържа продукта на Sun - Java и вграден plug-in, ускоряващ трансфера на видео- и аудиофайлове в Интернет. Това означава, че някои от програмите, например QuickTime, няма да работят с новия браузър, ако, разбира се, производителите им не се споразумеят с Microsoft. За да направят Интернет-браузъра си съвместим с изключените продукти, те ще трябва да си инсталират допълнителни програмки - нещо, с което не всеки потребител може да се справи. В новата си версия на IE Microsoft е махнала някои от ключовите функции на браузъра, заради които бе обвинена в опит да монополизира мрежата. Едно от липсващите неща е опцията SmartTags, която превръща ключовите думи от уебстраниците в хипервръзки. По този начин потребителите по ключова дума могат да бъдат препратени към пояснителна информация, която се съхранява на сайтовете на Microsoft. В новата версия на IE липсват и Personal Bar и Contacts. IE 6.0 все пак компенсира това неудобство с някои нововъведения. Новата версия има подобрени функции за поддръжка на уебстилове - Cascading Style Sheets 1 (CSS) и Document Object Model 1 (DOM), установени от Международния Интернет консорциум (World Wide Web Consortium) стандарти за уебдизайн.
Те дават на разработчиците повече контрол над създаването на макета на страниците в Интернет. Чрез тези стандарти всеки елемент от уебстраницата може да се отваря в отделен прозорец. IE 6.0 поддържа и т.нар. стил SMIL 2.0 за интерактивни презентации чрез Интернет.
Този път браузърът е разработен с по-пълна съвместимост с Windows Media Player за мултимедийни файлове във формат Windows Media Audio или Video. Добавена е и нова опция за по-бързо копиране и изпращане на изображения от Интернет по електронна поща.

Internet Explorer 6.0 може да се инсталира към версиите на Windows от Win' 95 нагоре. Браузърът е включен и към Windows XP.

  

 

WWW.POCHIVKA.ORG