Home Информационни технологии От формата до Internet-a

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
От формата до Internet-a ПДФ Печат Е-мейл

От формата до Internet

Здравейте приятели. Убеден съм че в тази статия ще прочетете най-често случвалото се с компютъра, а именно как се сбъгва и как трябва да се оправи. Долните редове ще са само за абсолютно начинаещите потребители, такива които нямат опит.

Забелязал съм, че когато нов служител постъпи на служба, всички са много мили с него, развеждат го навсякъде, запознават го с колегите, но никой не се трогва в детайли да му обясни какво трябва да прави. Приемало се че това се знаело.

Така е и с настоящата статия. Абсолютно съм сигурен, че никъде другаде няма да намерите подобна, а именно защото всички са убедени че оправянето на компютъра е много лесно и не се заслужава да се пише. Даже при инсталирането на програма само се казва: "Пуснете съветника Wizard и следвайте инструкциите на екрана". Ех да беше толкова лесно, защото има сумати специфични настройки, които ако не ги знаеш, просто изгаряш като факла :) Няма да се спирам на различните видове причините, които ще ви подтикнат да си преинсталирате Windows 98. Съществува вариант да го занесете на фирма и последната за 10-15 лв. да ви го оправи, но струва ли си, след като и вие за 1 час можете да се справете не по-зле? Нали и там ще напряват същото както е описано по-долу. Защо тогава да не се научите и най-после да се оправяте сами? Сега с болка си спомням как едно време съм давал 5 $ да ми преинсталират Win 95. Когато се развали аз сам се опитах да го преинсталирам, но не можах да настроя видео и звуковата карта, камо ли модема. Хайде пак на фирма, хайде пак 5 $. След 1 месец пак като се развали, отново ходене по мъките. Момчетата във фирмата толкова бързо боравеха, че за мене бе невъзможно да видя как подхождат. Вярно е че питах някои, но кой разумен човек ще се остави да му "вземат хляба". Всеки казваше: "Олеле колко е трудно, няма да се справите сам, спокойно...ние за какво сме?"

Зная че е това с което съм се захванал е много трудно. Не всички имаме еднакви компютри, за това и подхода ще бъде различен. Но общото което ни обединява, е че имаме развалено, или на път такова pc, и трябва някой да го оправи. Затова принтирайте тези инструкции, вземете си чаша кафе и не се безпокойте. В най-лошият случай няма да можете да се справите :)

1. Подготовка.

Преди да пристъпим към "неизвестното", трябва да вземем някой предохранителни мерки. Вземете си един лист, и си запишете точно как до сега компютъра ви разпознава следните компоненти:

1а) Видео карта и монитор

Дайте десният бутон върху десктопа, след това Setting, Advanced. Информацията се намира в раздела монитор и адаптер. Препишете всичко дословно.

1б) Звукова карта:

Дайте отново десен бутон този път върху My computer. След това Properties и изберете втория раздел Device manager. Вътре получавате информация за всички устройства, отбележете си звуковата карта каква е.

1в) Принтер:

Тук нещата са по-лесни. Нагледно се вижда макрата и номера на принтера, примерно Canon BJC 1000. Все пак информация можете да намерите като кликнете бутона START, на SETTINGS и под Control Panel си има папка Printer.

1г) Модем:

Какво е модема? Това е една грозна платка, която ако се намира в компютъра се нарича вътрешен, а ако е обвита с красива пластмаса и святкащи лампички - външен модем. С него влизате в Internet. Така. Ако е външен модема върху кутията му ще има надпис, примерно Rockwell V 33,6. По-трудно е ако в вътрешен и не знаете фирмата производител Няма страшно нали сега от Control Panel си има специален раздел Modem. Влезте вътре и запишете точно всичко.

1д) Софтуер:

Разполагате ли с необходимите дистрибутиви (разбирайте програми)?

Най-вероятно в диска ще имате папка Install и вътре в нея всички програми в инсталационен вид. Уверете се че имате поне дистрибутив на Windows-а. Ще познаете като видите вътре или 32 cab или около 74 cab (кабинети; Win95 има 32 кабинета, а Win98 приблизително 74).

Възможно е също така да го имате Windows-а на диск (CD). А разполагате ли с устройство CD? Ако е така и нямата на харда, копирайте цялата папка Win98 от cd-то на него, в папката Install (трябва да имате място обаче, нали?) Ако можете прехвърлете си и драйверите за звуковата и видео картата. Знам че това звучи сложно, но за сега съм доволен от вас :) При всички положения ако сте с Win98 от Control Panel-->Add/remove programs-->раздела Startup Disk си направете системна дискета (гледайте да е празна, да не ви трябва и да е запазена, по възможност нова!)

2. Преинсталация:

2а) Без форматиране.

Нека да допуснем, че имате само един хард. Диструбутивите са в папката Install. Форматираме ли харда (да забършем тотално цялата информация), то ще загубим, както програмите, така и вашите документи. Не е уместно нали? Ако нямате нищо ценно, ако разполагате със устройство CD, дистрибутив на Win98 на диск и системна дискета, тогава преминете директно на точка 2б)

Сега ще ви науча как да подходим по хитрия начин. Както сте в Windows, рестартирайте в DOS режим (Start-->Shutdown-->Restar in Dos mode) Ще видите това:

c:\windows>

Напишете cd\ и натиснете Enter. Би трябвало да видите това:

c:\>

Тогава след c:\> напишете:

c:\> ren_windows_aaa и натиснете Enter и после

c:\>ren_progra~1_bbb и натиснете Enter

Това което току що направихме беше да преименуваме папките Windows и Program Files. Символа "_" го разбирайте като интервал (шпация), а вълничката пред 1 се прави с клавиша Shift+ буона пред копчето 1.

Сега трябва да влезнем в директорията Install (папката се нарича само под Windows), после в директорията Win98 където е стартиращия файл Setup.exe. Символа c:\> сам компютъра си го пише, ви въведете останалото:

c:\>cd_install и натиснете Enter

c:\install>cd_win98 и натиснете Enter

c:\install\win98>setup и натиснете Enter

Честито. Тръгна инсталацията на Windows :) изпийте едно кафе за почивка и преминете после на точка в)

2б) Инсталация от нулата с формат:

Имайте предвид че всичко в харда "хваща нощният влак за голямото Адиос" :)), т.е прежалвате всичко, разполагате със CD устройство, дистрибутив на Win98 на диск и системна дискета нали?

Както сте в Windows, ретсратирайте в DOS режим (Start-->Shutdown-->Restar in Dos mode) Ще видите това:

c:\windows>

Напишете cd\ и натиснете Enter. Би трябвало да видите това:

c:\>

Поемете дълбоко дъх и напишете следната команда:

c:\>format_c:_/s и натиснете Enter (ОТНОВО СИМВОЛА _ Е ИНТЕРВАЛ (ШПАЦИЯ)

Компютъра ще ви попита сигурен ли сте, че сте готов да заличите цялата си информация от харда. Отговорете с YES. Ще започне форматирането да брои от 1 до 100, ще ви поиска Label (етикет), просто ударете един Enter накрая :) Компютъра пак би трябвало да спре до c:\>. Напишете следната команда да видите какво има в диска:

c:\>dir натиснете Enter

Сега е малко по-сложно. Вкарайте системната дискета направена от вас и рестартирайте ръчно компютъра. Малко след като се в включил, би трябвало и дано да изръмжи дискетата (виждали ли сте лампичката на флопито да пресветва, когато включвате pc?). Ако стане това сте късметлии, ако не, ех, ще трябва да ви обясня. При зареждането на компютъра последния търси няколко системни файла. Ако не ги намери във флопито, той търси или от харда диска, или от cd-то ви. Така че ако нищо не стане или получите съобщение от рода на Invalid system disk, please insert, знайте че pc-то ви не е намерило тези файлове (и със сигурност не е изръмжало флопито нали). Тогава го рестартирайте още веднъж и не преставайте да натискате DEL (Delete, бутона в ляво от Enter). Ще влезнете в BIOS-а на компютъра. Знам че е страшно, но запазете самообладание. Влезте във втория раздел "BIOS FEATURES SETUP" Вътре ще има под раздел, който ще указва в каква последователност и от кое устройство pc да търси системните файлове. Вие с бутоните "Page up и Page down" укажете нещо от вида: "A,C,CDROM", като гледате "A" да е първо, а после както дойде. Дайте веднъж Esc (ескейпт) и после със стрелките идете на предпоследният раздел SAVE & EXIT SETUP, напишете вътре "Y" (че сте съгласни с направените настройки) и натиснете Enter. Компютъра ще се рестартира и вече флопито ще изръмжи :) Ще си намери нужните системни файлове, ще поръмжи още малко и ще спре до A:\>

Обърнете внимание на 2-3 реда по-нагоре. Там pc ще ви каже, че ви е намерило cd устройството и ви го кръщава с буквата "Е" примерно.

Тогава напишете:

a:\>e: и натиснете Enter, би трябвало да влезнете в устройство Е:

После сами трябва да отидете в директорията където е записан дистрибутива на Win98. Командата за влизане под DOS е cd_ (cd, интервал и името на самата директория). Напишете следната команда:

e:\>dir/p и натиснете Enter. Ще видите списъка на всички директории във вашето cd-устрийство. Ако виждате такава Win98, тогава за вас е детска игра да напишете:

e:\>cd_win98 натиснете Enter

c:\win98\setup натиснете Enter

Брависимост, вече започва същинската инсталация на операционната система Windows 98

2в) Какво направихме до тука. Изтрихме (било с format, било ръчно преименувахме) старата папка Windows и Program files, отидохме и пуснахме стартиращия файл Setup.exe.

2г) Появява се синият екран на Windows 98, който ви приветства с едно Welcome :) Инсталацията е много фасулска, от тук нататък само трябва да се съгласяваме с Next до края. Така че го натиснете :)

Сега компютъра ще ви попита къде да инсталира Windows-a. И пак да отворя една скоба. Ако сте форматирали харда, пътят ще бъде правилен,а именно:

c:\windows

Обаче ако сте преименували Windows-a, компютъра ще се усети и пътят ще бъде:

c:\aaa

Защото нали така го преименувахме. Няма страшно. Изберете долната опция: (other directory) и напишете ръчно

c:\windows

Дайте пак Next и сега pc ще провери за наличното свободно място. Единствения проблем би изникнал, ако харда ви е малък и вие сте преименували папките Windows и Program files. Те заемат около 250 mb, като прибавим и директорията Install и като имаме на в предвид че новата инсталация ще поиска още 200 mb, то може да се окаже, че сбора от тези суми надхвърля капацитета на харда ви. Тогава спрете всичко, или намерете приятел който да ви помогне с Norton commander примерно, или идете на фирма. Не ми се иска да ви занимавам с други команди под DOS. И без това ви измъчих много :)

Ако имате място на диска, pc ще ви предложи 4 различни видове инсталация. Моя съвет е да изберете "Custom". Така ще спестим после много настройки, които така и така трябва да направим... Дайте пак Next. Ще влезнете в диалогова кутия. Не се притеснявайте. Влезте само в раздела Мultilanguage support и сложете отметка пред езика Cyrillic. Давате пак Next. Тука трябва да изберете име на компютъра и работна група (Computer name, Workgroup). Оставете ги така както ви предлага, колкото и странни да са имената, те не са важни ако не работите в мрежа. Дайте пак Next. Ще дойде Regional Settings. Превъртате нагоре и намирате Bulgaria. После пак Next. Сега компютъра ще ви предложи да си направите системна дискта. Ще зареди до 20 % и ще имате възможност или "Next", или "Cancel" да натиснете. Ако изберете "Next" ще трябва да пъхнете преди това дискета, която ще ви се направи системна, но нали одеве си направихме, а и по-късно винаги можете да я направите, така че кажете "Cancel" (отказа). Pc ще се почуди малко и ще ви предложи бутон Next да продължите напред.

Сега започва да зарежда до 100 %. Стигне ли ги, само ще се рестартира, а можете и вие да направите това, като натиснете Enter (но само когато линията пълни все едно че бомба ще избухне) :)

След рестарта, компютъра ще спре и ще ви поиска да си кажете името и компанията си, ала бала :) Просто на едното напишете "XXX" а на другото "YYY" :). Натиснете Next и сложете отметката че сте съгласни с условията и че сте купили Windows 98 и дрън дрън простотии :) Пак Next и вече ще ви поиска сериен номер. Тука аз не мога да ви дам, защото ще си вкарам сам главата в торбата :) и трябва да се спасявате поединично. Ако самият Windows е кракнат, няма да иска сериен номер. Да прием че иска. Въвеждате го и ако е верен ще ви пусне нататък.

Следва зареждане на...как да ви го кажа, ами нищо не ви говори Driver database нали? Компютъра започва да търси какво може сам да инсталира. Говоря за принтер, звукова или видео карта и модем (че можете да имате скенер и камера, може, ама аз не мога да пиша за всичко) :) После пак следва Restart. След него pc спира на часовата зона. Превъртете и за сега ние сме на GTM +01:00 Saraevo, Skopie, Sofia.... Можете да си сверите и часовника. Потвърдете с ОК и от там нататък, компютъра ще умува и ще си бие барабанчетата сам до края :) Следва последният restart и зарежда до Windows? Неееееее :) а до една диалогова кутия. Там просто дайте Enter без да въвеждате нищо. Може компютъра да намери и наличния монитор, просто дайте NEXT до края и ще видите как вече ви пуска до самият Windows. Е, видяхте ли че не бе кой знае колко трудно, хех :))))))))))

Тука ви посреща един прозорец, който ще се опита да ви запознае с новата операционна система Windows 98, ала бала :) Просто махнете отметката долу в ляво и натиснете бутона Close.

3. Инсталиране на различни компоненти:

Вече можете да стартирате Explorer и да изтриете онези папки "aaa" и "bbb", които направихме при преименуването на Windows и Program Files в началото (отнася се само за хората които не направиха format нали :)

3а) Инсталиране на монитор:

Първото нещо което вече ви е раздразнило е големите икони и треперещата облъчваща картина. Дайте десен бутон върху десктопа, после на settings, после на advanced и в раздела Monitor вижте какво е положението вътре. Ако Windows-a го е разпознал добре, оставете го. Същото е ако го е разпознал като PnP (специална технология, разбирайте включи и си свиркай, т.е това са устройства, които са направени Windows-a да си ги разпознава сам). Ако не ви харесва, бръкнете се в Change, после Next, после изберете втората опция. Компютъра ще зареди наличните драйвери за да ви покаже и всички видове модели монитори. Сложете отметката на Show all hardware и потърсете вашият монитор. Ако го няма в най-горният раздел Standard изберете някакъв. Ако знаете че монитора ви е нов и е 17 инча, изберете монитора "Super VGA 1024 x 768 @ 75 Hz", a ако е 15 инча, изберете само "Super VGA 800x600". Трябва да споделя че монитора колкото и лесно да се настройва си е тънка работа. Защо ли? Ами защото ако го зададем какъвто и да е, някоя игра, или видео картата може да го "издуе" толкова много, че да се скапе. Затова един добър вариант е да изберете ако не си знаете монитора "Plug and Play monitor". Потвърдете с ОК настройките.

3б) Инсталиране на видео карта:

Отново дайте десният бутон върху десктопа, после в раздела Settings гледаме. Ако в падащото прозорче на "Colors" имате повече от 2 цвята, значи сте късметлии, защото виедо картата е намерена от самият Windows. Ако ли не, няма да имате и възможност да местите плъзгача наляво и надясно. Веднъж настроили монитора, можете да изберете "High color 16 bit".

* Ако ви е разпозната видео картата:

Сега, ако монитора ви е 17 инча, опитайте се да преместите плъзгача на 1024x768 пиксела. Ако сте с 15 инча, на 800х600. Потвърдете с Apply! Направили това Windows може да ви предупреди, че сте избрали специфична честота, която да повреди монитора ви, затова новите настройки ще бъдат активни 15 sec. Потвърдете с "YES" Ако всичко е наред пак "YES" да ги запазите, а ако ли не натиснете ESC (ескейпт), или с "No". Така...Сега остава да направим видео картата и монитора да работят на ергономична честота. Ако сме излезли пак сме с десният бутон на декстопа, settings, но вече продължаваме в Advanced. Вътре гледаме в раздела Adapter. От падащия списък "Refresh rate" (честота на опресняване) избираме минимум 75 Hz. Трябва да споделя с вас, че за човешкото око границата на различаване на трептенията от монитора е 72 Hz. Под тази граница мониотора ще си работи, но картината ще трепери и ще дразни очите и слепоочията, което ще ви умори (облъчи). За това и стандарт за минимум е 75 Hz. Ако сте със 17 инчов монитор на 1024x768 пиксела, изберете честота от 75 нагоре. Ако сте със 15-ска и вдигнете до 85 Hz, екстра :) При избирането на честота пак ще видите предупреждение, че това е специфична честота, която може да развали pc. Не се претиснявайте, това предупреждение си го дава винаги :) Потвърдете навсякъде с ОК.

* Ако не ви е разпознала видео картата:

Трябва да подадем нужния драйвер. Какво, какво? :) Драйвер е малка програмка, указваща на компютъра, как да работи дадено устройство. Принтера работи с драйвери, мишката също, звука, така и видеото.

Има два начина за инсталиране на драйвер. Ако програмистите са подходили по интелигентен начин, драйвера се инсталира като обикновено приложение. Отваряме файла Install.exe или Setup.еxе и само Next до края. Ако ли драйвера са само няколко файлчета без Install.exe или Setup.еxе, тогава направете следното:

Отново дайте десният бутон върху десктопа, после в раздела Settings, после в Advanced, после на Adapter.Сега избираме Change да го променим (Адаптер и видео карта, разбирайте ги като едно).

Пак ни посреща Next. Първата опция е да търси драйвер, дали от харда или от cd. (Search for better driver....и т.н.) Даваме Next. Ако драйвера е на дискета, оставяме отметката на флопито, ако не е, избираме най-долната (Specify a location). Ако е на харда отиваме в папката Install, само кликаме върху плюсчето. Или пък влизаме с CD-то ви, там в раздела Drivers. Вътре ще има под раздел VGA примерно и вътре папка Win9x, или Win98. Ще разберете че Windows e намерил че в тези папки има драйвер за него, когато бутона ОК стане активен, а докато кликате и влизате все по-надълбоко, той си е сив). Потвърдете с ОК, после Next и накрая pc ще ви поиска рестарт.

Върнете се до първата звездичка на 3б) и си настройте ергономично видео картата.

* Забележка:

Може да не можете да вдигнете дадени ергономична честота на опресняване на видео картата, ако монитора не е разпознат както трябва. Експериментирайте с различни видео монитори (от раздел стандарт, примерно само Super VGA 1027х768 за 17 инча, като не задавате горна граница, или Super VGA 800x600 за 15 инча). Но аз знам и затова и първо настроихме монитора :)

3в) Инсталиране на звук.

Ако Windows вече си е намерил звука, то в System try (мястото до часовника) ще видите говорителче. Късметлии, родени с риза, а аз всичко какво притежавам го нося на гърба си :Р. Обаче ако няма звук, а знаете че имате звукова карта, тогава дайте десният бутон върху My computer, след това Properties и след това втория раздел Device Manager. На това място можете да видите глобална информация за устройствата ви. Слезте до раздела "Sound, video and game controllers" и вътре ще видите само чуденки.

Пак има 2 начина на инсталиране. Ако драйверите са интелигентни, пак стартирайте програмката и тя си знае "какво и как?" Ако не са, тогава маркирайте чуденките и натиснете бутончето Remove, така една по една всички в този раздел. Сега дайте Refresh. Windows ще даде съобщение че е намерил нов хардуер и пак ще ви поиска драйвери. Пак изберете последната опция, натиснете Browse (да се разходите из дърведоидната структура) и пак в раздела Win9x, щом стане бутона ОК готов за настискане а не сив, бигго. Потвърдете с ОК, pc ще се почуди малко и вие с облекчение ще видите че до часовника има вече иконка за звука. Ако няма, първата работа е да видите в Device Manager, има ли още чуденки. Ако sound-а е разпознат правилно, а няма иконка, тогавa отидете в Control Panel и в раздела Sound and Multimedia вижте дали не е махната отметката "Show volume control on the Taskbar".

3г) Инсталиране на принтер:

По правило имате ли принтер, имате и драйвери които пристигат с него. Пак или пускате стартиращия файл, или вече от бутона Start, отивате до Settings и там в под папката Printers (или влизате в самият Control Panel и вътре ще я намерите). Избирате иконката Add Printer, след това Next, укажете че ви е локален принтера и пак Next. Ще видите пак множество принтери. Потърсете вашият, или ако го няма а имате драйвери, изберете бутона "Have disk" и пак ги укажете...

*Забележка:

При избирането на път за драйвер и ако Windows не може да намери в пътя посочен от вас, ще каже нещо от рода: "Windows unable to find...", т.е не може да намери драйверите. Вътре в папката може да има такива, но да не са за този модел устройство.

* Кирилизация на Windows 98.

Понеже кирилизацията не е компонент, аз и не го разглеждам в точка. Но всеки иска да може да пише на български нали? Съществуват 2 начина на кирилизиране.

- Първият е ръчен и няма да имаме фонетична подредба на клавиатурата. Идете в Control Panel, после в раздела Keyboard, после на Language и от падащия списък изберете Bulgarian. Компютъра ще ви поиска да осигурите дистрибутива на Win98 от който ще му трябва 50cabinet. Не е нужен рестарт после. Така ще имате bulgarian BDS, т.е. ще търсите долните малки букви на клавиатурата ви.

- Вторият е, със специална програма. Например от www.datecs.bg в раздела Cyrillic можете да си свалите програмата FlexType 2K. С нея ще дойте и фонетичната подредба, т.е ще въвеждате горните английски символи на клавиатурата, но в компютъра ще се въвежда българският им еквивалент. Само буквите "ч, ъ, ю" са разместени. Предимството е, че не ще ви се налага да помните двете подредби, а само английската :)))

4. Конфигуриране на Internet връзката ви.

Съзнателно отделям това в отделна точка, защото и нещата са повечко, не че не стават за 5 мин общо :)

4а) Инсталиране на модем:

Тука си вземете двойно кафе, не е сложно, не е и дълго, но едно време ми взеха 14 лв. момчетата при Митко Мошенника за да ми я направят: Инсталиране на модем, настройка на портоколи за интернет и аз си ги дадох като пич...къде ще ходя :)

Отново имаме два подхода и две ситуации. Модема ни е вътрешен или външен и е намерен, или пък не е разпознат. Ако е разпознат е идеалната ситуация. По правило всяко външно устройство, което ако сте го загасили, непознато е за pc-то ви и ви включите компютъра, ако кабелите са наред и правилно контактуват, последният сам ще намери това ново устройство, било то модем, принтер, камера и т.н. дали ще го разпознае е друг въпрос. Ако да - ще има да черпите, а ако не, подайте му драйвери :) Ако модема е вътрешен и не е намерен идете в Control Panel, после в раздела Modem. Кликнете два пъти върху иконката Add new modem, или майче ще се появи съветник, който след Next ще потърси модема ви. Ако го намери като стандартен и вас не ви устройва, изберете опцията "Have disk" и му подайте правилните драйвери.

Какво ще стане обаче, ако имате вътрешен модем, а компютъра ви не го намира дори и след горната процедура? Ами в Control Panel има раздел Add new hardware. Стартирайте го. Натиснете два пъти Next и след това ще видите две опции между които да избирате. Първата ще прерови бавничко целят наличен хардуер, но вие изберете втората (I want to select my hardware from the list), т.е. вие ще укажете само какво да търси. пак Next и ще видите екранче с най-различни устройства. Пак Next и ще се отвори същата диалогова кутия като онази дето търси модемите. Тука вече сложете отметката пред "Don't detect my modem; i will select it from the list). Дайте Next и настройте модема или от вашият производител, или от раздела Standard, на такава скорост каквато си е.

Веднъж намерили модема си, като кликнете в Control Panel на раздела Modems, ще се отвори диалогова кутия. Маркирайте модема си и натиснете Properties. Ще се отвори друго прозорче с два подраздела. General и Connection. В първия укажете на каква скорост ще се свързвате с Internetм, колко да бъде силен звука на модема когато набира, но по-важен е втория раздел. Влезте в него и сега ако сте с аналогов телефон изключете отметката: "Wait for dial tone before dailing". Ако сте с цифров телефон, оставете я!

Не се сещам, ама като влезнете за първи път в Modems, може да ви поиска едни настройки. Изберете Bulgarian, на area code 32 (ако сте от Пловдив, или вашият междуселищен код), и отново ако сте на аналогов телефон отметката да бъде на Pulce dial. Ако сте на цифров - на Tone.

Това беше за модема :) Сега остава да направим останалото:

4б) Инсталиране на DialUp Networking.

Всъщност ние нали направихме Custom инсталация и тази опция би трябвало да си е дошла по подразбиране. Ако ли не направете следното:

4.1б. Изберете бутона Start | Settings | Control Panel.

4.2б. Изберете Add/Remove Programs | Windows Setup

4.3б. Изберете Communications и натиснете бутона Details

4.4б. Ако DialUp Networking е избрано натиснето бутон Cancel и преминете към точка 2. В противен случай изберете DialUp Networking натиснете ОК. При необходимост осигурете дистрибутива на Win'98, и следвайте системните съобщения на Windows, който може да ви поиска и рестарт.

4в) Инсталиране на TCP/IP протокол:

4.1в. Отворете Start | Settings | Control Panel | Network

4.2в. Ако в списъка с мрежови адаптери и протоколи съществува TCP/IP преминете към следващата точка В противен случаи изберете бутона ADD.

4.3в. Изберете Protocol и натиснете бутона Add..

4.4в. От подобластта от ляво изберете Microsoft и отдясно изберете TCP/IP

4.5в.Потвърдете с ОК и изчакайте инсталацията на протокола. При необходимост усигурете дистрибутива на Windows, и следвайте системните съобщения на Windows (този път наистина ще посика рестарт) :)

4г) Настройка на връзката ви с доставчика ви на Интернет:

Отворете Start | Programs | Accessories | DialUp Networking

4.1г. Ако DialUp Netwrking е бил използван преди в появилия се прозорец ще имате икона Make New Connection. Кликнете два пъти върху нея с левия бутон на мишката. Ако DialUp Netwrking се използва за първи път Make New Connection ще излезне автоматично.

4.2.г. В появилия се прозорец в полето Type a name … въведете (името на доставчика ви) и натиснете бутона NEXT.

4.3г. В следващия прозорец въведете в полето Telephone Number {в едното 32 (локаният код) а отдясно само телефона за достъп}

4.4г. Натиснете бутона NEXT и в следващия екран бутона Finish.

4д) Допълнителна настойка на връзката.

4.1д. В прозореца DialUp Networking върху иконката (току що създадена от вас) натиснете десния бутон на мишката. В появилото се меню изберете Properties.

4.2д. В появилата се диалогова кутия изключете Use country code and area code.

4.3д. Натиснете бутона Configure (в раздела Connect using). И в раздела Connection изключете Wait for dial tone before dialing, след което натиснете ОК.

4.4д. Натиснете бутона (или изберете раздела) Server Type..

4.5д. В диалоговата кутия Server Types изключете : Log on to network, IPX/SPX и NETBUI.

4.6д. Потвърдете навсякъде с ОК.

Неупоменатите по-горе настройки автоматично се присвояват от Windows.

Можете за улеснение да си изкарате иконата за връзка с доставчика ви на десктопа. Просто натиснете върху нея десният бутон на мишката, и така задържали завлачете цялата иконка до десктопа. Отпуснете десният бутон и избере опцията "Create shortcut here"

ВАЖНО: Ако телефона ви е аналогов (с пулсово избиране) преди да натиснете Connect моля натиснете бутона Dial Properties … и се уверете че полето:
The phone system at this location uses: е поставено на опцията Pulse Dialing. След осъществяване на връзката стартирайте програма за електронна поща или Browser.

4e) Настройка на браузера ви (разбирайте "кораба за Интернет")

Има няй-различни видове браузери, но най-често използувания е Internet Explorer (едно голямо "E" долу до бутона START. Този "кораб" си идва Windows 98, затова и много хора интуитивно го ползват без да знаят че има и други. Ако имате друг такъв вече ще сте достатъчно напреднали да се оправите, така че аз тука ще ви покажа настройките на Internet Explorer 5.0

Стартирайте Internet Explorer (и ако ви поиска да се свържете към Internet откажете с Cancel) и отидете във Tools --> Internet Options. --> Connections. Вътре ще видите току що направената иконка за свръзка.

Много хора ползват Internet като си закупуват карта за достъп нали? Е тогава в нея, или от фирмата в която си плащате account-а (сметката) са ви дали Proxy server. Какво, какво? :) Разбирайте на прост български език, че ви трябва на настроите кораба си за Интернет да ползва скоростта на фирмата доставчик. Е не че няма да работи и без настройки, ама щом ги препоръчват..:) Така че вижте си добре картата за достъп и както сте натиснали бутона Settings от преди малко, вътре сложете отметка пред "Bypass proxy server for local addresses". 1 см по-горе в полето Address, трябва да напишете нещо от рода на proxy.plov.omega.bg; на порт 8080. Отляво на порт-а има бутонче Advanced, натиснете го и сложете отметката най-долу така че всичко да се маркира. Излизате с ОК като по този начин запазвате настройките.

Забележка, или съвет от мен :)

Много хора, когато им свърши картата, купуват си вярно нова (не от същата фирма) и в старата "My connection" просто заменят името, паролата и телефона. Успяват да влезнат в мрежата, добре обаче отворят ли си кораба за Интернет, не могат да отворят никоя страница. Защо ли? Ами защото именно новата карта (от друга фирма) използува различен proxy сървър. Най-добре е, ако картата е от същата фирма, просто заменяте данните, обаче друга ли е - направете си нова иконка за достъп към нея.

Е, сега вече знаете почти колкото и аз, и спестихте сумати пари, които щяхте да дадете по фирми. Надявам се и зная че съм ви помогнал, което ми дарява един вътрешен мир и спокойствие. Помагайте и вие безкористно на другите и така ще заживеем в един по-добър свят...

УСПЕХ :)

 

WWW.POCHIVKA.ORG