Home Информационни технологии Чат и файл трансфер

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Чат и файл трансфер ПДФ Печат Е-мейл

Какво представлява IP-адресът?

Всеки включен в Интернет компютър има свой IP (Internet Protocol)-адрес, който се изписва с цифри. Той най-често се състои от четири числа с точки между тях, например: 148.174.211.5 Те показват мястото на компютъра в Интернет.

При влизане в Интернет, вашият компютър получава IP-адрес. Когато това става динамично, т.е. от сървъра, при всяко влизане в Интернет последните няколко цифри на вашия IP-адрес ще са различни.

Чрез IP-адресите се направлява прехвърлянето на информация по Интернет. Ролята на един маршрутизатор например може да е такава: да насочва съобщенията за адресите, започващи с 213, в една посока, а всички останали - в друга. В крайна сметка по метода на изключването всичко си отива на мястото.

За щастие, не се налага вие да си служите с тези числа. Хората не се оправят с числа и затова вместо тях използваме имена на домейни, които съответстват на числата в IP-адреса. Ако знаете английски, ще ви е по-лесно да запомните “roughguides”, а не 204.52.130.112.

Не за всички IP-адреси има определени имена на домейни, но това не ви пречи да ги използвате. Напротив, ако зад дадено име на домейн не стои IP-адрес, то не може да бъде използвано. Таблицата със съответствията между IP-адреси и имена на домейни се поддържа от свързани един с друг сървъри за имена на домейни (Domain Name Servers, DNS). За да можете да изпратите съобщение към адрес ЕдиКойСи@EдиКъдеСи.com, вашата програма за електронна поща трябва първо да се обърне към вашия сървър за имена на домейни, за да превърне той EдиКъдеСи.com в IP-адрес. Тази процедура са нарича преобразуване на имена по DNS.

Какво представлява IRC?

IRC (Internet Relay Chat) е една Интернет-базирана система, позволяваща на хора, намиращи се на всяко място по света, да провеждат текстови "разговори" в реално време. IRC е базирана на взаимосвързани IRC сървъри, като потребителите използват IRC клиенти, за да се свържат с тях. Всеки потребител на IRC мрежата трябва да има уникално име, прякор (nickname) и може да влиза на един или няколко канала (channels). Той също може да изпраща и получава лични съобщения, както и файлове. IRC мрежата се администрира от нейните IRC оператори, които посвещават времето и усилията си, за да поддържат мрежата постоянно в оптимално състояние. За да използвате IRC, най-често е необходимо да имате инсталиран IRC клиент на Вашия компютър. Също трябва да знаете към коя мрежа искате да се свържете, и името на няколко (поне един) IRC сървъра, включени в тази мрежа. Също може да имате в предвид някой канал, в който да "влезете".

IRC Сървъри

IRC сървърът е компютър, който позволява на други компютри да се свързват към него, като използват IRC клиент. IRC сървърът е отговорен за организирането на потребителите и каналите, както и за доста трудната задача да се грижи за това дали всички съобщения на канала или лични съобщения отиват там, където трябва. IRC сървърите могат да се свързват помежду си и по този начин да формират IRC мрежи.

IRC Мрежи

IRC сървърите, които се свързват и формират една IRC мрежа, имат общи потребители, канали и IRC оператори. Това означава, че няма никаква разлика между сървърите от една IRC мрежа от гледна точка на обикновения потребител. Разликата е само в MOTD (Message Of The Day) на сървъра. Да се избере IRC сървър от една мрежа не е много трудно. Винаги трябва да използвате този сървър, който е най-близо до Вас. Избора на IRC мрежа е повече въпрос на предпочитание. Има няколко главни IRC мрежи:

Uni-BG - Това е една мрежа с предимно български потребители. Може би е най-добре да започнете опознаването на IRC именно на тази мрежа. Тук можете да влезете на канали #bulgaria, #plovdiv, #varna, #sofia, и още много други. Следните сървъри са част от тази мрежа:
- irc.varna.techno-link.com
- irc.techno-link.com
- irc.plovdiv.techno-link.com
- irc.ntrl.net
- irc.vega.bg
и други.

IRC Канали

Каналите са мястото, където се случва всичко на IRC. Всеки потребител, който се включва (join) на даден канал, може да изпраща съобщения към него, които съобщения се виждат от останалите потребители на канала.
Всеки канал трябва да има име. Обикновените канали имат имена, които започват със символа "#". Също е възможно да имаме и локални канали за даден сървър, и имената на тези канали започват със "$". Но такива канали има много рядко, тъй като практически няма обстоятелства, при които те да бъдат полезни.
Когато потребителят се включи в някой канал, който преди това не е съществувал, то канала се създава, като този потребител получава операторски права в канала (channel operator). Този канал съществува, докато и последния член не си замине от него. Много канали са толкова известни, че винаги има членове и винаги съществува.
Каналите имат някои характеристики в допълнение към името им. Всеки канал може да има тема (topic), който да го описва, и може да бъде private (+p), invite-only (+i), limited (+l), moderated (+m) и др.
Някои мрежи позволяват каналите да се регистрират, така че собственика на канала никога да не е под въпрос.

Nicknames (имена на IRC)

Всеки потребител на IRC трябва да има nickname (прякор). Това е една дума от 9 или по-малко символа, която се използва от сървъра и от други потребители за идентифициране. Nickname-а трябва да е уникален за IRC мрежата, въпреки, че различни хора могат да използват еднакъв nick по различно време. Това може да предизвика объркване, и по принцип се смята за неетично да се използва nick, който обикновено се ползва от някой друг (който в момента не е на IRC).
Някои мрежи (например Uni-BG) предлагат и услуга за регистриране на nickname, но и при тях принципа е винаги един и същ - "първият дошъл е първият обслужен".

Лични съобщения (private messages)

Потребители, които искат да комуникират един с друг, без затова да трябва да влизат на някой определен канал, могат да си изпращат лични съобщения.
Как може да се прави това, зависи от използвания IRC клиент, но всичко което е необходимо да знае потребителя, е какъв е nickname-а на човека, на когото иска да изпрати съобщение. Съобщение може да се прати с командата "msg" :

/msg nickname [съобщение]

IRC клиенти

IRC клиентите са програми, които потребителите използват за връзка с IRC сървъра. Клиентите варират в голям диапазон в зависимост от леснотата им на използване и функционалността им, но независимо от платформата, на която работят, те всички имат няколко еднакви черти. Всеки IRC клиент трябва да Ви позволява да се свързвате на някой IRC сървър, да показва по някакъв начин съобщенията, предвидена за Вас, и да препращат Вашите съобщения към сървъра.
Пълен списък на IRC клиентите можете да намерите на адрес ftp://ftp.undernet.org/pub/irc/clients/.

Channel оператори

Операторите на канала администрират и контролират индивидуалните канали. Те могат да сменят характеристиките на канала (channel modes), да сменят topic-a или да изхвърлят (kick) други потребители от канала. В списъка с потребители те се различават от останалите с това, че до nickname-а им седи символа "@".
Операторски права на някой канал могат да се придобият или като се създаде канала, или ако някой друг оператор ни даде тези права.
Операторите на канала могат да цензурират съдържанието на канала, ако има нужда от това. Те имат абсолютна власт да предпазят канала от присъствието на някои потребители чрез използването на характеристиките на канала (channel modes).

IRC оператори

IRC операторите са хора, които администрират IRC сървърите и мрежите. Наред с техническите аспекти по поддържането на системата, IRC операторите (или т.нар. "ircops") прекарват доста време в помощ на останалите потребители. Те имат определена власт в IRC, която обикновените потребители нямат, и докато тя може да се използва за намеса в конфликтите между потребителите, повечето оператори на "цивилизирани" мрежи биха отказали да го направят. Само при случаи на злоупотреба (с IRC мрежата или с потребителите) те се намесват, и то след консултиране с останалите IRC оператори.
Не трябва да се бъркат IRC операторите с операторите на канали. Един потребител може да бъде и двете, но те не са задължително свързани.

Еволюция

Последните новости в IRC услугата са свързани с използването на звук и видео. За целта компютърните системи трябва да бъдат допълнително екипирани със звукова карта, слушалки, тонколони, микрофон, цифрова видео камера и подходяща видео карта или видео бластър.

Осъществяването на звукова комуникация без видео е също възможно. Връзката с абоната става след повикване и при отговор започва обикновен обмен на звукова информация, подобен на телефонен разговор. Същественото предимство в случая е ниската цена на връзката с произволна точка по света за разлика от еквивалентния телефонен разговор.

Тези новости имат и един съществен недостатък. Те са реално приложими в мрежова среда с висока пропусквателна способност. За звукова комуникация минималната скорост е 1Мбит/с при 8 бита звук моно, а за видеоконферентна връзка – 10Мбит/с. Допълнително неудобство се появява след установяване на връзка, тогава обменът на информационни пакети между двамата клиенти задръства мрежата и нейната средна пропусквателна скорост спада експоненциално с времето.

Какво е   ICQ и защо всеки говори за това?

ICQ ("I Seek You" - "Аз те търся) е програма, която ви дава възможност да намерите приятели и  да се свързвате с тях "online" - в реално време (online - имате осъществена интернет връзка). Вие можете да създавате "Contact Lisт"- Списък за контакти съдържащ само хората, с които бихте желали да контактувате, вие можете да им изпращате съобщения, да се "Чатвате" с тях (Chat - да си пишете в реално време), да изпращате файлове, можете де си конфигурирате ICQ-то да ви работи с други приложения, инсталирани в компютъра ви и много други.

Обикновен Режим - Разширен Режим
По "default"- подразбиране, ICQ 98a се инсталира използувайки опростените менюта за работа   (Обикновен Режим - Simple Mode):

  1. Availability on/off - Наличие вкл/изкл
  2. Add user to Contact List - Добавяне на потребител в Списъка за контакти
  3. Send and receive a message - Изпращане и получаване на съобщения
  4. Request and respond to a chat request - Запитване и отговор за запитване за Чат

Веднъж вече като сте усвоили работата в Обикновен Режим (Simple Mode) и искате да преминете в Разширен режим (Advanced mode) презкочете на  Режими.

ОБМЕН НА ФАЙЛОВЕ ПО INTERNET - FTP

FTP (File Transfer Protocol) е Internet услуга за прехвърляне на файлове в ASCII или BINARY формат между два компютъра, свързани в мрежата. Услугата се обслужва от свой протокол като надстройка на TCP/IP протоколите. FTP е много полезно средство особено за пренасяне на файлове или програмни китове с голям обем. Ако в рамките на една сграда или комплекс има достъп до Internet или до негова подмрежа, то става възможно, значително по-лесно да се ползват ресурсите на другите участници в мрежата, независимо от техните платформи. Например едно сканирано цветно изображение формира файл с голям обем и неговото пренасяне в друг компютър за допълнителна обработка или разпечатване се извършва за секунди по FTP протокол.

Осъществяване на FTP връзка между два компютъра в Internet мрежата и провеждане на сесия изисква изпълнението на определена последователност от действия от страна на клиента (FTP Client) в процеса на установяване на връзка и извличане на информация от файловия сървър (FTP Server) на кореспондентския компютър. Тези действия предполагат познаването на едно не голямо множество от команди за този протокол.

FTP услугата се основава на взаимодействието по Интернет на един FTP клиент, който влиза в контакт по FTP протокол с FTP сървър. Клиенски приложения се предлагат за всички компютърни платформи във вид на freeware, shareware или comercialeware. Приложенията реализиращи FTP Server са относително по-малко на брой, покриват всички компютърни платформи и се предлагат във вид на freeware, shareware или comercialeware.

Вид трансфер

При FTP услугата са възможни два вида трансфер на файлове:

ASCII - за файлове, чието съдържание е обикновен текст, включващи и кодовете за нов ред (CR, LF) и нова страница (FF).

BINARY (IMAGE) - за файлове, записани в двоичен формат. Това са изпълнимите файлове, архивните и компресираните.

FTP сесия

Успешното провеждане на една FTP сесия изисква изпълнението на определена последователност от действия.

Първото действие е активиране на програмата, поддържаща протокола.

където, е адресът на кореспондентската машина. Адресът може да бъде зададен като IP адрес или чрез символичното име на машината, например:
ftp 194.141.5.113

или
ftp media.univ.acad.bg

След натискане на клавиш >Enter от клавиатурата програмата прави опит да установи контакт с избраната машина. При нормална работа на мрежата и при възможност да се установи контакт не след дълго на екрана на клиента се появяват опознавателните редове на отдалечената машина. Следва разпознаване на клиента по установените в сървъра правила, например:

Анонимен или неизвестен съвсем не означава, че потребителя, търсещ достъп до файловата система на сървъра, остава такъв за него. Следващият въпрос е паролата за достъп (Password). Това предопределя същинските права на потребителя. Регистриран потребител добива предписаните му права, а външен потребител добива достъп до общите части на файловия сървър. В един FTP сървър като общи и достъпни за публиката се заделят определени части от файловото му пространство.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG