Home История Крепостта Царевец и аудио-светлинен спектакъл "Звук и светлина"

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Крепостта Царевец и аудио-светлинен спектакъл "Звук и светлина" ПДФ Печат Е-мейл

Крепостта Царевец

Царевец е една от най-величествените средновековни крепости по нашите земи. Тя е изградена през 12 век върху основите на византийско укрепление и е имала три входа. Дебелите стени ограждащи хълма, както и отвесните скалисти склонове са правили Царевец непревземаем. Там са царували царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II.

Отлично запазени са пътя към главния вход с големия портал, внушителните стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата, кръстена на пълководеца пленен и затворен в нея.

На самия връх на Царевец се намира Патриаршеската църква.Освен с големината и архитектурните си качества, тя впечатлява с иконописите пресъздаваща възхода и залеза на Второто Българско царство.

Под нея се намира царският дворец, който е сравнително добре запазен.

Аудио-светлинен спектакъл "Звук и светлина"

Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто българско царство. Стотиците цветни светлини, трите лазерни лъча, представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на османско владичество, Възраждането, революционното движение и Освобождението на България.

Най-доброто място за наблюдение е от площад "Цар Иван Асен II", намиращ се на главния вход към Царевец.

Целта на спектакъла е със средствата на музиката и ефектното осветление да се изгради един запомнящ се емоционален образ на хълма-крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград, станал синоним на българския дух и национална гордост.

Водещ елемент е специално-написаната музика, с помощта, на която се проследяват историческите събития и се характеризират техните невидими образи.

Още първите звуци ни потапят в един нереален свят, далече назад във вековете, когато по тези земи са живеели траки, славяни и дошлите по-късно прабългари.

Музикалната тема наслагва последователно мисли за създаването на Българската държава през 681 г., борбите за нейното укрепване, както и мирния градивен труд на свободолюбивия български народ.

Постепенно ритъмът се усилва.

И сред хаотичните звуци на робството и народната мъка бликва чистият меден глас на кавала, най-българският от народните инструменти.

Посрещат се  освободителите -Бият празнични камбани.Те са шест на брой, като най-тежката е цели 6 тона и е изработена в Германия.Цялото шоу от цветна феерия, звук и камбани се дирижира от компютър, за който се грижат два екипа.

Продължителността е точно 20 минути. По хълма има разположени 2500 лампи , светещи в жълто, червено, синьо и зелено, а светлинното шоу тече в абсолютен синхрон със звуковата част.

През годините аудио-визуалният спектакъл се превръща в емблема на културното ни наследство. Близо 10 000 души му се любуват годишно, като сред тях има и много чужденци.

До момента шоуто е излъчвано близо 5000 пъти и е вероятно най-добрата туристическа реклама за Велико Търново.

Вероятно повечето от Вас са гледали уникалното шоу, а някои щастливци като мен дори и на живо, но това не пречи да се насладите още веднъж на кадрите. Заслужава си!

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG