Home История "Тримата големи"

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
"Тримата големи" ПДФ Печат Е-мейл

На 28 ноември 1943 г. в Техеран започва конференция с участието на лидерите на САЩ, СССР и Великобритания - Франклин Рузвелт, Йосиф Сталин и Уинстън Чърчил, която е първата с участието на тримата, и от нея започва определянето на следвоенния ред в света. Главен предмет на обсъждане е откриването на втори фронт в Европа като на конференцията се определя и финалната стратегия във войната с нацистка Германия и нейните съюзници и сателити. Рузвелт и Чърчил се съгласяват вторият фронт в Западна Европа, т. нар. операция "Овърлорд" да започне през май 1944 г. паралелно с операция в Южна Франция. Сталин от своя страна обещава СССР да се включи във войната с Япония след края на войната в Европа. Трите държави се договарят още военните им сили да си сътрудничат максимално близко в името на общите цели. По настояване на Сталин границите на поствоенна Полша се определят по линията на реките Одер и Ниса по т.нар линия Кързън. Същевременно се взема решение за активна подкрепа на югославските партизани с оръжие, оборудване, продоволствие и с информация за операциите на противника. Тримата големи обаче не успяват да постигнат една от заложените от конференцията цели - да накарат Турция да влезе във войната на страната на съюзниците, и до края тя си остава неутрална. За сметка на това и тримата държавници единодушно решават да гарантират независимостта на Иран след края на войната. Конференцията в Техеран се запомня и с един драматичен епизод и опит за атентат срещу лидерите, планиран от германското разузнаване, но разкрит и неосъществен. Събирането всъщност продължава линията, започната в Кайро няколко месеца по-рано и продължена впоследствие на конференциите в Ялта и Потсдам през 1945 г.

На 4 февруари 1945 г. в съветския черноморски курорт Ялта се събират лидерите на антихитлериската коалиция, за да начертаят новия световен ред след разгрома на хитлеристка Германия. Срещата на тримата големи - Йосиф Сталин, Франклин Делано Рузвелт и Уинстън Чърчил, е продължение на конференциите в Казабланка и Техеран и прелюдия към тази в Потсдам.Официално на нея са взети няколко решения. Приета е Декларация за свободна Европа, позволяваща провеждането на демократични избори във всички освободени територии, и е договорено провеждане през април на конференция в Сан Франциско за създаването на нова международна организация - ООН.

Съюзниците решават Германия да бъде разделена на окупационни зони и да бъде напълно разоръжена като "предпоставка за бъдещ мир и сигурност". Германия освен това трябва да плати огромни репарации под формата на изземане на националното богаство, годишна доставка на стоки за определен период и принудителен труд. Американците и руснаците се съгласявят на по 22 млрд. долара репарации, а британците отказват да фиксират сума. Въпросът за военните престъпления е оставен отворен.

Тримата големи договарят още Полша да се сдобие с "широко демократично временно правителство", което да проведе "свободни избори колкото се може по-скоро", а в Югославия по силата на вече сключеното споразумение Тито-Шубашич да бъдат слети роялисткото и комунистическото правителства. Руснаците се ангажират да започнат война с Япония до три месеца след капитулацията на Германия, в замяна на което да получат остров Сахалин и Курилите.

Неофициално в Ялта е договорено разделението на Европа на съветска и западна сфера на влияние и още преди края на Втората световна война започва изграждането на "желязната завеса" между Изтока и Запада.

На 3 август 1945 г. редица важни споразумения, определили за десетилетия напред съдбата на Европа. Ръководителите на САЩ, Англия и СССР се споразумяват за полско-германската граница по реките Одер и Ниса, за състава на полското правителство, за провеждане на избори в Румъния, Унгария и България. В Германия е създадена четвърта окупационна зона - френската. На Потсдамската конферениця британският премиер Атти и американският президент Труман са принудени да направят редица отстъпки на Сталин, защото се нуждаят от помощта на съветската арамия за разгрома на Япония. В Потсдам "тримата големи" постигат съгласие за общо настъпление срещу Токио.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG