Home Литература Ботев - памет и забрава за поколенията

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Ботев - памет и забрава за поколенията ПДФ Печат Е-мейл

„Ботев-памет и забрава за поколенията”

„Настане вечер-месец изгрее,

звезди обсипят сводът небесен;

гора зашуми,вятър повее,-

Балканът пее хайдушка песен!”

На малцина българи е известен фактът ,че тези стихове на Ботев са изписани  със златни букви във Френската академия на науките.Като образец на поетично майсторство.За огромно съжаление поезията на Ботев и неговата личност винаги са били използвани от политиците.

Нашето поколени почти не познава Ботев.Ние почти не знаем нищо за личността му,не познаваме творчеството му.Слушайки гениалните му стихове,на много малко мои връстници вътре трепва нещо.

Нямаме право да забравяме велики личности като Ботев.Той е не само поет , а и човек който се стреми да реализира своите мечти и идеи. Изгаряйки в борбата , жертвайки себе си, той остава за поколенията като символ на саможертва в името на отечеството.Припокрива се с лирическия герой от своите произвединия.Малцина са тези , които успяват да обединят живота и творчеството си в едно. Да се опитат да реализират идеите от стиховете си.

В своето последно писмо до жена си Христо Ботев пише„Ако умра то знай , че после отечеството си съм обичал най-мното тебе.”

Фактът , че той поставя любовта към родината си пред любовта към близките си , говори за това , че за него на преден план са нуждите на ,  другите и след това собствените. Нормално е да кажеш „най-напред обичам теб и детето си , а после всичко останало.” За някои хора в днешно време тази саможертва е глупава. А задавали ли сме си въпросът : „Ако я нямаше тази саможертва на хора като него, дали днес щеше да има България?”

За българите Ботев е символ на борбата , саможертвата реализирането на мечтания идеал.

Многократно са цитирани  известните думи на Ботев : „Аз ще направя ръцете си на чукове , кожата си на тъпан и главата си на бомба , пък ще изляза на борба със стихиите.” Това не е случаен изблик на вътрешна енергия , защото той винаги  проявява своята решителност за борба. И в най-тежките житейски моменти не го изоставя борческата му воля , не замира революционният му устрем , дори преодолявайки огромни трудности ,  никога не изпада в униние и отчаяние. „Тая неделя гладувах два деня , а печатница вече нямям , но не казвай никому. Такъв живот ми убива способностите , но дано не се продължи дълго време. Дано се даде храна на сърцето ми и на душата ми т.е.- дано  влезе в друга фаза нашият политически въпрос.”

Колкото и да е кратък живота на Ботев по години , когато вникнем по- внимателно в него , сме поразени от неговото страшно напрежение , от драматичното му развитие , от трудностите и пречките , страдания и усилията , надеждите и поривите , от дълбокото му вътрешно богатство.

Резултатът на този напрегнат живот не бива да се оценява по пораженията , те са неизбежни в борбата която се води.  Не бива да се търси и в победите , те идват по-късно , а  Ботев така и не ги доживява.Резултатът се вижда преди всичко в голямото раздвижване , което предизвикват тези  умовете , мислите , съзнанията , чувствата , волите.

Ако се опитаме да вземем за себе си поне частица от тези качества на човека и поета Ботев , това би ни направило по-богати личности. Ако имаме поне частица от неговото родолюбие , поне частица от неговата жертвоготовност в името на другите , това би ни направило по-добри граждани на тази държава. Ние живеем в свободната България , за която загина Ботев.

Ето защо нека поне на 2 юни в минутата мълчание в негова памет си зададем въпроса: „Какво значи за мен тази родина? Какво мога да направя аз за отечеството си”. Всеки ще си отговори по различен начин. Дано във всеки от нас остане поне частица от този плам който е имал поетът , за да го носим със себе си и да се уповаваме на него в моментите когато имаме нужда от уповане.

 

WWW.POCHIVKA.ORG