Home География Напътствия и съвети за следването на студентите

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Напътствия и съвети за следването на студентите ПДФ Печат Е-мейл

НЯКОЛКО ДУМИ И НАПЪТСТВИЯ ОТНОСНО УЧЕБНИЯ ПЛАН НА БАКАЛАВРИТЕ ГЕОГРАФИ

(с подзаглавие „Разсейване на мъглата”)

Колега (Колежке) географ,

тази публикация е своеобразно продължение на посрещащото издание за първокурсници „Случване” (и не само за първокурсници, а и за всички бъдещи бакалаври по география) и има за цел да те осведоми за предметите, които се съдържат в учебния план. Вероятно си забелязал(а) изключително големия брой дисциплини – 17 задължителни, 25 избираеми и 37 факултативни дисциплини, т.е. общо 79 + 8-те с педагогическа насоченост. Повечето от вас явно са затруднени кои дисциплини да изберат в своите семестриални талони. Понеже вече има достатъчно колеги, преминали през трънливия път на различните избираеми и факултативни дисциплини, по-надолу ще се опитаме да ти разкажем накратко за всяка от тях. Но имай предвид, че ние не те задължаваме да избираш нещо, а само те насочваме в правилната посока. Все пак накрая изборът е в твоите ръце.

За начало ще споменем много накратко задължителните дисциплини, защото те са една основна база (за улеснение предметите са дадени с техния индекс и съкращение) :

▪ 101 (МГК, при доц. И. Чолеев и гл. ас. М. Митев) – една емблематична дисциплина за всички географи. Все пак каквато и научна разработка да правим в течение на следването, няма да минем без карти  Определено доц. Чолеев е един от преподавателите в ГГФ, които внасят респект не само сред студентите, но и сред другите преподаватели. В общи линии материалът от лекциите се покрива с учебника, но много важни неща се научават само от упражненията (например как да се ориентираме и да четем топографски карти). Поради математическия апарат и многото задачи предметът се счита за един от най-трудните през цялото следване.

▪ 102 (ОК, при доц. Д. Топлийски и ст. ас. Н. Николова) – това определено е доста обемна дисциплина, но за да се разбере климатът, се изисква доста труд.

▪ 103 (ГНС, при доц. Х. Ганев и ас. Г. Бърдаров) – това е също обемна дисциплина, по която е по-добре да се готвите от лекции и упражнения (за съжаление липсва добър учебник, както и по повечето дисциплини). Поне ас. Бърдаров знае разни весели истории ;-)

▪ 104 (ГСС, при доц. М. Русев и ас. Попов) – доц. Русев е един от малцината в ГГФ, който се опитва да преподава по модерен начин и да публикува статиите си на своя сайт.

▪ 105 (ОГ, при проф. Г. Балтаков и гл. ас. Г. Кънев) – тази дисциплина също не е от лесните. Тя е основополагаща в географията. За съжаление чебникът на Д. Канев бъка от грешки. Затова ходете на упражнения. Ако искате да чуете и много забавни истории, ходете и на лекции 

▪ 106 (ОХ, при доц. Н. Христова) – приятен, но не толкова лесен предмет. Голяма част от оценката може да се изработи с практически занимания по време на упражнения – по-специално разработването на доклади. Съветваме ви да посещавате и лекциите, за да се ориентирате коя част от материала от обемистия учебник се изисква за изпита.

▪ 107 (ОТОС, при доц. Н. Димов, доц. В. Бояджиев, доц. М. Михайлов и ст. ас. Д. Димитров) – по тази дисциплина също няма учебник, въпреки че такъв е наложителен. Така че ходете на лекции и упражнения. Ще се запознаете с особения хумор на доц. Бояджиев и перипетиите на ст. ас. Димитров  Все пак внимавайте на изпита!

▪ 108 (ГПОБ, при гл. ас. А. Сарафов и гл. ас. А. Асенов) – един доста обширен предмет, разделен на две, като през първия семестър се изучават почвите, а след това е биогеографията. Определено растенията и животните не могат да се изучат за един семестър, но все пак ние не сме биолози (припомнете си учебниците по биология от средното училище). Поне Сарафов е веселяк 

▪ 109 (ЛЕ, при доц. М. Контева, доц. К. Нам и ас. Б. Борисова) – един от важните предмети, но не чак толкова тежък. Все пак материалът от учебниците е трудно смилаем и е по-добре да се посещават лекциите и особено упражненията, за да се изяснят основните понятия. Така изпитът ще се взима много по-лесно и по-голяма част от материала ще се усвои добре.

▪ 110 (ПГ, при проф. С. Карастоянов и ас. Д. Полеганова) – проф. Карастоянов е една от емблематичните личности в ГГФ и в управата на СУ. Има желязна политическа ориентация и много трудно може да спорите с него. Учебникът му има нужда от редактор (изданието му от 1997 г.) Изисква се присъствие на упражненията над 50%.

▪ 111 (ПГБ, при доц. Р. Пенин, доц. Н. Тодоров, ас. Б. Борисова и ас. З. Чолакова) – много труден и обемен предмет, един от най-тежките изпити. Държи се на посещение и работа в упражненията! По добре си вземете изпита, защото след това ви очаква ПГК, освен това се получава неприятно впечатление у изпитващия. Ерудицията и опитът на доц. Пенин ще вдъхнат особен респект. Повечето неща ще ги видите през практиките из България 

▪ 112 (СИГБ, при доц. Димов, доц. Бояджиев, гл. ас. П. Патарчанов и гл. ас. К. Милкова) – и тук трябва да внимавате, понеже няма учебник; доц. Бояджиев вече го знаете. Ходете на упражненията, полезно е.

▪ 113 (ТГ, при доц. Н. Димов и ст. ас. Д. Димитров) – на тази дисциплина мястото й е по-скоро в 1-ви или 2-ри курс. Ходете на лекции и упражнения, защото няма учебник.

▪ 114 (ПГК, при доц. Р. Пенин, доц. М. Контева и ас. З. Чолакова) – дисциплината с главно Д. Кошмарът на географа. Най-трудният изпит преди държавния. Доц. Р. Пенин, както сте се убедили от ПГБ, има огромни познания и прави много увлекателни лекции и практики. Той е бил в над 70 страни по света и ще ви покаже част от тях на диапозитиви. Доц. Контева преподава по-сухо (носете си възглавници ). Учебникът е доста стар и е 563 стр., нещо като малка енциклопедия. По-добре си направете контролните (6 на брой) и се освободете. Искрено ви пожелаваме да си вземете изпита от първия път.

▪ 115 (РСИГИЕАА, при проф. С. Карастоянов и ас. Д. Полеганова) – Този предмет е голяма схоластика, особено на упражнения. Правят се курсови работи. Учебник няма…

▪ 116 (РСИГЗЕААТР, при доц. П. Стоянов и ас. Попов) – дисциплината е важна и увлекателна, но времето не стига за целия материал. Ходете на лекции и упражнения, макар че не винаги ще имате такива. Правят се курсови работи. За учебника може да се досетите…

▪ 117 (Въведение в ГИС, при доц. А. Попов, ст. ас. С. Димитров и ас. Александър Коцев) – една от съвременните и най-приложни дисциплини в учебния план. Обезателно ходете на упражнения, защото иначе няма да научите нищо. Не се притеснявайте от асистентите, тяхно право е да изискват да знаем поне елементарни неща (внимавайте с термините за които ви пита). Имайте предвид, че ArcView 3.2 се учи в средните училища в САЩ и вече не върши никаква работа. От 2005 г. вместо нея се изучава по-новата програма Arc GIS 9.0, която е по-сложна, но много по-полезна за географите в много отношения.

БЛОК Б. Избираеми дисциплини. Общоизбираеми дисциплини

▪ 201 (Математика, при доц. Й. Митев и ас. Черногоров) – не, няма грешка! На Запад математиката има голямо значение за разбирането на пространствените процеси (вижте някои англоезичен учебник) Разбира се, за един семестър не може да научите много, но поне има учебник. Макар и със смешно заглавие.

▪ 202 (Физика) – ето един предмет, за който нямаме информация – почти никой не го е записвал.

▪ 203 (Химия, при проф. дгн Калинка Маркова) – с добри резултати на контролните може да се спести част от материала на изпита.

▪ 204 (Геология, при доц. Х. Пимпирев и ас. Н. Георгиев) – ако ви вълнува природната география, е немислимо да не знаете геология. А пък доц. Пимпирев знае много за Антарктида, защото пътува дотам всяка година.

▪ 205 (Информатика, при доц. М. Тодоров) – ако преди не сте учили за Microsoft Office Word  и Excel, е добре да го запишете. Все пак вече не може да си намерите никаква свястна работа, без да ги знаете.

▪ 206 (ОИТ, при ас. В. Пеовски и ас. Д. Тодоров) – ако ви влече икономическата география, го пишете. Предметът е полезен с това, че обяснява много основни неща от ОТОС и други социално-икономически дисциплини.

▪ 207 (Статистика, при доц. М. Тодоров) – много полезен предмет във всички области на географията, да не говорим за ГИС. Изпитът е на задачи.

▪ 208 (Стопанска история, при д-р С. Вътева) – малко суха дисциплина и се пише реферат. Някои години се прави и изпит.

▪ 209 (Философия, при проф. Карагеоргиева) – малко шантава (те философите са такива ), но стимулираща размисъла дисциплина. Изпит – тест, който се взима 100%

▪ 210 (Социология, ас. Д. Благоев) – друга философски насочена дисциплина, която има малко по-приложен характер, но в материала се избива предимно на теория. Лекциите обикновено се комбинират с упражненията, като упражненията са по-важни. Все пак посещавайте и лекциите и си четете предварително текстовете.

Географски избираеми дисциплини

▪ 301 (ГБ, при доц. Кендерова) – изисква доста, трябва ви добро познание на учебниците на Д. Канев

▪ 302 (КБ, при доц. Б. Векилска) – винаги се прави практика през пролетта, а изпитът се взима 100%. Много приятна дисциплина.

▪ 303 (ХБ, при доц. Н. Христова) – представлява нещо подобно на ОХ

▪ 304 (ЛГБ, при проф. Велчев и ас. Борисова) – лекциите са много сухи, но упражненията ще ви събудят.

▪ 305 (КП, при проф. Балтаков) – има учебник, което си е голямо постижение 

▪ 306 (ГНСБ, при доц. П. Славейков и докторант К. Найденов) – тук преподава нашия Декан и не е зле да го познавате, защото при нужда може да ви помогне. Ще разберете различни интересни неща за населението и малцинствата в България, но трябва да напишете и реферат.

▪ 307 (РСИГБ, при добрата стара „тройка” Димов – Бояджиев-Михайлов, и ас. Милкова) – научават се интересни неща, особено ако ви влече регионалното развитие, но трябва да пишете курсова работа.

▪ 308 (ГПБ, при доц. Димов и гл. ас. Патарчанов) – не е много интересна и изисква курсова работа.

▪ 309 (ГАБ, при доц. Бояджиев и гл. ас. Патарчанов) – ако ви харесват лекциите на Бояджиев, я пишете. Пак има курсова работа. Може да ходите и на практика, но не е гаранция.

▪ 310 (ГТИВ, при доц. Михайлов и ст.ас. Димитров) – доц. Михайлов е един от малкото преподаватели, които са издали учебник за студентите (1998). Пак има курсова работа…

▪ 312 (ТК, при доц. Б. Давидков) – ако имате огромното желание да правите карти, но на ръка, я запишете. Лекциите и упражненията се провеждат в кафето на Мензата, но доцентът е доста стриктен на изпита, т.е. на защитата на картите-курсови работи.

▪ 313 (ВАКИ, при ас. А. Луканов) – предметът е малко скучен, а изпитът е писмен на задачи (припомнете си МГК), но се взима сравнително лесно.

▪ 314(ПГБП, при доц. Пенин, доц. Контева и гл. ас. Сарафов) – предметът е интересен, има пак диапозитиви и интересни случки на доц. Пенин. Изпитът е писмен.

▪ 315 (РСИГБС, при доц. Русев)

▪ 316 (ГТ, при доц. М. Воденска) – полезен предмет, но понякога Воденска прави мръсно на изпита (все пак тя е от туризма).

Блок В. Факултативни дисциплини

От тях се избират няколко, в зависимост от това дали си избрал педагогическия модул, или не.

▪ 401 (ИГО, при доц. доц. Бояджиев и гл. ас. Патарчанов) – пак е с курсова работа. Тази дисциплина е основополагаща във всички отношения. След Великите Географски Открития (неслучайно с главни букви) светът вече е съвсем различен

▪ 402 (СГРПЧ, при доц. Русев) – интересна и актуална за съвремието дисциплина, която се учи предимно от статиите на сайта на доцента. Изпита е устен

▪ 403 (РАИИ) – нямаме информация от човек, който е учил тази дисциплина.

▪ 404 (ПРП, при Ю. Спиридонова от НЦТР) – ако ви влечат регионални проблеми - тази дисциплина е при външен преподавател, макар и малко отнесен (не се знае от кой вихър). Изпита се взима сравнително лесно.

▪ 405 (РУЕП, при доц. Димов и гл. ас. Патарчанов) – малко по-нескучна от ТГ, но пак има курсова работа.

▪ 406 (ИСГСЛА) – нямаме информация от човек, който е учил тази дисциплина. Звучи интересно – ако имате афинитет към Латинска Америка.

▪ 407 (РГЕС при доц. Стоянов) – пак се пише курсова, но е полезно. Трябва ви сериозно западен език.

▪ 408 (СДС, при доц. Ганев) – тази дисциплина няма връзка с позната политическа сила. Изпита е на задачи и е полезен, поне литература дал Бог  Ако сте решили да се занимавате с човешки ресурси ще ви трябва. Стопанската статистика почти я забравете.

▪ 409 (ГРО, доц. Т. Трайков) – интересна дисциплина за тези, които са се насочили към изучаване населението и неговите особености. Курсът е разделен на две части – Религии в света и религиозни общности в България. Доцентът ще ви води и из разни храмове…

▪ 410 (Етногеография, при доц. П. Славейков и докторант К. Найденов) – както и в предишната и в 306, материалът е насочен към населението и по-специално различните народности и етноси. Прави се курсова работа.

▪ 411 (МГ, при д-р Д. Филипов) – тук повече ще слушате житейските истории на доктора. Изпита е устен. Няма да ви разболее от учене 

▪ 412 (Геоурбанистика при доц. Ганев) – малко е суха, може да видите и някои филм за някои град. Пак е курсова…

▪ 413 (ББ, при гл. ас. Асенов) – имате влечения към растения – не я пропускайте. И сега – изненада – курсова!

▪ 414 (ГПБ, при гл. ас. Сарафов)

▪  415 (АЛБ при доц. Тодоров)

▪  416 (КЛБ) – очаквайте скоро информация

▪  417 (ГПЗТИРС)

▪  418 (ПКР, при доц. Нам) – за тази дисциплина очаквайте информация скоро.

▪ 419 (ЗПОБ) – тук екологията е на пиадестал

▪ 420 (ГЕ, при доц. Нам)

▪ 421 (ГСО, при доц. Д. Златунова) – очаквайте....

▪ 422 (ЕХ) – и тук очаквайте информация скоро

▪ 423 (ВРЗ)

▪ 424 (МГК, при доц. Векилска) – интересна дисциплина, лесно се взима.

▪ 425 (ЗОАВ, при доц. Г Рачев) – предмет с еко насоченост

▪ 426 (СМК, при доц. А. Филипов) – доста интересен и полезен предмет. Ползва се спътникова информация и софтуер. Не пропускай шанса!

▪ 427 (А, при доц. Топлийски) – доста странна дисциплина

▪ 428 (ГПЗ) – ако вашия идеал са подземните води, не се колебайте!

▪ 429 (ИК, при доц. Давидков) – статистиката сочи, че тази не е избирана от почти никой.

430 (ССИК, при доц. Давидков) – този предмет представлява почти същото, което и 312 (ТК) – отново се прави курсова работа – карта, само че този път се избира социално-икономическа тематика.

▪ 431 (АК, при доц. Чолеев) – интересен и полезен практически предмет. Изучава се :ГИС-софтуера MapInfo, които е по-лесен от ArcGIS. Има курсова разработка на компютър.

▪ 432 (СПЕК, при доц. Чолеев) – това е брат-близнака на 312 и 430, но има по-голяма възможност да се работи с ГИС

▪ 433 (ТГ, при гл. ас. Кънев)

▪ 434 (РГ)

▪ 435 (ВИГ, при доц. Кендерова) – определено много малко се учи по историческа география и топонимия сред географите, а това е важно. Трябва ли да оставяме монопола в ръцете на историците? Виж статиите на професора – светило за географите – Анастас Иширков.

▪ 436 (ПГ, при доц. Балтаков) - внимание, не се заблуждавай по заглавието – това си е геоморфология. А защо?

▪ 437 (ЦОСИ, при доц. Филипов) – е това трябва да го пишеш, защото е свръхполезно. Научаваш се да работиш с MicroMSI, дето е най-лесния софтуер за обработка на сателитни снимки, а накрая на семестъра може да ползваш и GPS  Защо ли няма повече такива дисциплини…

По голяма част от предметите се правят доклади, реферати, курсови работи, както и различни карти и схеми, които се проверяват от асистентите. Те в голяма степен улесняват подготовката за изпита, а също влияят положително върху крайната оценка по предмета. По някои дисциплини има малко (по-скоро няма) данни, защото много малко или почти никои не ги записва. Много от дисциплини то блок В се провеждат под формата на консултации при съответния преподавател, което означава, че вие трябва да се договорите с преподавателя за часовете в които ще ви преподава. Някои преподаватели признават, че има и някои напълно „измислени изпод пръстите” дисциплини, само за да имат топло и сигурно място в СУ. А трябва ли да е така? Написалите по-горното не носят отговорност или вина, ако някои от по-горните преподаватели се смени и ви обърка тотално сметките. Ако ти трябва още инфо пиши на мейл-групата на ГГФ : students_ggf@yahoogroups.com

Всички мнения, съвети, оценки и класификации са базирани на личен опит от студентите от ФСС на ГГФ и не претендират за научна достоверност, както и не обвързват ръководството и преподавателите на факултета. Ще срещнете още много мнения и съвети, затова основавайте се на вашият усет и желания по време на следването си, с написаното ние просто искаме да ви помогнем.

Михаил Василев и Петър Димов

2005, изм. и доп. 2006

 

WWW.POCHIVKA.ORG