Home Психология Семиопедагогика

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Семиопедагогика ПДФ Печат Е-мейл

Още от много години различни науки са се занимавали  с разгадаването на процесите възпитание , обучение и образование . Поради разбирането на хората , че те са доста важна част от човешката същност.

Например според педагозите възпитанието , обучението и образованието са целенасочени и в  същото време стихийни процеси.Те играят важна роля в изграждането на личността.Семиопедагогиката също разглежда задълбочено тези процеси .

Поради факта , че човека се опитва да разбере толкова много време каква е същнстта на тези процеси трябва да се замислим  какво  е толкова специално на тези процеси , та толкова години, и толкова много хора говорят за тях и все още това не е отшумяло и до днес.Да се замислим какво ги кара  постоянно да се стараят да им създадат рамка , в която да се движат , и в която да може винаги да са в „изправност” , да са в полза на човека и да спомагат неговото развитие.

Според педагозите възпитанието , обучението и образованието са в основата на изграждането на човешката  личност като пълноценен за обществото индивид.А нали точно това е същността  на човека , неговата пълноценна обвивка отвътре .Точно поради тази причина цялото човечество се опитва да намери най-добрия начин да обучава , възпитава и образова  всички възрастови групи:предучилищно;училищна;възрастова.

Възпитанието , обучението и образованието са като  едно цяло.Те постоянно си помагат и са зависими едно от друго.

Разглеждайки ги по отделно можем да открием следните фиксирани правила за тези процеси , които разбира се не могат да ги разгърнат изцяло и да уточнят тяхната важна роля в човешкото развитие , защото както могат да бъдат целенасочени така и стихийни процеси , които се изменят според средата.

Възпитателният процес сам по себе си е целенасочен , системен , организиран и ръководен процес на въздействие и взаимодействие между възпитателя и възпитавания, за да се постигнат целите на възпитаване.

Процеса на обучение представлява организирано функционално единство на дейностите преподаване и учене .Чрез това единство се постига управляване и реализиране на вътрешната и външната активност на учениците при овладяване на знания , умения , навици и методи на познание.

Образованието обаче е по специфично , защото то е  единство от тези процеси , те сами по себе си го изграждат .Поради тази причина може би за него няма фиксирано правило.

Още преди много години хората са осъзнали , че тези процеси са важни за човечеството и са се стремели да подобрят тяхното качество в полза на пълноценната личност.А какво прави нашето общество сега ?Върви по два противоречиви пътя , които нанасят болезнени удари на почти цялото общество.Една част от хората следват пътя на своите предшественици спомагайки за усъвършенстването на  тези процеси , а от друга страна останалите ги пренебрегват , може би смятайки ги за ненужни и безполезни в този динамичен съвременен свят.

Дали това е правилно? Наистина ли нямаме нужда от тяхното развитие и това е било само загуба на време? Не! Отговорът и на двата въпроса  е НЕ. Защо?

Мисленето на голяма част от обществото не  е правилно ,защото те не осъзнават , че  точно тези процеси възпитание , обучение и образование ги изграждат като личности.Те не осъзнават , че точно те ни учат и на битовите  неща от живота , които ни  помагат за елементарното ни съществуване.Но изглежда тези личности са прекалено „елементарни” , за да осъзнаят това . Така ли искаме да живеем , затова ли сме дошли на този свят да живеем „елементарно” и да си останем просто устроените хорица , каквито са били и нашите предци , но даже и те са осъзнали ,че трябва да се развиват и са разбрали , че възпитанието, обучението и образованието лежат в човешката същност .Поради тази причина  нито една минута не е излишна за усъвършенстването на  тези процеси , защото те са нашата вътрешна обвивка ,те ни изграждат като пълноценни личности , ако не го направим заради нас нека това стане реалност заради нашите деца .Нека поне те се почувстват пълноценни личности и че не са похабили живота си.

За това нека сами за себе си пренебрегнем скептицизма на по голяма част от обществото и да влезем в тези рамки на интелектуален благодат , който ни спомага за по добро личностно развитие , интелектуално развитие  , пълноценен живот и най-важното с помощта на тези процеси пред нас се разкрива истинската красота и изящество на света и живота.Благодарение на тези процеси,които вече са пречупили нашите елементарни виждания за света, възприятията ни са по-чувствителни за заобикалящия ни свят , ние вече не гледаме с просто око на всичко , а можем да се взрем във вътрешността на заобикалящата ни среда , в необяснимото в човешката същност.Поради тази причина нито едно усъвършенстване на човешката личност не е излишно , напротив дори е необходимо.

Още от ранна детска възраст хората са в сякаш  обвързани с тези процеси , защото още от малки ги възпитават на кое е правилно и кое не , кои са обществено приетите норми или „неписаните закони” на обществото  , как да пишат и четат , учат ги на труд и много други неща , които са свързани с възпитанието , обучението и образованието на самата личност.

Като се замислим в цялото си развитие човек се сблъсква с тях ,но защо приема само частица от тези процеси , защо постоянно търси нещо да отхвърли нещо ?Да наистина ние сме свободни същества , които имат право на избор , но защо правим грешния избор като се лишаваме от толкова важно нещо нас самите. Сякаш вече знаем всичко за света , за своето развитие и какво е необходимо за да сме пълноценна личност в нашето обществото. Но в действителност това изобщо не е така .Човек дори и не подозира каква грешка е направил като не  е допуснал в себе си цялото изящество на тези процеси ,които биха изградили в него много ценности от най-различни естества и това би го направило по полезен за самия него , а не за някой друг.

Може би тези хора искат да бъдат различни затова се опъват срещу човешката природа , но на цената на какво.Да си останат заблудени агънца , които ще се лутат цял живот и няма да осъзнаят , че възпитанието , обучението и образованието въпреки неговата съпротива  са вътре в него , там някъде дълбоко заключени в неговата същност .

Възпитанието , обучението и образованието са едно неразривно цяло в човешката природа и затова трябва да ги приемем и  въплътим вътре в себе си , да ги приемем като част от нас , да се борим за тяхното усъвършенстване и по-дълбокото им вкореняване в човека , защото те са ключа към нашата същност , ключът към нашето морално и интелектуално извисяване.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG