Home Литература Живеем в земята на Ботев (есе

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Живеем в земята на Ботев (есе ПДФ Печат Е-мейл

 

ЖИВЕЕМ В ЗЕМЯТА НА БОТЕВ

/есе/

Родино моя, страдалнице вековна! Потискана и унижавана, грабена и опустошавана-но жива! Като птица феникс ти всеки път гордо се отърсваш от пепелта и възкръсваш отново и отново все по-силно и по-красиво! Никой до днес не е успял да те погуби, независимо от трудностите, които си преживяла и от перипетиите, през които е трябвало да минеш. Защото ти си земята на Ботев-горда, силна, свободолюбива. На Ботев-роден от “българска майка юнашка” “със сърце мъжко юнашко”- пример за стари и млади как се обича отечеството:

“Аз вече пушка нарамих

и на глас тчам народен...

Не ще загинеш, Родино, докато ги има такива истински българи, готови да “тичат” на смърт за тебе! Герои като Ботев и Левски, като Паисий и Вазов, като гордите български царе, поставили земята си над всичко лично и користно. Не ще загинеш, докато народът ти-беден и измъчен, манипулиран и мачкан-пази силния си дух, родния си език и култура.

И нищо, че съдбата те е белязала с много страдания и мъки. Нищо, че пътят ти е бил лъкатушещ и стръмен, че в историята ти освен славни страници има и позорни петна. Нищо, че мнозина са те плюли и преравяли. Ти си простила на всички-нали са твои чада. И твърдо пазиш честта българска, славата и достойнството ни, името България. Черпила сили от примера на Крум и Калоян, на Борис и Симеон, на Кочо и Бачо Киро, на славните опълченци, на хилядите твои верни синове.

Не ти е лесно, Родино, и в днешния XXI век. Къде е Ботевият идеал, къде са висшите цели и морални ценности? Страдащ от писимизма на хората, невиждащи изход от бедността и мизерията, негодуващ от хулите на родоостъпниците и отцеругателите, че сме недостойни, мързеливи и злобни същества, възмущаваш се от замърсяването на езика ни, от модата да се знае Английски по-добре от родната реч. Мъчно ми е, Родино, и за многобройните ти чеда, напуснали те доброволно, принудени да търсят щастието си другаде, но вечно страдащи за теб-защото българинът трудно се присажда на чужда почва, трудно забравя корена си. Където и да е по света той търси връзка със земята си, обича я, носи я в сърцето си. Пази обичаите, традицийте, песните, езика български.

Ето защо ще пребъдеш, Родино! Ще те има на картата винаги, защото си възпитала децата си на родолюбие. Потомците на Ботев и Левски не ще позволят на шепа хулители да те плюят и колят. Не ще позволят на никого да те ограбва и унижава безнаказано. Ще се обединят децата ти, Родино, и ще изметат от тебе всички предатели, престъпници и използвачи. Ще възтановят правдата и справедливостта в нашата земя. И ще припомнят на народа си Ботевата молитва:

Вдъхни в секи сид, о боже,

любов жива за свобода,

да се бори кой как може,

с душманите на народа...

Наистина, едва ли някога ще настъпи това безметежно бъдеще, за което са се пожертвали толкова народни синове. Навярно идеално общество не съществува. Но тяхната саможертва ни задължава да направим всичко възможно, за да осъществим техните мечти и идеали, да платим и своята цена за добруването на България. Предците ни са дали най-скъпото, което имат-живота си. Ниепък можем да отдадем ума и знанията си, силите и труда си за твоето представяне, Родино. Та нали и днес български ученици печелят международни награди, български алпинисти покоряват високи върхове, български певци и спортисти те прославят по света. Ако всеки изпълни дълга си към теб съзнателно и отговорно-ти ще заемеш своето достойно място в обединена Европа. И хората ще бъдат по-щастливи и името България ще се пройзнася с по-голям резпект и уважение по света.

Защото това е земята  на Ботев-земя на горди и свободолюбиви българи.

 

WWW.POCHIVKA.ORG