Home Психология Телевизията и децата

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Телевизията и децата ПДФ Печат Е-мейл

Проблемът за мястото на телевизията в системата на възпитанието и обучението на децата е особено актуален и всеизвестна истина е , че хубавите блага трябва да се използват разумно.Ако в телевизионните излъчвания се предлагат на нашите деца повече приказки ще обогатим естетическите им възприятия и представи, ще се развият творческите процеси:въображение,мислене,памет и ще се формират някои качества на детската личност - наблюдателност,самостоятелност,целенасочена активност.

От проведената анкета, която осъществих с пет деца – три деца от подготвителна група и две деца от втори клас смятам, че тя е могъща масмедия, добрите предавания, които гледат децата, имат голямо значение за тяхното възпитание.
Според д-р Брайзелтън, телевизионните предавания, новините и рекламите оказват силно въздействие върху малките зрители, затова е важно те да не гледат на телевизията като бавачка, а по-големите деца да не си запълват времето след училище.
Родителите трябва да ограничат времето, в което децата са пред телевизионния екран и нещо повече – да споделят част от това време с тях.
След предаването задължително да водят разговори с тях, за това което са гледали.

Всички семейства, които имат определени правила и принципи, трябва да определят ред и за телевизията, така че да се гледа умерено и добре, а не като всекидневен опиат. Те трябва да запознаят децата си с много други възможности за прекарване на свободното време. Дали биха искали да рисуват? Или да правят модели на кораби и самолети?
Да съчиняват разкази, да четат,  да се грижат за домашното животно, да спортуват, да взимат някакви уроци?
Ограничаването на телевизионното време действително помага на децата да развият своите интереси и таланти, като открива пред тях много нови светове на занимания и забавления.
А усилията, които полагаме сега ще изиграят значителна роля за продължителното умствено, физическо и емоционално здраве на детето ви.

Въпросите, които им задодох:

  1. Кои детски предавания ти харесват?- отговорите на децата от подготвителната група бяха – «Кой е по по-най?».На децата от началния курс се оказа, че любимите телевизионни предавания са «За животните с любов» и «Най-смешните животни и хора на планетата».
  2. Кои анимационни филмчета гледаш? По малките деца се оказа, че гледат «Мики Маус», «Сто и един далматинци», «Мечо Пух», »Сънчо», «Франклин», а по големите, «Трансфомъри», «Хана Монтана», «Джонас Брадърс».
  3. Кои са ти любимите приказки, които гледаш по телевизията? – оказа се, че нито дете не е гледало приказка по телевизията, а само на DVD.
  4. Сам ли гледаш телевизия или с мама, татко, батко? – тук отново отговора беше отрицателен.
  5. Как предпочиташ? – да гледаш приказката «Спящата красавица» по телевизията или мама дати я прочете от книжката (сам да си я прочетеш).

Тук отговорите на всички деца отново бяха еднакви: да я гледам по телевизията.

С получените отговори от децата и беседването с тях смятам, че те обичат да гледат и слушат приказки.

Приказките привличат със своята увлекателност,с невероятните си вълшебства и непременно с добрия край - в приказките децата най-лесно откриват доброто,което побеждава.Харесват приказки с животни,макар да преосмислят човешки взаимоотношения.Лесно възприемат приказки,в които ясно разграничават отделните моменти.Те предпочитат анимацията и това се определя от тяхното нагледно-образно възприемане на нещата.Приказните филми задържат силно вниманието на децата,там където има ефекти и атрактивност.По-трудно децата възприемат исторически факти и сложни човешки взаимоотношения. Жалкото е обаче, че децата не познават така добре героят на Пинокио, защото когато им зададох въпроса: Кой ти е любимият герой? – те естествено ми отговориха «Батман», «Супермен».  Това са вече новите приказни герои.
Телевизията все по-активно прониква не само в нашият всекидневен живот, но и във възпитаването на децата. Телевизорът заменя семейното общуване, четенето на книги, свиренето на инструменти, приказките на баба и разговорите с татко. Пред тази атака най-беззащитни и зависими се оказват най-малките деца.  Ако възрастните и по-големите деца могат да оценяват критично програмата на телевизията, да включват и изключват, да сменят канала, то най-малките гледат всичко, което се вижда. При това те не само гледат, те попиват и усвояват всичко. Въздействието на телевизията (както и всички въздействия адресирани към детето) формират душата и ума на детето и възпитават неговите вкусове и поглед към света.

Телевизионните предавания са могъщо средство в ръцете на учители и родители за възпитание и обучение на децата и те трябва много внимателно да ги подбират.Използвайки ги разумно и изборно,чрез правилно ръководене и предварителна беседа, те ще доведат до обогатяване на детските познания,до изясняване на нравствени понятия,ще стимулират детското творчество.

Важна роля в процеса на развитието на личността на детето играят семейството,детската градина,училището и средствата за масова информация.

Ранното развитие на детското общуване се осъществява в междусубективното пространство на детето и възрастните. А след това  и телевизионният екран става мощен фактор за изграждането на детското съзнание.

Телевизията не ограничава,а разширява детският кръгозор и неговите мисловни възможности,повторното възприемане на приказките ,чрез телевизионния екран повишава способността за съпреживяване и изяснява идеята на автора,обогатява чувствата и въображението на детето,стимулира творческото начало.

И въпреки всичко всеки един родител трябва да си зададе следните въпроси  и да подбира много внимателно какво да гледа неговото дете.

Как телевизията влияе на моето дете? Колко време прекарва пред екрана? Знам ли какво е съдържанието на гледаните телевизионни програми? Има ли предавания или филми, които трябва да му забраня?

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG