Home История Aмериканска и Френската революция

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Aмериканска и Френската революция ПДФ Печат Е-мейл

Американската революция

В началото на 17 в. започва колонизирането на континента Северна Америка, в резултат на това участват две вълни – Испано-португалска и Англо –френска. И-П достига първа до континента, но не населяват северните и централните му части, защото смятат, че там земите не са плодородни. Затова се настаняват на днешно Мексико. А-Ф вълна съответно заема северните и централни части. Първата колония, която се създава е Вирджиния. Втората такава колония е Масачузетс. Колониите се създават като се транспортират хора с кораби от Англия. Следователно тя (А) има важна роля в този процес. Колониите са 13 на брой.

  1. 1. Тринадесетте колонии

Те се различават помежду си в икономически и политически аспект. Това, което засяга икономическия сектор е свързано с факта, че в северните колонии преобладава свободното фермерство, а в южните доминира робският труд, предизвикан от нуждата от евтина работна ръка. Политическите различия между колониите се дължат на факта, че някои от тях са управлявани от губернатори, директно назначени от краля (следователно това са кралски колонии). Друга част от колониите са управлявани от олигархия, трета част от тях са зависими от метрополията.През 70-те год. на 17 в. настава криза между колониите и метрополията, защото Англия налага високи данъци на преселниците в Сев.Ам.  Това става повод за протест от страна на колониите, които отказват да плащат данъци, защото твърдят, че нямат представители в Английския парламент. Британия се опитва да наложи монопол върху английския чай. Това налага нуждата от промяна,която се изразява в свикването на първия континентален конгрес, на който участват представители на всички колонии. Там се взима решение, според, което колониите трябва да си извоюват независимостта от метрополията.

  1. 2. Войната за независимост

Тя започва на 18.04.1775 – 04.07.1776. Завършва с втори континентален конгрес. На него се приема декларация за независимостта с автор Томас Джеферсън. През 1783 г. окончателно се създава нова държава, а това решение е взето след  подписване на Парижки договор.

  1. 3. Новата държава

Тя се нуждае от свикване на конвент (събрание) и изготвянето на основния за държавното управление закон – конституция. Тя предвижда разделение на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Законодателната власт се поема от Американския парламент, който изготвя законите и бюджета. Изпълнителната власт е в ръцете на президента, а съдебната – във върховния съд.

Френската революция

  1. 1. Причини

До 1789 г. всеки французин принадлежи към определено съсловие. 1-то – духовенството – притежава 10% от земята във Франция, което не зависи от факта, че то е в състояние на упадък. Това съсловие не е обременено със задължението да плаща данъци, освен това най – важните постове се заемат от синовете на аристократите, следователно те разполагат с богатствата на църквата.2-то също не губи позиции (благородници). Те заемат най-важните държавнически постове и отново са освободени да не плащат данъци. Всичко това рефлектира върху 3-то съсловие. Това е една от причините за избухване на революцията. Другата е свързана с финансовата криза на властта. Луис 15ти не успява да проведе ефективни реформи, които да задължат първите две съсловия да плащат данъци. Това води до съпротива на 3-то съсловие, чиято кулминация настъпва през 1789 г. когато кралят свиква Институцията Генерални Щати. Това се случва на 05.05.1789 г., но проблемът идва отново от съсловията, тъй като парламентът е изграден на тяхна база. Всяко едно от съсловията в парламента излъчва по един глас.В следствие на което гласовете са 2 срещу 1 в полза на първите две съсловия. Това налага избухването на революцията.

  1. 2. Избухване и начални етапи на революцията

Генералните Щати не са свиквани от 175 г. затова депутатите от 3-то съсловие не просто влизат, но и решават да не излязат от парламента докато не се създаде конституция. Така се създава учредително събрание. Междувременно на 14.07.1789 г. бедни парижани щурмуват Бастилията (затвора). Резултатът от това е , че се отделя феодалният режим. Той пада на 26.07.1789 г. и е приета декларация за правата на човека и гражданина. Луис 16 не успява да се справи с тази ситуация следователно се изготвя конституция през 1791 според която Франция е конституционна монархия. В нея има разделение на трите власти. Законодателната власт е в ръцете на законодателното събрание. Но тази конституционна монархия просъществува от 1791 г. до 1792 г., защото кралят влиза в заговор с аристократите и граничните на Франция монархии. Така възниква радикалната революция.

  1. 3. Радикалната революция

Парижани щурмуват двореца и взимат в плен краля и неговото семейство, това значи, че Франция е в положение на анархия.Насрочват се избори на конвент, на който се взимат две решения – да се премахне кралската власт и Франция да стане република (22.09.1792), също така гласуват да гилотинират краля. Това предизвикало промонархически бунтове в някои провинции водени от якобинците. За спасяването на революцията по предложение на Жорж Дантон бил създаден Революционен трибунал, който съдел съмнителните по бързата процедура. Също така се създала „република на добродетелта” с водач Робеспиер. Резултатите от всички действия били смайващи – поскъпването на стоките спряло и армията спечелила важни битки по фронтовете. Но и тази система на управление не успяла да се задържи дълго.Заради фанатичните усилия на Робеспиер да постигне свобода чрез равенство са загинали около 40 000 души за по-малко от 6 месеца.Срещу якобинците бил организиран заговор довел до тяхното сваляне на 27.07.1794 г. На власт дошли представители на богата буржоазия.

  1. 4. Управлението на Директорията

През 1795 г. се приема нова конституция. Тя разделя парламента на две камари. Изпълнителната власт била поверена на петчленна Директория, чиято основна цел била да има ред и спокойствие в страната. Но тъй като ежегодните избори зачестили, това пречело за стабилността на законодателната власт. Така революцията отново навлязла в криза, заради липсата на силна ръка, която да спре анархията.

 

WWW.POCHIVKA.ORG