Home История Оливър Кромуел

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Оливър Кромуел ПДФ Печат Е-мейл

Оливър Кромуел- 1649- 1658г.

Ще започна с това, че Кромуел и наследникът му не са монарси, но като лорд- протектори са били глави на английската републиак и са имали власт, дори по- голяма от тази на кралете от династията Стюарт.

Оливър Кромуел е роден през 1599г. в Хънтигдън. Той е стриктен пуритан, получил образованието си в Кембридж. Отива в Лондон за да представлява семейството си в Парламента. Облечен консервативно, пламенен пуритан и способен оратор, той прави име с участието си в Късия Парламент( април 1640г.) и Дългият Парламент( август 1640- април 1660). Чарлз I, разорявайки държавата и опитвайки се да наложи в Шотландия нов молитвеник е победен от шотландците и шотландците искат от краля 850 паундана ден , докато двете страни успеят да се спорузомеят. Чарлз няма друг избор, освн да свика Парламента.

Дългият Парламент отказва всякакво финансиране на краля. ИНституциите на Тюдорите за фискален феодализъм, Съдът на Звездата и Съдът Горната Камара са обявени за нелегални от Парламента през 1641г. Започва епохата на управление на Камарата на общините. Парламента ненавижда неискренноста на Чарлз, който се разправя с двама негови членове и шотландците и презира връзките му с католиците.

1642г. е добра за Парламента. Те лишават Чарлз от последните му правомоищия, поставяйки армията и флота под парламентарен контрол, чрез премахване на епископацията. Кралят отива в Парламента с намерение да арестува Джон Пим, ръководител на Парламента и други четирима негови членове. Петтимата заговорници успяват да избагят , карайки Чарлз да изглежда глупаво. Кралят отива на север, събира армия и на 22.08.1642г. напада Парламентарните сили при Нотингам. Англия отново след 157г. е въвлечена в Гражданска война.

Кромуел ръководи малка конница, когато войната избухва. В битката при Хъл( 1642г. ) конницата на Парламента е разбита от кавалерията на Чарлз, което убеждава Кромуел да осъздаде добре обучена кавалерия. Той доказва способностите си на военен командир. В битката при новосъздадената кавалерия на Кромуел побеждава силите на краля. В решителната битка при Нейзби( 1645г.) е нанесено окончателно поражение на кралската кавалерия. През 1646г. Чарлз се предава на шотландците , които го предават на Парламента. От 1646г. Англия се управлява от Парламента , въпреки че Чарлз е екзекутиран чак през 1649г.

Английското общество се разделя на много фракции: левълери, пуритани, епископалианци, останки от благородниции др. религиозни и политически радикали спорят за контрол над страната. Единственият източник на власт е армията. През 1648г. Дългият Парламент е намален с наложеното отстраняване на 110 души от армията на Кромуел и отказа на други 160 души да заемат местата си сред опозицията. Остатакът от членове на Парламентът е достатъчен за извършването на конституционни промени. Премахната е не само монархията, премахнати са и: тайният съвет, съдилищата на хазната, адмиралтейството, изравнява Камарата на Лордовете с тази на Общините. Англия е управлявана от съвет на държавния ръководител и Парламента, с различни подкомитети, занимаващи се с ежедневните въпроси. Администрацията в графствата и енориите е непокътната.

След конституционните промени и установяването на парламентарно управление, вниманието е насочено към въстанията в страната, в Ирлания и Шотландия. Кромуел побеждава левълерите при Бърфорд. УНищожаването на радикалните елементи на революцията води до политически консерватизъм, което е основа за по- късната реставрация на монархията. Армията на Кромуел избива 40 % от ирландското население, а тези ирландци, които са ривързани към монархията или са фанатични католици са преселени в графство CONNAUGHT - 1653г. Шотландските въстанници се борят за възстановяването на Стюартите на трона в лицето на Чарлз Стюарт( бъдещия Чарлз IIи бивш Уелски принц) , нос а победени с което приключва окончателно ГРажданската война. Армията насочва вниманието си към вътрешните въпроси.

Парламентът се превръща в дребна и строга олигархия, която губи своя респект пред Армията. Кромуел разтурва Парламента на 21.04.1653г. Армията свиква нов пуритански парламент, койтос е оказва неуместен както старият. Кромуел разспуска и този парламент и до 1655г. управлява еднолично. Армията от 35 000 души е непосилна за финансиране , съгласно стриктната финансова политика на правителството на Кромуел. Двете морски войни с Холандия , допълнително утежняват финансово държавата.

НОвият парламент е съставен почти само от привърженици на Кромуел , който има право на вето върху решенията на Парламента. МОнархията не е възстановена , но Кромуел се превръща от главнокомандвуващ армията, лорд- протектор на Англия. Кромуел умира на 3.09.16558г. , опрделяйки синът си Ричард като свой наследник. След смъртта на Кромуел нациата недоволства от управлението и след 2 години монархията е възстановена.

Опитът на Кромуел да умиротвори армията, благородниците, пуританите, парламента , води до отчуждение на тези фракции.

Ричард Кромуел- 1658- 1660г.

Ричард е трети син на лорд- протекторът Оливър Кромуел. Роден е на 4.10.1626г. и служи в парламентарната армия, през 1647г. е избран за член на Парламента от Линкълн. Сватбата му с Дороти Мейджър , дъщеря на скуайър от Хърси( Хемпшир), превръща младият Кромуел във джентълмен- фермер. През 1654г. той представлява Хемпшир в Парламента, а през 1655-56г. Кембриджкия университет. Ричард не води публичен живот до смъртта на двамата си по- големи братя и основаването на вторият протекторат през 1657г. Наследява баща си като канцлер на унивесритета в Оксфорд и по- късно е включен в държавният съвет. ПОлучава ръководството на полк и място в Камарата на лордовете. Преди смъртта си старият Кромуел, номинира Ричард за свой наследник.

След смъртта на баща си на 3.09.1658г. Ричард Кромуел е обявен за лорд- протектор. Назначението му не се одобрява от военните членове на Държавният съвет, които са в конфликт с цивилните членове на съвета. За да намери пари и да премахне тези различия през януари 1659г. Ричард разспуска съвета и свиква Парламента. Започва анархия: конфликтът между цивилните и военните, води до решение на военните парламентаристи да задържат Ричард и да го принудят да разспуесне Парламента- май 1659г. Военният съвет се съгласява да бъде свикан Дългия Парламент и да бъде освободен Лорд- протектора. Ричард предава решението си да свика Дългият Парламент на 25.05.1659г.

Мнозинството от благородниците, търговците и военните са отвратени от диктатурата и генералитетът намира за невъзможно да се управлява еднолично. Генерал Мънк става инициатор за реставрация на монархията. Той навлиза в Лондон, поддържан от Задния Парламент и го свиква за трети път. Камарата на общините съсдава Монархистичен съвет, когото упълномощява да покани Чарлз Стюарт за крал. Дългият парламент е разспуснат и Чарлз Стюарт се връща в Англия.

Ричард решава да напусне Англия през 1660г. Живее дълги години във ФРанция под името Джон Кларк, преди да се премести в Испания, Италия или вероятно Швейцария. През 1680г. му е позволенод а се върне в Англия, без да бъде обвиняван в престъпления. Живее в квартирата на сержант PENGELLY в Чешънт, близо до имението му Хертфордшир. Вече на възраст като дребен фермер, той вижда кралица Ан да се възкачи на тронът, на който той е бил. НИкой от околните му не е подозирал, че старият фермер е заемал толкова висок пост някога. Умира на 12.07.1712г. на 85 годишна възраст. Погребан е в светилището на църквата в енория Хърсли.

 

WWW.POCHIVKA.ORG