Home Психология Конфликт в училище

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Конфликт в училище ПДФ Печат Е-мейл

Конфликт е вече често срещана дума в живота на всеки един от нас без значение от пол, раса и възраст. Всяко човешко поведение преследва някаква цел. Ще представя една случка съвсем действителна в Гимназия за преподаване на чужди езици - гр Плевен, която ще остави незабравим отпечатък в ученици,учители, родители и админстративен персонал,станали част от нея.

ОПИСАНИЕ НА СЛУЧАЯ:

Ситуацията се развива в училище по време на час. Ученици в осми клас преди това, в междучасието са заложили разглобен стол за учителката си по френски език. Искам само да уточня, че това е скромна, спокойна, доста тактична и либерална преподавателка, което може би е дало знак, че с нея може да си направят тази подигравка. Очакват, когато се опита да седне на стола - да падне. Предварително е подготвен и ученик с мобилен телефон, който да запише всичко това на видеоклип. Учителката пристига, поздравява, оставя на бюрото дневника на класа, след което последва разпадане на стола. Тя е на подиума в безпомощно състояние, с непоносими болки. Откарана в "Бърза помощ" се оказва, че е левия и крак е счупен на три места. Назначено и е домашно лечение. Въпреки жестоката картина със счупения крак на учителката, клипа е направен  и до вечерта качен в интернет сайт. Директорът също бива уведомен за записа и гледа видеоклипа на другия ден.

ТИП НА КОНФЛИКТА:

сфера на проявление - социално-битова

междуличностен конфликт

педагогическия казус се решава от: директор,педаг.съветник-психолог,учит.съвет

РЕШЕНИЕ НА КАЗУСА:

Тук, на следващото ниво също настъпват безброй конфликти.Преплитат се интереси, емоции, правила, финанси.

1. Първо е проведен разговор от страна на директора и педаг.съветник с пет ученика, но по отделно, които се смятат за виновниците. Те, споделяйки замисъла се определят по между си като - единия е дал идеята, другия си дава телефона, третия снима с него, а останалите двама подготвят стола.

2. На следващия ден се провежда втори разговор пред директора и педаг.съветник с петимата общо, с техните родители и с класната им ръководителка.

3. След това се разглежда проблема и се уточнява ситуацията в присъствието на целия клас.

4. Наказателните мерки, които трябва да се вземат, според правилника на училището са - тези пет момчета да бъда незабавно изключени.

Но това не се осъществява.

5. Директорът свиква учителски съвет /включващ 120-те преподаватели в тази гимназия/. На него 90% от учителите са на мнение, че трябва да бъдат незабавно изключени, което е и в пълно съответстве с нормативната уредба. Малка част от тях посочва за виновници само двмата поставили стола и те да бъдат изключени, а няколко предлагат за изключване само, този който е имал наглоста да снима с телефона и да качи унизителния запис в интернет сайт. Това обаче отпада, тъй като се оказва за други,че е виновен и този, който си е предоставил телефона.

Нека да уточним и позицията на роителите по повод конфликта. На въпросния учителски съвет в огромна зала пред тримата директори,педаг. съветник и пред 120 учители по отделно застава всеки един от виновниците с родител. Четири от петте двойки са с наведени глави и признават пълната си вина. Майката на петото момче говори със завидно самочувствие и наглост /според учителите/, пред всички тях, че провинението не е голямо, че това е просто майтап на децата и не са го направили умишленно.

Позицията на класната ръководителка се доближава до нейната, защото тя също се опитва да защити учениците като омаловажава стореното деяние и напомня, че те все пак са отличници. И тя предлага случая напълно да се забрави. Част от учителите предполагат, че въпросната майка е една от спонсорите в училището. Това почти се доказва, когато директора става и дава своето предложение с многозначителен тон към колегите си - да се гласува за това, виновните да бъдат само наказани, но не и изключени.

Становището на целия колектив след това е, че тези компромиси се правят и за съжаление ще продължат да се правят,тъй като директора няма интерес да губи ученик, поради делигирания бюджет, определящ се за едно училище според броя на учащите в него. За петимата виновни - при изключване ще им бъдат отнети 5 500 лв от Министерството на образованието.

Взетите наказателни мерки спрямо виновните осмокласници са следните:

на двамата директни участници /поставлите разглобения стол/ се издава писмено предупреждение за изключване при повторна проява.

на останалите виновни /дадената идея, снималия видеоклип и този, който си е дал мобилния тел-н/ , както и на целия клас - писмена забелжка по повод станалото.

ПРЕПОРЪКИ, които мога да отправя като ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ по казуса:

Отвратителна е стратегия да не се изключват ученици във връзка с делигиран бюджет. Учителите сериозно се питат по между си как да реагират, ако бъдат нападани - пряко и косвенно.

1.За да се разбере и осъзнае тежестта на деянието трябва да бъдат изключени тези петима осмокласника.

2.Препоръчвам да се направи и дискусия не с целия учителски състав, а с ученическия. За да се предотвратят по този начин и други подобни бъдещи прояви, да се промени светогледа на учениците по повод на "безобидните" шеги към учители и по този начин /чрез дискусии по проблемни теми и конфликти/ да се формират етични взаимоотношения.

ИНСТИТУЦИИ, с които се партнира:

В този случай, основавайки се на действителната развръзка не са използвани други институции и казуса е затворена страница за директора. Но според мен във връзка с тези конфликтни ситуации трябва да се работи ежедневно с учителите,педагог.съветник, училищния настоятелство и ДПС.

Наскоро известен социолог описа това поколение като "Влак,който се движи с висока скорост срещу насрещна стена" и дава сигнал за обществото, че последиците от това няма да закъснеят. Причините за конфликтите са многобройни и многостранни. Потърпевшите са винаги повече от един, макар че има победители и победен. И колкото и да се стремим към позитивното, ставаме всеки ден, волни и неволни участници в конфликтни ситуации от всякакъв характер.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG