Home История Велико преселение на народите

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Велико преселение на народите ПДФ Печат Е-мейл

ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ

Промените в политическата карта на Европа се дължат на колосалните миграции през IV-VII в. н.е., наречени Велико преселение на народите. То ускорява залеза на Римската империя, покрива с развалини провинциите ú и на мястото им основава свои държави.

Думата варвари означава „вънщни хора”, „чужденци”. С нея гърците и римляните наричали племената, които не говорели гръцки или латински език и били чужди на гръко-римската цивилизация. Те смятали тези народи за изостанали и нецивилизовани. В същност те били известни с тяхната подвижност, създавали военно-племенни съюзи, те нямали родина и т.н. Демографския прираст, търсенето на пасища и примитивното земеделие, с което тези народи се занимавали, не осигурявало достатъчно реколта за изхранването им и водело до бързо изтощяване на обработваемите земи. Ето защо през I в. пр.н.е. германските племена започнали да се предвижват на юг и постяпенно изтласкали келтите на запад. Римляните се опитали за спрат настъплението им, но трябвало неуспешно и се наложило да им отстъпят западните области на днешна Германия след поражението, което германите им нанесли през 9 г.н.е. В продължение на векове варварите застрашавали Римската империя, която в периода на своето могъщество успявала да защити границите се. С някои от приятелски настроените германски племена римляните поддържали търговски връзки, а по-късно наемали някои от тях в римската армия. През 166 г. живеешите отвъд Дунав маркомани, лангобарди и квади започнали да опустошават пограничните области на империята. Маркоманските войни продължили до 180 г. В периода 260-270 г. в империята нахлули франките, алеманите и готите. С някои от тях римляните сключили мир, на други плащали, за да спрат набезите, а трети заселили в граничните райони на Римската империя, за да пазят границите ú.

След като китайците прогонили хуните от Монголия, те нахлули в Европа. През 376 г. Те разгромили готите в Северното Причерноморие. Под натиска на хуните и на отстъпващите в паника готи започнало масово раздвижване на германските и славянските племена, поставило началото на Великото преселение на народите. Подложени на постоянни грабителски набези от хуните, търсейки безопастност, готите започнали да навлизат в териториите на Римската империя. Римляните били принудени да им предоставят обширни земи, но заселването на многочислените и войнствени варвари в империята било много опасно. Така например готите през 410 г. нападнали и превзели Рим и в продължение на три дни го подложили на опустошителен грабеж. В средата на V в. Рим бил завладян и разграбен от вандалите само за две седмици. В периода 440-450 г. хуните нахлули на Балканския полуостров, в Германия и Галия, разрушавайки всичко по пътя си. Римляните и германските племена сключили съюз и успели да ги изтласкат, но империята вече изживявала последните си години.

След края на Западната римска империя варварските племена се установили на бившите ú територии, постепенно възприели много от  римските обичаи и създали свои кралства. Първото било на вестготите, които  водени от Аларих и наследниците му, в периода 396-418 г. се установили в Югозападна Галия. Вандалите (80 000 души), под предводителството на Гензерих, се прехвърлили през Гибралтарския проход и Северна Африка и през 422 г. образували кралство с център Картаген. Бургундското кралство около Леон в басейна на река Сона просъществувало до около 530 г. Франките се заселили в областта при река Рейн и Северна Галия, алеманите – в Елзаз, Югозападна Германия, свевите -  в Северозападна Испания. Остготите, предвождани от Теодорих, към края на  V в. завладели Северна Италия и Адреатическото ú крайбрежие. Около 568 г. лангобардите (ломбарди - на италиански) напуснали Панония, нахлули в Северна Италия и около Павия създали силно кралство. Англите и саксите започнали да се заселват в Британия от средата на V в., в следващите векове те изтласкват келтите в Шотландия и Уелс и на континента., а по-късно през VII в. се обединяват в единна група на англо-саксонци. Хуните се оттеглили към Румъния и Украйна. Древните славяни, които до началото на В.П.Н. живеели в обширни територии на изток от германите, по Югоизточните брегове на Балтийско море и в басейна на река Висла до северните Карпати, се заселили в Централна, Източна и Югоизточна Европа и там  основали първата славянска държава – България.

Важна роля за успеха на варварските племена  играе взаимопроникването на германската и римската държавна традиция.На новите държави родилисе по вереме на Великото преселение на народите предстои да изградят облика на Християнската цивилизация.

Историята на Европа дължи много на „Великото преселение на народите”, защото благодарение на варварските нахлувания пада робовладелската Западна Римска империя и политическата карта на Европа се изменя. На територията заемана преди от Западната Римска империя, се появяват държави, създаващи условия, необходими за развитието на новите обществени отношения. Новите народностти се зараждат именно заради ”Варварските” кралства. Поради това може да твърдим , че Великото преселение на народи изиграва ролята на социална революция.

 

WWW.POCHIVKA.ORG