Home История Адолф Хитлер - биография

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Адолф Хитлер - биография ПДФ Печат Е-мейл

АДОЛФ ХИТЛЕР – Биография

Като абсолютен диктатор на Третия райх и самоназначил се главнокомандващ на армията Адолф Хитлер завзема повече територии в Европа, Азия и Африка от която и да е друга войска по-рано. В хода на завоеванията си той става причина за Втората световна война, довела до смъртта на 35 милиона души. За да се нареди между най-влиятелните военачалници на всички времена, Хитлер става и най-диаболичната и варварска личност сред тях.

Ранни дни - 1889-1908

Адолф Хитлер е роден на 20 Април 1889 г. в Бранау-ам-Ин, Австрия. Градчето е близо до Австро-Немската граница и баща му, Алоис, работи като митнически чиновник на граничния пункт. Майка му, Клара, има други две деца от Алоис, но те умират в ранна детска възраст. Адолф посещава училище от шестгодишна възраст и семейството живее в различни селца около Линц, източно от Бранау.По това време вече има брат Едмънд, който живее само шест години. През 1896г. Клара ражда сестра на Адолф - Паула, която е единствената му роднина, която го надживява.

Адолф Хитлер има слаб успех в училище и напуска на 16г. за да се отдаде на амбицията си да стане художник. Алоис Хитлер умира когато Адолф е на 13г. и Клара отглежда него и сестра му Паула сама. Между 16 и 19г.Адолф нито учи, нито работи, но е развил интерес към политика и история. По това време той кандидатства в Виенската академия по изящни изкуства, но не е приет.

Скитникът - 1909-1913

Клара Хитлер умира от рак когато Адолф е на 19г. и от този момент той остава без роднини които да искат или могат да го издържат. Така че през 1909г. той се мести във Виена с надеждата да намери начин да се прехранва. Година по-късно той все още живее като бездомник и оцелява благодарение на кухните за бедни. Отказва да започне редовна работа и се хваща от време на време като слуга или  продава някои от картините си колкото да си осигури препитание.

Мюнхен и Голямата война - 1913-1918

През 1913 Адолф Хитлер, все още бездомник, се мести в Мюнхен в Южна Германия. При избухването на Първата световна война се записва доброволец в немската армия и е приет запас в 16ти Баварски пехотен полк. Хитлер се бие смело във войната, повишен е в ефрейтор и е награден с ордените Сребърен и Златен кръст, последния от които носи до смъртта си /по ирония на съдбата капитанът който го препоръчва за ордените е евреин/. Хитлер посреща края на войната на 11 Ноември 1918 на легло, възстановявайки се от временна слепота в следствие на британска газова атака. През декември 1918 се завръща в полка си в Мюнхен.

Ранна политика - 1918-1919

В периода декември 1918 - март 1919 Хитлер работи в пленнически лагер в Траунщайн преди отново да се завърне в Мюнхен. Малко след завръщането си Хитлер става свидетел на опит за завземане на властта от местни комунисти, преди да бъдат разгонени от военните. След като свидетелства по случая, той стаава част от местна военна организация, която убеждава завръщащи се войници да не се обърнат към комунистите или пацифистите. По време на обучението си и по-нататъшните си отговорности, Хитлер шлифофа ораторските си умения. В задълженията му влиза и шпионаж на местни политически групи, и веднъж по време на среща на Партията на немските работници той толкова се вбесява от нечие твърдение, че отговаря с жестока словесна тирада на говорителя. Основателят на партията, Анион Дрекслер, е много впечатлен от речта на Хитлер, и го кани да се присъедини към организацията. След известен размисъл Хитлер се съгласява да се присъедини към комитета през септември 1919.

Първата реч в бирарията - 1919-1920

Имайки на разположението си необходимата му публичност и пропаганда, Хитлер отначало успява да привлече над 100 души на среща през октомври, на която той държи първата си реч пред публика. Срещата и речта му са изключително успешни, и Хитлер организира нова среща в Мюнхен, където говори пред около 2000 души. Той не е единственият говорител, но когато идва неговият ред той успява да усмири шумната тълпа и да изложи своята програма от 25 точки като основа за партията. На 1 Април 1920 партията е преименувана на Националсоциалистическа германска работническа партия (Нацисти). Не след дълго Хитлер е освободен от армията, но продължава да увеличава влиянието си в партията и започва да организира група от съмишленици, които използва за да всява смут на събрания на партията, а по-късно и да проваля срещи на противникови партии.  Тази група скоро става така-нареченият нападателен отряд на Хитлер, който пък от своя страна става обичайния говорител на сбирките на партията, привличайки все повече и повече хора. През лятото на 1920г. Хитлер избира свастиката за емблема на Нацистката партия.

Водач на Нацистката партия - 1921

До 1921г. Хитлер на практика има контрол върху Нацистката партия, въпреки че това не допада на всички нацисти.  През юли същата година, докато Хитлер е в Берлин, недоволните членове на партията предлагат обединение с сходна партия , за да се намали въздействието на Хитлер. Когато чува за това предложение, Хитлер се връща в Мюнхен и заплашва че ще се оттегли, но никой от партията не иска това, защото всички знаят че основната част от приходите на организацията се дължат на неговите речи. С други думи, партията не можела да си позволи оттеглянето на Хитлер. Тогава Хитлер принуждава останалите членове на партията да го приемат за официален лидер с диктаторски права.

Превратът в бирарията - 1923

До ноември 1923 Хитлер продължава да укрепва Нацистката партия. По това време той крои план как да извърши преврат в Германската Ваймарска република. На 8 Ноември 1923 Хитлер прави опит да завземе местното Баварско управление в Мюнхен, събитие, останало в историята като Превратът в бирарията. Въпреки че отвлича Баварските служители в бирарията "Бюргербраукелер" в Мюнхен и обявявя нов режим, използвайки техните имена, опитът е неуспешен. Служителите са освободени и си възвръщат контрола върху полицията и армията. Ударът е прекратен на сутринта на 9 Ноември, когато колона от 3000 души от отряда на Хитлер, ръководени от самия него и генерал Лудендорф, който е един от най-визшестоящите генерали след Първата световна война. След кратка престрелка  само генерал Лудендорф и неговият помощник успяват да достигнат до централният площад на града, където са арестувани. Хитлер, който е избегнал престрелката, е арестуван по-късно и обвинен в държавна измяна. Осъден е на 5 г. затвор в Ландсберг, но чрез съдебния процес е привлякъл достатъчно внимание върху себе си и своите идеи. Докато е в затвора, Хитлер пише книгата си "Mein Kampf" ("Моята борба").

Преустройка на Нацистката партия - 1924-1932

Хитлер напуска затвора Ландсберг през декември 1924, след като е излежал 6 месеца от присъдата си. По това време Нацистката партия и всички свързани с нея печатни издания са забранени и на Хитлер му е забранено да изнася речи. Националната социалистическа партия получава почти с два милиона гласове по-малко на парламентарните избори. По това време обаче, Хитлер успява да привлече нови членове в партията и развива организацията на територията на цяла Германия с помощта на Грегор Щрасер, който отговаря за организацията на нацистката партия в северна Германия. По същото време Хитлер също така съставя и небезизвестната защитна ескадрила, която отначало е замислена за охрана на Хитлер под ръководството на Хайнрих Химлер.

Сривът на стоковата борса Уолстрийт през 1929 води до моментален световен срив в икономиката, който засяга Германия изключително силно - загубени са всички международни заеми, милиони хора остават без работа за един ден, цените на немската индустриална продукция рязко падат.Тези условия са добре дошли за Хитлер и Нацистите. През юли същата година канцлерът Брюнинг не успява да събере необходимото му мнозинство за да прокара нов финансов указ, и е принуден да се консултира с президентът Хинденбург и да се насрочат парламентарни избори за септември. Хитлер провежда силни кампании за всички кандидати на Нацистката партия, и когато излизат резултатите се оказва че са спечелили 6,4 милиона гласа, което ги прави втората по големина партия в парламента. По това време Хитлер също започва да печели симпатиите на армията и на големите индустриалци, които съществено допринасят за финансовата стаблиност на Нацистката партия.

Хитлер срещу Хинденбург - 1932

През Февруари 1932 Хитлер решава да се изправи срещу Хинденбург в предстоящите президенстки избори. За тази цел Хитлер става немски гражданин на 25 Февруари 1932. След балотаж и почти 17% разлика, Хитлер остава втори иму се налага да чака друга възможност да завземе властта. Канцлерът Брюнинг подава оставка заедно с правителството (под натиска на президента, който от своя страна е повлиян от генерал Шлайхер,който заговорничи в полза на нацистите). В резултат на това са насрочени парламентарни избори за края на Юли.

Нацистите стават най-голямата партия - 1932

През юлските избори, Нацистите печелят почти 14 милиона гласа, което им дава 203 от 608 места в парламента. Въпреки че са най-голямата партия, все-още нямат мнозинство.Хитлер поискал да му бъде предложен постът на Канцлера, но му бил предложен този на Заместник-канцлер, който той отхвърлил.

Хитлер става Канцлер - 1932-1933

През септември 1932 Херман Гьоринг е избран за президент на парламента, след дълги спорове Хинденбург се съгласява да назначи Хитлер за канцлер на мястото на подалия оставка Папен. По-късно Папен е назначен за Заместник-канцлер и двамата с Хитлер сключват коалиция.

Изгарянето на Райхстага - Февруари 1933

На 27 Февруари 1933 сградата на парламента изгаря, като за палежа е обвинен холандския комунист Маринус ван дер Лубе, който е арестуван. Твърди се че палежът е поръчан от Хитлер, за да може да се сдобие със заповед да бъдат арестувани всички комунисти в парламента, както и всеки когото Хитлер счита заплаха за националната сигурност. Президентският декрет позволява на нацистите също да забраняват свободата на политическата реч на противниците им.Въпреки че комунистите са премахнати, Хитлер все още не достига до необходимите 50% за мнозинство, и е твърде далеч от необходимите 2/3 от гласовете за да се гласуват промени в конституцията.

Разрешението - Март 1933

Документът, изложен пред Парламента на 23 Март 1933, позволява законодателната власт да бъде прехвърлена в кабинета на Хитлер за четири години.По този начин Хитлер най-после получава диктаторски права. На 14 Юли Хитлер обявява нацистката партия за единствената позволена в Германия. Немските щати са лишени от всякакви предишни права и методи на самоуправление, и нацистки служители са назначени за управители.

Нощта на дългите ножове - 1934

След внезапното идване на власт на Нацистите, много от тях искат още промени засягащи страната като цяло - нови възможности за бизнес, и нова армия - нападателният отряд, с сегашната армия като подчинено звено. Хитлер от своя страна иска да намали безработицата, да запази икономиката в добра форма.

За него отрядът е чисто политическа сила, а не военна. През Май 1934 Хитлер предлага на шефовете на армията и на флота разширение и да подтисне действието на отрядът, ако те го подкрепят пред остаряващият президент Хинденбург за негов наследник.

Смъртта на Хинденбург - Август 1934

Президентът Хинденбург умира на 2 Август 1934. Хитлер вече е подписал споразумение, че след смъртта на президента неговият офис и този на канцлера ще бъдат обединени. Последната воля на Хинденбург е да бъде възстановена монархията, но Хитлер не я публикува. Имайки подкрепата на армията, той кара войниците да му се закълнат във вярност. Чрез плебисцит народът дава своето одобрение за новата политика на Хитлер - 90% гласуват "за" промените.Създадена е нова титла - фюрер, прозвището с което Хитлер е останал в историята. Титлата президент е премахната.

"Нацификация" - 1934-1937

В периодът след засилването на мощта на Хитлер, Германия пренебрегва военните ограничения, наложени от Версайския договор. Наложена е цензора на всички аспекти на живота - преса, кино, телевизия, радио, книги, дори изкуство.Търговските обединения са премахнати и на тяхно място се появява централизирания "Трудов фронт", който всъщност не функционира като търговско обединение. Църквите са тормозени , а свещеници които проповядват в полза на Нацистите са изпращани в концентрационни лагери. Всички младежки организации са забранени,и пре-формирани в една организация, наречена

Хитлерова младеж. Все по-често се преследват евреите и се изолират от обществото и според Нурембургските закони от 1935, евреите не са граждани на Германия, и затова нямат никакви законови права. Евреите нямат право да имат публични офиси, забранено им е да работят в сферата на услугите, медиите, фермите, образованието, стоковата борса, и накрая им е забранено да практикуват право или медицина. Враждебността към евреите е окуражавана, и дори някои магазини престават да пускат евреи. От много ранна фаза Хитлер ускорява германската икономика като за война. Избира Др.Хялмар Шахт за министър на икономиката с инструкцията тайно да увеличи въоръжението. Тази дейност се финансира по няколко начина, включително използвайки конфискувани пари, печатане на пари и най-вече чрез производство на правителствени бонове и кредитни бележки.

В борба с версайския договор - 1934-1937

Хитлер заповядва армията да се утрои - от определените чрез Версайския договор 100,000 на 300,000 души до октомври 1934.Това става скришом и без да се шуми около въпроса. Адмирал Редер, шефът на флотилията, получава заповеди да започне изграждането на големи бойни кораби, много над определения от договора лимит на водоизместимостта. Конструкцията на подводници, също забранена от договорът, отдавна е започнала, чрез производство на части в чужди пристанища, чакащи само да бъдат сглобени.Гьоринг е натоварен от Хитлер с тренировките на военни пилоти и строежите на военни самолети. През Март 1935 Хитлер кара Гьоринг да разкрие на Англия и Франция съществуването на немската въздушна ескадрила, и почти никаквата реакция от страна на противниците само провокира Хитлер още-повече - той им издава още че има армия от 36 дивизии (около1/2 милион души). Отново следва слаба реакция. Хитлер започва да подсилва армията си, и през това време да прави изявления осъждащи войната. Той обявява, че няма намерение да присъедини Австрия към териториите си, или пък да или отново да окупира Рейнската област.

Нашествието и войната- 1936-1945

През 1936г Хитлер започва нашествието си, предназначено да върне славата и земите на Германия, като окупира Рейнска област. Две години по-късно анексира съседна Австрия и присвоява Судетската област и чехословакия, всявайки страх в света с военната си мощ. Едва когато през 1939г. навлиза в Полша, Франция и Великобритания официално обявяват война на Германия, но усилията им почти не успяват да забавят напредъкана немските войски.През 1940г. Хитлер окупира Скандинавия, Белгия, Холандия и Франция, а следващата година - Гърция и Югославия. Единствено блестящата въздушна защита и преградата на Ламанша предотвратяват нашествието във Великобритания.

През 1941г. Хитлер вече е постигнал всичко, което може да се очаква от страна с размерите на Германия, ако не и повече. Но това не е достатъчно на Фюрера. През юни той нарушава пакта за нападение със Съветския съюз и напада Русия. Приблизително по същото време, след като японците бомбардират Пърл Харбър, обявява война на Съединените щати.

Хитлер и Германия са в зенита на своята мощ. Но офанзивата на изток спира пред Москва, изправена пред Червената армия и рукста зима, добавяйкиХитлер към списъка на военачалниците. срещнали там поражението. Хитлер уволнява висшите генерали и отказва да приеме, че е възможно армията му да се провали. Той позволява войниците му да загиват и да попадат в плен, но не дава съгласие за изтегляне.

През следващите 4 години Хитлер играе ролята на главнокомандващ. Ръководи армията посредством генерален щаб, а другите дела - посредством измислена от самия него организация. Облича се предимно в униформа и командва всяко движение на войските.

Макар постепенно да става ясно, че Германия не е достатъчно силна, за да поддържа два фронта, срещу Съветският съюз на изток и срещу американците и съюзниците на запад, Хитлер обяснява влошаването на състоянието на армията с убеждението, че Германия не заслужава да оцелее, ако не постигне световно господство. В този критичен момент, той продължава да използва влакове, хора и припаси, така необходими на фронта, за извозването на пленниците до концлагерите. Хитлер продължава до самия край усилията си да унищожи цели народи. Той убива над 6 милиона невинни хора, повечето от коиот евреи. Холокостът сам по себе си е достатъчен, за да се опредеи Хитлер като най-зловещата и жестока личност в историята.

Краят на Хитлеровата епоха - 1945

Дори когато армията му загива, Хитлер заплашва със "свръхоръжия", и се хвали че той и Германия ще бият до "пет минути след дванадесетия час". В крайна сметка обаче, когато съветските войски наближават бункера му в Берлин, 56-годишият Хитлер се самоубива на 30 Април 1945г. Седем дни по-късно Втората световна война завършва, оставяйки след себе си 35 милиона жертви и безброй ранени, осакатени и бездомни.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG