Home История Нидерландската буржоазна революция и икономическия просперитет на страната през 17 век

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Нидерландската буржоазна революция и икономическия просперитет на страната през 17 век ПДФ Печат Е-мейл

Нидерландската буржоазна революция и икономическия просперитет на страната през 17ти век

 До 1500 год.Северна Италия и Фландрия са най-урбанизираните райони в Европа.И двете области имат развито корабостроене и металообработване.Те поддържат ростоянни контакти по море и суша.Италия се ориентира към производство на коприна,а Фландрия към обработката на внасяната от Испания вълна.Италофламандския икономичеси съюз печели решаващи търговски битки вьв Франция,Германия и Прибалтика.Но към края на 16в. Тези области  и принадлежащите към тях земи имат съвсем различна историческа съдба и роля.

Западна европа била мястото на  истинския разцвет на Буржоазната непрекъснато,което ставало по два начина – чрез увеличаване то на в администацията или чрез разширявянето на търговия,банково дело и предприемачество.В Централна Европа т.нар.служба административната буржоазия била по-силна от търговиятя.Бюргерите там били или администратори на служба при някой владетел или ръководели в  манифактурни предприятияпланирани и ръководени от държавата(Прусия).

Търговската буржоазая била по-силна в Англия и Холандия.Силата и се обуславя от нейния капитал,печалбите от колониялната търговия и способноста и да участва в рискови,но печеливши предприятия под благосклонния контрол на държавата.Нидерландите имили смесене система от гадски съвети и съсловни събрания.Тези представителни тела или назначевали роименно членове или се избирали в рамките на една твърде ограничена социана класа.До края ня 18в. не са съществували избори в съвременния смисъл на думата.

Географските открития довели до разрушаването на търговския просперитет на Вениция и Генуа и балтийските градове.Ханзеиските градове допълнително били отслабени  от религиозните вони и към 1540г. навлезли в период на упадък ясно изявен към 1570г.Търтовията постепенно се преориентирала към Иберийският п-ов и испансните градове в Нидерландия търговските пътища и трафикът излизащ от Севиля,Лисабон или Билбао имат своя терминал в Антверпен.

След 1500г. тонажа на нидерландския флот се изравнил с този на обединените флотилии на Ханзейските градове.тово довело до развитие на Холандската  търговия в посока север през  балтийско море търсене на достъп до  балтийското зърно, руски кожи,норвежка риба и  дървен материал.Този път вил предпочитан пред сухопътната връзка от Хамбург до Любек.Холандското преобладаване довело до промени в цикъла на производството и търговията.Английско сукно се транспортира в полу готов вид и било по-евтино да се боядесва в Лайден,отколкото в Лондон.Цялята гама от довършителни работи се централизирала  около доковете,като така се създавали нови индустриални райони,нещо което се развива най-добре в Антверпен.Предишната търговия скупчена около двете вътрешни морета-Балтийско и Средиземно сега се рещала на първо място в испанските нидерланди.Нидерландската флота ими(ала решетлно предимство.Средата на 16в. Холандския бунт започнал да отделя нидерландите от испанския контрол.Цяла Европа гедала към тях като источнек на стоки и услуги,създавали нови индустриални райони-нещо което се илюстрира най-добре   от развитието на Антверпен.Сега търговията е се съсредоточила на едно място-испанските нидерланди.Испанската флота придавала на ресурсите на Нидерландите решително предимство.Всички търговски пътища преминават през Антверпен. Последните години на 16в. и 17в. корабите,които плащали пристанищни такси  в Антверпен никога не вили ро-малко от 20 годишно.И в резултат на това богатства от Иберия,Италия,Германия и Англия се устремили към Холяндия.Този просперитет вървял сравнително гладко до 1550г.,когато финансовата криза о отказа на изплащане на френския и испанския държавен дълг се отразила на жизнеността на Антверпенската икономика.Резултат на тово било преориентирането на търговията към Амстердам и окуражаване на метежните холандци за намеса в отвъд морската империя на Испания в Америка и Азия.

Дори и упадъкът на Антверпен дава представа за комплексното значение,което този район имал за оформяне облика на нова Европа.До средата на 17в Антверпен преминаващите количества пипер се увеличават и ставали твърде големи.Пипера все още държал първо място в търговията  на Источноиндийката компания в Амстердам към 1648-50г.(33%  от цялата търговия).Военните деиствия допълнително уложнили нещата за периода до края на 16в.- религиозните ойни във Франция ,Нидерландите,Германия,кампаниите на Валоа и Хабсбугите за доминиране в Европа и Испанско-турските войни.Но дори и този упадък не можел да скрие факта,че нещо ново и революционно,се е случило в севена Европа.Антверпен олецетворявя началото на новите градове,изградени върху двете колони на колниалното богатство и комерсиалния капитал,с разнородна буржоазия превръщаща града  в едно космополитно общество.Градът имал репутацията на свободен  и косморолитен център.Населението на континента  нараствало от началото на  17в. Гъстотата на населението  била  около 25души на кв.км.,което за времето си било с висока концентрация.

Създаването на  търговски фактори и колонии довели до икономически разтеж именно на онези райони, където кралската власт била  най- силна.Така пред очите на  хората от 16в. се появили   новите градове, където  индивидуалните свободи процъфтявали, но общото политческа независимост спрямо силната централна власт упадала, а вътрешните напрежения между “имищите” и “нямащите” нараствали..Градът  фокусирал  сътвореното от селските околности, за да обедини  различиятя и да разпръсне на свой ред  новото в селската среда..Градът създавал регионална общност,мрежата на градовете обединявяла тези общности в едно  цяло и на свой ред  оформяла основата за развитието на етносите и народите.Така към средата на 16в. цяля Европа гледала към градовете като источник на стоки и услуги  в краина сметка,на цивилизация.

 Нидерландия е разделена на две икономически области, и областа която през втората половина на 16в. отхвърля испанското подтисничество и заедно с него и последните остатъци от феодализма , ипреминава през бързо променящи се исторически обстоятелства.Политическите,географските и особенно етническите

 

WWW.POCHIVKA.ORG