Home Туризъм Селски туризъм в село Рибарица

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Селски туризъм в село Рибарица ПДФ Печат Е-мейл

 

  1. 1. Регион, население и бит

Село Рибарица (община Тетевен) се намира в Централен - Северен регион на България в  Област Ловеч. Селото е разположено в подножието на Стара Планина, покрай реките Рибарица и Бели Вит,  на 600 метра надморска височина в полите на Тетевенския балкан и на 15км югоизточно от Тетевен. Има население от 1 400 жители и е най – живописното сред 13 – те селища в Тетевенска община Разположението на селото, кристално чистия въздух, живописната природа и гостоприемството на местните хора привлича много туристи към Рибарица.

Чарът на Рибарица са множеството пръснати из целият курорт кокетни малки вилички и къщи, потънали в зеленина и цветя, които предлагат не само тишина и спокойствие, но и възможност да се почувства автентично неповторимата селска атмосфера и домашен уют. В Рибарица традициите още са живи : старите воденици продължават да мелят , валявиците – да валят пъстрите рибаришки черги, казаните – да варят прочутата Рибаришка сливова ракия, сръчните домакини да правят вкусните сладка от горски плодове, майсторите животновъди да приготвят прочутото балканско саламурено сирене, сръчните ръце на майстори-занаятчии да творят красотата от вълна и дърво.

2.  Климатични особености

Климатът е умерено – континентален - зимата е сравнително мека, а лятото - прохладно. Средната годишна температура е около 8-10 градусаСредните годишни валежи са 700-800мм. Самото село се намира в долина и е заебиколено от две планини с високи върхове, които го пазят от лошите метеорологични условия. В проценти най-висока концентрация на кислород е отчетено тук. 90% преобладават горите на територията на курорта. Затова местните хора казват, че Рибарица е фабрика за кислород и че тук е място за пречистване от стрес и негативна енергия.

Тетевенската община е разположена в Предбалканския климатичен район, като южните й части (високите места на Стара планина) се разполагат в Планинския климатичен район. Климатът е умерено-континентален. Тук пролетта е къса, лятото прохладно, а есента продължителна. Снежната покривка се задържа над 120 дни в годината, което е предпоставка за развитието на ски спортовете.

Средната годишна температура е 10,5 градуса по С. Средната януарска температура е – 1,7 градуса по С, а средната юлска температура е 20,2 градуса по С. Средната максимална температура е през август – (+28,1 градуса по С), а средната минимална температура е през януари – (- 2,9 градуса по С). Средната месечна влажност в % е най-висока през януари – 85% и най-ниска през юли – 71%. Средната годишна сума на валежите е 982 мм. Сумата на валежите е най-висока през месец юни – 144мм. Посоката на вятъра е изключително от северозапад, дължаща се на океански въздушни преноси. В Тетевен има висока скорост на вятъра – 1,6 м/сек през месец юли. Благоприятните климатични особености на Тетевенския балкан – мека зима и прохладно лято – го определат като място подходящо за рекреативен туризъм (особено добре се повлияват специфични белодробни заболявания - справка НОИ , отлични условия за развитие на пешеходен и екотуризъм; богато културно-историческо наследство (църкви, манастири, находки от различни епохи от развитието на човечеството) и др. На територията на община Тетевен се намира курортното селище Рибарица – официално обявено за курорт през 1963 г.

  1. 3. История

Рибарица е провъзгласена за село четири десетилетия след Освобождението ни. Още от тогава ловешките, троянските и тетевенските първенци са се възхищавали на красотите на тази част от Стара планина, вкусвали са от пастървата, гръмвали са по някои елен и глиган за домашен трофей. Тази форма на общуване може да се квалифицира като първата неорганизирана форма на туризъм. 1919 година младежи от туристическо дружество "Костина" посещават красотите на Рибарица. Тогава се появяват излетници от туристическо дружество "Златен панег" от град Луковит, които правят тридневен изглед до Рибарица.

Започването на стройтиелство на вили на територията на Рибарица от външни лица е признание за предимството и за развитие на туризма в национален мащаб, така също в признаване на курорта Рибарица. Стройтелството на вили започва от 1906 година, когато е построена и първата вила на директора на тетевенската банка - Марин Ничев. 1911 година е построена вилата на професор Жеко Спиридонов, на фамилия Дейкови, на Балабанови, Владимир Вазов.

През юли 1921 година в Рибарица идва и големия писател Иван Вазов, които отсяда във вилата на брат си Владимир Вазов.

"Чудната красота на местността (отнася се за Костина), вечната песен на реката и великото спокойствие на планината плениха моя чичо и той с благоговение говореше пред своя брат за този вълшебен край, непознат до тогава. А когато наближихме паметника на Бенковски, той се спря, загледа се в насрешния баир, целият покрит с вековна гора, и рече: "А аз съм описал тази местност като пустош" "

  1. 4. Селскостопански поминък

Основният поминък на населението от село Рибарица били земеделието, скотовъдството, дърводобивът и овощарството. В землището на селото най-добре виреят бобовите и грудковите храни. От овощките най-добре се развиват сливи и ябълки. Рибарчани отглеждат офце, кози, говеда и коне. Конете и воловете използвали за оране и извозване на дърва. По-късно в района се развиват дървообработващите предприятия. Началото на промишлеността в село Рибарица започва със занаятчийството: дърворезба, абаджийство, ковачество, шиндарията и кожарство. Най-необходимият и доходен занаят бил шиндарският. Майсторите в този занаят осигурявали дялани шинди (дъски), които се използвали в строежа на колиби и къщички, главно за покрив. Предприемчиви рибарчени ознали, че стопаните от селото покрай Дунава имат нужда от дървени съдове за хранане на животни. Майсторите изумували и започнали да произвеждат такива дървени съдове, които нарекли "крини". Произтичащо от наличието на много дървен материал около бреговете, главно на река Бели Вит били построени много дъскорезници. Дървообработващите работилници са началото на икономиката в Рибарица.

В Рибарица има интерес към гъбарството. Наличието на повече от 15 вида гъби всяка година осигурява добър поминък не само на рибарчани, но и на другоселци, като по този начин се осигуряват допълнителни доходи. Най-търсените видове са пачи крак и манатарка.

От незапомнени времена ловът и риболовът са били приятни занимания на населението на Рибарица. постепено те са се превърнали в средство за препитание. Най-често ловците гонили диви свине. От там произлиза името на местността "Свиснки дол". Други животни, към които ловците проявявали интерес били: лисици, вълци, мечки - стравници, белки и златки. Както е ясно и от самото наименование на Рибарица, риболовът е основното занимание на жителите и гостите на курорта. В Рибарица хората идват най-вече заради рибата. Кой за да се наслаждава от риболова, кой за да опита от вкусно приготвената и екологично чиста пастърва.

5. Туризъм

През 1930 година доктор Вела Георгиева поставя началото на организираното работно дело в село Рибарица. Тя сключва договор с братята Калчеви като наема къщите сим и открива първият дамски пансион. По този начин прави реклама на курорта Рибарица. Пансионът е регламентиран и действа по определени правила и вътрешен ред. Почиващите в курорта дами се осигуряват от Българската туристическа коопераца в София.

Благотворното действие на летуването в Рибарица е константирано не веднъж от много лекари, които са препоръчвали този ценен къд на нуждаещите се от почивка и възстановяване на силите. През 1936 година, когато населението наброява 1722 жители, селото се посещава от 650 летовници. И тук възниква въпрос, който се постави пред общинското ръководство. Рибарица да си остане курорт. Всичко така извършено, така че планинския вид на Рибарица да се запази. Хората не идват за нейните улици и площади да летуват.

Над 300 нови кукетни жилишни сгради и вили са построени между 1950-1960 година. Красивата природа спомага Рибарица да стане първостепенен балкански курорт и го обявяват за талъв през 1963 година.

Дмес Рибарица наброява 1358 жители. Има 650 домакинства и 380 вили. Обновено е почивната станция на МО - сега почивен комплекс "Рибарица", ведомствата станция на "Девети май" - Червен бряг прерасна в луксозен хотел "Рибарица", отвори врати хотел "Царичина", хотел "Санта Екатерина", хотел "Балкан", четиризвездния "Евъргрийн палас".

Дмес в Рибарица има:

73 лицензирани вили и къщи за настаняване на гости и туристи

25 заведения за хранене - кафе-аперитиви, ресторанти, механи, бирарии. комплески

15 магазина за хранителни стоки и други

Курортът се посещава цялогодишно от 50 000 - 55 000 туристи. На територията на селото има 1 400 броя леглова база.

Постепено Рибарица се превръща в гостоприемно-отворена врата, през която минават всички пътики които отвеждат туриста до красотите на планината, до хижите Вежен, Бенковски, Ехо и други, до гордоста на планината:

връх Вежен - висок 2195 метра

връх Болувания - висок 2119 метра

връх Братанишки уши - висок 1766 метра

връх Свинска глава - висок 1752 метра

връх Кокуй - висок 1458 метра

връх Васильов - висок 1400 метра

връх Къдря - висок 1355 метра

Изкачили се човек на връх Вежен, усеща, че ако се протегне, ще улови звездите, отпусне ли мусколи в "люлката на Царичина", се онася в блажен сън.

  1. 6. Природни забележителности

Природата в региона на Рибарица е разнообразна, с уникална флора и фауна.. Рибарчани се гордеят с дълбоките планински пазви и неознаваемата красота на вековната букова, борова и елхова гора. Красивата симбиоза между нагънати планински масиви, красиви гори, тучни пасища, бистри планински потоци, богата флора и фауна непрекъснато привлича нови посетители. Тук след пъстрият килим от горски цвета, опианени от дъхавия аромат на горско биле, и под дебелите букови сенки и ромола на бистри потоци все повече и повече туристи реанимират в почивните дни.

На 1000 метра надморска височина е пояса на смесните гори ела, бук, бяла мура и други. В по-ниските места преобладават широколисните гори габар, липи, ясен. Иглолисните гори са от видовете ела и смърч. Хвойната е била разположена на голяма част, но част от нея е унищожена. В клековата част на планината са разположени много храсти, трева и билки. Най-широко място заемат билките: жълт и червен кантарион, риган, маточина, кокиче, равнец, глог, лудо биле, шипки, папрат, боровинки, волски език, жълта иглика, подбел, бъз, минзохар, меча стъпка, момина сълза, лютиче, живовляк и още много. Миризливият здравец окрасява по-ниските и по-високите скални масиви.

От животинския вид особено бил почитан еленът. Най-срещаните обитатели са: кафява мечка, сив вълк, елени и сърни, див заек, дивите свине, златки, белки, язовци - свински и кучешки, катерици, лисици, чакали.

Орнито-фауната в региона е много богата. През цялата година районът се огласява от песента на чинката, орехчето, големия синигер, дивото канарче, кекликата, полската яребица, славей и още други. В района гнездят едни от най-дребните птички в Европа - кралчетата. Тук гнезди най-красивият сладкопеещ гълъб - гривекът. Когато той запее песента си, заслуша ли се човек, спира дъха си да се наслади. Някой от постояно обитаващите птици са дали имената на местности като: Гарванов дол, Соколов зъб, Орля, Мечи улей.

С амбиция да бъдат запазени за идните поколения чудните природни красоти, несрещаната флора и фауна, редките дървесни видове и за омайване очите на чуждестраните гости Министерствтото на екологията и водите със заповед от 1991 год. определи границите на българския оазис и го провъзгласи за национален парк "Централен балкан". Началото на парка е от габровския регион минава през красивия рибарешки балкан и оформя края си в борческия карловски регион, като обхаща площ от 716 695 ха. Дължинатата му е 85 км., а средната широчина 10 км.

Като на територията на община Тетевен се намират два от резерватите на Национален парк “Централен балкан” – Боатин и Царичина. Боатин е тайнственото царство на бука – огромни достолепни дървета на възраст 170-200 г., а в Царичина може да се насладите на огромното разнообразие от над 600 вида растения, някои от тях вписани в Червената книга на България. Животинския свят е разнообразен. Срещат се 60 вида птици, между които пойни: дроздовете и чинките, както и грабливи птици. В резервата има различни видове бозайници: кафява мечка, вълк, дива свиня, благороден елен, сърна, златка и видра. Царичина е убежище и за седемте вида сови,характерни за българските планини. Името на резервата е свързано с чудната легенда за царската дъщеря Тамара, излекувана от коварната болест с магията на огнено червеното омайниче, което рибарчани и до днес наричат “царичина”.

Пещери - по-известни са: Синьото колело и Викалото - между заслона “Опасен зъб” и подножието на Рани камък, Влаевската пещера, Байовица, Моровица – под вр. Лисец, Рушовата, Бункерът, Деветте катъра, Ямата – на вр. Червен, Драганчовица и Бездънният пчелин – разположени между Гложене и Ябланица, Съева дупка – в близост до с. Брестница и др.

5 Други забележителности в района

-          Градски исторически музей. Намира се на площад “Сава Младенов”

-          Етнографски музей. Той се намира в село Черни Вит. В него е пресаздаден бита на местното население. Тук имате възможност да дегустирате местните ястия и сливова ракия, както и да присаствате на демонстрация на местни занаяти.

- Къща-музей “Васил Левски”. Тя е разположена в село Голям Извор

- Музейна сбирка “Килийното училище”. Тази експозиция също се намира в село Голям Извор

- Музейна сбирка има също и в село Гложене.

- Манастирът “Свети Илия”. Духовният център е построен през 14 век. Той е една от четирите сгради, които са оцелели през злокобната 1801година. Тогава Тетевен е бил опожарен от кърджалиите.

-  Църквата “Всях Светих” в централната част на град Тетевен, строена през 1843-1846 г. и е едно изключение сред църквите градени през Османско владичество поради големите си размери. Двете й камбани са излети в Москва, амвонът е украсен с дебърски дърворезби, а иконостасът – с тетевенски.

- Старинни къщи - оцелелите през 1801г. Бобевската, Туйковата, Йорговата, Хаджи Ивановата (днес р-т “Механата) – със скривалището на Левски.

-          Картинна галерия, в центъра на града, в сградата на ч-ще “Съгласие”-Тетевен

-          Читалище “Съгласие” – Тетевен, и Интернетцентъра към него, Градска библиотека – Адрес: пл. “Сава Младенов”

Схема за развитие на туризъм в село Рибарица:

А. Проучване на туристическия потенциал на региона

1.природни дадености

Районът се характеризира с разнообразни природни дадености

Районът се характеризира с разнообразни представители на животинския свят, които могат лесно да бъдат видени

Богат растителен свят

Наличие на водни ресурси

Пейзажът на района е стимулиращ

2.културна и социална среда

Районът има богата история, която е представена чрез много исторически паметници

Районът стимулира опазването на археологически и исторически ресурси

Районът е богат на религиозни паметници, църкви и параклиси

Местни тържества,събори

3.условия за спорт и рекреация

Районът има разнообразни условия за зимни спортове

Има детски условия за спорт

Има условия за разнообразни туристически дейности / екопътеки,риболов,катерене/

Условия за водни спортове

Възможности за екстремни дейности

4.условия за пазаруване и търговски обекти

В района има разнообразни магазини

Има банки, банкомати, пощи,интернет, телефон

Наличие на бензиностанция,газ станция,автосервизи

Има клубове, хотели, ресторанти

Посетителите на района могат да отседнат в разнообразни средства за настаняване

5.обществена инфраструктура

Районът е с добре развита транспортна инфраструктура

Служби на реда и сигурността

Обществени места /паркове,улици/

6.отношение на туриста

Много ресурси и енергия се влагат за привличане на туристи в района

Туристическата инфраструктура е добре развита и посреща нуждите на посетителите

Представителите на местния бизнес се отнасят добронамерено и задоволяват нуждите на туристите

Когато пътувам из района винаги се чувствам добре дошъл, въпреки че съм непознат

7.достъпност

Пътна мрежа

Посетителите лесно се ориентират.

Районът е в близост до други атрактивни дестинации

Движение по основните пътни артерии

8.съществуващи туристически дейности

Туристически агенции и тур агенции

Сезонен туризъм

Добре развит туристически пазар

Б Характеристика на селския дом:

9.характеристика на селския дом и имот

В рамките на имота или в близост има интересни природни форми

Има богата флора и фауна

Има дива природа

Има водни ресурси

Наличие на атракции

10.антропогенни и културни атракции

В района на имота има важни исторически и културни паметници

Специфични характеристики, интересни за туриста

11.инфраструктура

Електричество

Питейна вода

Достъпни пътища, пътеки

Площи за барбекю, пикник

12.характеристика на човешките ресурси

Селския стопанин може или разполага с обучен персонал за нуждите на туриста

Собственика и персонала имат умения за посрещане на гости

Персонала има умения за интерпретации и описание на природните, културни и исторически ресурси

Собственикът може да придобие умения, необходими за ефективна туристическа дейност

Селскостопанските или други дейности няма да пречат на предлагания туристически обект

  1. 6. Оценка

Село Рибарица, както и близкото му обкръжение предлагат много туристически атракции, както природни, така и исторически и културни.. В непосредствена близост е до град Тетевен, където има исторически забележителности и развита инфраструктура – банка, информационен център, здравни заведения, полицейско управление и др. Пътната мрежа е достъпна – има асфалтирани пътища и туристически атракции. Климатът позволява туристическия поток да посещава мястото почти през цялата година. Туристическия ресурс на това място е благоприятен за развитието на селски и екологичен туризъм.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG