Home Туризъм СЕЛСКИ ЕКОТУРИЗЪМ В ЛЕЩЕН

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
СЕЛСКИ ЕКОТУРИЗЪМ В ЛЕЩЕН ПДФ Печат Е-мейл

Селски екотуризъм в ЛЕЩЕН

Селския туризъм, като почивка в селска местност не е само

мода, а необходимост предвид замърсяването на природната среда,
динамичния и напрегнат ритъм на живот в градовете, което естествено
подтиква хората към търсене на спокойствие и отмора сред чиста
природна среда и по-усамотени места. В редица развити
западно европейски страни като Франция, Англия, Холандия,
Ирландия, Германия, Испания и др. практикуването на селския
туризъм се стимулира на национално равнище. Турстическите
пътувания към села и селски местности заемат вече второ място след
ваканциите на море.

Селският туризъм обхваща всички туристически дейности,
развивани на село. Основното е алтернативните среда и пространство,
които той предлага.
Селският туризъм се свързва както с
посещение на селски местности, така и с възможност за провеждане
на определена научно-изследователска дейност, свързана с хоби или
професия.

Корените на българския дух и характер могат да се открият в
българското село, съхранило в най-голяма степен своеобразието на българските традиции. Престоят в българско село дава уникална възможност да се усети и навлезе в един бит, който прокарва мостове между времена и култури. Атрактивната природна среда, съхранените фолклор, обичаи и
занаяти, селищата-архитектурни резервати, традиционната кухня, известното българско гостоприемство правят почивката в българско село все по-предпочитана.

В България вече ясно са очертани два големи района за селски туризъм - Западна и Средна Стара планина, Предбалкана и Родопите, а в последните години и редица села намиращи се не далеч от морските курорти. В българското село туристът се приема като гост и може да се почувства като приятел или пътешественик-изследовател. Той може да се идентифицира и живее с местното население, да се включи в селскостопанските дейности, в пешеходни турове, преходи с коне и каруци, в занаятчийски дейности като дървообработване, резбарство, текстил, керамика, тъкачество, ковачество и др, да занесе вкъщи платно, глинен съд или друг предмет, изработен от собствените му ръце. При желание гостът може да се включи в кулинарни курсове или дегустации на вино, да изучава българския фолклор, да наблюдава местните семейни или религиозни празници. Съхранените традиции в природосъобразния начин на селскостопанско производство в личното стопанство са подчертано  впечатляващи за туристите. Ръчното косене и доене, производството на домашно сирене и кашкавал, квасенето на кисело мляко, приготвянето на сладка и конфитюри са елементи от туристическия продукт на селския туризъм в България. Повечето стопани на село отглеждат разнообразни зеленчуци, овощни дръвчета, десертни и винени сортове грозде и много домашни животни и птици. Това е определя и многообразието в домашното производство на вина, ракии, месни деликатеси, на богата и вкусна кухня и разбира се прочутото домашно българско кисело мляко.

Спазва се основното изискване да се поднася традиционна местна кухня, екологично чисти натурални храни и напитки, като при желание туристите могат да участват в приготвянето на храната.

Село Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. То е разположено на 600 м. надморска височина в крайните южни склонове на Западните Родопи. Лещен е старинно селище със запазени старобългарски къщи. На времето селото е било общински център с развита търговска база. В миналото населението на Лещен се е занимавало главно с дюлгерство и добиване на златоносен пясък. Няколко реставрирани стари къщи предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Къщите са разположени по стръмните склонове на планината и носят всички белези на ковачевския архитектурен стил. Днес селото предлага чудесни условия за екотуризъм. Най- забележителните архитектурни паметници са от 1833 г. - църквата Св. Парашкева и Килийното селско училище. Наблизо се намират резерватът Тъмната гора с вековни буки и елови дървета, скалните образувания, известни като тракийски светилища Козият камък и Черната скала, каньонът на река Канина и живописната местност Синият вир. Те  могат да бъдат посетени от желаещете с организирано джип сафари например.

Лещен е една от най-известните дестинации за селски туризъм и е един от бисерите на архитектурната огърлица на Родопа. Това чудо на гениалните родопски архитекти се намира до с. Ковачевица. Макар и по-малък, Лещен грабва сърцата ни с хармонията между къщите и гората, която го е обгърнала отвсякъде. Калдъръмени улички се провират между високите, подобни на крепостни стени огради, и въпреки че всичко е от камък и глина, в Лещен цари уют и топлина.

През четирите сезона на годината домакините предлагат различни начини на забавления и отдих – лов и риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново с открит и закрит басейн, бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица, Долен и Делчево, както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник и известния ски-курорт  Банско.

Къщичките в селото са уникални не само като архитектура, но и като вътрешено оформление. В реставрацията им е вложена не толкова фантазия, колкото почтеност към оригиналния им вид. Старателно са избирани детайлите, които не са купувани на едро битови предмети, а истински и напълно запазени или възстановени след години вярна употреба. Оформлението е архаично, но направено с много вкус.

За всички които обичат тихата, сурова романтика на снежната зима има достатъчно удобства, като освен подготвените дърва за камината, има и печки. Едно е да припуква огъня за няколко часа и друго да разчиташ на удобствата на цивилизацията все пак.

Всяка стая, във всяка къща има собствен характер, а пространството е изпълнено със сладкия и уютен аромат на истинско дърво. И ако не бяха луксозните бани и кабелната телевизия, човек неминуемо би усетил духа на старото и добро Възраждане.

Почти всяка къща има собствена механа. Някогашните големи фамилии са имали нужда от място, на което не само да се хранят, но да се веселят. Затова и днес комуто се иска да готви на дърва, може да се изяви на огнището. За всеки случай обаче има и печка, като за простосмъртни домакини. Тези, които искат да хапнат здраво от местната кухня и само да се радват на игривите пламъчета на огъня, също нямат никакви проблеми. В къщните механи могат да се правят и юнашки сбирки, и сватби, и празници всякакви.

Мястото носи радост, спокойствие и много красота за всеки, който стъпи там. Създадената подредба и ненаранената архитектура разкриват една голяма мечта, която е станала реалност - един кът, по кукленски чист и просто спретнат - копнеж за всеки човек, който не иска да бъде организиран турист.

Лещен е превърнато в място за отмора, за любов, за размисъл, за приключение, за веселбаНякогашното  килийно училище в гоцеделчевското село Лещен е днес привлекателна кръчмичка, в която сервират неочаквано вкусна, питателна и апетитна храна. Собственото производство кара всеки гладен гостенин дълбоко да съжали себе си за полуфабрикатите, които всъщност трябва да поглъща, като част от „удобствата” на големия град. В Лещен млечните продукти, месцето, гъбките, сладката, винцето всичко има истински аромат и незабравим вкус. Менюто е изписано на дървени плочи, а над всяка маса преминава въженце, което е опънато между сградата на бившето школо и голямото, китно дърво в двора. Над всяка маса от основното въже виси въженце с вързано чепче. И ето ви вам автоматизация - комуто потрябва келнер, дръпва своето чепче, то пък дръпва въжето и чанов звън се разнася от заведението. Подобна система за сигнализация може да бъде прочетена и в книжката „Карлсон, който живее на покрива”, но в село Лещен всичко се преплита между любовта към хубавите, незабравени български традиции, прекрасното чувство за хумор и отговорната грижа за всички гости на туристическото селище.

 

Къща направена от глина

Селището носи възрожденска атмосфера, но предлага модерен комфорт.

Къщите имат просторни чардаци и цветни дворове.
А в механите, клиентите имат възможност да приготвят сами храната си с продукти от местното стопанство.

Всички къщи и механи са свързани с главната улица, минаваща през селото. Тази улица е постлана с калдъръм и на нея са разположени магазинчетата за сувенири, откъдето туристите могат да се сдобият с уникални Български сувенири, както и да се разходят и да попият атмосферата на националния дух и традиция.

Гостите могат да разгледат колекцията от народни инструменти и домашни тъкани, сбирката от картини и старинни фотографии, които представят етнографското и културно наследство на селото.

Туризмът се превръща във важен, за някои страни основен,

икономически отрасъл, осигуряващ големи валутни постъпления и
трудова заетост. Туризмът се масовизира и планетизира . За всички
слоеве от населението на развитите страни туризмът не само стана достъпен, но той няма алтернатива като форма за възстановяване на силите и опознаване на света.

Историята на туризма е съвкупност от социални, икономически, културни, политически събития, в които основен двигател е мотивацията на хората, изпитващи потребност да възстановяват силите си чрез пътуване, да опознават нови места и хора.

Ползвани материали от Internet.

 

WWW.POCHIVKA.ORG