Home Туризъм Характеристика на здравния туризъм в община Велинград

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Характеристика на здравния туризъм в община Велинград ПДФ Печат Е-мейл

I.Характерни подвидове и форми

1.Дефиниция

1) Лечебният туризъм е вид специализиран туризъм, при който се задоволяват потребностите на туристите от възстановяване или поддържане на психически и физически статус, както и от лечение, при използване на различни съвременни методи и програми извън болничните заведения. (Ст.Стамов, Й.Алексиева)

2) Използването на курортните ресурси и други лечебни услуги в съответно пригодена материално-техническа база в системата на стопанския туризъм за нуждите на лечението и здравословното възстановяване(рекреацията) (доц. д-р Стамат Стаматов )

2.Специфични подвидове и форми

В община Велинград са застъпени традиционни подвидове и форми на здравния туризъм като балнеолечебен, климатолечебен и калолечебен туризъм. Тези традиционни форми на здравния туризъм се обогатяват с нови като уелнес и СПА например, които са свързани най-вече с постиженията на традиционната и алтернативната медицина в областта на козметиката, подмладяването, диетичното хранене, физиотерапия, ароматерапия и други.

II.Организационни особености

1.Характеристика на туристите

Велинград е балнеологичен и климатичен курорт с републиканско и международно значение,  в който се лекуват и почиват над 300 000 български и чуждестранни граждани и туристи годишно. Основни мотиви за посещение са лечение, рехабилитация, профилактика и възстановяване. Чужденците идват в курорта предимно за балнеолечение. Преобладават българските почиващи, а сред чуждестранните туристи най-многобройни са тези от Сърбия, Македония, Англия, Ирландия, Русия, Германия, Дания, Гърция и Израел. Увеличава се броят на туристите от Франция, Англия и Германия.

В балнеолечебния туризъм сезонността е силно ограничена. Повечето СПА-хотели във Велинград приемат туристи целогодишно. Посещенията на българи в общината са сравнително по-равномерно разпределени през годината в зависимост от периода на отпуските и празниците, докато при посещенията на чужденци все още преобладават тези през лятото, следвани от тези през пролетта и есента.

Използват се различни начини за резервация – българските туристи предпочитат резервация по телефона или на място, а чуждестранните – чрез туристическа агенция или по интернет. За последните е характерен също така и по-ранният момент на резервация, което съответства на използвания начин на резервация и отстъпките.

2.Особености на предлагането

Природни забележителности за вида туризъм

1)Минерални води

Минералните води на Велинград по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите от Хисаря, Баня и Наречен. Сходни са и минералните води със Красново, Костенец, Добринище, Елешница, Белчински бани и др. Това е една от основните предпоставки Велинград да се развива като първостепенен национален и международен балнеологичен курорт. Велинградска община е изключително богата на минерални извори, подходящи за лечение на различни заболявания. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Общият дебит на над 70-те минерални извора е 170 л/сек. с температура, която варира от 22 °C до 90 °C. Принадлежат към така наречените "меки" води.

Велинградските води дължат своето лечебно действие преди всичко на минералния и газовия си състав, а също така и на редица други биологични активни вещества. Това са хидрокарбонатно и силициеви съставки, сяра и сероводород, а също и благородният газ – радон.
Минералните води стимулират сърдечно-съдовата, нервната и еднокринната система. Оказват благоприятен ефект върху костно-мускулната система и ставния апарат. Подобряват обмяната на веществата и дейността на жлезите с вътрешна секреция. Курортът е профилиран за лечение на ставни заболявяния от възпалителен и дегеративен характер, след травматични заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични нетуберколозно естество и стерилитет, бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни болести, възстановяване след някакво заболяване и др.

2)Климат

Чепинското корито, където е разположен и Велинград, е мястото в България с най-много слънчеви дни през годината. Слънчевите дни са 74% от всички дни през годината. Тук рядко падат мъгли. Валежите са сравнително малко. В по-голямата част на района климатът е планински, но в Чепинското корито е преходно-континентален със средиземноморско влияние. Лятото е прохладно, а зимата - мека. Средната годишна температура във Велинград е 9°С при 10,5° за страната. Абсолютната влажност на въздуха е 6,8 мм, а относителната - 75%. Атмосферното налягане е ниско - 693 мм на живачен стълб. Въздухът е чист и прозрачен. Няма силни ветрове и затова зимата е тиха и приятна. В Чепинското корито духа топъл южен вятър (фьон), познат като "белият вятър". Освен това духа и местен постоянен ветрец, наречен вечерникът. Иглолистните гори, силното слънчево греене и водното богатство създават условия, които влияят благоприятно на човешкия организъм. Като нископланински климатичен курорт Велинград предявява по-малки изисквания към организма при неговото приспособяване. Рядко се среща такова благоприятно съчетание на балнеологични и климатични фактори, каквото има във Велинград.  Това дава възможност с успех да се лекуват алергични и белодробни, сърдечно-съдови, както и много други заболявания на нервната система и вътрешните органи. През цялата година климатът е благоприятен за лечение на редица заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. През всички годишни времена наличието на ясно време и обилно слънчево греене прави престоя в планината особено приятен. Лятото, пролетта, есента и зимата могат да се използват успешно за климатолечение на открито.

3)красива природа

С ултрамодерните и нови спа (spa) хотели, живописната и красива природа от иглолистни гори, великолепни поляни и кристално чисти реки, Велинград се утвърди като най-големия балнеоложки целогодишен курорт, предлагащ spa и екотуризъм. Боровите гори, които ограждат изцяло курорта Велинград и чистия въздух в съчетание с минералното изобилие на региона, създават чудесни условия за почивка Истинско чудо на природата е най-големият карстов извор в България - "Клептуза", от който всяка секунда на повърхността бликат 570л. леденостудена вода. От карстовия извор на юг  вечно зелените борови гори са превърнати в естествен парк, който се посещава от жителите на курорта и от неговите гости особено през лятото.

Благодарение на природните си богатства Велинград е едно от спокойно кътче особено благоприятно за семеен туризъм, рехабилитация и почивки за индивидуални туристи.

Антропогенни забележителности за вида туризъм

1)Минерални плажове и басейни

За балнеолечение се използват и минералните плажове. Един от тях се намира в кв. Лъжене в близост до курортна поликлиника и женска баня. Има два басейна - голям предназначен за възрастни, и малък - за деца. Минералният плаж създава благоприятни условия за съчетание на хелиотерапия с аеротерапия и балнеолечение. Плажът работи от май до септември.

Благоустроени са обществените минерални бани. Изградени са 22 открити и закрити минерални басейна.  Цифрата включва откритите и закрити басейни на плажове, почивни станции, хотели, двата микроязовира и две по-малки водни площи около Грашево и Драгиново.

2)стари римски терми

Върху тях е разположен най-големият четиризвезден спа комплекс във Велинград - Спа хотел "Бор".

3) Заведения за настаняване и лечение (хотели, санаториуми, почивни домове, частни квартири и др.), заведения за обществено хранене и развлечение и други атракции

Оценка на общата инфраструктура и достъпносттa

Благоприятното географско положение на община Велинград и прилежащия туристически район предоставя възможности за лесен достъп на посетители и туристи. Той е в северната достъпна част на Родопите, близо до столицата София и до Пловдив - град с богато и уникално културно-историческо наследство, както и в близост до зимния център Банско и богатото тракийско поле. Като цяло в района общата инфраструктура е добре развита, но се нуждае от още подобряване и от по-добро поддържане - технически съоръжения, улици, водоснабдяване и канализация, улично осветление, управление на отпадъците, пътища между населените места и др. Недостатък е липсата на добре изградена система за пречистване и управление на отпадните води, както и за събиране и преработка на твърдите битови отпадъци. Всичко това ограничава в някаква степен пълното оползотворяване на мощните балнео-климатични фактори в района. През територията на общината минават няколко важни пътя, които свързват района със съседните региони на страната. Основните транспортни оси на района са второкластният път Септември-Велинград-Юндола-Якоруда-Разлог, и третокласните: Велинград-Сърница-Доспат и Велинград-Ракитово-Цигов чарк-Батак, както и пътя Велинград-Юндола-Куртово-Белмекен. През територията на общината лъкатуши теснолинейната жп линия Септември-Велинград-Добринище. Пътната мрежа между населените места в района също е сравнително добре развита. Населените места и курортите разполагат с най-необходимите комуникации и системи за обслужване на населението и туристите. Има редовни автобусни линии от София(120км), Пловдив(86км), Пазарджик(48км), Пещера, Ракитово, Благоевград, Батак(26км), Септември(31км), Разлог(69км) и др. . Има добри транспортни връзки с еврокоридори 8 и 4. Трансферът от аерогара София се осъществява за около 2 часа. Добре маркирани пътища отвеждат до десетки исторически и природни обекти, даващи за приятен отдих и отмора.

Оценка на средствата за подслон и ЗХР

Обемът на съществуващата леглова база е значителен и надхвърля 7,5 хиляди постоянни места за настаняване, от които 1480 легла в хотели(все още няма достатъчно пълна достоверна база данни за техния брой и видове!); в последните 10 години съществена част е обновена и осъвременена. Основната част от базата (над 2/3 от нея) е разположена в град Велинград. Функционират и са в строеж множество обекти на туризма, което създава добра мрежа от здравни центрове към съществуващите туристически хотели, възстановително-оздравителни хотелски комплекси, балнеохотели, спа- и фитнес центрове. Настъпили са съществени изменения в структурата на легловата база и вече значителен е делът в места за настаняване, отговарящи на европейските стандарти, но част от базата за настаняване на туристи на територията на общината все още се нуждае от подновяване и осъвременяване, в и особено извън град Велинград. Има ресторанти предлагащи българска традиционна кухня, заведения за бързо хранене, пицарии, кафета, барове, дискотеки, бистра, снек барове и магазини. През 2006г. на територията на общината има 32 хотела и почивни домове, 8 СПА-хотела(балнеохотела), 2 санаториума, над 300 частни квартири, 140 заведения за обществено хранене и развлечения. В курорта се използват за балнеолечение седем модернизирани и благоустроени бани, с допълнително изградени вани и душове. В трите квартала на града има минерални басейни и плажове, които създават благоприятни условия за съчетаване на хелиотерапията с аеротерапията и балнеолечение. Плажовете работят от май до септември.

Оценка на специфичната инфраструктура и предлагането на специфични туристически услуги за избрания вид туризъм

Туристическата инфраструктура е най-добре развита в Термален център Велинград. Места за настаняване на туристи в туристическия район има и в курортните селища Сърница, Цигов чарк, Юндола, м. Белмекен и др. Повечето от местата за настаняване са категоризирани съгласно изискванията на Закона за туризма в България. Термален център Велинград разполага с висококатегориини места за настаняване и туризъм; извън Велинград, с малки изключения, са с категория от една до три звезди.

Създадени са няколко термапаркове, около хидротермалните находища Чепино, Лъжене, Каменица, Драгиново. Съществуват условия за активен спорт и разнообразяване на свободното време – минерални басейни в курортите, ски-писти, теренни пътеки. Наличните туристически маршрути се  използват. Но все още липсва достатъчно специализираната атракционна инфраструктура - спортно-развлекателни и културно-занимателни услуги. Инициативата за създаване на термапаркове и комплексното използване на минералните води, повишава конкурентоспособността на Велинград и прилежащия туристически район и развитието им като дестинации за устойчив туризъм. Туристическата информационна инфраструктура в населените места и между населените места трябва да бъде развивана.

Оценка на туристическата индустрия

Местният туристически бизнес е от всички категории, макро, микро и малък според стандартите в страната. Местата за настаняване се предоставят във фамилни къщи, вили, самостоятелни стаи и семейни хотели с капацитет между 4 и 30 легла. Останалите места за настаняване са приблизително 56 хотели и ведомствени станции: средни хотели с 50-100 легла, и по-големи балнехотели, спа-центрове и санаториални заведения - болници (над 100, до 250-300 места), главно в термалния център Велинград, както и в хотели и почивни станции в Юндола, Сърница, Цигов Чарк и хотел "Белмекен" (бивш. ВСК "Дружба"). Повечето места за настаняване са категоризирани, съгласно изискванията на Наредбата за категоризация на туристическите обекти (към Закона за туризма).

Основните конкуренти на Велинград в балнеологията и СПА услугите са сродните курорти – Хисаря, Сандански и някои от морските комплекси – Албена, Златни пясъци, Варна. За да запълнят свободните зимни месеци, морските курорти масово въвеждат балнеопроцедури, дори и без минерална вода, но с много високо качество. С по-големият брой СПА центрове и леглова база, Велинград  значително изпреварва Хисаря по брой посещения и приходи от туризма.

3.Оценка на програмите с обща цена

а)туристически пакети

Днес почти всички места за отсядане в града предлагат пълен пакет спа процедури и добри специалисти, които помагат на посетителите да отърсят сетивата си от стреса и да ги пренастроят за наслада и удоволствие. Предлаганите пакети включват разнообразни услуги за различни брой нощувки. Преобладават СПА-пакетите и уикендовите пакети, а особен интерес представляват празничните пакети с различни атрактивни предложения и намаления.

б)ценови равнища на туристическите пакети

Ценовите равнища варират по периоди. При сравнение с цените на туристическите пакети в други балнеологични центрове в страната се откроява изводът, че във Велинград се предлагат пакети на по-висока цена, но включващи повече и по-атрактивни услуги.

ГРАНД ХОТЕЛ ВЕЛИНГРАД 4*

280 лв. двойна стая стандарт

Цената вкл.: 2 закуски, 2 нощувки, паркинг, ползване на вътрешни и външни басейни, голямо джакузи, сауни - био и финландска, ароматна парна баня, ледена стая, душ на удоволствията, топли легла, вулканична стая, топила за крака.

ПАРК ХОТЕЛ САНДАНСКИ 4*

194 лв. двойна стая стандарт/ 252 лв. двойна стая лукс

Цените включват: 2 нощувки, 2 закуски, ползване на РЕЛАКС център, /джакузи, сауна, парна баня/, курортна такса, застраховка, ДДС

СПА ХОТЕЛ ДЕВИН 4 *

220 лв. двойна стая стандарт/ 320 лв. апартамент стандарт

Цените включват: 2 нощувки, 2 закуски, ползване на фитнес, сауна, басейн, паркинг, курортна такса, застраховка и ДДС.

ХОТЕЛ ХИСАР 4*

236 лв. двойна стая стандарт/ 288 лв.  апартамент стандарт

Цените включват: 2 нощувки, 2 закуски, ползване на паркинг, басейн + шезлонг, фитнес, релакс – център /сауна, парна баня, басейн с топла минерална вода/, туристическа застраховка, курортна такса и ДДС

Спа хотел Хисар-Хисаря

Пакетни цени 5 нощувки валидни до 21 12 2008

Вид настаняване

Пансион

Пакет с 5 нощувки

Двойна стая – за 2 човека

нощувка и закуска

530

Апартамент за 1 – 2 човека

нощувка и закуска

650

Апартамент за 2 възрастни + 1 дете

нощувка и закуска

735

Апартамент за 3 – 4 човека

нощувка и закуска

810

Посочените цени са в лева, на стая, с ДДС и включват: 5 нощувки със закуски, ползване на басейн, релакс център – сауна, парна баня, басейн с топла минерална вода, фитнес, паркинг, туристическа такса, хотелска застраховка.

Гранд хотел Велинград

Цени за 5 нощув

Вид настаняване

5 през седмицата

4 през седмицата и 1 през уикенда

3 през седмицата и 2 през уикенда

Двойна стандартна стая – 2 възрастни

523

568

598

Двойна стая лукс – 2 възрастни

665

706

725

Апартамент – 2 възрастни

855

902

921

Апартамент – 2 възрастни + 2 деца до 11.99 г.

855

902

921

Апартамент – 3 възрастни

1055

1102

1121

Посочените цени са в лева, за 5 нощувки, на стая, с ДДС и включват: нощувка, закуска, паркинг, застраховка, туристическа такса, както и ползването на вътрешните минерални басейни на хотела – полуолимпийски, детски и голямо джакузи, 2 сауни – био и финландска сауни, ледена стая, ароматна парна баня, топила, лежанки, вулканична стая и душове на удоволствията.

III.Съвременни тенденции

1.Тенденции в туристическото търсене на здравния туризъм в община Велинград

1)увеличаване на броя туристи, практикуващи здравен туризъм в общината в общината, увеличаване на броя на чуждестранните туристи

2)тенденция за по-платежоспособно търсене(увеличаване на броя на туристите с по-голяма платежоспособност)

3)разнообразяване на мотивите, търсене на все повече допълнителни услуги

2. Тенденции в туристическото предлагане на здравния туризъм в община Велинград

1)увеличаване на материалната база и повишаване на категорията й

2)непрекъснато обогатяване и усъвършенстване на предлагането

Във Велинград наред с традиционните възстановителни процедури може да се подложите и на калотерапия, на хромотерапия (лечение чрез цветове), таласотерапия (с морски водорасли), ароматерапия и други укрепващи здравето и самочувствието програми. Предлагат се и условия за провеждане на фирмени мероприятия, семинари, бизнес срещи. Планинското курортно градче е разработило и свой собствен ноу хау в областта на СПА туризма. Там има разработени уникални български СПА процедури на базата на мурсалския чай. То има изразени антиоксидантни действия и елиминира почти напълно вредното влияние на свободните радикали. В местните хотели се предлагат топли вани с мурсалски чай. Под формата на напитка той стимулира повишаването на тонуса и спомага да се отръсим от стреса.

3) Повишаване информационното обслужване на туристите и повишаване качеството на туристическите услуги

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG