Home Литература Любовта, свободата и щастието в повестта ,,Крадецът на прасковиот Емилиян Станев

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Любовта, свободата и щастието в повестта ,,Крадецът на прасковиот Емилиян Станев ПДФ Печат Е-мейл

Любовта,свободата и щастието в повестта,,Крадецът на праскови”от Емилиян Станев

План

I.Увод:

В повестта ,,Крадецът на праскови” Емилиян Станев разкрива едни от най-съкровените чувства на човека.Това са любовта,свободата и щастието.Но те винаги вървят ръка за ръка с омразата, покорството и нещастието.

II.Теза:

Любовта е най-съкровеното нещо,което човек може да изпита.В творбата ,,Крадецът на праскови” тя е показана в две измерения-хладните и дългогодишни чувства на Елисавета към полковника и изпепеляващата й страст към сръбския военнопленник Иво Обретенович.Във времето,което се развива действието на повестта, е много трудно да се живее свободно.Единсвената свобода,която хората могат да си позволят ,е тази на техните мечти.Щастието твърде малко присъства в това произведение.Елисавета е нещастна,когато е със съпруга си ,но когато  се среща дори за малко със сръбския военнопленник,се чувства истински щастлива.

III. Доказателствена част.

М1: Любовта е най-съкровеното нещо , което човек може да изпита.В творбата ,,Крадецът на праскови” тя е представена в дв измерения-хладните и дългогодишни чувства на Елисавета към полковника и изпепеляващата й страст към сръбския военнопленник Иво Оретенович.

Разсъждения:

Доказателства:

1. Студените чувства на Елисавета към полковника ,породени от неговата жестокост.

1.1 ,,.. тя изпитваше силно това неизказано чувство на отчаяние и на малоценност,което измъчва безплодните жени пред прага на старостта.”

1.2  ,, За нея той ставаше олицетворение на войната и главният причинител на загубената и младост.И тя знаеше,че за това никога няма да му прости.”

2.Зародилата се страстна любов между Елисавета и Иво Обретенович.

2.1 ,, Сърцето й лудо блъскаше в гърдите,ту замираше,както замираше дишането й,а когато се озова при липата,беше принудена да седне под сянката на дървото,защото й се струваше,че няма да издържи.”

2.2 ,,Тялото й остана непокорно,безволно и натежало от желание...”

Извод 1:Чрез помощта на контраста Емилиян Станев разкрива разликата между чувствата на Елисавета към двамата герои.

Преход 1: В творбата ,, Крадецът на праскови” Емилиян Станев рисува не само любовта,но и свободата.

M1: Във времето, в което се развива действието на повестта, е много трудно да се живее свободно.Единствената свобода, която хората могат да си позволят,е тази на техните мечти.

Разсъждения:

Доказателства:

1. Времето ,в което се развива повестта притиска Елисавета да стане съпруга на полковника.

1.1 ,, Когато полковника я поиска за жена , тя беше учителка в града . Ползваше се с уважението на гражданите,защото бе от видно , ала обедняло семейство.”

1.2 ,, През тия години офицерството представляваше висшия обществен слой.”

Извод 2: Времето, в което хората живеят, не им позволява да живеят свободно.

Преход 2: Както любовта и свободата , щастието заема важна част в човешкия живот.Ето защо Емилиян Станев не пропуска да го вкючи ,в своята творба ,,Крадецът на праскови”.

M3: Щастието твърде малко присъства в това произведение.Елисавета е нещастна, когато е със съпруга си, но когато тя се среща дори и за малко със сръбския военнопленник, се чувства истински щастлива.

Разсъждения:

Доказателства:

1.Контрастът между настроенията на Елисавета,когато е с двамата герои.

1.1.,, Но сега това я дразнеше.”

1.2.Чувствата й ставаха все по-силни и тя му се отдаваше с готовността на влюбена...”

Извод 3:Щастието на Елисавета е повлияно от това ,с кой от двамата герои тя ще прекарва времето си.Обичта й към сръбския военнопленник я окрилява ,а чувствата към полковника й причиняват истинско страдание. В творбата Емилиян Станев за пореден път доказва,че любовта и щастието вървят ръка за ръка.

IV. Заключение:

Чрез помощта на контраста Емилиян Станев разкрива разликата между чувствата на Елисавета към двамата герои.Времето , в което хората живеят не им позволява да живеят свободно.Щастието на Елисавета е повлияно от това,с кой от двамата герои тя ще прекарва времето си.Обичта й към сръбския военнопленник я окрилява,а чувствата към полковника й причиняват истинско страдание.В творбата Емилиян Станев за пореден път доказва,че любовта и щастието вървят ръка за ръка.

 

WWW.POCHIVKA.ORG