Home Икономика Средства за изпиране и измиване

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Средства за изпиране и измиване ПДФ Печат Е-мейл

(от тур. Sabun) — повърхностно-активно вещество, използвано като миещо средство. Обикновено в качеството на сапун се използват натриеви и калиеви соли на мастните киселини, представляващи твърда пластична маса. Според химичната класификация всяка сол на мастна киселина с метал се нарича сапун, което включва освен миещите средства и някои соли на алуминий, хром и други метали с висши мастни киселини, използвани за смазочни материали (примерно грес).

История на сапуна

Налични са данни за използване на сапун още в древен Шумер и Вавилон (около 2800 г. преди н.е.). Описания на технологии за приготвяне на сапун са намерени в Месопотамия на глинени плочки, датирани приблизително към 2200 г. преди н. е. Египетски папирус от средата на второто хилядолетие преди нашата ера свидетелства, че египтяните регулярно са се мили с помощта на сапун. Широко са се използвали подобни миещи средства и в Древния Рим.

В Европа и САЩ непрекъснатият процес на варене на сапун се появява в края на 1930-те години заедно с непрекъснатия процес на хидролизата на мазнините от вода и пара с високо налягане.

Интересни факти за сапуна

Колко хора знаят какво точно предствлява сапунът? Повече от почистващите кубчета, които си купуваме в супермаркетите, са по-скоро изработени от изцяло химически съставки, отколкото истински сапуни. Това са така наречените синтетични сапуни. Приготвени от синтетични химикали, те са много неподходящи за кожата. Те съдържат предимно петролни субпродукти отколкото други мазнини. Истинският сапун е приготвен от естествени мазнини (като маслиново, кокосово или палмово масло), което го прави много по-подходящ за кожата.

Ръчно приготвеният сапун, за разлика от химическите такива, е направен чрез комбинация на вода примесена с дървесна пепел и мазнини в процес известен като Сапунификация. След процеса на сапунификация, молекулите на съставките са се обединили и са се превърнали в сапун и глицерин.

Глицеринът е много важен омекотител за кожата, което допринася за насладата от използването на ръчно изработените сапуни. При комерсиалните сапуни глицеринът се извлича и се продава на козметичната индустрия, понякога на цена по-висока от самия сапун. Глицеринът е важен за кожата на тялото, тъй като той улавя влажността от въздуха, която от своя страна овлажнява кожата. Общо взето около 1/5 от сапуна е глицерин.

Мазнините в сапуните, които използваме, имат специално предназначение. Кокосовото масло например създава невероятна пяна. Маслиновата мазнина се използва за висококачествени и много трайни сапуни. Палмовото масло пък подхранва кожата.

Аромата и цвета на повечето сапуни се постига с изкуствени съставки. Някои сапуни са ароматизирани с помоща на различни изкуствени аромати. Това е синтетична химия, с помощта на която се постига имитацията на определен аромат. Тези съставки обаче могат да доведат до различни алергии при по-чувствителна кожа. Също така те не могат да бъдат използвани за ароматерапия. Ароматът при сапуните би трябвало да идва единствено от естествени масла, извлечени от различни растения. Това са и основните компоненти на ароматерапията. Не само, че ухаят приятно, но също така тези съставки оказват влияние върху тялото, умът и духа на човек.

Цветът на сапуните би трябвало също да идва от природата. За това много често се използват Лавандулата или Розата, които правят цвета на сапуна наситен и естествен.

Днес съществуват безкрайно много разновидности на сапуните, предлагащи деликатна грижа за всеки вкус и специфична нужда. Съвременните технологии в производството на козметични продукти позволяват в състава на сапуните да влизат изключително полезни за кожата вещества – билкови екстракти, етерични масла, морски водорасли и други съставки, както и ексфолиращи частички.

Началото

Една от легендите за появата на сапуна и английското му наименование soap е свързана с планината Сапо, където древните римляни извършвали жертвоприношения на животни. Дъждът отмивал сместа от разтопената животинска мазнина и пепелта от изгорелите дървета, която заедно с глинените частици от почвата се оттичала в река Тибър. Жените, които перели в реката, открили тази странна смес, благодарение на която дрехите им ставали по-чисти. Писмени сведения доказват, че древните египтяни се къпели редовно. Медицински документ от 1500 г. пр.Хр. описва комбинирането на животински и растителни мазнини с алкални соли с цел да се използва сапунът както за лечение на кожни болести, така и за миене. Древните гърци се къпели със смес от мазнини и растителна пепел. С напредъка на римската цивилизация се модернизирало и къпането. Римските бани били луксозни и популяризирали употребата на средствата за миене.
Производството на сапун се превръща в занаят в Европа през VII в., но майсторите ревниво пазят тайните на изработката на миещите средства. Използват се растителни и животински мазнини, смесени с пепел от растения и с добавка на различни аромати. По онова време обаче хигиената е на много ниско ниво, което е и причина за избухването на масови епидемии през Средновековието. През ХVII в. поддържането на добра хигиена започва да става все по-популярна. С течение на времето направата на сапун се превръща в задължение на всяка жена. Увеличава се и броят на производителите на сапун, които събират използвана мазнина от домакинствата.
Важна стъпка в производството на сапуни е направена през 1791 г.,
когато френският химик Никола Льоблан патентова процеса на правене на сода бикарбонат от обикновена сол. Содата бикарбонат се добива от пепел и се комбинира с мазнина, за да се създаде сапун. Масовото производство на сапуни започва в началото на XIX в. и е свързано с откритието на френския учен Луи Пастьор, че бактериите са причинители на редица заболявания. Очевидна става необходимостта от поддържането на добра лична хигиена. И до днес сапунът е козметичен продукт, без който не можем.

Лукс и високо качество

През 1883 г. в скромния хангар на ул. Verulam 34 Джеймс Бронли прилага “френския похват” при производството на марципан към изработването на сапуни и създава първите в света тройнопресовани сапуни. “Хербарий” е серия луксозни билкови сапуни, изработени от чисти растителни масла и с включени натурални билкови екстракти, които почистват, омекотяват и стимулират кожата. Всеки сапун е обогатен с билкови частици, благодарение на които продуктите от серията притежават лек ексфолиращ ефект при употреба. Линията се състои от шест сапуна с имената на билките, включени в тях – Шипка, Мента, Невен, Мащерка, Арника и Самодивско дърво. Сапуните от колекцията “Бадемово масло” съдържат натурално бадемово масло, идеално почистват, омекотяват и хидратират кожата, като й придават деликатен аромат. Предлагат се с 5 различни аромата: английска папрат, кайсия и бадем, лавандула, орхидея и розов букет. Фактът, че BRONNLEY продължава да е дългогодишен доставчик на членовете на британското кралско семейство, говори сам по себе си за високото качество на сапуните с тази марка.

Първата стъпка от прочутата 3-step система на CLINIQUE е създаденият от дерматолози Facial Soap. Сапунът е специално разработен според съответния тип кожа и осигурява перфектно и нежно почистване. Предлага се в три високоефективни формули: Extra-Mild (за много суха и деликатна кожа, който предпазва и осигурява възможно най-деликатното почистване), Mild (за нормална и смесена кожа, обогатен с овлажняващи и омекотяващи съставки) и Oily Skin Formula (за мазна кожа, който отстранява напълно замърсяванията и нормализира прекомерното отделяне на себум).
Марсилските сапуни са световноизвестни и изключително популярни с високото си качество. L’OCCITANE е единствената марка в момента, която произвежда сапун по традиционните методи и рецепти на старите марсилски майстори. Наречени са Bonne Mere, в превод “Нашата майчица” – по името на катедралата Notre Dame de la Gardе, която се извисява над Марсилия и е възприемана като символ-пазител на града. Предлагат се с аромати на върбинка, лавандула, орлови нокти, роза, мляко и липов цвят. Всички сапуни на L’OCCITANE са луксозни, с елегантна форма и богато разнообразие от чувствени ухания – истинска наслада за сетивата.

Марки сапуни на българския пазар

∙NIVEA                                       ∙Camay

∙TEO                                            ∙Fa

∙Aroma                                         ∙Safeguard

∙Palmolive и т.н.

Сапуните и шампоаните принадлежат към тоалетните арти­кули с почистващо действие. Те се получават по принцип чрез варене на естествени мазнини с натриева или калиева основа. Поради това повечето от сапуните реагират алкално. Химичес­ки погледнато, сапуните представляват смеси от соли на маст­ни киселини и свободни алкални. При смесване с вода солите на мастните киселини се разтварят при образуване на пяна. Са­пуните, които се правят с натриева основа, са твърди, а тези с калиева основа - меки и течни.Съществуват различни видове сапуни: тоалетни сапуни - те са приготвени от добре почистени естествени мазнини, към които са прибавени ароматизиращи вещества и оцветители; за предпочитане е леко да преобладава мазнината в тях; свръхмастни сапуни - те съдържат повече мазнини, отколкото е необ­ходимо за получаване на сапун; реагират неутрално и са подхо­дящи за свръхчувствителна кожа; глицеринови сапуни - в по­вечето случаи те са прозрачни и при тях алкалната реакция е по-ниска, поради което по-слабо въздейства на киселата водно-липидна мантия на кожата; дезодорантни сапуни - при тях са прибавени дезодориращи и дезинфекциращи субстанции; лечебни сапуни - при тях са прибавени катран, сяра, боракс, камфор, йод, резорцин, лецитин и др.; обикновено не се приба­вят ароматични вещества, които са чести сенсибилизатори.

Известни марки сапуни в България

Шампоани

Предназначението на шампоана е да отстранява мръсотията и себума (кожната мазнина) от косата. В тази връзка изборът на продукт измежду всички марки шампоани представлява трудност за потребителя, още повече че всяка марка предлага и широка гама от почти идентични препарати за третиране на косата. Същото се отнася и за балсамите. Целта на балсама е да добави блясък, да предпази косата от изсушаване и да улесни сресването й. Ето списък на шампоани и балсами, подходящи за четирите основни типа коса.

Груба и къдрава коса
Шампоан: Грубата, къдрава коса почти винаги е суха, защото мазнините, които кожата по скалпа произвежда, не се разпространяват към връхчетата на косата толкова лесно, както при правата коса. За този тип коса най-подходящи са кремообразните, овлажняващи шампоани. Ако косата ви е груба и къдрава търсете шампоани, които съдържат масло от пшенични кълнове или ядки, например орех или бадем.

Балсам: Жените с груби и къдрави коси трябва да използват балсам всеки път когато измиват косата си с шампоан. Търсете свръх-овлажняващи балсами, предназначени конкретно за груба коса. Веднъж месечно налагайте на косата си и маска с горещи етерични масла. В случай че косата ви е изключително суха използвайте интензивен овлажнител за коса веднъж на всеки две седмици.

Допълнителен съвет: Къдравата коса не трябва да се мие всеки ден, защото иначе тя се обезводнява, става по-къдрава и трудна за оформяне. Вместо да я измивате с шампоан бихте могли просто да я изплаквате с вода, след което да нанасяте балсам. Освен това, не използвайте сешоар, защото той изсушава косата прекомерно и може да я увреди. По-добре оставяйте косата си да изсъхне от само себе си.

Права, мазна или изтощена коса
Шампоан: Обикновено правата и мека коса често изглежда омазнена дори ден след като сте я измили с шампоан. Избирайте бистри шампоани и стойте настрана от кремообразните продукти, предназначени предимно за жените с къдрава коса. Купувайте шампоани за ежедневна употреба. Тайната на красивата, чиста и бляскава права коса се крие в пантенола – продукт, който често влиза в състава на хранителните добавки за бодибилдинг. Експертите твърдят, че пантенола прониква в космения епидермис и сгъстява кичурите на косата. Между отделните измивания използвайте сух шампоан или талк на прах. Те не само изсмукват излишните мазнини от косата, но й придават и обем.

Балсам: Не всички дами с отпусната и изтощена коса се нуждаят от балсам. В случай че сресвате косата си с лекота след измиване, бихте могли да пропуснете балсама. Балсамите определено помагат при сресване на правата и току що измита коса. Важно е да не нанасяте субстанцията върху скалпа. Втривайте балсама в косата си, започвайки от средата в посока надолу към връхчетата. Отмивайте косата непосредствено след нанасяне на балсама. Ако имате прекалено мазна коса, търсете балсами със съдържание на етерично масло от чаено дърво, защото то има силен абсорбиращ ефект и елиминира излишните мазнини по косата.

Допълнителен съвет: По-добре използвайте спрей-балсами. Този вид балсами не придават излишна тежест на косата. Още, в случай че косата ви не е прекалено мазна едно измиване с шампоан и изплакване са напълно достатъчни.

Обработена коса
Шампоан: Добавянето на влага е ключов фактор за боядисаната накъдрена или права коса. За нещастие прекомерно третираната коса може да бъде изключително мазна в основата си и крайно суха при връхчетата. Измиването на такава коса с шампоан е трудна задача, защото се налага едновременно да отстраните мазнината в корените и да овлажните връхчетата й. Препоръчително е да миете косата си през ден, като използвате шампоан за нормална коса. Концентрирайте вниманието си върху почистването на скалпа, след това нанасяйте силен балсам от средата на косата към краищата й.
•    Шампоан за боядисана коса. Според някои експерти шампоаните със защита за боядисаната коса съдържат съставки за нежно почистване на косата, които запазват цвета й. Според други обаче, те са само търговски трик, който компаниите използват, за да продават козметичните си продукти. Най-добре е да използвате бебешки шампоани, но в крайна сметка имате пълната свобода да закупите продукта, от който получавате най-задоволителни резултати.
•    Шампоан за накъдрена или права боядисана коса. От полза за вас би бил всеки доказано овлажняващ шампоан. Нанасяйте го единствено в корените на косата и втривайте течността в скалпа. Изплаквайте набързо с обилно количество вода. Докато водата се стича по косата ви, масажирайте я за да отстраните мръсотията. След измиване с шампоан, нанесете и балсам. Помнете, избягвайте нанасянето на балсам директно върху скалпа.

Балсам: Използвайте балсами с богато съдържание на микроелементи. Нанасяйте субстанцията предимно по връхчетата на косата. Избягвайте балсамите, които съдържат силикон, тъй като те отмиват цвета на боядисаната коса.

Допълнителен съвет: Не мийте косата си всеки ден, тъй като рискувате да я изсушите. Ако косата ви е боядисана или сте блондинка, между отделните измивания използвайте сух шампоан или талк на прах.

Суха и увредена коса
Шампоан: Избягвайте употребата на бистри шампоани. Купувайте единствено кремообразни шампоани. Те изглаждат косата и я правят по-лесна за сресване. Освен това кремообразните шампоани разсейват статичното електричество.

Балсам: Овлажняването отново е ключът към красивата коса. Ако имате прекалено суха коса исползвайте супер-овлажняващи балсами за коса.

Всички шампоани съдържат вещества с измиващи и почистващи свойства, пени, емулсии. Шампоаните, които правят голяма пяна, обикновено раздразват кожата на главата и възбуждат анормално мастните жлези. Шампоаните, които се пенят малко, са най-меките и измиват добре.

Шампоаните и другите продукти за коса – леко киселинни или неутрални, уважават нормално киселинната среда на кожата на главата. Това е важно,за да запазим защитния себум, защото бактериите не се развиват в киселинна среда.

Днес шампоаните имат лечебна функция. За предпочитане е да се остави шампоанът на главата за 2-3 минути преди да се отмие.

Видове шампоани

Сухи шампоани

Сухите шампоани са изградени от талк, а той абсорбира най-вече мазнините, които се елиминират чрез разресване. Особено подходящи са за мазни коси. Употребявайте ги при необходимост, защото вредят на кожата на главата, като не й позволяват да диша.

Шампоани за бебета

Техните субстанции са много омазняващи и компенсират липсата на защитен себум при бебето. Като цяло те са неефикасни при възрастните.

Шампоани за обем

Шампоаните за обем са специално насочени към фините коси, на които добавят обем.

Разкрасяващи шампоани

Те придават леки отблясъци и цялостен блясък на косата, благодарение на изсветляващата лайка, на потъмняващия кестен, на къната (рижави отблясъци) и на хинина (блясък).

Шампоани и балсами 2 в 1

Съдържат два продукта в един. Единият измива косата, другият улеснява разресването и придава блясък. Някои от по-старите шампоани съдържат силикони, които са трудно разтворими или неразтворими във вода. Те увеличават теглото на фините коси и пречат на фиксацията при боядисване.

Продукти за измиване

Добавят блясък, отражения или обем на косата. След тяхната употреба косата става глатка и лесна за разресване. Нанасят се след шампоана. Помагат на повърхностния слой на клетките и правят косата гладка. Резултатътът е лесна за разресване коса.

ВНИМАНИЕ! НЕ ТРЯБВА:

  • да се употребява неподходящ за типа коса шампоан
  • да се мие косата всеки ден
  • да се нанасят твърде големи количества шампоан върху недостатъчно мокра коса
  • да се търка силно косата по време на измиване
  • да потапяте и измива косата във водата на ваната
  • да се сресва мокра коса
  • да се суши с твърде горещ сешоар

Марки шампоани на българския пазар

∙NIVEA                                                      ∙SUNSILK

∙ELSEVE(Франция)                                 ∙Pantene(САЩ)

∙Head & Shoulders(САЩ)                       ∙Garnier Fructis и т.н.

СИНТЕТИЧНИ МИЕЩИ СРЕДСТВА  / СМС /

R-CH2-OH + H-O-SO2-OH  R-CH2-O-SO2-OH + H2O

R-CH2-O-SO2-OH + NaOH  R-CH2-O-SO2-ONa + H2O

В последните години производството на СМС се изчислява на десетки милиони тонове годишно в световен мащаб. Като по-голямата част / 70% / се използват от жителите на най-развитите страни, които са едва около 20% от страните в света. Около 70% от СМС се използват при машинно пране, а около 20% за т.нар. „леко” пране. В този случай СМС не трябва да дразнят кожата на ръцете, трябва да осигуряват обилна пяна и да перат добре при температура 25 – 45 оС.

Въпреки че настъпи епохата на СМС, сапунът все още не е предал напълно своите позиции. Той се препоръчва за ръчно пране на фини и ленени тъкани.

Твърдият домашен сапун е смес от наприеви соли и природни и синтетични масни киселини. В зависимост от начина на преработка твърдите домошни сапуни се разделят на такива, които съдържат 72% натриеви соли и обикновени – 60% натриеви соли.

Хората използват сапуна в продължение на много векове, но през ХVІІІ – ХІХ век те за пръв път се опитват да обеснят защо той отмива мръсотията. Било доказано, че сапунът измива, защото се явява повърхностно активно вещество / ПАВ /. Какво представлява то? Известно е, че носената повече от седмица дреха увеличава масата са с 5%, т. е. това е мръсотията върху нея. При пране е необходимо тя да премине от тъканта във водата. Но много от замърсителите не се разтварят във вода. В това е ролята на ПАВ. Те превръщат замърсителите във вид на суспензия или емулсия, при което те преминават в миещия разтвор. Но това не е достатъчно. ПАВ предотвратяват връщането на замърсените частици в прането. За да се осъществи това в миещите средства се добавят специални антирезорбенти / карбоксиметилцелулоза, казеин и др. /

Водата обикновено винаги съдържа различни соли, най вече на калция и магнезия. Сапунът и някои ПАВ образуват с тях нерезтворими съединения, които се отлагат на тъканите, затрудняват изплакването и ги правят твърди.

В домашни условия може да се определи дали водата е мека или твърда. За тази цел в гореща вода се разтваря надробен сапун: ако след охлаждането разтворът остава прозрачен, водата е мека, разтворът в твърда вода при охлаждане се покрива с филм. Твърдостта на водата  може да се определи също така, ако се опитвате да разбиете на пяна сапуна – в твърда вода не се образува пяна. При пране с твърда вода трябва да се прибавя по-голямо количество прах (или сапун) от това, което е посочено на опаковката.

За свързване на солите и втвърдяване в състава на СМС се добавят специални вещества: полифосфати, силикати, калцинирана сода, някои други соли. Трябва да напомним, че при пране с домашен сапун тези добавки трябва сами да поставите в разтвора за пране. За този случай може да се използва калцинирана сода или тринатрифосфат. Следователно преимуществото на СМС се състои в това, че техните соли са разтворими във вода. Затова, за разлика от обикновения сапун те не загубват изпиращите си свойства и в твърда вода.

Изпиращите средства съдържат добавки, които способстват за разграждането на мазните замърсявания. В някои случаи за пране на лен или памук въвеждат химически избелители, в повечето случаи на натриев перборат. При температура повече от 65 градуса тези средства отделят кислород, който обезцветява и окислява органичните съединения, като едновременно дезинфекцират изделието.

Някои замърсявания с белтъчен произход (кръв, пот, мляко, сосове, яйца) се изпират особено трудно. Молекулите на белтъка здраво се прикрепят към влакната на тъканта и задържат мазнините, въглеродите, механичните замърсявания, при което здравината на тези връзки нараства с времето (затова мръсното пране не трябва да се оставя да стои дълго време преди изпиране). При пране с гореща вода белтъкът още по-здраво се прикрепя към влакната, а горещата ютия също фиксира петната. За отстраняване на замърсявания с белтъчен произход съществуват особени перилни средства съдържащи ферменти – вещества с биологичен произход, които при температура, не по-висока от 40оС разрушават белтъка. След накисването на мръсното бельо в перилен разтвор, съдържащ ферменти, белтъчното замърсяване лесно се отстранява при самото пране. За наличието на ферменти в препаратите е отбелязано на опаковката, но за това често говори и наличието на „био” в названието на препарата.

Тези средства са предназначени за пране на ленени, памучни, синтетични и изкуствени тъкани, те не трябва да се прилагат за пране на вълнени или копринени изделия – заедно с белтъчните петна, може бъде „изядена” и тъканта. Трябва да се помни, че високата температура убива ферментите, така че не трябва нито да се накисва, нито да се плакне бельото с гореща вода.

По този начин повърхностно активните вещества – химическите избелители и ферментите са основните, които разрушават замърсяванията и ги отделят от тъканите, т.е. основните компоненти на СМС.

Освен посочените вещества СМС могат да съдържат още ред полезни добавки. За да изглежда белоснежно бельото, а цветните тъкани – ярки, в състава на перилните препарати въвеждат оптически избелители – флуоресциращи вещества (т.нар. бели оцветители), които при пране остават върху тъканта, но не я разрушават. Те поглъщат от слънчевия спектър невидимите ултравиолетови лъчи и ги „превеждат” във видими лъчи, при това такъв цвят (син или виолетов), който, смесвайки се с жълтото, дава бяло. С други думи, обработената повърхност отразява видимата светлина повече, отколкото поглъща – тя става източник на видима светлина,  придобивайки освен белотата и особена яркост.

За да има приятен мирис изпраното пране, във всички перилни препарати се въвежда и парфюмена съставка.

Някои вещества способстват за образуването на обилна пяна в разтвора, те се въвеждат главно във веществата , предназначени за ръчно пране. Въвеждането на подобни вещества е в голяма част от случаите данък към миналото, когато се е считало, че трябва да има много пяна.

Измиващата способност на съвременните СМС не се определя от количеството пяна. Дори има повърхностно-активни вещества, които изобщо не образуват пяна и  превъзходно изчистват замърсяванията. Практически пяната е нужна само при ръчно пране на тънки тъкани, на бродирани неща и други, които трябва да се перат без силно да се мачкат, за да не загубят форма при сушене. Обилната пяна в разтвора често затруднява прането в перална машина. Първо, заради пяната се намалява механичното въздействие върху тъканите и второ, при обилна пана пералнята може да прелее. Затова за пране в перални машини се изготвят специални прахове, които не образуват много пяна. При пране с подобни препарати количеството пяна е малко и главно, не зависи особено от температурата, (а както е известно, при използване на изпиращи препарати количеството на пяната е толкова по-голямо, колкото по-висока е температурата).

При имената на праховете за пране често се добавя и думата „автомат”, с тях, разбира се, може да се пере и на ръка.

Съществуват и други функционални добавки: активизатори на разграждането на химическите избелители, хидротропи – вещества, подобряващи разтворимостта на компонентите, както и комплексни, вещества, свързващи железните соли и т.н.

Изпиращите средства могат да бъдат различни по свойства, предназначение , могат да бъдат прахообразни, течни, във вид на паста. От цялото многообразие трябва да се избира това, което ви е конкретно нужно.

Преимуществото на праховете е очевидно – те бързо се разтварят във вода, с тях може да се пере във вода с всякаква твърдост, благодарение на високото съдържание на триполифосфати (или техни заместители), в много прахове се въвеждат две или повече ПАВ, което подобрява значително качеството им. Но тези перилни препарати  при дозирането прашат, а някои хора лошо понасят това. Освен това праховете трудно се дозират.

Изпиращите пасти не създават прах и са много компактни. В техния състав понякога влизат такива активни вещества, които по силата на ред технологични причини не могат да се въведат в праховете. Пастата действа по-меко на кожата на ръцете, но се разтваря във водата по-бавно и  съдържат 1.5 - 2 пъти по-малко триполифосфати, отколкото в праховете. Затова с тях може са се пере само в по-мека вода.

Течните почистващи средства имат преимуществата и на прахообразните, и на пастообразните препарати. Домакините с чувствителна кожа, трябва да подбират такива препарати, чието действие не дразни кожата и да ползват само тях. Освен това, не трябва да се пере на ръка със СМС, предназначени за ленени и памучни тъкани, тъй като те съдържат множество вещества, които лошо действат на кожата и съдържат ферменти. Най-добре е да се използват универсални СМС. С тях може да се перат всички видове тъкани, но не и силно замърсените. Фините, синтетичните, вълнени или копринени тъкани най-добре се изпират, все пак, с течни перилни препарати.

След прането изплакването трябва да се започне с топла вода, а да се завърши задължително със студена. Преди плакненето изделията най-добре да се изстискват: по-малко е необходимо да се плакнат. Счита се, че 5 изплаквания са достатъчни за пълното отмиване на перилните препарати.

И още, внимателно трябва да се чете  всичко, написано на опаковката, и да се спазват съответните препоръки.

КОМПАКТИЗАЦИЯ НА ПРАХОВЕТВ ЗА ПРАНЕ

Как става това? Създадени са много по-концентрирани формули, което означава че с по-малко прах за пране се изпира същото количество дрехи.

Марки прахове за пране на българския пазар:

∙АRIEL       ∙TIDE

∙BONUX     ∙PERSIL

∙TEMA       ∙REX и т.н.

Омекотители: Lenor, Semana, Silan и др.

Препарати за измиване на прибори за хранене

Почистващи препарати и дезинфектанти за Хранително-вкусовата промишленост, ресторанти, кухни.

Акти


Почистващи препарати

 

Почистващ препарат, предназначен за кухненско оборудване, фурни, грилове, печки. Препаратът е предназначен за професионална употреба за премахване на силно замърсени отлагания от протеини върху готварски уреди и повърхности. Изключително добре почиства от натрупаните мазнини фурни, печки, плочи, грилове, фритюрници, посуда и др.

Декрустан

 

Почистващи препарати
Почистващ препарат за разграждане на мазнини. Декрустан е специален почистващ препарат за премахване на изключително силни замърсявания, а така също и на обгорени филми от животинска и растителна мазнина. Подходящ е за всички материали, които могат да се мият: метали, неръждавейка, изкуствена керамика, бетон, както и алуминий /но само с разреден препарат/.

Бекерай райнигер

Почистващи препарати

Хранително-вкусова промишленост

Почистващ препарат, изпитан в Хранително-вкусовата промишленост, не съдържащ аромати. Почистващ детергент с широк спектър на действие срещу замърсявания от всякакъв вид, особено мазнини, захар, остатъци от тесто, както и обичайните органични замърсявания. За цялата хранително-вкусова индустрия, особено за машини, съоръжения, работни повърхности, машини за сладолед, купи за разбиване на сметана, форми за печене, керамични подови и стенни покрития. Не уврежда алуминиеви покрития.

Кристал

Почистващи препаратиХранително-вкусова промишленост

 

Течен неутрален препарат, предназначен за универсална употреба, включително за ръчно измиване на посуда. Почистващ препарат за измиване на чинии, чаши,вилици, лъжици и др. кухненско оборудване.

Шпюлмител 1001

 

Почистващи препарати

 

Мек почистващ препарат със защитни за кожата компоненти. Разгражда се бързо в гореща и студена вода и има отлично действие за разграждане на мръсотия и мазнини. Придава гланц и чистота на порцелан, керамика, изкуствени материи, лакирани мебели, емайл, огледала, прозорци , настилки, фаянс и теракота. 1001 Шпюлмител е достатъчно пенлив, не оставя мазни петна, посудата изсъхва с гланцов ефект.

 

 

 

Почистващи препарати за съдомиални машини

 

Течен алкален детергент за основно измиване в миялни машини. Основен детергент, високо концентриран за професионално измиване и дезинфекция на прибори и посуда при основен цикъл на миялни машини. Еднакво добре работи и при твърда и при мека вода и е изключително икономичен за използване. Подходящ е за среден и голям тип миялни машини (пр.тунелни). Наличието на хлорни съставки осигуряват необходимата дезинфекция на посудата.

 

Пкм изплакващ

 

 

Почистващи препарати за съдомиални машини

 

Течен киселинен препарат за изплакване в миялни машини. Високо концентриран професионален препарат , предназначен за неутрализиране на основния детергент, бързо подсушаване и изключително добро гланциране на съдове и прибори.

Пкм чашомиялен

 

 

Почистващи препарати за съдомиални машини

 

Алкален течен препарат, предназначен за малки миялни машини и чашомиялни. Високо концентриран препарат, предназначен за професионална употреба в малки миялни машини. Служи за измиване на стъклени, кристални и чувствителни към миене прибори, затова приложението му е в чашомиялни. Може да се използва и за измиване на посуда в миялни машини с горен капак на повдигане.

К SM


Изплакващ детергент за съдомиални машини

 

Гланциращ препарат при изплакване, който е разработен специално за приложение в съдомиялни машини. Изключителното обмрежващо действие на KSM осигурява безпроблемното оттичане на водата по посудата и ускорява самостоятелното и изсъхване. KSM придава забележителен гланц на стъклените чаши.

Автошампоаните и автосапуните се използват за външно измиване на МПС.

Окачествяването на средствата за измиване и изпиране се извършва органолептично и лабораторно. При органолептичното окачествяване се проверява тяхния външен вид ,цвят ,аромат и др. Лабораторното се извършва съгласно описаните в стандарта нормативи. За опаковането се използват различни опаковки като кутии ,полиетиленови пликове, пластвасови и стъклени бутилки ,бидони и др. С ъхраняването на средствата за измиване и изпиране се извършва в сухи и закрити складове.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG