Home Икономика Биологична оценка на биопродукти за различни цели

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Биологична оценка на биопродукти за различни цели ПДФ Печат Е-мейл

Биологична оценка на биопродукти за различни цели

Биологична оценка на хранителните добавки, използвани при производството на тестени изделия

При съвременното хлебопроизводство и мелничарство, широко приложение намират различни видове подобрители. В различни години, като резултат от редица обективни обстоятелства, качеството на произвежданата у нас пшеница силно варира. Това води до отклонения в основните показатели на брашното – добив на мокър глутен и отпускане на глутена. Коригирането на тези нежелани отклонения се постига с използване на подходящи стабилизатори (коректори) от серията МЕЛТЕХ. Те представляват комплекс от ензими, емулгатори и окислители и предизвикват желано модифициране на съдържащите се в пшеничното зърно протеини, въглехидрати и липиди, с което подобряват хлебопекарните качества на брашното.

При производството на хляб съществува възможност към така стабилизираните брашна да бъдат добавени подобрители от серията ПАНОТЕХ, които допринасят за подобряване обработката на тестото, увеличаване стабилността му при окончателна ферментация, по-добро газообразуване и газозадържане. По този начин се увеличава обема на хляба при изпичане, получава се равномерна и еластична средина, кората е тънка, хрупкава, с приятен аромат.

Новост е производство на тъмни брашнени смеси: еднозърнести, двузърнести и тризърнести, предназначени за диетични видове хляб. При тях се използват местни суровини и те са по-евтини в сравнение с вносните, които се предлагат на българския пазар. В последните години проблемите със здравословното хранене стават все по-актуални – увеличава се търсенето на хляб с висока хранителна стойност.

Наблюдава се увеличено производство, съответно консумация, на така наречения “тъмен хляб”. Основен компонент на тъмните смеси е пшенично брашно “Грахам”  с което се осигурява високо съдържание на целулоза, витамини и минерали. Високата хранителна стойност на смесите се гарантира и от компонентите: соево и малцово брашно, слънчогледово семе, овесени ядки, витамини, микроелементи и др.

Макаронените изделия ТЕХРА МАКРИН, диетични и деабетични продукти, които се отличават от традиционните по суровините и добавките за тяхното производство, по рецептурите и технологията. Те се произвеждат от нетрадиционни суровини – пшенични тъмни брашна, пълнозърнести брашна от ръж, ориз, елда и др., и добавки на зърнена, зеленчукова, плодова и билкова основа. Тези изделия определено могат да се посочат като здравословни поради по-високото съдържание в тях на хранителни влакнини, белтъчини, минерали, микроелементи и витамини в сравнение с традиционните макаронени изделия от бяло брашно или пшеничен грис.

“Слънчо” АД, гр. Свищов произвежда детски инстантни храни – 17 вида (млечни, безмлечни и безглутенови), макаронени изделия, пшенични пръчици, овесени и пшенични ядки, пшеничен булгур, грухана пшеница. Предприятието участва в програми за хуманитарна помощ и свързаните с тях дейности в различни райони в страната и чужбина.

Детските храни "Слънчо" са произведени от екологично чисти естествени продукти. Те съдържат в балансирани съотношения всички жизнено важни хранителни вещества като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Съставът им съответства на най-новите постижения на науката и препоръките на педиатрите. Освен това храните "Слънчо" са лесно смилаеми и не натоварват все още чувствителната и недоразвита храносмилателна система на бебето. В зависимост от съдържанието и предназначението си детските каши "Слънчо" се разделят на няколко групи: - Безмлечни каши - зърнени и зърнено - плодови- Млечни каши - зърнени, зърнено - плодови и зърнено – зеленчукови - Безглутенови каши - безмлечни (зърнено - плодови и зърнено - зеленчукови) и млечни (зърнено - плодови и зърнено - зеленчукови)  Всички каши съдържат като естествени съставки незаменими аминокиселини, ненаситени мастни киселини и микроелементи, необходими за растежа и здравето на Вашето дете. Не съдържат консерванти, ароматизанти и оцветители. Храните "Слънчо" се приготвят бързо и лесно, трябва просто да се добави към тях преварена и охладена вода.

Пшенично брашно тип 500 "Слънчо"

Произведено е при смилането на висококачествена пшеница и предназначено за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия.

Пшенично брашно тип високобелтъчно "Слънчо"

Произведено е от подбрани сортове хлебни пшеници с висока стъкловидност и предназначено за производство на тежки маени теста за погачи, козунаци, специални видове хляб и др.Стабилизиращи системи

Огромният брой приложения на Стабилизиращите системи в хранителните продукти изискват и голям брой продукти със специфични качества и изисквания за всяко приложение. Най-важните функции, които изпълняват Стабилизиращите системи са:

 • изграждат вискозитета
 • стабилизират структурата при различни условия
 • действат като желиращи агенти
 • контролират водната фаза в продуктите
 • предотвратяват синерезиса
 • намаляват кристализацията  при замразяване
 • емулгират маслената фаза
 • увеличават ефективността на останалите компоненти в храните (протеини, оцветители, консерванти, антиоксиданти и др)
 • усъвършенстват вкуса
 • стабилизират цвета и антиокислението
 • регулират рН средата
 • улесняват работата и технологичните процеси
 • понижават енергийните и материалните разходи
 • · увеличават икономическата ефективност  

FCell - Стабилизиращите системи се произвеждат от специално избрани висококачествени суровини, комбинирани в оптимални съотношения, така че да посрещнат всички изисквания за използване в конкретното предназначение.

Имат приложения при производството на Майонезни/Емулсионни продукти Доматени и Консервирани продукти Плодово-Захарни продукти Печива и Сладкарски продукти  Сладолед и Млечни продукти Напитки Месни продукти и други.

Подсладителни системи

В днешните времена начина на живот е много активен и променлив. Всеки човек е все повече загрижен относно своето здраве и затова се нуждае от екстра подсладители с намалени калории.

Въпреки че са познати от десетилетия, никой отделен подсладител не може да се сравнява със сладостта и функционалните свойства на захарта.

Освен това в сегашното законодателство, подсладителите не трябва да надхвърлят определените нива на употреба.

Никой единичен подсладител не е перфектен: Аспартам е скъп, Цикламат придава метален привкус, Ацесулфам К и Захарин придават горчивина в по-високи дози и т.н.

Подсладителни системи Sladax са комбинация от оптимизирана функционалност, вкусов профил и стабилност. Базирани са на най-висококачествените суровини от световни производители.

Подсладителните системи Sladax осигуряват:

Специфичен вкусов профил във всяко приложение

Контролирана интензивност на сладостта

Съвършена стабилност

Удобство и леснота на употреба

Икономическа ефективност

Хранителни добавки, използвани в различните хранителни производства

1. Дрожди
- FERMACTIV - Sacc. bayanus - суха, активна мая подходяща за довършване на прекъснала ферментация, както и за производство на шумящи вина
- FERMAFINE - Sacc. cerevisiae - суха, активна мая подходяща за изразяване на ароматното разнообразие
- FERMAFRUIT k 48 - Sacc. cerevisiae - суха, активна мая ефективна за изразяване на аромата. Ензимната и структура осигурява хидролиза на ароматните прекурсури на червени и вина розе, като запазва индивидуалния характер. С килър фактор
- HP180 - Sacc. cerevisiae bayanus - суха, активна мая. Щамът е изолиран и селекциониран от мъст Chardonnay, поради ефективността му в увеличаване на различните аромати. Високо резистентен към алкохола. Подходящ в производството на бели и шумящи вина
- FERMAFRUIT TY 32 - Sacc. cerevisiae - специализирана за млади, червени вина. Засилва терпеновите нотки
- HP 502 - Sacc. cerevisiae bayanus - суха активна мая за червени вина за стареене с отлични ферментационни способности при високи температури. Висока алкохолна резистентност. Бавно, но регулативно ферменатционна мая, позволяваща по-ефективна екстракция на багрилна материя и танини
- HP 640 - Sacc. cerevisiae cerevisiae - приложимапри различни вина. Криофилна мая подходяща за нискотемпературна ферментация. С килър фактор К2. Увеличава ароматния интензитет
- HP 130 - Sacc. cerevisiae cerevisiae - суха, активна мая приложима при висококачествени млади червени вина. Продуцира отличен ароматен профил. Подпомага мало - лакитичната ферментация

2. Активатори на ферментация
- Актифермент - активатор стимулиращ растежа на клетките
- Актифермент + - хранителна добавка за мая
- Биофермент - сложно съединение от винени дрожди и микроцелулоза, осигуряващ отцеляването на дрождените клетки и пълния и цялостен ферментационен процес
- Сулфофермент - концентриран разтвор на амониев бисулфит за третиране на мъст и вино в процес на ферментация
- Турбицел - активна микроцелулоза за регулиране на бистротата на мъстта

3. Ензими
- Пектиназа аромакс - пектолитичен ензим предназначен за отделяне на аромат
- Пектиназа CLA - поливалентенпектолитен ензим въздействащ върху пектиновото съдържание на мъстта
- Пектиназа CLA + - висококонцентриран ензим осигуряващ по-голямо количество мъст, по-бързо бистрене, подобава ароматния потенциал на мъстти осигурява по-добра филтруемост
- Филтратек - бистрец, пречистващ и филтриращ ензим
- Пектокор - специфичен ензим за екстракция на багрилна материя

4. Желатини
- Геласол ST - желатин препоръчван за червени стареещи вина
- Геласол - желатин за бистрене на ликьорни и пресови вина
- Геласол MF - препоръчван за избистряне на мъст и вина
- Супербистрител 2000 - течен гел направен от изключително чисти желатини. Препоръчван за млади червени и бели вина
- Супербистрител СДО - поливалентен течен желатин с висока плътност. Препоръчван за барза флокулация и утаяващ ефект

5. Бентонити
- Бентоликуид - препарат базиран на чист активен натриев бетонит и гел на силициев окис
- Бентонит на прах - активен, натурален натриев бентонит препоръчван за мъст
- Гранулиран бентонит - активен, натурален натриев бентонит удобен за използване както в мъст, така и във вино
- Микрокол - чист, активен, гранулиран натриев бентонит с висока чистота 100%, свободен от прахообразни частици

6. Танини
- Таниклар - галотанин, предназначен за избистряне на качествени вина
- Танируж - танин за стабилизиране на багрилна материя.
- Танишен - дъбов танин препоръчван за подобряване на органолептичните свойства
- Енологичен танин - кестенов танин за бистрене в присъствието на желатин
- Таниноалкохол - галотанин с концентрация 88 - 90% предназначен за бистрене на бели вина

7. Бистрители / Стабилизатори
- Силигел/Силигел специал - концентрирана водна суспензия на частици получени чрез развитие на зародиша на силициев окис
- Овокларил - прахообразен яйчен албумин, протеинов бистрещ агент за качествени червени вина
- Протеолак - протеинов пречистващ агент и стабилизатор с антиоксидантни свойства
- Протеолак К - изключително чист, микронизиран калиев казеинат
- Ихтиозол - протеинов бистрещ агент за бели и розе вина, базиран на лесноразтворим, пречистен и лиофилизиран рибен желатин
- Стабивин - стабилизиращ разтвор на чиста гума арабик
- Стабивин прах - прахообразна пречистена гума арабик
- Стабификс - стабилизиращ разтвор на чиста гума арабик
- PVPP - препарат стабилизиращ, предотвратяващ и корегиращ оксидацията на виното
- Поликас - стабилизиращо съединение на базата на РVРР, микронизпран кисел казеин, кизелгур и микроцелулоза за представяне и корегиране оксидацията на вината
- Естабифорт Р - поливалентен антиокислителен стабилизатор с антисептични и антитартаратни свойства
- Поликристал - антиокислителен стабилизатор представящ образуването на кристални утайки
- Микронизиран калиев битартарат - стабилизатор против тартаратни утайки
- Ситерилил - серни анхидрирани таблетки
- Разтвор сулфуроса 15 - воден разтвор на калиев бисулфит

8. Винена киселина Е - 334 - натурална L(+)
- Свойства: безцветни кристали до бяла прах. Без миризма, с приятен кисел вкус, стабилна на атмосферни влияния, нехигроскопична, отлично разтворима във вода и алкохол. Киселият вкус е устойчив, подобен на този на плодовите киселини.
Намира приложение в:
- Сладкарска промишленост - киселият вкус увеличава аромата и подобрява органолейтичните характеристики на сладкарските изделия. Използва се за вкус на грейпфрут, лимон, касис и др., както и в комбинация с лимонена киселина.
- Обработка на плодове - винената киселина се използва като подкислител и консервант в производството на сладка, желета, плодови сокове, сиропи, както и като добавка за плодови консерви като стабилизатор на витамините и багрилните материи.
- Производство на безалкохолни напитки - подсилва плодовия аромат.
- Сладоледи - подчертава и засилва плодовия аромат
- Консервирани зеленчуци - стабилизира външния вид, цвета, вкуса, аромата и хранителните качества.
- Хлебопроизводство - подобрява качествата на брашното, използва се като съставка на прахообразните маи. Добавена в комплекса от естери и мастни киселини, подобрява втасването на тестото.
- Рибна индустрия - запазва свежестта на рибата, стабилизира неутралния и цвят, съдържанието на витамини и вкуса и. Неутрализира неприятната миризма и в марината действа като подкислител.
- Маслопреработване - дтабилизира маслата и мазнините по време на рафиниране. Запазва съдържанието на витамини. В качеството си на антиоксидант възпрепятства гранясването на продуктите.
- Фармацевтична промишленост - идеанатурален подсладител в разтворимите таблетки. Необходима в производството на антибиотици, както и в други обработващи процеси.
- Козметична промишленост - широко използвана в приготвянето на натурални кремове, парфюми и други продукти.
- Текстилна промишленост - в процеса на щамповане.
- Строителната индустрия - винената киселина се използва като агент забавящ втвърдяването при приготвянето на мазилки, хоросани, пластични и циментови маси.

9. Желатини
Предлагаме широка гама от безвредни желатини, с изключително много приложения, някой от които маркираме по-долу:
- Месни продукти
- Рибни продукти, миди
- Витамини и аминокиселини
- Полуфабрикати и сосове
- Маргарини и масла с намалено съдържание на мазнини
- Маслопреработване
- Млечни десерти
- Сладоледи
- Сладкиши
- Парфюми
- Желета
- Напитки

Фармацевтика
- Капсули
- Покриване (микроенкапсулация) на таблетки
- Хапчета

Технологии
- Микроенкапсулация на мастила и оцветители
- Хатия
- Метален елестролизис
- Пластмасова полимеризация
- Лепила (производство на кибрит)
- Декоративни покрития

10. Минерални добавки за брашна и животински храни
- Костна мазнина
- Костно брашно
- Костен приципитат

Съществуват различни видове желатин тип А (киселинно обработен) тип В (алкално обработен) и Bloom в порядъка 50 - 300, с различна големина на частиците (от големи зърна до много фин прах). Всички те са подходящи за хранителновкусовата, фармацевтична, козметична, както и за техническо приложение.

11. Оцветители / Багрила
Антоцианин - Екстракт от гроздови ципи Е163 (течен и прахообразен) с приложение в производството на:
- Напитки
- Храни
- Сладкиши
- Маслени продукти
- Млечни продукти

12. Активен въглен
Въгленът се активира чрез физико - химично третиране с фосфорна киселина съгласно кодекс 0.І.V. Процесът на активиране позволява да се получат изключително корьозни частици, които следователно могат да абсорбират молекули от различно естество, в зависимост от техните размери.
Приложение:
- Хранителновкусова промишленост
- Винопроизводство
- Производство на високоалкохолни напитки
- Плодови сокове
- Фармацевтика

13. Филтруващи вещества
- Дренопор филтър "M" и "S" - прахообразни филтруващи вещества с висока абсорбционна способност
- Хидропор - предварително хидратирано филтърно помощно средство за дълбочинно и обемно филтруване
- Диазел - Диатомит - помощно филтруващо средство. Висококачествена инфузорна пръст (кизелгур) приложим:
- бира
- вина
- оцет
- масло, маслени продукти
- плодови сокове
- захар
- желета
- греси (вазелин)
- антибиотици
- химикали
- фармацевтични продукти
- разтворители
- смазочни средства
- груба филтрация на бира, вино, сокове, масла, антибиотици, сиропи, вода за плувни басейни

 

WWW.POCHIVKA.ORG