Home История Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу ПДФ Печат Е-мейл

ДЖАМИЯТА И БИБЛИОТЕКАТА НА ОСМАН ПАЗВАНТОГЛУ

В района на крайдунавския парк се намират джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, които образуват завършен комплекс, издигнат от независимия владетел около 1800 година.

Джамията е масивна каменна постройка в ориенталски стил. Преддверието й е построено като открита галерия, оформяща лицевата фасада на оградата, която я отличава от всички джамии в страната.

Неделим елемент от общия силует на джамията е нейното стройно и високо минаре. Тук не е приложена класическата форма на покрива на минаретата ( кюлях ) – конусът. При Пазвантовата джамия то завършва с обърнато сърце. Може би за да подчертае независимостта си от централната власт, или пък Пазвантоглу възприема символа на египетските султани. Надписът на входната врата показва, че Пазвантоглу е построил джамията в памет на бунтовния си баща, посечен във Видин по заповед на султана.

Към джамията има отделна сграда за библиотека и действува медресе ( духовно училище ). Библлиотеката е каменна сграда с нисък куполовиден покрив. Над входа й има надпис със следното съдържание: „ Аз, Осман Пазвантоглу, построявам тази библиотека, която съдържа разни скъпоценни книги. От тях посетителят да извлича знания и да блогословя покойната ми майка”. Част от тези книги сега се съхраняват в Националната библиотека  „ Св. Св. Кирил и Методий ” ,  а гробът на Осман Пазвантоглу – в двора на несъществуващата сега джамия на „ Мустафа паша ” в центъра на града.

Цялата постройка на Пазвантовата джамия говори за високохудожественото чувство на автора и умението му да вижда и да чувства пространството. Поради тези свои качества тя е един от най-добрите архитектурни паметници, останал по нашите земи от тази епоха.

Джамията на Осман Пазвантоглу е обявена за паметник на културата с национално значение. Държавен вестник, № 69, 9 юни 1927; № 85, 27 октомври 1964г.

МАВЗОЛЕЯТ   НА  АНТИМ I

Намира се в двора на митрополията. Той е квадратна постройка от бял камък с купол, в който има прозорци. Построен е по проект на арх. Илия Попов през 1934г.

Входът на мавзолея е оформен с две колони и над тях е портретът на Антим Първи, изпълнен като цветна мозайка в Берлин.

Вътре помещението е изографисано с каменна седяща фигура на първия български екзарх Антим, дело на скулптора Иван Дудолов.

Долу в подземието са тленните останки на Антим, поставени в саркофаг.

Мавзолеят на Антим Първи е обявен за паметник на културата. Държавен вестник, № 84, 31 октомври 1975г.

ЦЪРКВАТА  „СВЕТИ  ПАНТЕЛЕЙМОН”

В района на най-внушителните турски постройки български майстори, непокорни и смели, построили и изписали скромната църквичка Св. Пантелеймон – най-ценният паметник за българската архитектура от епохата на турското господство във Видин.

Църквата е еднокорабна, полувкопана в земята. Стените й имат клетъчна зидария.

Според надписа до входната врата църквата е била изградена върху стари основи през 1634г. Стените й са покрити с богата стенописна украса – евангелски сцени, подредени в успоредни пояси, изпълнени в цветово многообразие. Стенописите, пострадали както от времето, така и от наводнението през 1942г., сега са реставрирани.

Според един надпис на входа на молитвеното помещение църквата е изографисана през 1646г.

Друга ценност освен стенописите са двете икони със златни обковки, работени през 1823 и 1832г. от прочутите видински златари и филигранно направеното кандило във вид на кораб.

Църквата Св. Пантелеймон е свързана с принудителния престой на Софроний Врачански във Видин, където той написва известните си два Видински сборника.

Църквата Св. Пантелеймон се намира в двора на Видинската митрополия.

Храмът е обявен за паметник на архитектурата и изобразителното изкуство с национално значение. Държавен вестник, № 69, 29 юни 1927; № 85, 27 октомври 1964; № 54, 10 юли 1973г.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG