Home Икономика Курсова работа по стратегически маркетинг

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Курсова работа по стратегически маркетинг ПДФ Печат Е-мейл

Предистория

За да придобием по-ясна представа за тези две вериги супермаркети, нека първо разгледаме тяхната история и развитие в България.

Първи към България се ориентират от BILLA. Билла - България  е част от REWE Group, която е една от най - големите търговски вериги в Европа и света.                                                                                                                               За България експанзията на концерна започва през 2000г.  с откриването на първия супермаркет ВILLA   на 5 Октомври в София, която като столица и с най - много жители, бе определена като първа цел и начална точка, откъдето започва разширяването на веригата. За момента фирмата е една от най - големите чуждестранни фирми у нас, като е осигурила над 3000 работни места в различни градове из страната. BILLA има 65 филиала.

Всички супермаркети са разположени на централни и възлови места в по - големите градове. Търговската им площ е от 1200 м2 до 2400 м2 и разполагат с голям паркинг за 300 - 350 автомобила. Предлагат се между  10 и 12 хиляди хранителни и нехранителни стоки. Цените са изцяло съобразени  с покупателните способности на българския потребител и са с включено ДДС.-1-

Три години по-късно на Българският с доста по-голям замах се появява и търговската верига CBA.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 170 обекта в повече от 42 населени места.

"ЦБА"-България е основано от 25 търговски вериги с 86 търговски обекти и годишен оборот около 160 млн. лв. ЦБА България АД е учредено на 16.05.2003 година. Ежегодно веригата инвестира над 50 милиона лева в своите обекти, и открива над 500 работни места в своите магазини в цялата страна.

По настоящем в ЦБА - България разполага с повече от 170 търговски обекта в цялата страна. В момента съществуват 14 регионални центъра: София, Монтана, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора и Перник. Всеки един регионален център разполага със свои регионални складови бази, с които се подпомагат и координират доставките.

-2-

Целеви пазари

И двете вериги нямат точно определен целеви пазар. Клиентите на веригите са от всякаква възраст, пол и етнос. Поради голямото разнообразие на стоките, които предлагат, потребителите им са с разнородни доходи. На щандовете присъстват обикновени и по-луксозни вариации на почти всички видове стоки. А честите промоции и ниските цени на стоките “собствена марка” на веригите позволяват и на потребителите с най-нисък доход да пазаруват.

Целевите пазари на веригите са разделени по-скоро по географски принцип, като всяка от веригите иска да се наложи и да заеме по-голям пазарен дял в съответното населено място или квартал за по-големите градове.

В това отношение  CBA има относително предимство поради автономността на всеки магазин на определено ниво и значително по-големият брой магазини.

-3-

Цели и маркетингови стратегии на   веригите

И двете вериги си поставят сериозни цели за разрастване и увеличаване на пазарния дял, а от там и на реализацията на печалба.

Поради голямото разнообразие от потребители и нарастващата конкуренция, освен претенциите за най-ниски цени и високо качество, те притежават и различна философия за привличането на повече клиенти.

В CBA има осъзната мисия за съхранение на традициите на българите относно храненето, възпитавайки култура на потребление на клиентите си при наличието на висок морал и отговорност за тяхното здраве.

Мащаба на веригата е предпоставка за добрите ценови оферти и интересни промоции, които магазините предлагат на своите клиенти. Това, както доброто местоположение на магазините и атрактивният им асортимент ги прави добро решение за всеки ден и предпочитано място за пазаруване за всекидневните нужди на потребителите.

Успехът на BILLA зависи в значителна степен от работата на служителите във филиалите ни. Благодарение на своята ангажираност те постигат  забележителни резултати. Създаването на добра работна атмосфера е  изключително важно за нас. Поради  това  отделяме  особено внимание на колегиалното и честно общуване. Учим се от допуснатите грешки и виждаме в тях възможност за подобрения. Всеки служител получава помощта  и подкрепата, от която се нуждае, за да продължи своето личностно развитие.  Като в BILLA се държи на основни принципи:

  • любезността и учтивостта към клиентите са наш приоритет.
  • съобразяваме се с желанията на клиентите.
  • проявяваме отзивчиваст  и готовност за комуникация.
  • отнасяме се към клиентите дружелюбно и с внимание.
  • чистият и поддържан външен вид е много важен за нас.
  • поддържаме колегиално и честното общуване помежду си.
  • учим се от грешките си и  виждаме в тях възможност за подобрения.

*Дистрибуционна политика

В съвременният маркетинг не можем да не обърнем внимание и на дистрибуционната политика на всяка от веригите. В модерната и бързо развиваща се пазарна икономика дистрибуционната политика е основен фактор за повишаването на конкурентосподобността на всяка фирма или производител.

BILLA разполага със централен склад открит на 27 Юни 2005 и разположен на 2500 кв. м.                                                                                                      Процесите са разделени на постоянна складова наличност според нуждите на магазините.
И крос - докинг - където според поръчките на филиалите се поръчва стока, комисионира се и се изпраща веднага без да има остатъчни складови наличности.

Що е отнася до CBA - в момента съществуват 14 регионални центъра: София, Монтана, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора и Перник. Всеки един регионален център разполага със свои регионални складови бази, с които се подпомагат и координират доставките.

В това отношение може би CBA има предимство подари относителната близост на складовите бази до съответните филиали.

*Ценова политика

Като ценова политика и BILLA и CBA залагат на ниските на цени на стоките тип “собствена марка”, които се предлагат само съответната верига. Докато при CBA наименованието на марката и на веригата съвпада, то при BILLA името на марката е “Clever”, в превод от английски – умен, може би подканвайки ви да пазарувате разумно.            Тук BILLA има нововъведение, което и носи голямо предимство в ценово отношение. Всяка седмица BILLA прави мониторинг на цените на  всички сравними с “Clever” продукти, продавани в конкурентни вериги.Ако се случи сравним  продукт  да е по-евтин,  Билла намалява продажната “Clever” - цена до нивото на конкурентната.                                                                                                                                                                            В случая сравним продукт означава артикул с един и същ състав, количество, качество и вид опаковка. Ако опавката или грамажът са ралзични, то продуктът не се смята за сравним.

-5* Реклама

Основен начин за реклама на тези видове супермаркети са чрез локалните радио станции и вестници и разпространението на брошури по домовете. Рекламите имат осведомителен характер, като съобщават са настоящите или предстоящи промоции. Рекламите са на локално ниво – само в градовете в които има филиал на веригата, и защото в различните филиали промоциите настъпват по различно време.                       Също така на основните пътни артерии около градовете и по главните им улици веригите поставят табели, които показват посоката и разстоянието до съответният супермаркет.                                                           На гошнините от откриването на даден филиал CBA  организират безплатни концерти, което можем да отбележим, като тяхно предимство.

*Промоции

Промоциите или акции, както е модерно да се наричат, са основният елемент на маркетинга микса, с които тези супермаркети привличат своите клиенти.                                                                                                                                           Поради автономният си характер тук CBA отстъпва на BILLA по много показатели. Промоциите в BILLA са валидни за всички магазини в страната и настъпват по относително едно и също време. Докато в CBA няма такава централизираност и промоциите се определят от отделните филиали.                                                                                                              Промоциите в BILLA са доста по-чести и още от  входа на магазина ви залива информация за актуалните акции, които са почти всеки ден. Съществува и BILLA карта, с която спестявате пари при закупуването на определни стоки. Тя е безплатна, като в комплекта са 4 на брой карти, за повече членове на семейството. И в CBА има карти, но тя е само за отстъпка 5% и не е свободно достъпна.                                   Като цяло в момента политиката на BILLA относно промоциите е по-добра и печеливша в районите, в които има пряка конкуренция между двете вериги.

-6-

Извод

Не можах да намеря данни за годишните обороти и на двете вериги, но предполагам, че този на CBA ще е по-голям, заради по-големият брой супермаркети, който има  в страната. Но по мое лично мнение, на локално ниво, където двете вериги имат пряка конкуренция (град,квартал) BILLA използва по-добре елементите на маркетинг микса и привлича пред своите щандове повече потребители.

 

WWW.POCHIVKA.ORG