Home Биология Болести предавани по полов път(3)

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Болести предавани по полов път(3) ПДФ Печат Е-мейл

БОЛЕСТИ ПРЕДАВАНИ ПО ПОЛОВ ПЪТ

(ДОКЛАД)

В древността  любовта и красотата са имали своя богиня – Афродита, наричана от римляните Венера. Честите и безразборни контакти с повече от един партнъор се е считало за грях. А “греховете съблазняват и наказват “ и наказанието се състои в предаването на заразата по полов път.

Полово предаваните инфекции са известни като болести на Венера или болести, предавани по полов път. Тук спадат: сифилис и  трипер, негонококови уретрити и катари, остри кондиломи, херпес на половите органи,  хламидии, какдидози, вирусен хепатит тип Б,   гъбички.

В последните години венерическите инфекции зачестиха.Ежегодно стотици хиляди млади хора заболяват. Това налага всеки човек да има минимум познания относно полово предаваните болести, за да знае как да се предпази и кога да потърси компетентна медицинска помощ. При много от тези заболявания липсват оплаквания или те преминават, без да им се обърне внимание. Ето защо, те се предават от един на друг и се разпространяват.

Най-застрашена част са проституиращи жени, хомосексуални и бисексуални мъже, лица често и безразборно сменящи половите си партньори .

СИФИЛИС

Какво представлява сифилис?

Това е заразно заболяване, което се предава главно по полов път .Сифилисът се причинява от бактерията-бледа трепонема. Затова се нарича още венерическо, по името на богинята на любовта Венера.

Как се лекува сифилис?

Сифилисът е лечимо заболяване!Лечението на сифилиса се провежда задължително в болница за първите 10-20 дни в зависимост от стадия. След това се продължава с амбулаторно лечение( пациентът ходи ведхъж дневно на инжекция). Това продължава 3 седмици. Необходими са контролни прегледи за период от 1 до 10 години( за хомосексуалистите до живот). Лечението се провежда с Пеницилин. Ако пациентът не може да приема Пеницилин, се лекува с тетрациклини или Еритромицин.

Как да се предпазим от сифилис?

Избягвайте всякакви контакти с болни от сифилис!
При случайни полови контакти използвайте презерватив! Той осигурява най-голяма защита от болести, предавани по полов път!

ГОНОРЕЯ

Какво представлява гонореята?

Гонореята, известна още като трипер е инфекция, причинена от бактерия, наречена Гонокок, която се предава при полов контакт. Най-честите оплаквания са свързани с поява а течение при мъжа и жената, парене и болки при уриниране, както и болезнена дефекация. Оплакванията се дължат на възпаление на шийката на матката при жените, пикочния канал, крайната част на червата и по-рядко гърлото при мъжа и жената.

Как се лекува гонореята?

В наше време гонореята е лесно лечимо заболяване. Най-често това става с прием на антибиотици по определени схеми, препоръчани от лекар. В по-редки случаи е добре лечението да се проведе с инжекционни антибиотични средства.

Често гонореята се среща в комбинация с хламидиална полово-предавана инфекция. Ето защо е възможно лекарят Ви да Ви препоръча едновременно лечение за двете заболявания в случай, че не може със сигурност да отхвърли заразяването с хламидии. Важно е да проведете цялото препоръчано лечение.

Въпреки че лечението ще спре развитието на инфекцията то няма да доведе до пълно възстановяване на настъпилите усложнения от дълго нелекувана инфекция. 

Как мога да се защитя от инфектиране с гонорея?

Най-сигурният начин за предпазване от инфектиране с трипер е използването на презерватив. Използвайте презерватив при всеки сексуален контакт. Всеки път използвайте нов презерватив.

ТРИХОМОНИАЗА

Какво представлява трихомониаза?

Заболяването се причинява от паразит. Много от заразените нямат никакви клинични оплаквания , но ако все пак има такива те се появяват до няколко дни след заразяването.

Симптоми при жените: появява се обилен влагалищен секрет , който става течен с жълтозеленикав цвят и неприятна миризма , зачервявания и сърбеж по гениталиите, парене и болки при уриниране, болки при полов акт.

Симптоми при мъжете: изтичане на течен белезникав секрет от уретрата, парене и болки при уриниране. 

Как се лекува трихомониаза?

Лечението се назначава от лекар в противен случай инфекцията се хронифицира.

Как мога да се защитя от трихомониаза?

Използвайте презерватив при всеки сексуален контакт.

ХЛАМИДИЯ

Какво представлява хламидията?

Хламидиалната инфекция се причинява от вътреклетъчен паразит наречен Chlamydia trachomatis Тя се предава по полов път и засяга както мъже, така и жени. Освен половите органи в някои случаи се засягат и очите, ставите, черния и белия дроб. Инкубационният период е 7- 14 дни. 

Как се лекува хламидията?

Лечението се провежда с антибиотици или в еднократна доза, или с курс на лечение до две седмици. За да се избегнат рецидиви, задължително се лекуват и двамата партньори.

Как мога да се защитя от хламидията?

Използвайте презерватив при всеки сексуален контакт.

ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС

Какво представлява гениталният херпес?

Херпесът е вирусна инфекция. Причинява се от Херпес симплекс вирус (ХСВ). Сьществуват 2 типа херпесни вируси:

ХСВ-тип 1 обикновено засяга тялото от кръста нагоре и най-вече лицето.

ХСВ-тип 2 предизвиква херпес в областта на половите органи и около ануса. Това е т.нар. генитален херпес. По-рядко той може да бъде предизвикан от ХСВ тип 1, предаден при орален сексуален контакт.

Има ли лечение на гениталния херпес?

Независимо, че няма окончателно лечение на заболявянето, съществувут лекарства (таблетки и кремове), които могат значително да подобрят състоянието на болния. Те помагат за по-лекото протичане на херпеса, за по-бързото му оздравяване, както и за намаляване честотата на пристъпите. Важно е да се запомни, че приемането им трябва да започне възможно наи-бързо, най-късно до 72ия час след поява на първите оплаквания. При рецидивиращ херпес лекуващият лекар може да Ви предложи специална схема на лечение, целяща разреждане на херпесите.

Как мога да се защитя от гениталния херпес?

ИЗБЯГВАЙТЕ:

-генитален или анален полов контакт без презерватив, ако Вие или партньорът Ви имате генитален херпес. Помнете: презервативът може да Ви предпази само, ако покрива напълно мехурчетата

-орален секс, ако Вие или партньорът Ви имате херпес на устата или гениталиите

-целувките когато Вие или партньорът Ви имате херпес около устата

-да използвате слюнка като лубрикант при полов контакт, ако имате херпес на устата

СПИН – СИНДРОМ НА ПРИДОБИТА ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Какво представлява СПИН ?

Болестта СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност) се причинява от Човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), който разрушава човешката имунна система.

Има ли лечение за СПИН?

Не съществува окончателно излекуване от ХИВ и СПИН. Има лечения,които  забавят настъпването на СПИН.

Предпазване от инфекция с ХИВ?

При сексуален контакт, използването на презерватив може да бъде предпазна мярка срещу предаване на ХИВ. Споделянето на игли при употреба на наркотици например също е една от основните причини за инфектиране с вируса и следва да бъде избягвано. Антиретровирусните медикаменти, раждането с цезарово сечение и отказът от кърмене са сред начините за намаляване на възможността майката да предаде ХИВ на детето си.

 

WWW.POCHIVKA.ORG