Home Биология Структура на кожата. Регенерирещи козметични кремове

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Структура на кожата. Регенерирещи козметични кремове ПДФ Печат Е-мейл

Структура на кожата. Регенерирещи козметични кремове – активни съставки и действие.

Кожата е най-големият човешки орган с многобройни и много важни функции.       Най-важна е нейната защитна функция. Тя служи като бариера срещу физически увреждания, вредното влияние на UV лъчите и микробните атаки.

Кожата също така е органа на чувствителността. В нея са разположени рецептори за допир, натиск, топлина, болка и студ. Тя диша, елиминира нечистотиите и отделя потна и мастна секреция.

Кожата се състои от три слоя: епидермис, дерма и хиподерма. Най-повърхностно е разположен епидермисът, който е в директно съприкосновение с агресивните фактори на околната среда и предпазва цялото ни тяло. Най-дълбоко разположеният слой е хиподермата. Той е изграден от мастни клетки, разположени сред колагенни влакна. Хиподермата е изключително важен енергетичен склад за тялото. Дермата лежи под епидермиса и над хиподермата. Основната структурна съставка на дермата е колаген. Той има значение за здравината и за поддържането на нормалната структура и функция. Друга важна съставка е еластинът, който осигурява еластичността на кожата. С времето еластичните влакна в дермата се разрушават и намаляват по количество, което определя намаляващата еластичност на кожата с напредване на възрастта. В дермата се съдържат още множество клетки, нормалното функциониране на които осигурява образуването на колаген и еластин.

С възрастта кожата търпи промени в резултат, както на естественото, т.нар. биологично стареене, така и под влияние на факторите на околната среда. Промените, които се отчитат са свързани най-вече със загуба на естественото овлажняване и еластичността – това води до поява на бръчки и загрубели, безжизнени участъци.

С възрастта и настъпващата промяна, кожата се нуждае от промяна в начина на поддържане, което изисква и промяна в използваните козметични продукти.

На възраст 35-40 години кожата прогресивно губи влажността си, става суха, тънка и слабо еластична, задълбочават се фините бръчки. В този период е необходимо да се започне третирнето на кожата с т.нар. регенериращи кремове, чието действие се дължи на съдържащите се в тях активни съставки.

Някои от най-често използваните активни съставки в регенериращите кремове са:

-                           АHA ( Alfa-Hydroxy Acid ) – фруктoви киселини за обновяване на кожата. Тези киселини се добиват предимно от грозде или от цитрусови плодове. Притежават лек пилинг ефект и активизират образуването на нови кожни клетки. Освен това стимулират свойството на кожата да задържа влага.

-                           Ретинол – свободната форма на витамин А – възпрепятства образуването на свободни радикали. „Помага” на кожните клетки да регенерират, способства за удебеляване на епидермиса и стимулира образуването на колаген.

-                           Пантенол ( провитамин В5 ) – кожата превръща това вещество във витамин В5, който я успокоява и овлажнява.

-                           Алантоин – успокояващ естествен компонент, съдържащ се в билки като зарасличе. Притежава регенериращи за кожата свойства.

-                           Биотин ( витамин Н ) – съдържа се във всички живи клетки. Предотвратява нарушаването на функцията на коса и нокти.

-                           Хиалуронова киселина – намира се естествено в кожата, може да задържа вода до 200 пъти повече от собственото й тегло.

-                           Серамиди – естествени овлажнители, важни липиди от роговия слой, които подпомагат кожата да задържа влага. Усилват функциите на епидермиса като защитна бариера.

-                           Токоферол ( витамин Е ) – в живите тъкани изпълнява роля на биологичен антиоксидант, инактивиращ свободните радикали и възпрепятстващ образуването им. Забавя процесите на стареене на кожата.

-                           Коензим Q10 – подпомага енергиината продуктивност в клетката. Участва в регенерацията на кожата, редуцира бръчките.

-                           Изофлавоноид – стимулира регенерацията на съединителна тъкан, противодейства на намаленото образуване на колаген и еластин.

Последната иновация при регенериращите кремове е използването, като активна съставка, на черен хайвер. Той съдържа големи количества аминокиселини, които са основна съставка на колагена. Това означава, че ако черен хайвер бъде прибавен като съставка към кремове за лице, той едновременно ще регенерира и ще хидратира кожните клетки. Уникалната съставка на черния хайвер са микроводораслите Spiruline, които са източник на протеини и аминокиселини. Spiruline контролира също така производството на свободни радикали и забавя процеса на стареене на кожата.

 

WWW.POCHIVKA.ORG