Home Биология Произхода и еволюцията на човека

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Произхода и еволюцията на човека ПДФ Печат Е-мейл

Еволюцията на човека е част от еволюцията на животинския свят.Човекът е най-висшето животно на Земята по своите биогични белези се числи към приматите.Приматите са най-висшите бозайници,към които се отнасят полумаймуните и маймуните.Човекът е отделен в самостоятелно семейство,наречено Хоминиди.В най- близки отношения е с човекоподобните маймуни.

1.Антропогенеза:

Под Антропогенеза се разбира обособяването на Човека в самостоятелния вид Хомо сапиенс в хода на формиране на човешкото общество.

Приема се,че човекът произлиза  от високо развити примати.Преди 25 мил.години се появила маймуна,наречена египтопитек,която се приема за изходна форма в еволюцията на човекоподобните маймуни и хоминидите.Клонат на хоминидите се е отделил преди 14-15 млн.години.Появилите се тогава рамапитек заема междинно положение между човекоподобните маймуни и хоминидите.Преди 10-12 млн.години възникнали австралопитеките,които се приемат за първите представители на хоминидите.

Основни анатомични промени при еволюциятана човека:

-Промени свързани с изправеното ходене-пренасянето на тежеста

на тялото върху долните крайници води до увеличаване на

размерите и здравината им.Бедрената кост се превръща в най-дългата и най-здравата кост в човешкият скелет.Формира се свод на ходилото,върху който пада тежеста на тялото.Увеличава се площа на тазовите кости .Формира се двойна S-образна извивка на гръбначния стълб. Главата заема равновестно положение спрямо гръбначния стълб.

-Промени свързани с всеядният тип на хранене-Освен с плодове прадедите на човека започват да се хранят със семена ,а също и с месо . Във връзка с промяната на типа на хранене възниква необходимоста храната да се стрива.Кътниците постепенно придобиват плоска повърхност, а резците и кучешките зъби стават по-малки.

- Промени свързани с висшата нервна деиност-Органът, който се изменя най-съществено в хода на антропогенезата, е главният мозък.Неговата маса прогресивно се увеличава.Увеличава се повърхноста на мозъчните полукълба.Усложняват се дяловете на мозъка, които са свързани с координациата на движенията,слуха,зрението и говора. Вместимоста на черепа също прогресивно се увеличава,челната кост се изправя и челният дял на мозъка се разполага над очните кухини.

2.Палеонтологична история на човека:

Според палеонтологичните данни еволюцията на човека се разделя на следните етапи:

1)       Предшественик на човека (прачовек) –Австралопитек.

Останки от австралопитеки са открити на различни места в Африка-Етиопия,Танзания,Кения,Южна Африка.Устройството на долните крайници  и таза показват,че австралопитеките ходели на два крака.Ръстът им е средно 120см.Черепната кутия е с обем 450-700 кубични сантиметра.при тях настъпват промени в черепа-частта му , която е разположена над очните кухини е по голяма в сравнение с горилата,шимпанзето и орангутана.Устройството на долната челюст и зъбите  е сходно със следващите хоминиди.Австралопитеките живеели на големи групи. Изхранвали се с лов и събирачество. Храната им се състояла от плодове,семена,а също и сурово месо. Сечивата с който си служели, били остри камъни,кости,рога и зъби от животни.

2)Най-древен човек-архантроп. Известни са две последователни фази в еволюцията на арханотропа: Сръчен човек – Хомо хабилис и изправен човек – Хомо еректус.

-Хомо хабилис се появява преди 4-6 млн. години в Източна Африка.Ръстът му е 150 см. Обемът на черепната кутия  е 800 кубични сантиметра. Черепът се  характеризира с някои характерни белези-например скъсяване на предно-задният размер.Хомо хабилис живеели на групи.Изхранвали се с лов и събирачество.В близост до останките на Хомо хабилис са открити първите примитивно изработени сечива.

-Хомо еректус е възникнал преди 1-2 млн. години в Африка , откъдето мигрирал в Азия и Европа.Съществувал е до преди 200 хил. години . Към Хомо еректус се отнасят питекантропът,синантропът и хайделберкският човек.Характерните им белези са: обемът на черепната кухина се увеличавал прогресивно от 900 до 1200 кубични сантиметра, челният мозъков дял е разположен  над очните кухини, по форма и размери зъбите са по близки до зъбите на съвременният човек, отколкото на австралопитека. Ръстът е около 170см. Хомо еректус живеели на групи,в който съществували примитивни колективни дейности.Мъжете например ловували.Общували  по между си със звукови сигнали.Те за първи път използвали огъня.

3) Древен човек-Палеоантроп(неандерталец).Възникнал е преди 200-300хил. години и е съществувал до преди 28хил. години. Черепът е масивен с изразени надочни дъги.Обемът на черепната кутия е 1400-1500 кубични сантиметра.Ръстът е сравнително нисък-160 см. Все още липсва двоина S-образна извивка на гръбначният стълб.Скелети на палеонтропа са открити на различни места в Африка , Азия и Европа, което говори за повсеместното им разселване. То започнало преди 100 хил. години и преключило преди 60 хил. години. Палеоантропите, който населявали райони с по-студен климат, живеели в пещери.Изработвали Разнообразни сечива-ножове, резци, накрайници на копия и др. Формирали групи от няколко десетки души , в който съществувала първобитна обществена организация.Жените отглеждали децата , събирали плодове и семена и се грижели за жилището и огъня.Мъжете ходели колективно на лов и убивали едри животни . Използвали огъня за приготвяне на храна за отопление и за предпазване от хищници.В общуването възникнала членоразделна реч.

4)Съвременен човек –Неоантроп( кроманюнски човек,Хомо сапиенс) Възникнал е преди 40 хил. години .Обемът на черепната му кухина достига 1600 кубични сантиметра,а ръстът-180см. Скелетът притежава всички характерни особености на съвременните  хора.За общуване помежду си неоантропите използвали членоразделна реч.Постепенно започва формиране на обществени отношения. За изхранването си освен с лов и риболов, неоантропът започнал да се  занимава с примитивно земеделие.Преди 15 хил.години в Азия той започнал да  засява семена от житни растения, сред които особено важен бил оризът.Постепенно неоантропът започнал да опитомява животни и да ги отглежда.С развитието на материалната култура постепенно започнало и развитието на духовната култура.Възникнл художествен усет и необходимост от художествена изява. Неин израз са откритите пещерни скални рисунки на животни и ловни сцени, както и скулптурните изображения на животни и женски тела.Развитиетона материалната култура позволило но човека да се приспособи  към разнообразните условия на средата . Човекът започнал да завладява все нови и нови територии.

След възникването на земеделието в Близкия изток преди 10хил.години земеделците започнали да се разселват на запад с темп приблизително 1 км. на година и накрая се установили в цяла Европа .Тези първи земеделци постепенно изместили местните номади ловци.Така преди 10-12хил.години възникнал днешният разумен човек-ХОМО САПИЕНС РЕЦИНС. 

 

WWW.POCHIVKA.ORG