Home Биология Болести предавани по полов път

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Болести предавани по полов път ПДФ Печат Е-мейл

Болести предавани по полов път

Заразяването с венерически болести става предимно по време на полов контакт на телесни течности(например,сперма или вагинален секрет) и лигавици.Повечето венерически заболявания,особено херпесът,могат да се предават и при орален контакт и целувки(както и при пряк контакт със заразена течност).Някои венерически заболявания(хепатит В , СПИН и сифилис) могат да се предадат чрез заразена кръв или заразени кръвни продукти,както и  при употребата на обши спринцовки,особено от наркомани.Наред със въздържанието, презервативът е единственото друго средство за предпазване от венерически заболявания,включително и СПИН.Съществуват ваксини,които предотвратяват заразяването с някои болести,предавани по полов път.Сега има ваксина срещу хепатит В,която предпазва от заразяване.Някои от симптомите на болестите,предавани по полов път,напомнят симптомите на други заболявания.Много тях наподобяват тези при грип или други често срещани болести.Червените  кожни обриви,които често са първи признак за саркомата на Капоши , не се  наблюдават при други болести.Наркотиците и алкохолът влияят на възприятията ни за реалността ,водят до сексуални контакти без предпазни средства и увеличават риска от заразяване с венерически болести.Някои предавани по полов път болести могат да се лекуват с медикаменти,но за други няма лечение.Има венерически заболявания,които се лекуват с антибиотици (сифилис,гонорея,скабиес ,не-гонококов уретрит,хламидните инфекции),но има и заболявания,които не могат да се излекуват-на лечение се подлагат само техните симптоми за да се облекчат.Болестите предавани по полов път са венерически болести,които пък принадлежат към “заразните” болести,но за разлика от повечето от тях,се предават само по полов контакт.Човек не може да се зарази,например,както е с другите инфекциозни болести.

Болестите предавани по полов път са сифилис,гонорея,генитален херпес,хламидия,генитални брадавици(генитална кондиломатоза),трихомона,шанкър,срамни въшки,заразяване с гарднерела,скабиес(краста),хепатит В,микози,СПИН.

Сифилисът се причинява от Treponema Pallidium(бледа трепонема) Spirocheta Pallida(бледа спирохета,което представлява спираловиден микроорганизъм).Може да се зарази всеки,който осъществява полов акт без предпазни средства.Сифилисът се предава от един човека на друг чрез пряк контакт с язвичките на болестта.Тя се предава чрез сексуален контакт(вагинален,анален или орален).Може да се предаде и при целувка,ако единият от партньорите има язвички в устната кухина или по устните.Бременните жени предават заболяването на детето още по време на бременността.Можем да предотвратим сифилиса чрез ограничаване на броя на сексуалните партньори,тъй като опасността от заразяване нараства с увеличаването на броя на сексуалните партньори.Поставянето на презерватива преди половия контакт и задържането му до оттеглянето на пениса от влагалището е добра предпазна мярка срещу предаването на болестта през сифилистичните язвички.Презервативът обаче осигурява само частична защита,тъй като болестта може да се предаде  и при контакт на язвичките с кожата,която не е покрита от него.Макар че симптомите могат да изчезнат,без да е прилагано лечение,спирохетите продължават да живеят в тялото и след няколко години могат да причинят сериозни увреждания на основните органи.Възможно е да се стигне до парализа ,слепота и дори смърт.Сифилисът може да се лекува с пеницилин,при спазване на препоръките на лекар.

Гонореята се причинява от Neisseria Gonorrhea или гонококи,които представляват бактерии с формата на бобено зърно ,които се развиват по двойки.Може да се зарази всеки,който осъществява сексуални контакти без предпазни средства.Гонореята се предава при почти всички случаи чрез полов контакт(вагинален,анален или орален).Инфектирането може да стане дори и ако не е имало еякулация.Новороденото се също може да се зарази по време на раждането,ако майката е болна,като инфекцията се локализира в очите под формата на гонококов конюнктивит.Правилната употреба на презерватива може да предотврати предаването на болестта.Той обаче не винаги е гаранция,че ще се предпазим от болестта,тъй като съществува риск от скъсване или неправилна употреба.До приключване на лечението,половите контакти трябва да се избягват,тъй като докато не  е напълно излекуван,човек може да предаде болестта на партньора си.Най-важните симптоми при мъжете са паренето при уриниране и гнойното течение от пениса.При жените най-често няма видими симптоми.Гонореята се лекува с антибиотици,предписани от лекар.Някои видове бактерии не могат да бъдат унищожени с пеницилин.

Гениталният херпес се причинява от вируса Herpes Simplex mun 2(HSV 2).Той се предава през кожата,при полов акт(вагинален,орален,анален).Вирусът може да се предаде,ако се намира върху кожата дори и да няма видими херпесни ранички.Новородените могат да се заразят по време на раждането,ако майката има херпесни ранички.Презервативът осигурява известна защита,но не пълна.По време на обострената фаза(когато по кожата се появят мехурчета),половите контакти трябва да се избягват,тъй като през този период херпесът е силно заразен.Засегнатите части на тялото трябва да се подсушават  много добре ,като през обострената фаза ,кърпите на болния не бива да се ползват и от други хора.Адекватното лекарско наблюдение може да сведе до минимум рисковете при бременните жени.За съжаление,тази болест не се лекува.Съществуващите лекарства(кремове и мехлеми),могат само да облекчат симптомите.Изчезването на раничките не означава ,че болестта е излекувана-вирусът остава латентен в нервните клетки и може да се прояви по всяко време.

Хламидията се причинява от малка бактерия,която може да се развива само в други клетки наречена Chlamydia Trachomatis.Предаването на болестта става изключително по полов път(вагинален,анален,орален).Бременна жена,носител на хламидия може да зарази детето си по време на раждане.Хламидията не се предава чрез целувка,тоалетни,дръжки на врати,плувни басейни,бельо,прибори за хранене,домакински съдове.Правилната употреба на презерватив може да предотврати предаването на болестта.Дори при липсата на симптоми,на лечение трябва да се подложат всички сексуални партньори.В края на лечението задължително трябва да се направи контролно изследване,дори и симптомите да са изчезнали.Често се срещат и асимптоматични форми на заболяването,което затруднява диагностицирането.Лекува се с антибиотицити.След инфекция с хламидия, тялото не изгражда собствен имунитет срещу болестта. Ако не се вземат предпазни мерки , заразяването може да се повтори.

Генитални брадавици( генитална кондиломато за ) се причинява човешки papillomavirus (HPV). Може да се зарази всеки , който осъществява полов контакт без предпазни средства. Наред с половите контакти , заразяването може да стане и по други пътища – плувни басейни , тоалетни , сауни , плажове . Изполването на презерватив при всички сексуални контакти може да предотврати заразяването с вируса. Понастоящем не съществува дефинитивно лечение. Заздравяването на гениталните брадавици не води до създаване на имунитет. В  случай на заразяване , сексуаните партьори трябва да бъдат прегледани и лекувани , а също и да се вземат мерки за избягване на повторно заразяване.

Трихомона се причинява от паразитът Trichomonas Vaginalis. Заразяването става преди всичко по полов път. Употребата на презерватив при сексуален контакт може да предотврати заразяването. В случай на заразяване се препоръчва въздържане от полов живот , дори с презерватив , до пълното излекуване на болния. Симптомите се наблюдават по –често при жените , отколкото при мъжете ( вагинално течение , сърбеж ). Лечението трябва да се назначи след медицински предглед. Заразяването с прихомона не създава последващ иммунитет. При отсъствие на предпазни средства , съществува опасност от повторно заразяване.

Шанкър се причинява от бактерия ,която прониква  в организма през драскотина или друго нараняване на кожата на зениталиите. Може да се зарази всеки , който осъществява полов контакт без предпазни средства. Заболяването се разпространява  чрез директен контакт на раната при полов акт ( вагинален , анален , орален ) със заразен партьор. Инфекцията може да настъпи и без да е осъществена еякулация. Заболяването може да се избегне  ,ако се използва презерватив . Лечението трябва да се назначи след медицински преглед . Заразяването с трихомона не създава последващ иммунитет. При отсъствие на предпазни средства ,съществува опасност от повторно заразяване .

Срамните въшки са широки , плоски ,светлосиви въшки дълги около 1 мм. Срамните въшки се предават от човек на човек по различни начини – при пряк контакт на кожата , при полов акт , но също и  чрез спално бельо или дрехи ,използвани от заразен човек. Шансовете за заразяване със срамни въшки нарастват с нарастването на броя на сексуалните партьори. Трябва да се избягва употребата на чужди дрехи и спално бельо . Срамните въшки трябва да се лекуват веднага , за да се избегне разпространението им. Презервативът не осигурява зашита против заразяване .Основният признак на заразяване е сърбежът в областта на зениталиите и слабините. При лечението се прилагат различни препарати. Спалното бельо и дрехите тр1бва да се обеззаразят, преди да се използват отново.

Заразяване с гарднерела ( Gardnerella) . Заболяването е често срещана вагинална инфекция  при жените , предавана по полов път. Рискът от заразяване с гарднереламоже да бъде намален значително , ако ти при сексуалните контакти се използва презерватив. За да се запази бактериалния баланс на вагината ,се препоръчва стриктна лична хигиена . Като гъбна инфекция , гарднерелата се появява , когато се наруши бактериалният баланс ,който нормално съществува във вагината.

Скабиес ( краста ) е вид микроскопичен акар ( паразит по хора , животни , растения и насекоми ). Може да се зарази всеки. Скабиес може да се предаде чрез контакт със заразен човек  - докосване ,галене или полов акт  ,както и при използване на заразени дрехи. Шансовете за заразяване със скабиес нарастват с нарастването на броя на сексуалните партньори . Презервативът не осигурява защита от заразяване . Основният симптом е сърбежът ,който се усилва особено през нощта . Скабиес подлежи на лечение .

Хепатит B е вирус на хепатит  B P HBV . Вирусът на хепатит В присъства във  всички  телесни течности , но се предава преди всичко при контакт с кръв  ,сперма или вагинален секрет на заразен човек , Болестта , също така ,може да се предаде чрез слюнката , както и от бремена жена на плода . Опасността  от заразяване е особенно голяма при  :

- сексуални контакти ( вагинални ,орални или анални )

- общо ползван на лични вещи ,Като самобръсначки ,четки за зъби ,нокторезачки .

- при общо ползване на  игли  или спринцофки (например ,за инжектиране на наркотици )

-при татуиране , пиърсинг или акупунктура ако се използват заразени инструменти

- при употреба на неправилно стерилизирани медицински или стоматологични инструменти . Понастоящем съществува ваксина против хепатит В. Опасността от заразяване с болестта можа да се намали значително ,ако при сексуален контакт се използва презерватив. В някои случаи на заразяване с хепатит В липват клинични симпотоми и заболяването може да остане незабелязано .оже да се открие само чрез кръвни изследвания. Пациентът разпространява заразата без да знае , което още повече затруднява предпазването . Не съществува специфично лечение . В момента , с прилагането на интерферон алфа се постига успешно лечении на около 50% от случаите на хроничен хепатит.

Микозите са микроскопични гъби от семейство Candida ( най-често  Candida Albicans ). Предаването става предимно по полов път. Най-често срещаните микози са от типа Candida . Нормално тази гъба присъства в организма , но не се развива , нарушаването на това равновесие може да бъде предизвикано от различни благоприятстващи фактори или да стане спонтанно ,без видима причина . Благоприятстващите фактори трябва да се отстранят:

-антибиотици ,прилагани без лекарско наблюдение

-нелекуван диабет

-неадекватна вагинална хигиена  ( да се избягват агресивни промивки с неподходящи сапуни )

- стегнатите дрехи и синтетичните материали тр1бва да се избягват. Употребата на презерватив осигурява известна защита. В около 905 от случайте се наблюдават вагинални течения с неприятна миризма , сърбежи ,зачервяване и възпаления на външните полови органи  ,парещо чувство при уриниране , болки по време на полов акт . При лечението се прилагат противогъбични препарати.

СПИН е вирус на HIV . Начините на предаване са :

-          по полов път ( вагиналните ,орални или анални полови контакти  )

-          по кръвен път ,при използване на нестерилизирани спринцовки и хирургически инструменти , при кръвопреливане и прилагане на кръвни продукти

-          от заразена майка болестта се предава на плода. Намаляването на броя на сексуалните партньори намалява и риска от заразяване . Използването на презерватив се препоръчва при всички сексуални контакти . Задължително е използването на спринцовки и игли за еднократна употреба ,както и на стерилизирани  хирургически и други инструменти. Да се избягва общата  употреба на ножички за маникюр ,самобръсначки и нокторезачки ( след употреба трябва да се дезинфектират в прод1лжение на 15 минути в хлорамин и алкохол ) . Да се проявява внимание при преливането на кръв. СПИН е крайната ,много сериозна проява на заряването с вируса HIV , чието развитие е непредсказуемо и завършва със смърт. Най-често прилаганият тест е методът ELISA ,ако този тест се окаже положителен ,се прави потвърждаващ тест по метода WESTERN BLOT.

 

WWW.POCHIVKA.ORG