Home Биология За страните по света покривът като градина вече е факт. Необходимост или лукс, интересът към покривното озеленяване непрекъснато расте

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
За страните по света покривът като градина вече е факт. Необходимост или лукс, интересът към покривното озеленяване непрекъснато расте ПДФ Печат Е-мейл

За страните по света покривът като градина вече е факт. Необходимост или лукс, интересът към покривното озеленяване непрекъснато расте.

Ако се върнем назад в историята ще открием, че преимуществата и благоприятното влияние на покривните градини са били известни още от древността. Ярък пример за това са „Висящите градини” на Семирамида в древния Вавилон, които се считат за едно от седемте чудеса на света.

Днес, за разлика от древността, покривната градина не е само излишен лукс, достъпен за малцина. Тя е необходимост, наложена от драстичното намаляване на зелените площи в бързо растящите градове и влошения микроклимат.

В много страни по света затревените покриви са съществена част от архитектурата, докато в нашата страна покривното озеленяване все още няма необходимата популярност. Покривните градини се изграждат върху плоските покриви и тераси на жилищни, обществени и промишлени сгради. Характер на покривни градини имат и зелени площи, решени върху територията на подземни паркинги и гаражи. Ефектът, който може да бъде постигнат чрез озеленения покрив е многостранен. От една страна, покривните градини имат чисто декоративно значение, с което обогатяват архитектурния облик на сградите през отделните сезони от годината. От друга - те подобряват санитарно - хигиенните условия на средата, като значително може да намалят запрашеността и концентрацията на вредни газове във въздуха, йонизират въздуха и увеличават съдържанието на кислород в него. От екологична гледна точка покривните градини водят до значително подобряване на микроклимата в градовете.

Според предназначението си, може да се разграничат няколко типа покривни градини – суха тераса, покривна ливада и покривна градина

Зимна градина - как, къде, какво, кога?

Да живееш заобиколен от зеленина
Природата е естествената противоположност на стресираното ни ежедневие. Тя ни успокоява и зарежда. Колко хубаво би било да се наслаждаваме на природата не само през топлите месеци. Зимната градина осъществява тази мечта – всеки ден, 12 месеца в годината. Тя ще бъде вашето привлекателно пространство, което ще Ви свърже с природата.

През зимата, когато природата изглежда гола и пуста, копнежът за повече зеленина в жилището се засилва. Зимната градина разширява жилището с една зелена стая, подобрява климата, като го обогатява с кислород и по-висока влажност на въздуха. Едновременно с това се пести енергия от съхранената в стъклената къщичка слънчева светлина. Остъкляването на балкона или верандата е най-простото разрешение на въпроса. То може да се осъществи както при едноетажни, така и при многоетажни къщи и жилищни блокове.

Жилище с интегрирана зимна градина
Голямата полза от остъклена градина е целогодишното включване на природата в жилищната атмосфера. Преди да направите плана на зимната градина, е добре да проучите основно мястото и възможностите, с които разполагате. Важно е също да си изясните трябва ли да се поиска разрешение от съответните служби. Най-добре е да се консултирате с архитект.
Устройството на зимната градина включва в себе си няколко ключови елементи: вертикално остъкляване, светло прозрачен покрив, а също и отварящи се части: прозорци, капандури, врати, входни групи.

Розата - история и символика

ИСТОРИЯ
Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които разказват за почитатта, с която се ползвала розата - съществувал дори закон - всеки, който донесе на владетеля на страната роза, може да го помоли за всичко, каквото пожелае. С рози украсявали царските покои, с нея плащали данъци и такси...

За появяването й на света в преданията не се казва нищо; само в индийските митове се съобщава, че най-красивата жена на света Лакшми се е родила от розов цвят, състоящ се от 108 големи и 1608 малки розови листенца. Вишну, пазителят на Вселената, като видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Лакшми станала богиня на красотата, а скриващата я розова пъпка - символ на божествена тайна, за всички източни народи станала свещена.

 

WWW.POCHIVKA.ORG