Home Биология Хипофиза, щитовидна жлеза, околощитовидна жлеза

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Хипофиза, щитовидна жлеза, околощитовидна жлеза ПДФ Печат Е-мейл

Хипофиза,щитовидна жлеза,околощитовидна жлеза

Човешкият организъм е добре приспособен към вътрешната и външната среда.Всички системи в него работят съгласувано,котж едно цяло,в резултат на хомеостазата,на равновесието между вътрешните процеси и промените във външната среда.Това равновесие се постига благодарение на едновременното действие на две системи за регулация – нервната и ендокринната.

Ендокринната система е съставена от жлези с вътрешна секреция,които се намират в различни части на човешкия организъм.

Ендокринните жлези произвеждат химични вещества,наречени хормони,които се отделят направо в кръвта.Попаднали в кръвта,те се пренасят до всички части на тялото,като всеки хормон въздейства върху определени органи или тъкани и променя техните функции.

Ендокринните жлези чрез хормоните регулират всички основни жизнени процеси – обмяната на веществата,растежа,развитието,размножаването и влияят върху човешкото поведение.Функцията на жлезите с вътрешна секреция може да се наруши.Тя може да бъде понижена – хипофункция,и повишена – хиперфункция.Хормоналната регулация е по-бавен процес от нервната регулация,но с по-продължителен и траен ефект.Жлези с вътрешна секреция са хипофизата,епифизата,щитовидната жлеза,околощитовидните жлези,надбъбречните жлези.Отделните жлези с вътрешна секреция не работят независимо една от друга.Те са взаимно свързани благодарение на нервния контрол и обединяващото действие на една от най-малките жлези в човешкото тяло – хипофизата.Тя от своя страна също се намира под контрола на нервната система – подхълмието на междинния мозък.

Хипофизата е разположена под междинния мозък.Състои се от два основни дяла – преден и заден.

Повечето хормони на хипофизата се синтезират в предния й дял.Те контролират секрецията на хормони от други ендокринни жлези.

Два от хормоните на предния дял активират дейността на половите жлези – семенниците и яйчниците - и повишават количеството на отделените от тях полови хормони.Хипофизата отделя и хормони,които също повишават секрецията на хормони от щитовидната жлеза и кората на надбъбречните жлези.

Хипофизата отделя хормон,който стимулира образуването и отделянето на майчиното мляко – пролактин и друг,който стимулира образуването на кожния пигмент меланин.

Хормонът на растежа се нарича соматотропин.Той регулира растежа на човешкото тяло тъй като повишава синтеза на белтъци в клетките.Увеличеното образуване на растежен хормон у възрастни води до болестно състояние – акромегалия – нарастват костите на черепа,дланите,ходилата,уголемява се езика.Намалената му секреция в детска и юношеска възраст води до изоставане в растежа и заболяване известно като хипофизно джудже – нанизъм.Повишената секреция на хормона на растежа води до засилен растеж и гигантизъм.В детските консултации се правят редовни измервания на малките деца,като се следи растежът.

Задният дял на хипофизата отделя два хормона.Единият се нарича родов хормон и предизвиква съкращение на мускулатурата на матката – контракции,улеснявайки родовия процес.Другият хормон противодейства на отделянето на вода от организма чрез урината – антидиуретичен.

При заболяване на неврохипофизата възниква болестта безвкусен диабет - увеличено количество на урината без наличие на захар в нея.

Хормоните на предният дял на хипофизата се образуват и секретират под влиянието на хормони,които се отделят в кръвта от подхълмието на междинния мозък.Хормоните на задния дял се образуват в подхълмието и се пренасят в хипофизата,откъдето се отделят в кръвта.

Епифизата – шишарковидно тяло – се намира в черепната кухина и е свързана чрез нервни влакна с междинния мозък.Най-силното си развитие достига към 7-8 годишна възраст.С напредване на възрастта претърпява обратно развитие.Хормонът,който се отделя от жлезата се нарича серотонин.При хипофункция на жлезата у деца настъпва преждевременен пубертет.

Щитовидната жлеза се намира около началото на трахеята,под щитовидния хрущял на гръкляна.Тя регулира обмяната на веществата и развитието.Хормоните на щитовидната жлеза съдържат йод.Ако във водата или в храната не се съдържа достатъчно йод,щитовидната жлеза силно разраства и причинява т.нар. ендемична гуша.

Един от хормоните на щитовидната жлеза се нарича тироксин.Недостатъчната му секреция в детска възраст води до изоставане в умственото и физическото развитие – кретенизъм.

Приемането на таблетки с йод по лекарско предписание и на йодирана сол намалява риска от това заболяване.Хипофункцията на щитовидната жлеза у възрастни води до болестта микедем – понижена обмяна на веществата,сънливост,мудна мисловна дейност.Секрецията на по-голямо от нормалното количество тироксин от щитовидната жлеза предизвиква Базедова болест – отслабване на организма,изпъкване на очите,повишена нервна възбуда.

Повишена секреция на хормони от щитовидната жлеза води до намаляване на отделянето на отговорния за синтеза им хормон на хипофизата.Така намалява и секрецията на тироксин – осъществява се обратна връзка.Това е основен принцип в регулацията на дейността на жлезите с вътрешна секреция.

От щитовидната жлеза се отделя и хормон,който оказва влияние върху обмяната на калций.Нарича се калцитонин и стимулира образуването на костите.При хипофункция на аденохипофизата в зряла възраст възниква заболяването хипофизна кахексия – силно отсрабване и изтощаване на организма.

Околощитовидните жлези са 4 малки телца с големината на оризово зърно,разположени по задната повърхност на щитовидната жлеза.Те отделят хормон – паратхормон,който влияе върху калциевата и фосфорната обмяна.Повишената сереция води до намаляване на съдържанието на калций в костите и те стават чупливи.При понижено отделяне на хормон калцият в кръвта намалява,при което възбудимостта на мускулатурата се повишава и възникват гърчове – тетания.

Ендокринните жлези са ярък пример за тясната връзка между хуморалния и нервния тип на регулация.Хипофизата контролира функцията на редица жлези с вътрешна секреция,а тя се контролира от главния мозък.Така се обединяват двата основни типа регулация,което прави човешкия организъм съвършена система,приспособима към промените във външната и вътрешната среда.

 

WWW.POCHIVKA.ORG