Home Биология Панкреатит

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Панкреатит ПДФ Печат Е-мейл

Панкреатитът е сравнително рядко заболяване и най – общо представлява възпаление на панкреаса,при което неговите ензими се активират и го увреждат.Това може да доведе до кръвоизливи,образуване на кисти,загиване(самосмилане) на жлезата...

Ензимите и токсините навлизат в кръвта и сериозно увреждат и други органи – сърце,бели дробове,бъбреци.Панкреасът представлява жлеза разпол,ожена зад стомаха в близост до дванадесетопръсника(началната част на тънките черва)

Панкреасът се състои от тяло,глава и опашка и във функционално отношение се разделя на екзокринна и ендокринна част.Екзокринният панкреас отделя ензими,които вземат участие в процеса на храносмилане и разграждат белтъци,мазнини и други...Ендокринният панкреас отделя хормоните инсулин и глюкагон.Те имат значение за поддържане нивото на кръвната захар.Главата на панкреаса се разполага в горната дясна,а опашката съответно в горната лява част на корема.

Има две форми на панкреатит – остра и хронична.

Острата форма настъпва внезапно и в редица случаи има  тежко,животозастрашаващо протичане.При хроничната форма се наблюдава силно изразен болков синдром,в съчетание с нарушение във функционирането на панкреаса,което влияе на процеса на храносмилане и води до отслабване на тегло.Хроничният панкреатит обикновено е резултат на дългогодишна злоупотреба с алкохол.Той може да настъпи след остра злоупотреба,особено ако от възпалителния процес е засегната системата от каналчета на панкреаса,посредством които неговите сокове се оттичат в дванадесетопръстника.

Какви са причините за възникване на панкреатит?

В САЩ се описват от 50 до 80 000 случая на панкреатит годишно.Голяма част от тях са провокирани от злоупотреба с алкохол и жлъчно каменна болест.

Панкреатитът в резултат на злоупотреба с алкохол се наблюдава най – често при мъже между 30 и 40 годишна възраст,при които има данни за дългогодишен редовен прием на алкохол.

Жлъчно каменната болест се явява другата честа причина за панкреатит,главно при жени над 50 години.Жлъчните камъни могат сюда запушат панкреасният канал,посредсвом който панкреасният сок се оттича към дванадесетопръстника.Това води до задържането му в панкреаса и впоследсвие увреждането на панкреасната жлеза под влияние на активираните храносмилателни ензими,които се съдържат в него.

В други сл;учаи причините за панкреатит са: травма в областта на корема,някои наследствени заболявания и вродени аномалии на панкреаса и жлъчните пътища.

В около 15 % от случаите на остър панкреатит и 40 % от тези на хроничен причината остава неизвестна.

Какви са усложненията на панкреатита?

 • Формиране на псевдокисти.Представляват кухини изпълнени с кръв,увредени панкреасни тъкани,храносмилателни ензими и други....Те могат да се инфектират или да се разкъсат като съдържимото се излее в свободната коремна кухина.Псевдокистите се локализират предимно в тялото и опашката на панкреаса.
 • Инфектиране на увредените панкреасни тъкани и сформиране ан абсцес.
 • Загиване(самосмилане) на панкреаса.
 • Засягане на белите дробове,бъбреците и сърдечно съдовата система(при тежко протичащ остър панкреатит)
 • Жълтеница(жълтеникава осветка на кожата в бялото на очите) в резултат на засягане билиарната система,която включва жлъчния мехур и каналите ,носещи жлъчка и други смилателни сокове от него,черния дроб и панкреаса към тънкото черво.
 • Малигнизация(преминаване в раково заболяване) – при дългогодишен хроничен панкреатит.

Черният дроб изпълнява редица важни функции,в него се преработват лекарства и токсини,синтезират се важни белтъци,хормони.фактори на кръвосъсирването,ензими.Той се разполага в горната част на корема вдясно,непосредствено под ребрената дъга.

Черният дроб е “химичната лаборатория” на нашия организъм.

Цирозата представлява хронично заболяване на черния дроб,при което неговите клетки биват заместени от нефункционална,ръбцова тъкан в резултат на увреждане от различни фактори.При това заболяване се нарушават чернодробният кръвоток и функции.

Какви са причините за развитието на чернодробната цироза?

 • Алкохол – редовният прием на големи количества алкохол уврежда силно черния дроб.В това отношение рискът от развитие на цироза е по – голям при жените.Според експертите дългогодишния прием на повече от 60 гр. Чист алкохол при мъжете и 20 – 40 гр. При жените води до необратима увреда на черния дроб.
 • Хроничен вирусен хепатит B,C и D.
 • Автоимунен хепатит.
 • Обменни заболявания като хемохроматоза и хепатолентукулярна дегенерация(болест на Уилсон – Коновалов),свързани с абнормно акумулиране в организма съответно на желязо и мед.
 • Първичната билиарна цироза представлява увреждане на черия дроб в резултат на наръшена функция на имунната система.Среща се по – често при жени(90 % от случаите),между 40и 60 годишна възраст.

В Европа и Америка преобладават алкохолните цирози,а в Азия и Африка постхепатитните.

Каква е прогнозата при чернодробна цироза?

Необходимо е да знаете,че веднъж възникнало заноляването се проявява в различна степен през целия живот.

Медикаментозната терапия облекчава състоянието,но не може да постигне пълно излекуване.Необходимо е редовното ходене на контролен преглед при лекар.Тпй ще коригира лечението в зависимост от състоянието на пациента и ще следи за появата на негови усложнения.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG