Home Биология Мъжка и женска полова системи

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Мъжка и женска полова системи ПДФ Печат Е-мейл

Мъжка полова система

Полово съзряване на момчето:

Половото съзряване е процес на разжитие на организма и на неговата полова система,при което става възможно да се осъществи полов акт и размножаване. Това съзряване при момчетата започва към 12-14 годишна възраст и протича тжърде индивидуално. Под влияние на хормони на хипофизата започва образуване и отделяне на мъжки полов хормон от семенниците. Той стимулира деленето на първичните семенни клетки и формирането на млади сперматозоиди. Младите сперматозоиди се натрупват и престояват в надсеменниците до пълно узряване.

Устройство на зрелия сперматозоид:

Сперматозоидът е полова клетка. Той се състои от глава, шийка, свързваща част и опашка. В главата се намира ядрото на клетката. Опашката извършва движения, чрез които сперматозоидът се предвижва активно.

Зрелите  сперматозоиди се натрупват в семеотводните канали. Те се изнасят по половата система на мъжа чрез еякулация. Еякулацията е рефлексен акт на семеизпразване. При нея сперматозоидите се изтласкват и се смесват със секретите на простатната жлеза и семенните мехурчета. Получената семенна течност се изтласква на тласъци през пикочния канал, отварящ се на върха на пениса.

Секреция на тестостерон:

Мъжкия полов хормон /тестостерон/, се секретира от семенниците. Под въздействието на този хормон се уголемяват половите органи и се формират  вторичните полови белези: формиране на мъжкия тип скелет, окосмяване под мишниците и ромбовидно окосмяване около външните полови органи, поява на брада и мустаци, нарастване на гръкляна и промяна на гласа /мутиране/. През този период, наречен пубертет, който трае около 4-5 години, момчето израства чувствително на височина и натрупва по-голяма мускулна маса. Когато половата система на младежа е достатучно развита, се появяват първите семеизпразвания. Това обикновено става по време на сън между 13 и 16 годишна възраст. Това неволно семеизпразване се нарича полюция и е съпроводено с голямо удоволствие. Нормално семеизпразването наступва при полов акт, но може и да бъде и резултат от еротично въздействие или еротично преживяване без непосредствено дразнене на половите органи. Рано или късно всеки младеж открива възможността сам да предизвика еякулация чрез механично дразнене на половия член. Това поведение се нарича самозадоволяване /онанония, мастурбация/. То е естествена проява за повечето нормално развиващи се младежи и прехожда установяването на редовни полови контакти в по-късна възраст.

Женска полова система

Половото съзряване на момичето започва към 10-12 годишна възраст. Под действие на половите хормони започва бързо израстване на цялото ряло и нарастване на половите органи. Развиват се и се оформят вторичните полови белези на момичето: нарастват и се развиват млечните жлези, започва окосмяване под мишниците и около външните полови органи във формата на триъгълник, натрупва се повече подкожна мастна тъкан. Заедно с това започва и узряването на яйцеклетките в яйчниците.

Циклични промени в женската полова система

Още от раждането на момичето в яйчниците му има около 400 000 незрели яйцеклетки. От тях в течение на цялота полово зрела детородна възраст узряват едва около 400 яйцеклетки. Хормони, отделяни от хипофизата, подтикват зреенето на една яйцеклетка месечно. Зреещата яйцеклетка се намира в малко мехурче, изпълнено с течност-фоликул. Клетките на фоликула секретират хормони-естроген.

Когато узряването завърши, фоликулът се пука и зрялата яйцеклетка се изхварля навън от яйчника. Този процес се нарича овулация. Маточната тръба междувременно е обхванала плътно яйчника и яйцеклетката попада в нея. Яйцеклетката е голяма клетка с диаметър около 0,15мм. Тя е наподвижна. Цитоплазмата й е богата с хранителни вещества.

С настъпването на половата зрялост у жената овулацията се повтаря переодично през около 28 дни. Този цикъл се нарича менстуационен и е съпроводен с промени в половата система. Състои се от три етапа.

Първия етап под действието на хипифизен хормон от зреещия се отделят естрогени, под влиянието на които маточната лигавица се разраства. Така матката се подготвя да приеме оплодената яйцеклетка. Яйцеклетката във фоликула зрее в продължение на 14 дни, след което фоликулът се разпуква и освобождава яйцеклетката /овулация/.

Вротият етап  започва с овулацията.Освободената яйцеклетка навлиза в маточната тръба и се придвижва с помоща на ресничетстия епител на тръбите. Тя може да бъде оплодена само до 48 часа след овулацията, След това яйцеклетката достига до матката. Ако е оплодена, се вгездява в лигавицата и менструалния цикъл се прекъсва. След овулацията фоликулът се превръва в т.н. жълто тяло, което започва да секретира хормона прогестереон. Прогестеронът поддържа матката в готовност да осигури развитието на зародиша до образуването на плацентата.

Трети етап настъпва в случаите когато яйцеклетката не е оплодена. Образуваното жълто тяло спира хормонната си дейност 10-12 дни след овулацията и размерите му намаляват. Лигавицата на матката се олюшва във вид на кръвотечение през влагалището. Процесът се нарича меструация /мензис/, трае от 3 до 7 дни и е съпроводен с отделянето на 30-80мл.кръв. Това е нормален процес у съзряващата девойка и полово зрялата жена. При моного момичета менструацията може да е съпроводена с болки  в коремната област и кръста, лошо настроение, раздразнителност /месечно неразположение/.

Менструационният цикъл се прекъсва по време на бременност.  След 45-50 годишна възраст яйчниците спират да отделят зрели яйцеклетки. Настъпват промени в хормонната дейност на хипофизата и яйчниците. Менструациите се разреждат и изцезват напълно. Оплодителната способност на жената се прекратява. Този етап се нарича менопауза. При някои жени той е продължителен и е съпроводен  с ледна уморяемост, силна раздразнителност, горещи вълни и дрги симптоми, които произтичат от променената хормонна дейност на половите жлези и хипофизата.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG