Home Биология Въздействие на пестицидите върху здравето

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Въздействие на пестицидите върху здравето ПДФ Печат Е-мейл

Въздействие на пестицидите върху здравето

През последните няколко десетилетия различните химически вещества – инсектициди и пестициди, които представляват силни отрови, все повече се използват в селскостопанското производство. Отравенията с тях стават като се консумират недостатъчно измити плодове и зеленчуци, предварително обработени с тези селскостопански отрови за борба с вредители или още по-често чрез вдишване или приемане през устата. В практиката най0често се срещат отравяния от фосфорорганични съединения, халогенирани въглеводородни пестициди и отравяния с динитрокрезолови съединения.

  1. Отравяния с фосфорорганични пестициди и инсектициди

Тези съединения са мастно разтворими. Те попадат в човешкия организъм чрез недостатъчно защитена кожа, лигавици. Промените в организма настъпват след около 20-30 минути след приемане на отровата. Появяват се силна отпадналост, главоболие и световъртеж, гадене с повръщане, болка в корема(ЕПИГАСТРИУМ). Постепенно се появяват силно слюно течение, изпотяване, сълзотечение, секреция на бронхите с кашлица и затруднение в дишането, слабост при кръвообращението. При тежки отравяния бързо настъпва дихателна и сърдечна недостатъчност. Лечението се извършва в болнична обстановка.

  1. Отравяния с халогенирани въглеводородни пестициди и инсектициди. Тези отровни субстанции проникват в ковешкия организъм през лигавиците на дихателната система и на храносмилателния апарат по време на работа с тях. Като мастно разтворими проникват през кожата и увреждат ПАРЕНХИМНИ органи (ч. Дроб, бъбреци, сърце) централна нервна система и периферни нерви. След приемането на отровата през устата се появява гадене, тежест в корема, присвиваща болка в ЕПИГАСТРИУМА, повръщане, често диария, главоболие, световъртеж, невъзможност за движение на крайниците и гърчове. Някои хора с отравяния умират с тежки чернодробни и бъбречни увреждания, други с мозъчна смърт. Лечението се извършва болница, но винаги остават промени в организма.
  2. Остро отравяне с динитрокрезолови инсектициди. В организма проникват чрез лигавиците и по-рядко през кожата. Тези съединения блокират метаболитните процеси в организма и пазстройват дълбоко обмяната на веществата. Предизвикват промени в ПАРЕНХИМНИТЕ органи. Характерно е, че отровата се натрупва в тъканите и действа продължително време след спирането на контакта с нея. Появява се обща отпадналост, лесна омора, повишаване на телесната температура до 40-41 градуса по Целзий, обилно изпотяване и сърдечни ритъмни разтройства. По кожата и по склерите се появява жълтевина(ИКТЕР). Черният дроб се увеличава и става силно болезнен, дишането се учестява и става повърхностно. Лечението се извършва в болница. Прогнозата е неблагоприятна.

Профилактиката на отравяне със селскостопански отрови се състои в широка здравна просвета на населението. Налага се специална подготовка на лицата работещи с тези отрови за използване на лични защитни предпазни средства. Предпазливо и грижливо да се съхраняват селскостопанските отрови. Обилно измиване с течаща хладка вода на плодовете и зеленчуците, третирани с инсектициди. В много случай се съветват тяхното белене преди консумация.

Здравната просвета и хигиенни мерки са в състояние да ограничат до минимум токсичното въздействие на инсектицидните препарати върху селскостопанските работници, работещи с тях.

 (А. Димитров 9е)

 

WWW.POCHIVKA.ORG